Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Belirsizlik riski arttırır

Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan Niyet Mektubu’nda, alınacak tedbirlerle, yılın kalan dönemindeki harcamaların, program hedeflerinin altında kalması beklenmekte olup, 2007 yılında faiz dışı fazlanın GSMH’nin yüzde 6,7’sine ulaşması mümkün olabileceği vurgulandı.

IMF İcra Direktörleri tarafından da onaylanan Niyet Mektubu’nda, enflasyon konusunda şu tesbitlere yer verildi: ‘’Söz konusu etkilerin zayıflaması ve geçen yıl para politikasında görülen sıkılaştırmanın tesirinin iyice belirginleşmesiyle, yıllık enflasyon oranlarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren hissedilebilir derecede gerileyerek, 2007 yılı boyunca hedefe tedricen yakınsaması beklenmektedir. Mektup’ta, piyasa şartlarının elverişli olması halinde, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla günlük ihale miktarlarının artırılabileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca, döviz kurundaki aşırı oynaklığı engellemek için ihtiyari müdahale seçeneğinin de saklı tutulacağı ifade edildi. Niyet Mektubu’nda, ‘’Anayasa Mahkemesi’nin, TBMM’de kabul edilen sosyal güvenlik reformunun üzerinde mümkün olan en geniş kapsamlı mutabakatın sağlanabilmesi amacıyla, reformun temel ilkelerini ve yeni emeklilik parametrelerine ilişkin alternatifleri açıklayan bir beyaz kitap kısa bir süre içerisinde yayımlanacaktır’’ denildi.

CARİ AÇIK UYARISI

IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun, Türkiye programının 6. gözden geçirme dönemini sona erdirmesi ve 1.135 milyar dolarlık yeni kredi dilimini serbest bırakmasının ardından Türk ekonomisindeki olumlu gelişmelere değinen IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Türkiye’nin makro ekonomik performansının güçlü olmayı sürdürdüğünü, ancak enflasyonun ve cari açığın yüksek olduğunu, seçimlerin yaklaştığı bir ortamda piyasa güveninin korunması için disiplinli makro ekonomik politikaların sürdürülmesinin şart olduğunu belirtti.

/ ANKARA/WASHINGTON

20.05.2007


 

Tuzlu araziler tarıma kazandırılacak

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Harran Ovasında tuzlu alanlarda bitki yetiştiriciliği konusunda Harran Üniversitesi ile merkezi Suriye’de bulunan, ICARDA’nın (Kuru Tarım Alanlarında Uluslararası Araştırma Enstitüsü) ortak bir projeyi uygulamaya geçireceğini söyledi.

Tuzlu alanlardaki sorunları ortadan kaldırmak için şu ana kadar 10 bin hektarlık alanda kapalı drenaj çalışması yapıldığını kaydeden Özgül, etüt çalışmaları tamamlanan ve projesi hazırlanan 16 bin 800 hektarlık alanın ise ihale aşamasında olduğunu ifade etti.

Sulama suyunun içerdiği tuz miktarının ovada tuzluluk ve taban suyu problemini kaçınılmaz hale getirdiğini ve bu problemlerin biraz daha ötelenebileceğini ancak sonucun kaçınılmaz olduğunu ifade eden Özgül, ‘’Harran Ovasında tuzlu alanlarda bitki yetiştiriciliği konusunda Harran Üniversitesi ile merkezi Suriye’de bulunan, ICARDA’nın ortak bir projeyi uygulamaya geçirecek’’ dedi.

/ ŞANLIURFA

20.05.2007


 

Köprülerde iş yavaşlatma eylemi

Yapı-Yol Sen, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan personele ek ödeme yapılması için, 22 Mayıs’ta Fatih Köprüsü’nde iş yavaşlatma eylemi yapacak.

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, yazılı açıklamasında, Tapu ve Kadastro çalışanları ile İller Bankası çalışanlarına ek ödeme verildiği halde, bu ödemenin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan personele verilmemesini protesto edeceklerini ifade etti. Tekin, 22 Mayıs’ta yapılacak eylemin İstanbul’daki bölümünde, Fatih Köprüsü’nde iş yavaşlatma eylemi yapacaklarını, Ankara’da ise Bayındırlık ve İskân Bakanlığı önünde toplanıp TBMM’ye yürüyeceklerini duyurdu.

/ ANKARA

20.05.2007


 

Jeotermal’den 20 milyar dolar sağlanabilir

Uluslararası Jeotermal Kurumu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal enerjiye yönelmesi durumunda 20 milyar dolarlık katma değer sağlanabileceğini söyledi.

