Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tasarruflu ampul çağrısı

Osram Türkiye Genel Müdürü Erol Kırılmaz, gelecek 10-15 yılda enerji tasarruflu ampullerde kapasitenin yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Osram’ın, küresel ısınmaya karşı bilinçlendirme amacıyla başlattığı ‘’Aydınlanma Hareketi’’ projesi, kuruluşun Toprak Center’daki yeni ofisinde yapılan toplantıyla tanıtıldı.

Türkiye’de büyümenin en çok enerji tasarruflu ampullerde kendini gösterdiğini ve geçen sene bu ürünlerde yüzde 70 büyüme sağlandığını ifade eden Kırılmaz, ‘’Gelecek 10-15 yılda enerji tasarruflu ampullerde kapasiteyi yükseltmeliyiz. Bütün dünyada senede yaklaşık 12 milyar normal ampul satılıyor. Ancak şu anda enerji tasarruflu ampullerde bütün üreticilerin kapasitesi 1,3 milyar adet’’ diye konuştu. Erol Kırılmaz, bu nedenle enerji tasarruflu ampullere geçişin birdenbire yapılamayacağını ve adım adım kapasite yükseltmeye gidilmesi gerektiğini belirtti. Osram’ın geçen sene başlattığı ‘’Aydınlatma Hareketi’’ nin 2’ncisi hakkında da bilgi veren CEO Martin Goetzeler, proje ile bu sınıfların öğrencilerine enerji tasarruflu ampuller dağıtılacağını ve çevre bilinci oluşturulmasına yönelik eğitimler düzenleneceğini söyledi.

Projeye ilişkin verilen bilgiye göre, 10 bin adet enerji tasarruflu ampulü Anadolu’daki 100 sınıfın öğrencilerine dağıtmayı hedefleyen Osram, bu uygulama ile 1 yılda 800 bin kilowat saat enerji ve 400 ton karbondioksit emisyonu tasarrufu elde etmeyi planlıyor.

/ İSTANBUL

23.05.2007


 

Kartla, 9.9 milyar YTL harcandı

Bankalararası Kredi Kart Merkezi verilerine göre, Nisan ayında kredi kartlarıyla toplam 9 milyar 944 milyon YTL harcama yapıldı. Aynı dönemde de 1 milyar 5 milyon YTL tutarında nakit çekildi. Kart başına yapılan işlem tutarı da 329 milyon YTL oldu.

Bankalararası Kart Merkezi’nin Nisan ayı verilerine göre, tüketiciler kredi kartıyla 9 milyar 931.9 milyon YTL, banka kartlarıyla da 215.8 milyon YTL harcadı. Tüketicilerin banka kartları ve kredi kartlarıyla Nisan ayı boyunca yaptığı harcama tutarı ise 10 milyar 147.8 milyon YTL oldu. Sektörler itibariyle harcamalara bakıldığında ise tüketiciler en çok market kart aracılığıyla alışveriş yaptı. Nisan ayında kredi kartıyla 1 milyar 583 milyon YTL, banka kartıyla da 46.9 milyon YTL olmak üzere toplam 1 milyar 629.9 milyon YTL’lik harcama yapıldı. Tüketicilerin araçları için yaptığı bir aylık harcama tutarı ise 1 milyar 908.4 milyon YTL oldu.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Borç stoku 352,1 milyar YTL

Merkezî yönetim toplam borç stoku 30 Nisan 2007 tarihi itibariyle 352,1 milyar YTL olarak belirlendi.

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Nisan ayı sonu itibarıyla toplam borç stokunun 230 milyar YTL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsinden, 120,4 milyar YTL tutarındaki kısmı döviz cinsinden ve geriye kalan 1,7 milyar YTL tutarındaki kısmı ise dövize endeksli borçlardan oluştu.

Borç stokunun yüzde 53,5’i iç piyasaya, yüzde 21’i kamu kesimine olan iç borçlardan oluşurken, dış borçların ağırlığı yüzde 25,5 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Büyükşehirlerin borcu 11 milyar YTL’yi aştı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 2006 yılı sonu itibariyle büyükşehir belediyelerinin borcunun 11 milyar 96 milyon 920 bin YTL olduğunu açıkladı.

Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in soru önergesini yazı olarak cevaplandıran Bakan Babacan, “Büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarının kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanun kapsamında, müsteşarlığımıza 2005 yılı sonu itibariyle toplam 10 milyar 727 milyon 433 bin YTL ve 2006 yılı sonu itibariyle toplam 11 milyar 96 milyon 920 bin YTL borç stoku bulunmaktadır” dedi.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Türkiye, marka başvurusunda 13’üncü sırada

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilâtı’nın (WIPO) 2006 raporuna göre, uluslararası marka başvuru sistemi olan Madrid Sistemi çerçevesinde yapılan başvurularda, Türkiye en çok başvuruda bulunan ülkeler arasında 13’üncü sırada yer aldı.

WIPO, uluslararası marka başvuruları 2006 raporu açıklandı. Rapora göre, 2005’te 33 bin 169 olan uluslararası marka başvuru sayısı 2006’da yüzde 12.2 oranında artarak 37 bin 224’e ulaştı. Türkiye en çok uluslar arası marka başvurusunda bulunan ülkeler arasında 13’üncü sırada yer alıyor. Sıralamada ilk on ülke; Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Benelüks Ülkeleri, İsviçre, İngiltere, Çin, İspanya ve Avusturya oldu. En çok uluslararası marka başvurusu yapılan alanlar arasında ilk sırayı toplam başvurunun yüzde 8.9’unu oluşturan 8 bin 196 adet ile elektronik donanımlar ve bilgisayar donanımları geliyor.

