Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB’de 301’den yargılanan yok

Uluslararası Yayın Komitesi temsilcisi Alexis Krikorian, “301. madde AB’de de var” diyenlere karşılık, “AB’de benzer bir maddeden yargıya düşen yok” derken PEN’den Whyatt ise “Benzeri düzenlemeden hapisle yargılanan görmedim” diye konuştu.

15 ülkeden 40’a yakın temsilcinin ifade özgürlüğü sorunlarını tartışacakları “Düşünce Özgürlüğü İçin 5. İstanbul Buluşması” Üsküdar Kız Kulesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla başladı.

“Türkiye’de, Komşu Ülkelerde ve Bölgede İfade Özgürlüğü” buluşmasına katılmak için Türkiye’ye gelen Uluslararası Yayın Komitesi (IPA) temsilcisi Alexis Krikorian, PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Sekreteri Sara Whyatt ve Uluslarar ası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye masası araştırmacısı Andrew Gardner, bianet’e Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinin kaldırılması gerektiğini söylediler. Whyatt, “İstikrarsız süreçte kullanılma potansiyeli taşıdığı için bu tür düzenlemeler nerede olursa olsun yürürlükten kaldırılmalı” derken Krikorian, “AB içinde hiçbir yayıncı 301’e benzer bir maddeden mahkemeye düşmüş değil” diye konuştu. UAÖ’den Gardner ise, “İfade özgürlüğü sorunu uluslararası bir mesele ama 301. madde, yarattığı sorunlar yönünden öncelikli” dedi.

KRIKORIAN: AB’DE ULUSLAR

KANUNLA KORUNMUYOR

Temelde hakaret suçlarının Avrupa’da da yasal olarak bulunduğunu ifade eden Krikorian, “Bunlar arasında nitelik ve nicelik farkı var. AB içinde devlet başkanına hakareti cezalandıran düzenlemeler yok değil. 301. madde ‘Türklüğe hakareti’ cezalandırıyor. Avrupa’daki yasalar Fransız veya İtalyan kimliğini korumaya kadar gitmiyor. Kavramın ne denli belirsiz olduğunu ve ne gibi sonuçlar yarattığını zaten görüyoruz” dedi.

301’in ifade özgürlüğünü denetim altında tuttuğunu savunan Krikorian, “En azından yayıncılarla ilgili söyleyebilirim, AB içinde 301’e benzer bir maddeden mahkemeye düşen kimse yok. AB’de 301’e eşdeğer düzenleme olmadığı gibi, yayıncı ve yazarlar için de geliştirilmiş değiller” diye konuştu.

WHYATT: DÖNEM İSTİKRARSIZ, NEREDE

OLURSA OLSUN KALDIRILMALI

Whyatt ise Avrupa’da “devlet başkanına, devlet kurumlarına ve ulusa hakaret” suçlarını cezalandıran düzenlemelerin sadece Polonya, İtalya ve Almanya gibi iki üç ülkede bulunduğunu belirterek, bu tür düzenlemelere on yıllardır başvurulmamış olduğunu vurguladı.

“Bu tür suçlar yasalarda yer buldukça kullanılma potansiyelleri var” diyen Whyatt, bu yasaların nerede olursa olsun iptal edilmesi gerektiğini, “istikrarsız dönemden geçildiği için” bir gün en çağdaş ülkenin bile bunlara başvurabileceğini ifade etti. Whyatt, “Bir tek soruşturmadan değil, 100’ü bulan kovuşturmadan söz ediyoruz. Bu süreçte bir kişi de öldürüldü; Hrant Dink” diye konuştu.

1990’dan beri PEN’de çalıştığı söyleyen Whyatt, bu süre zarfında AB içinde 301 benzeri bir maddeden mahkemeye düşen kimseyi hatırlamadığını açıkladı.

GARDNER: 301, CİDDİ SORUNLARA YOL AÇTI

UAÖ’dan Andrew Gardner da, 301. maddenin yürürlükten kaldırılmasında yana olduklarını, TCK’nın yargıyı etkilemeyi düzenleyen 288 ve halkın bir bölümünü başka bir bölümüne karşı tahriki düzenleyen 216. maddelerine ilişkin uygulamaları da sorunlu gördüklerini söyledi.

Gardner “Nereye gitseniz ifade özgürlüğünün kısıtlandığını görürsünüz. Ama bazı yasal yönler başkalarına göre daha ciddî sorunlara yol açarlar. 301 de bunlardan” diye konuştu.

/ İSTANBUL

27.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  DP yeniden doğuyor

  Hükümet teslim oluyor

  Anafartalar ayakta

  Türkiye, ‘kilit ülke’ rolünde

  Partilerin sıralaması bugün belirlenecek

  Şener: Mesajlarımı şarapla verdim

  Dünya, İsrail zulmüne ortak oluyor

  Kamuda kıyafet zorunluluğu kaldırıldı

  Asıl tehlike açlık

  27 Mayıs zihniyeti yine işbaşında

  Diyarbakır’a “Güneşevi”

  AB’de 301’den yargılanan yok

  3 AB ülkesinden üyelik desteği sözü

  Bakan Çelik: Cumhuriyet ve demokrasiden vazgeçmeyiz

  Savaşlar, medya üzerinden yapılıyor

  54 bin 301 iş günü kayboldu

  Türkiye galvanizcileri tek çatı altına toplanıyor

  Trakya'da arpa ve buğday zarar gördü

  Özel okul ücretleri el yakıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004