Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Müzeler yetersiz, eserler ambarlarda

Mardin’de Müzeler Haftası faaliyetleri kapsamında düzenlenen törende konuşan Mardin Müzesi Müdürü Yusuf Aydın, müzede bulunan 24 bin 599 dolayında eserin ancak 900 tanesinin sergilenebildiğini, geri kalanların ise ambarlarda muhafaza edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Alanı’nda bulunan müze binasında gerçekleştirilen törene Mardin Vali Yardımcısı Osman Nuri Canatan, Kültür ve Turizm Müdürü Muhlis Hamidi, Süryani Cemaatından Papaz Gabriyel Akyüz, kamu kurum amirleri ile çok sayıda dâvetli katıldı.

Müze Müdürü Yusuf Aydın, yaptığı konuşmada, Mardin Müzesi’nde bulunan 24 bin 599 dolayında eserin ancak 900 tanesinin sergilenebildiğini, geri kalanların ise ambarlarda muhafaza edildiğini söyledi.

Aydın, müzenin gezilmesiyle Mardin ilinin gerek antik gerekse de çağdaş hayatına dair çok güzel izlenimler elde edileceğini belirterek, “Mardin ve ilçelerinde 563 sivil mimarî örneği, 136 dinsel kültürel yapılar, 12 idarî yapılar, 17 doğal yapılar, 7 arkeolojik SİT, 3 kentsel SİT, 3 askeri yapılar olmak üzere 741 taşınmaz kültür varlığımız bulunmaktadır. Bunlardan 115 tanesinin tescili 2006-2007 yıllarında yapılmıştır. İlimizin henüz kültür haritası çıkarılmadığı için daha tescili yapılmamış çok sayıda taşınmaz kültür varlığımız bulunmaktadır. Tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıklarımızın tesciline devam edilmektedir” dedi.

Müze Müdürlüğü’nde 6 bin 463 adet arkeolojik eserin bulunduğuna dikkat çeken Aydın, “16 bin 376 adet sikke ve bin 760 adet etnografik olmak üzere toplam 24 bin 599 adet eser bulunmaktadır. Bunlardan sadece 900 adeti teşhirde bulunmaktadır. 2006 yılı toplam ziyaretçi sayımız 17 bin 308 kişi olup, 2006 yılı 1 Ocak-15 Mayıs tarihleri arasındaki ziyaretçi sayımız 5 bin 165 kişi, 2007 yılı 1 Ocak-16 Mayıs tarihleri arasındaki ziyaretçi sayımız ise 20 bin 610 kişidir. İlk 4.5 ayda geçen yılın ziyaretçi sayısını geçtiğimizi görüyoruz” şeklinde konuştu.

Müzeyi ziyarete gelen turistlerle tek tek ilgilenen Mardin Vali Yardımcısı Osman Nuri Canatan ise, müzelerin toplumların tarihi değerlerini bünyelerinde barındırdığını, bunun için çok önemli bir değer taşıdığını belirterek, vatandaşların müzeleri mutlaka gezerek geçmişten miras bırakılan tarihi değer ve eserleri görmelerini tavsiye ettiğini kaydetti.

Bu arada Müzeler Haftası dolayısıyla müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden ücret alınmadı.

20.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzeler yetersiz, eserler ambarlarda

  Turistler müzelere geliyor

  Müzeler “ziyaret edilebilir” hale getirilmeli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004