Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sarkzoy müzakereleri veto etmeyecek

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy’nin, AB’nin haziran ayında Türkiye ile üç fasılda daha müzakerelere başlamasını veto etmeyeceğini yazdı. Gazete, Sarkozy’nin özel temsilcisi, eski ABD Büyükelçisi Jean David Levitte’i, Türkiye ile ilişkilerde yeni bir yol bulmak amacıyla iki gün önce Ankara’ya gönderdiğini bildirdi.

Le Figaro, Sarkozy’nin, “Türk-Fransız ilişkilerinin bozulmasını önlemek ve AB’nin ikiye bölünmesini engellemek amacıyla özel temsilcinini Türkiye’ye gönderdiği” yorumunu yaptı.

Fransa’nın, 26 Haziranda Türkiye ile müzakerelerin üç fasılda daha başlamasını veto etmeyeceğini yazan gazete, şimdilik Türkiye konusunda kriz istemeyen Sarkozy’nin, öncelikle AB anayasası ile ilgili krizi aşmak istediğini bildirdi. Gazete, AB anayasası ile yeni başlayacak görüşmelerle, Türkiye konusunu birbirine karıştırmamak için Sarkozy’nin şimdilik böyle bir yol izlemeyi tercih ettiğini belirtti.

Türkiye’de yapılacak seçimleri ve Türkiye’nin iç politikasını engellememek için de Sarkozy’nin, şimdilik müzakerelerin durdurulmasına yanaşmayacağını yazan gazete, bununla birlikte, Fransa cumhurbaşkanının, tam üyelik yerine Türkiye’yi Akdeniz ülkeleri içinde kurulacak birlikte görmek istediği ve bu konudaki fikrini değiştirmediği yorumunda bulundu. Haberde Sarkozy’nin, AB içinde birliğin sınırlarının belirlenmesi için çalışma grubu oluşturulmasını arzu ettiği belirtildi. Le Figaro, aralık ayında Portekiz’in dönem başkanlığının ardından, Sarkozy’nin AB sınırlarının belirlenmesi konusunu gündeme getireceğini bildirdi. Sarkozy’nin oluşturulacak çalışma grubunun, birliğin sınırlarıyla komşuluk ilişkilerini gözden geçirmesini istediğini belirten gazete, Sarkozy’nin, Türkiye’ye AB’de yeri olmadığına dair açık bir mesaj verilmesi yolundaki fikrinin değişmediğini yazdı. Bu arada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Fransa’nın özel temsilcisinin Ankara’ya gelerek temaslarda bulunduğunu doğruladı.

/ PARİS/ANKARA

30.05.2007


 

İran, Irak’ın tapusunu istiyor

Iraklı Şiiler, İran ile ABD’nin yıllar sonra görüşmesinin Irak için diplomatik zafer olduğu görüşünü dile getirirken, görüşmenin neler getireceği konusunda ise ihtiyatlı bir tavır sergiledi.

Kısa süre önce adından Devrim ibaresini kaldıran Irak İslâm Yüksek Konseyi (IİYK) milletvekili Hamid Raşid Muala El Saidi, “Bu görüşme olumlu, Irak için diplomatik bir zafer, ama iki ülke arasındaki gerginlik, hızla iyi neticeler almayı beklememize imkân vermiyor” ifadesini kullandı. Şiî Dâvâ partisi kökenli Hasan El Sinaid ise “30 yıldır çatışan iki ülkeyi bir araya getirebilmiş olmak Irak diplomasisi için bir başarıdır. İki taraf Irak’ın bölgenin güvenliğinin inşasında olumlu bir unsur olmak istediğini anlamıştır” dedi.

Sünniler tarafında ise görüşmeye ilişkin daha olumsuz bir hava esiyor. Sünnî koalisyonun önemli partisi Cephe Birliği’nden Şeyh Halef El Aylan, “Irak halkı kendi adına pazarlık edilmesini kabul etmiyor. Bu ülkeler Irak’a sorunları getirdi, şimdi de kendi çıkarları doğrultusunda bunları çözmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.

El Aylan, “ABD işgalci olarak Irak’taki sorunların başlıca müsebbibi ve İran da, ister radikal lider Mukteda Sadr’ın Şiî Mehdi Ordusuyla ister Sünnî El Kaide ile olsun, Irak’taki terörü destekliyor” derken, İslâm Partisi milletvekili Ömer Abdülsattar Mahmud, görüşmenin BM himayesinde olmasını tercih ettiklerini söyledi.