/ İSTANBUL

23.05.2007


 

Doğal gazda ikinci kontrat devri imzalandı

Botaş’ın doğal gaz kontratlarının devrinde, ikinci protokol Bosphorus Gaz A.Ş ile imzalandı. Doğal gaz ithalat sözleşmelerinden yıllık 750 milyon metreküplük kısmı Bosphorus Gaz AŞ’ye devredilmiş olacak.

BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen doğal gaz kontrat devri ihalesinde, Shell Enerji A.Ş’den sonra en uygun teklifi veren Bosphorus Gaz A.Ş, Rus doğalgaz satıcısı Gazprom Export firması ve BOTAŞ arasındaki devir protokolü, dün BOTAŞ Genel Müdürlüğünde imzalandı. Protokole, BOTAŞ adına Genel Müdür Vekili Hüseyin Saltuk Düzyol, Bosphorus Gaz adına Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Metin Şen ve Gazprom Export temsilcisi imza koydu.

Bu arada ihalede ortaya çıkan en uygun teklif sıralaması uyarınca, Enerco Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Avrasya Gaz A.Ş. de devir protokolünü imzalamak üzere BOTAŞ tarafından sırayla davet edilecek.

/ ANKARA

23.05.2007


 

“Vatandaşlar hatlarını iptal ettiriyor”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Türk Telekomun 1 Mart tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni tarife sonrasında sabit telefon faturalarının artması üzerine abonelerin bir yandan hak arayışı için tüketici birliklerine yoğun şekilde şikayette bulunurken, diğer yandan hatlarını iptal ettirdikleri söyledi.

Vatandaşların kullanmadıkları telefonlar için boşu boşuna sabit ücret ödemek yerine, hatlarını bir an önce kapattırma yoluna gittiklerine dikkati çeken Deniz, ‘’Sabit hatların iptalinin her geçen gün çığ gibi büyüyeceğine inanıyoruz. Türk Telekom bu konuda aklını başına toplamalı ve tarifelerini yeniden gözden geçirmeli’’ diye konuştu.

/ ADANA

23.05.2007


 

KOSGEB’den KOBİ’lere karşılıksız kredi

KOSGEB, KOBİ’leri, AR-GE çalışmaları yapmaları ve yaptıkları çalışmaları hayata geçirmeleri konularında teşvik etmek amacıyla kredi kullandıracak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre, KOSGEB, başlangıç sermayesi adı ile işletmelere, 10 bin YTL tutarında geri ödemesiz Ar-Ge kredisi kullandıracak. KOSGEB, bu desteği alan işletmelere, “İş geliştirme desteği” adıyla 15 bin YTL tutarında ikinci bir kredi daha verecek. Ayrıca, işletmelere, sistem belgelendirme desteği adı ile azami 10 bin YTL’ye kadar geri ödemesiz kredi imkânı getirilirken, yurt içi sanayi fuarlarında metrekare maliyet ücretleriyle ilgili sınır kaldırıldı.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Prim borçluları teşhir edilecek

Ödeme süresinin bitiminden itibaren 6 aydan daha uzun süre geçmiş prim borcu bulunan işverenlerden, her yıl için belirlenecek tutardan daha fazla borcu olanlar yılda en az 1, en çok 2 defa topluca ilan edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konuyla ilgili hazırladığı yönetmelik, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Carlton arsası yine satılamadı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) üçüncü kez satışa çıkardığı Toprak Grubu’na ait eski Carlton Oteli arsasına yine alıcı çıkmadı.

49.5 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkarılan arsa için yapılan ihalede hiçbir katılımcı yer almadı. İhale 29 Mayıs’ta TMSF Binası’nda yer alan konferans salonunda saat 11.00’de yeniden yapılacak.

/ İSTANBUL

23.05.2007


 

Hayvancılık 15 yılın en kötü dönemini geçiriyor

Erzurum-Ağrı Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Baran Kaya, hayvancılığa bugüne kadar gereken önemin verilmediğini belirterek, sektörün son 15 yılın en kötü dönemini geçirdiğini öne sürdü.

Kaya, hayvancılığın önündeki en büyük engelin, kasapta satılan ile besiciden alınan et fiyatı arasındaki makasın çok geniş olmasından kaynaklandığını söyledi. Besicilik yapan köylüden 5 ila 7 YTL arasında alınan bir kilo etin kasapta 12 YTL’ye satıldığına dikkati çeken Kaya, ‘’Hayvancılıkla uğraşanlar bir kilo et için hayvanına günlük ortalama 9 kilo yem veriyor. Köylümüz hayvanını kestiğinde ise elde ettiği kazanç maliyeti karşılamadığından artık hayvancılıkla uğraşmak istemiyor’’ diye konuştu.

/ ERZURUM

23.05.2007


 

İlk mahsul ekmeklik buğday borsada

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik, GTB’nin, ilk mahsul ekmeklik buğdayla alıcı ve satıcıyı buluşturduğunu bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, 2007 yılı hasat dönemine ait geçen hafta gelen ilk mahsul arpanın ardından, dün ilk mahsul ekmeklik buğdayın borsada işlem gördüğünü belirtten Çelik, dün gelen üç kamyon yılın ilk mahsulü ekmeklik buğdayın 0,43 YTL’den borsada alıcı bulduğunu dile getirdi.

/ GAZİANTEP

23.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004