Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Geçmişten geleceğe müzecilik tartışıldı

Türkiye’de müzecilik, koleksiyonculuk ve bu alanlarda yaşanan sorunların tartışıldığı “Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Müzecilik’’ sempozyumu yapıldı.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası faaliyetleri çerçevesinde Vehbi Koç Vakfı Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) tarafından düzenlenen ve iki gün süren sempozyumun açış konuşmasını Kültür eski Bakanı ve Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talat Halman yaptı.

Halman, Türkiye’nin medeniyetleri ve san’atıyla başka ülkelerden çok daha ‘’geniş’’ bir ülke olduğunu söyledi. Müzelerin somut varlığının üreteci çaba olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Halman, bu alanda maddî kaynak üretmenin zorluğunu bildiğini ama işbirliği için diğer ülkelerle ilişkilerin geliştirilebileceğini kaydetti.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinden arkeolog Melek Yıldızturan, toplayan ve biriktiren tek canlının insan olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, neolitik çağdan bugüne koleksiyonculuk mantığının gelişimi ve değişimini anlattı. Koleksiyonculuğu, “Geçmişin değerlerini geleceğe taşımak’’ olarak niteleyen Yıldızturan, koleksiyoncuların da kültürel değerleri genç nesillere aktarmak gibi bir görev üstlendiklerini kaydetti.

Antik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam da, uzman müze yöneticilerinin emekli olmaları ya da görev yerlerinin değiştirilmesi sonucu bu alanda büyük eksiklik yaşandığını iddia etti. “Gidenlerin yerine gerçek müzeciler gelmiyor’’ diyen Artam, müzelerde yapılan envanter çalışmalarının da yetersiz olduğunu savundu. İstanbul’da 70’e yakın özel müzenin kuruluş çalışmalarının sürdüğünü belirten Artam, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu çalışmalarının desteklenmediğini öne sürdü.

Arkeolojik Eser Koleksiyoncuları Derneği Başkanı Haluk Perk de, Türkiye’de koleksiyonculuk bilincinin gelişmemiş olduğunu vurgulayarak, özellikle arkeolojik eserlerin görünenden çok daha önemli değer ve bilgilere sahip olabildiğini ifade etti. Perk, “Gerek ülke içinde gerek ülke dışında satışını engelleseniz de define avcıları masif taşların içerisinde altın arıyor. Kaçak kazıların önlenmesi ayrı bir olay. Biz bu eserleri satın almazsak bunları bulundukları yerde tahrip ediyorlar’’ diye konuştu.

23.05.2007


 

5 bini “aşkın” kişi film izledi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 2. Uluslararası Aşkın Film Festivali sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kendi alanında dünyada ilk olan ve her yıl büyüyerek devam eden festivalin Türk ve dünya sinemasından ünlü isimleri bir araya getirdiğini vurgulayarak, amaçlarının Mevlânâ sevgisi ve hoşgörüsünü anlatan filmleri san’atseverlerle buluşturmak olduğunu kaydetti.

Başkan Akyürek, Mevlânâ Yılı dolayısıyla yaptıkları her çalışmada ilginin Konya’ya yönelmesini sağladıklarını belirterek, festivalin de bu anlamda amacına ulaştığını söyledi.

Festivale katılan yönetmen Alberto Rondalli, Konya’da bulunduğu süre içerisinde Konyalıların festivale ve filmine gösterdiği ilgiden memnun olduğunu belirterek, ‘Aşkın’ kavramının gerek Türk, gerekse dünya sinemalarında yeni bir türün oluşması için büyük anlam ifade ettiğini bildirdi.

Yönetmen Derviş Zaim ise, Türkiye’de sinema endüstrisinin çok iyi yerlerde olması gerektiğini vurgulayarak, “Konya bu bağlamda yeni bir sinema cazibe merkezi olabilir. Çekmeyi tasarladığım bir filmin burada olmasını düşünüyorum. Festival sebebiyle geldiğim Konya’da film platosu yeri de bakma fırsatım oldu” dedi.

11-20 Mayıs 2007 tarihleri arasında düzenlenen Aşkın Film Festivali’nin açılış filmi Derviş oldu. Yönetmen Alberto Rondalli’nin de katıldığı Derviş filmiyle başlayan festivalde sırasıyla, Sarı Köpeğin Yuvası, Cenneti Beklerken, Söğüt Ağacı, Yürüyen Şato, Anne Sevgisi, Kurban, Dönüş, Bir Parça Ekmek, Bir Şans Daha, Büyük Yolculuk, Fil Adam, Kahraman, Uzak, Ölü Adam, Dekalog 4, Beş Vakit, Yürüyen Şato, Sessizlik, Öldürme Üzerine Kısa Bir Film ve Bab’Aziz isimli filmler sinemaseverlerle buluştu. Ücretsiz gösterimi yapılan filmleri 9 günde 5 bin kişi izledi.

