Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

BOTAŞ’ın hesaplarına haciz

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, vergi borçlarından dolayı BOTAŞ’ın kamu kuruluşlarından gelen ödemelerine ilişkin hesaplarına haciz konulduğunu doğruladı.

Düzyol, kurumun ÖTV ve KDV borçları sebebiyle Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığının aldığı bir kararla Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve EGO’dan gelen paralara el konulduğunu kaydetti.

Saltuk Düzyol, “EÜAŞ ve EGO’dan gelen para zaten fazla değildi, ancak yine de hacizin kaldırılması için yazışmalarımız sürüyor” dedi. EÜAŞ’tan 9 milyar, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı Elektrik Gaz Otobüs (EGO) Genel Müdürlüğünden 1 milyar YTL alacağı bulunan BOTAŞ, bu alacakları tahsil edemediği için Maliye Bakanlığına olan vergi borcunu ödeyemiyordu.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Seçimden önce yeni vergi yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, mevcut gayrimenkul kiralarının vergilendirilme biçimiyle ilgili bir teklifin henüz kendisine ulaşmadığını ifade ederek, Gelir Vergisi Kanununda ilgili maddelerde değişiklik yapılmadan böyle bir düzenlemeye geçmenin mümkün olmadığını ve seçim öncesinde böyle bir yasal düzenleme yapılmayacağını söyledi.

Şener, İKT Ekonomik ve Ticarî İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi 23. Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde özel sektör faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Küresel rekabetin hızla arttığı günümüzde refahtan pay almanın yollarından birinin de, özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi ve karşılıklı yatırımların arttırılması olduğuna işaret eden Şener, ‘’bu bakımdan İKT üyesi ülkelerde, karşılıklı yatırım imkânlarının iyileştirilmesi gerekmekte’’ dedi.

SEÇİM ÖNCESİ YENİ VERGİ GELMEZ

‘’Turizm ve gıdadaki KDV indirimleri Başbakanlığa ulaşıp imzaya açıldı mı’’ şeklindeki soru üzerine, kendilerinin baştan beri ‘vergi oranlarının, bütçe dengeleri elverdiği ölçüde sürekli düşürüleceğini’ söylediklerini hatırlattı. Kira gelirlerinin stopaj yoluyla vergilendirilmesi’’ çalışmasıyla ilgili soru üzerine Şener, “Şu anda böyle bir şey, siyasî karar organının önüne gelmiş değildir ve bir vergi değişikliği, zaten seçimden önce gündeme gelmez. Gelmeyeceğine göre seçimlere bekleyeceğiz. Sürekli devletin raflarında yapılan çalışma dosyaları açıldıkça ortaya ne çıkacağını birlikte tartışacağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Üç aylık cari açık 9,1 milyar dolar

Yılın ilk çeyreğinde, ihracattaki hızlanma ve ithalattaki yavaşlama eğiliminin devam ettiği, dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre değişmediği, cari işlemlerin 9.1 milyar dolar açık verdiği bildirildi.

Türkiye’nin yılın ilk üç ayında 9.1 milyar dolar cari işlem açığı verdiği bildirildi. Merkez Bankası, 2007 yılının ilk çeyreğine ilişkin Ödemeler Dengesi Raporu’nu yayınladı. Yılın ilk çeyreğinde, ihracattaki hızlanma ve ithalattaki yavaşlama eğiliminin devam ettiği, dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre değişmediği, cari işlemlerin 9.1 milyar dolar açık verdiği bildirildi.

Rezerv değişimleri ve IMF kredileri dışında, yılın ilk çeyreğinde 16 milyar dolar sermaye girişi olurken, toplam 7.9 milyar dolar doğrudan yatırım girişine karşın, bankaların ve özel sektörün kullandığı uzun vadeli krediler ise net 8.7 milyar dolara ulaştı. Yılın Ocak-Mart döneminde Merkez Bankası rezervleri 6.4 milyar dolar arttı. Aynı dönemde özel sektörün dış borç stoku yüzde 36.1 oranında artarken, yurt dışına yaptığı faiz ödemeleri yüzde ise 53.7 oranında arttı. Yılın ilk çeyreğinde net turizm gelirleri yüzde 3.9’luk artışla 1.5 milyar dolar oldu.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Yüksek vergi iş kaybettiriyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ‘’Ülkemizdeki bir takım düzenlemelerin veya vergilerin, halen, çok yakın finansal iş yaptığımız piyasalara nazaran dezavantajlı bir şekilde bizde bulunması, işi dışarıya kaybetmemizi getiriyor’’ dedi.

TBB’nin 50’inci genel kurulu toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Özince, Türkiye’de bankacılık sektörünün ilgili düzenlemelerinin Bankalar Kanunu ve sermaye kuralları başta olmak üzere tamamen Anglosakson sistemin en son seviyelerine uyarlanmaya çalışıldığını söyledi.