Mahmud, “BM Güvenlik Konseyi’nin işgal güçlerinin Irak’tan çekilmesine ve Irak güçlerinin yeniden tesis edilmesine ilişkin bir karar çıkarmasını istiyoruz” dedi ve İran’ın müdahalelerinin engellenmesinin yapılacak en önemli iş olduğunu kaydetti.

ABD’nin Irak’taki Büyükelçisi Ryan Crocker, İranlı muadili Hasan Kazimi Komi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin konutunda görüşmüştü.

İki ülke yetkilileri, 1980’de Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliğindeki rehin alma olayının ardından 1980’de diplomatik ilişkilerin kesilmesinden sonra bu düzeyde ilk kez bir araya gelmiş oldu.

/ BAĞDAT

30.05.2007


 

Castro: Bush katilim olacak

Küba lideri Fidel Castro, ABD Başkanı George W. Bush’un kendisinin ölmesini istediğini ve bunun için emir verdiğini ileri sürdü. Castro, Irak’taki savaşla ile ilgili yazılı açıklamasında, ‘’Ben Bush’un öldürülmesini istediği ilk kişi değilim, son da olmayacağım’’ ifadesini kullandı.

Fidel Castro, Bush’un önemli bir kişiye yaptığı, ABD’nin Küba siyasetiyle ilgili bir açıklamasında, ‘’Ben sert bir devlet başkanıyım ve tek istediğim Castro’nun ölümü’’ ifadesini kullandığını iddia etti, ancak Bush’un bu sözü nerede ve kime söylediğini belirtmedi.

‘’Düşünceleri öldüremezsiniz’’ başlığını kullanan Castro, açıklamasında ‘’Bu mükemmel sözleri size adıyorum sayın Bush’’ dedi.

Kendi kendine, Bush’a Irak’ta yas tutulmasını sürdürmek için bir yılda verilecek 100 milyar dolarla neler yapılabileceğini, kaç doktor yetiştirilebileceğini sorduğunu belirten Castro, ‘’Bu parayla şu an tıbbî yardım alamayan 2 milyar insanı tedavi edebilecek 999 bin 990 doktor yetiştirilebileceğini’’ ifade etti.

/ HAVANA

30.05.2007


 

Beşşar kendi rekorunu kırdı

Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın (41) ikinci dönem görevde kalıp kalmamasına karar vermek için Pazar günü düzenlenen referandumda seçmenlerin yüzde 97’den fazlasının ‘’evet’’ oyu kullandığı açıklandı.

İçişleri Bakanı Besim Abdülmecid, düzenlediği basın toplantısında, Esad’ın 7 yıl süreyle tekrar devlet başkanı olmasını isteyenlerin oranının yüzde 97.62 olduğunu duyurdu.

Referanduma katılım oranının yüzde 95.86 olduğunu ve yaklaşık 11.19 milyon seçmenin oy kullandığını belirten Abdülmecid, 19 bin 653 kişinin ‘’hayır’’ oyu verdiğini belirtti. Abdülmecid’e göre 253 bin oy geçersiz sayıldı.

Suriye’de babası Hafız Esad’ın 2000 yılının Haziran ayındaki ölümünden sonra devlet başkanı seçilen Beşşar Esad’ın devlet başkanlığı için ikinci kez referandum düzenlendi. 2000 yılındaki referandumda Beşşar Esad için seçmenlerin yüzde 97,29’u “evet” demişti.

/ ŞAM

30.05.2007


 

‘Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Steinmeier, 27 AB ülkesiyle 16 Asya ülkesinin dışişleri bakanlarının katıldığı 8. Avrupa-Asya Toplantısı ASEM’in açılışı öncesinde A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye Avrupa’yla Orta Doğu arasında köprü bir ülke konumunda’’ dedi. Türkiye’de reform sürecinin devam etmesi gerektiğini belirten Steinmeier, son günlerde Türkiye’nin AB ile yürütülen müzakere görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağından söz edildiğini, ancak bu açıklamaların yersiz olduğunu kaydetti.