23.05.2007


 

“Delirmemek için” İstanbul’u çekti

“Delirmemek için fotoğraf çekiyorum” diyen dünyaca ünlü Fotoğraf san’atçısı Boogie, ünlü jean markası Lee’nin dâvetlisi olarak İstanbul’a geldi. Boogie’nin “İstanbul is mine” isimli fotoğraf sergisi 23-26 Mayıs tarihleri arasında “garajistanbul”da meraklıları için açık olacak.

Lee’nin Avrupa çapında düzenlediği 50 bin Euro para ödüllü “Make History Fotoğraf Yarışması” nın tanıtımı için Türkiye’ye gelen ünlü fotoğraf san’atçısı Boogie, İstanbul’da bulunduğu süre içinde ilginç bir çalışmaya da imza attı. İstanbul’da bulunduğu süre içinde şehrin aykırı yüzünü objektif altına alan ünlü fotoğrafçı, “İstanbul ismine” adını vereceği sergisini, 23-26 Mayıs 2007 tarihleri arasında açacak. Boogie, sergisinin ilk günü olan fotoğraf tutkunları için özel bir workshop da düzenleyecek.

“Delirmemek için fotoğraf çekiyorum” diyen fotoğraf san’atçısı Boogie, çalışmalarına ABD’de devam ediyor. Fotoğrafları Cube, Italian Rolling Stone, MADE gibi ünlü dergilerde yayımlanan Boogie’nin fotoğraf macerası, 10 yıl önce başladı.

23.05.2007


 

Mutluluğu yakalamak

Yeni Asya Sürekli Eğitim Merkezi (YASEM), Nevşehir Temsilciliği tarafından organize edilen “Ailede Mutluluğu Yakalamak” isimli seminer, Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Konferansı, Eğitimci-Yazar Hasan Tanrıverdi sundu. Açılış konuşmasını YASEM Nevşehir İl Temsilcisi Alparslan Çevik’in yaptığı seminerde Hasan Tanrıverdi; insanın mahiyetine, kâinattaki konumuna ve yaratılanlar arasında neyi ifade ettiğini anlattı. Katılımcıların ilgiyle takip ettikleri seminerde Risâle-i Nur’dan ve Peygamberimiz’in hayatından konuyla alâkalı bölümleri aktaran Tanrıverdi, bir saat süren seminer sonunda dinleyicilerle sohbet etti.

Cemil YÜZER / NEVŞEHİR

23.05.2007


 

Özel tiyatrolara para yağacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl 36 profesyonel, 15 amatör ve 14 geleneksel tiyatro ile çocuk oyunu sergileyen 14 profesyonel ve 6 amatör tiyatroya toplam 2 milyon YTL yardım dağıtacak.

‘’Kültür ve Turizm Bakanlığınca Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik’’ hükümlerince bu yıl destek verilecek özel tiyatrolar belirlendi. Yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan Değerlendirme Komisyonu, başvuran toplam 159 özel tiyatronun 179 projesini değerlendirdi. Buna göre, toplam 70 proje ile başvuran 66 profesyonel tiyatrodan 36’sının projelerine toplam 1 milyon 547 bin YTL devlet desteği verilmesi kararlaştırıldı. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun “Tak Tak Takıntı’’, Ankara Ekin Tiyatrosu’nun ‘’Midas’ın Kördüğümü’’ ve Ortaoyuncular Sanat Gösteri ve Yayıncılık’ın ‘’Fername’’ adlı oyunlarına 92’şer bin YTL destek verilmesi kararlaştırıldı.

23.05.2007


 

“Sinemasız’’ Mardin’de film festivali

‘’SineMardin Film Festivali’’, sinema salonu bulunmayan Mardin’e sinemayı ikinci kez taşıyacak. Bu yıl ikincisi yapılacak Mardin Film Festivali, ‘’SineMardin’’ adıyla 1-5 Haziran günleri arasında düzenlenecek.

Mardin Belediyesi himayesinde, Pro-Con Organizasyon tarafından gerçekleştirilecek SineMardin Film Festivali, tarihi Mardin evleriyle çevrili eski Hükümet Konağı Meydanı ile Yenişehir bölgesindeki Karayolları Parkı’na kurulacak ‘’SineMardin Çadırları’’nda yapılacak.

/ ANKARA

23.05.2007


 

Hasankeyf’te kazı çalışmaları başlıyor

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde kazı çalışmaları bugün başlıyor. Batman Kültür Müdürü Selahattin Ortaboy, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1985 yılından beri Hasankeyf ilçesindeki tarihi ören yeri ve sahasında sürdürülen kazıların bugün başlayacağını bildirdi.

Kültür Müdürü Ortaboy, kazı çalışmalarının yine Mardin Müzesinin organizasyonunda ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’ın başkanlığında yapılacağını belirterek, ‘’Bu yılki Hasankeyf arkeolojik kazı çalışmalarına 95 kişilik teknik ekip katılacak’’ dedi. Ortaboy, kazı çalışmaları programı için GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca 1,5 milyon YTL ödenek ayrıldığını kaydetti.

/ BATMAN

23.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004