Mertoğlu, “Türkiye’nin 1 milyon konutu jeotermal ile ısıtma kapasitesi var. Jeotermalin olduğu yerlerde doğal gaz ile ısıtma yapmak cinayettir. 1 milyon evin ısıtılmasında 5 adet nükleer santral, 2.5 adet Mavi Akım projesine eşdeğerinde kurulu güce ihtiyaç var” dedi.

Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal enerjiden 20 milyar dolarlık katma değer oluşturabileceğini ifade ederek, Türkiye’nin dünyada jeotermal zenginliği bakımından 7’inci sırada olduğunu kaydetti. Mertoğlu, Türkiye’nin jeotermal zengini bir ülke olmasına rağmen bu kaynağını yeteri kadar değerlendiremediğini söyledi.

TÜRKİYE JEOTERMAL

ENERJİNİN YÜZDE 1’İNİ KULLANIYOR

Dünya jeotermal potansiyelinin yüzde 8’inin Türkiye’de bulunduğuna dikkat çeken Mertoğlu, “Türkiye jeotermal enerjisinin ancak yüzde 1’ini kullanıyor. Türkiye’deki jeotermal kaynak sahalarının yüzde 5’i elektrik üretimine müsaittir. Ayrıca 31 bin 500 bin MW’lık ısıtma potansiyeli bulunuyor. Yani 1 milyon konutun ısıtılmasını jeotermal kaynaklardan sağlayabiliriz. Millî bir enerji kaynağı olan jeotermali bugün 52 bin konutta kullanmaktayız” diye konuştu.

/ ANKARA

20.05.2007


 

İşadamlarından ‘oyunuzu kullanın’ çağrısı

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, vatandaşlara ‘’22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde oyunuzu kullanın’’ çağrısı yaptı.

Onatça, yazılı açıklamasında, geçtiğimiz seçimlerde katılım oranının yüzde 79 olarak gerçekleştiğini, önümüzdeki seçimlerin ise yaz tatilinde yapılacak olması sebebiyle bu oranın daha da düşmesinden endişe ettiklerini ifade etti.

Oy kullanmanın en önemli vatandaşlık görevi olduğuna dikkati çeken Onatça, federasyon ve bağlı dernekler olarak vatandaşın oyunu mutlaka kullanması yönünde telkinlerde bulunduklarını vurguladı.

Onatça, toplumun genelini yansıtacak bir mecliste alınacak kararların Türkiye’yi daha sağlıklı büyüteceğini, bu sebeple daha vakit çok erken olmasına rağmen işverenlere, çalışanlara ve ailelerine oylarını mutlaka kullanmaları çağrısı yaptıklarını vurguladı.

/ ADANA

20.05.2007


 

YENİSİAD yenilendi

Yeni Sanayici ve İşadamları Derneği 2. Olağan Genel Kurulunu önceki gün İstanbul’da gerçekleştirdi. Üyelerinin çoğunun hazır bulunduğu kongrede Başkan Ömer Şevket Sipahi’nin “YENİSİAD’a kurumsal bir kimlik” kazandırdıklarına dikkat çektiği açılış konuşması ile başladı.

Ardından Divan heyetinin teşkilinin ardından gündeme geçildi. Yönetim ve Denetleme Kurulları Raporlarının okundu ve Yönetim Kurulu ibra edildi. 2. Olağan Genel Kurulu sonucunda 11 asil ve 11 yedek üye seçildi. Oldukça güzel neticeler verdiği ifade edilen kurul, planlanan projeleri en kısa zamanda hayata geçireceklerini ortaya koydu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

20.05.2007


 

Pamuğa küsen çiftçi, mısıra yöneldi

Geçen yıl pamuğa yönelen, ancak iyi fiyat oluşmaması ve prim ödemelerindeki sıkıntılar sebebiyle çiftçinin mısır ekimini tercih etmesi sonucu bu yıl rekoltede 500 bin ton civarında artış beklendiği bildirildi.

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Türkiye’nin mısır ihtiyacının yaklaşık 3,5 milyon ton olduğunu belirterek, geçen yıl üretimin ise 2 milyon 800 bin ton civarında gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye’de yem ve nişasta sektörünün baskı uygulaması sonucu bu yıl 250 bin ton mısır ithal edildiğini, ayrıca bakanlıkça 500 bin ton mısır ithal etme belgesi çıkarıldığını iddia eden Özkan, “Ülke genelinde mısır rekoltesinde ise 500 bin ton civarında artış olacak’’ dedi.

Özkan, “Mısır piyasada talep görünce bu günlerde kilo fiyatı 40 YKr’ye kadar yükseldi. Bu arada ithalat da arttı. Türkiye, doğru tarım politikaları uygulaması durumunda, ihtiyacının tamamını karşılayabilecek potansiyele sahip. Bunun için üreticimiz desteklenmelidir’’ diye konuştu.

/ ADANA

20.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004