/ HAMBURG

30.05.2007


 

Birinci turun galibi Barak

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, İşçi Partisinde yapılan lider seçimini kazandı. Seçimde bir sandık dışında oy sayma işlemi tamamlandı. İlk resmî sonuçlara göre, Barak oyların yüzde 36’sını, eski İsrail İç Güvenlik Servisi başkanı Ami Ayalon da yüzde 31’ini aldı.

Partinin şimdiki lideri Savunma Bakanı Amir Peretz’in oy oranının da yüzde 22 olduğu bildirildi. Seçimde yaklaşık 104 bin delegeden yaklaşık yüzde 65’inin oy kullandığı belirtiliyor. Ancak seçimde adaylardan biri yüzde 40 oy oranını aşamadığı en yüksek oyu alan iki aday Haziranda yapılacak ikinci turda kozlarını paylaşacak.

/ KUDÜS

30.05.2007


 

Bağdat’ta onlarca ölü

rak’ın başşehri Bağdat’ın işlek bir meydanında düzenlenen bombalı saldırıda, ilk bilgilere göre 17 kişi öldü, 53 kişi yaralandı.

Irak polisi, Bağdat’ın orta kesimlerindeki Tayaran Meydanında yerel saatle 13.00 civarında düzenlenen saldırıda, patlayıcı yüklü bir minibüsün infilak ettiğini açıkladı. Polis, saldırı düzenlenen bölgede dükkânlar ve otobüs durakları olduğuna dikkati çekti.

/ BAĞDAT

30.05.2007


 

ABD’den Sudan’a yeni yaptırım

Sudan, Darfur yüzünden ABD’nin yeni yaptırımlar uygulanmasına yönelik planının “haksız ve zamansız” olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığından üst düzey yetkili Mütrif Sıddık, yeni yaptırımları haklı bulmadığını ve zamansız olduğunu söyledi.

Yetkili, bununla beraber yeni yaptırımların, Darfur için yeni karma barış gücü gönderilmesi önerisine verecekleri cevabı etkilemeyeceğini kaydetti. BM, Afrika Birliği ile Sudan arasında varılan anlaşmaya göre, Sudan’ın Darfur bölgesine gönderilmek üzere BM ile Afrika Birliği askerlerinden oluşturulması planlanan yeni karma barış gücünde 17 bin asker ve 3 bin polisin bulunması öngörülüyor.

/ HARTUM

30.05.2007


 

İnsan hakları askeri bağlamaz mı?

İngiltere’de Kraliyet Başsavcısı Lord Goldsmith’in, Irak’ta görevli İngiliz komutanlarına, askerlerin zanlıları sorgularken insan hakları sözleşmesine bağlı olmadıkları yolunda görüş bildirdiği öne sürüldü.

Haberi manşetinden yayımlayan The Independent gazetesi, ortada mutlaka ‘’cevap gerektiren’’ bir durum olduğunu belirtirken, konuyla ilgili elektronik posta yazışmalarının ellerinde olduğunu duyurdu.

Irak’taki uygulamalar sırasında Cenevre Konvansiyonunun nadiren gözetildiğini de kaydeden Independent, bugün aralarında pek çok insan hakları savunucusu ve bu konuda uzman hukukçunun bulunduğu bir grubun, hükümetten Lord Goldsmith’in komuta kademesine ilettiği ‘’resmi görüşün’’ açıklanmasını istemeye hazırlandığını bildirdi.

İnsan hakları savunucuları, Lord Goldsmith’in ortaya koyduğu görüşlerin İngiliz askerlerinin Iraklılar üzerinde uyguladığı ‘’kötü muamele kültürünün’’ de kaynağı olduğunu savunuyor.

/ LONDRA

30.05.2007


 

Prens Harry’e yeni görev

“Çok tehlikeli” olduğu gerekçesiyle Irak cephesine gönderilmeyen, İngiltere tahtının üçüncü sıradaki varisi Prens Harry’nin Afganistan’a gönderilebileceği bildirildi.

Daily Mail gazetesi, cephede hizmet etmeyi çok istediği bildirilen genç prensin Afganistan’a gönderilmesi ihtimali olduğu haberini, “Harry belki çok istediği aksiyonu görme şansına kavuşabilecek” başlığıyla duyurdu. Harry’nin yaz aylarında Afganistan’a gönderilebileceği ve Afgan ordusunun eğitiminde görev alabileceği belirtildi.

/ LONDRA

30.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004