Basel II’nin geleceğinin konuşulduğu günümüzde risk yönetimine çok büyük önem gösterildiğini ve büyük sorumluluklarla çalışıldığını vurgulayan Özince, şöyle devam etti: ‘’Fakat, buna karşın ülkemizde hâlâ kayıt dışılık, yalnız malî değil, finansal alandaki kayıt dışılık da sürüyor. Kayıt dışılık ne yazık ki uluslar arası boyuta yansıyor. Ülkemizdeki uygulamaların, bir takım düzenlemelerin veya vergilerin halen çok yakın finansal iş yaptığımız piyasalara nazaran dezavantajlı bir şekilde bizde bulunması, işi dışarıya kaybetmemizi getiriyor.’’

/ İSTANBUL

30.05.2007


 

DB: Yavaşlama gelişen ülkelerde riski arttırdı

Dünya Bankası, küresel ekonomideki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkelere yönelik riskleri arttırdığını belirtti. Banka, yıllık küresel kalkınma finansmanı raporunda, gelişmekte olan piyasalara rekor düzeydeki özel sermaye girişinin durması halinde, bu ülkelerin zarar göreceğini kaydetti.

Raporda, artan faizlerin ve kapasite sınırlarına yaklaşılmasının, gelişen ülkelerdeki hızlı büyümeyi yavaşlatacağı vurgulandı.

2006’da yüzde 4 büyüyen küresel ekonominin 2009’da yüzde 3.5 büyümesini öngören Dünya Bankası, aynı dönemde gelişen ülkelerin ortalama büyüme oranının yüzde 7.3’ten yüzde 6’ya düşeceğini tahmin etti.

Banka, daha yavaş bir büyümeye geçiş sürecinde, gelişen ülkelerde son dört yıldır etkili olan olumlu malî şartları bozabileceğini ifade etti.

/ WASHINGTON

30.05.2007


 

İşsizlerin yüzünü tersaneler güldürecek

Zonguldak’taki tersaneler ağının tamamının faaliyete geçmesiyle 10 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. 2 Haziran 2006’da açılan Ereğli ilçesindeki Tersaneler Bölgesinin yanı sıra Alaplı ilçesi ve Kilimli beldesindeki tesisler, işsizin yeni umudu oldu.

Tersanelerin devreye girmesiyle yeni bir sektör açıldığını ifade eden Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, şunları kaydetti: ‘’ Yaklaşık 4 bin kişi bu alanda istihdam ediliyor. Kilimli beldesindeki tersanenin de yapımı sürdürülüyor. Buranın da 1-2 ay içinde devreye girmesiyle ilk etapta 100, daha sonra da 300 civarında kişi işe kavuşacak. Alaplı’daki tahsislerde birkaç yıl içinde tamamlanınca işsizlerin yüzü gülecek.

Yaklaşık 3 yılda tersane sektöründe çalışan sayısı 10 bini bulacaktır. Türkiye’nin ve bölgenin kalkınmasında bu sektörün önemli rol oynayacağına inanıyorum.’’

/ ZONGULDAK

30.05.2007


 

Kamu toplu iş sözleşmelerinde 2. randevu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türk-İş, kamu kesiminde çalışan 300 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri kapsamında bugün 2. kez bir araya gelecek.

Görüşme, Türk-İş Genel Merkezinde gerçekleştirilecek. Türk-İş, 16 Mayısta yapılan ilk toplantıda zam taleplerini işveren tarafına iletmişti. Buna göre en düşük kamu işçi ücretinin 915 YTL’ye çıkarılmasını isteyen Türk-İş, birinci 6 ay zammı olarak yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı ve yüzde 5’er zam istiyor.

/ ANKARA

30.05.2007


 

“Tüketiciler Birliği yanlış bilgi veriyor”

Türk Telekom, görüşme ücretlerinin kontör bazında tahakkuk ettirilmesi sebebiyle, tüketiciden yüzde 35 daha fazla bedel tahsil edildiği iddiasının tamamen yanlış olduğunu bildirdi.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, “Türk Telekom’un 2006 yılındaki ev ve iş telefonlarından yapılan tüm aramalardan elde etmiş olduğu konuşma gelirlerinin 2.4 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu açıklamada iddia edildiği gibi Türk Telekom’un 3 milyar dolarlık haksız kazanç elde ettiği ifadesi gerçeklere aykırı ve kötü niyetlidir” denildi.

Açıklamada, Türk Telekom’un yeni tarifelerinde ücretlendirme metodunun kontör bazlı değil süre bazlı olduğuna dikkat çekilerek, aramaların arama yönüne göre 0,8 saniyeden 60 saniyeye kadar değişen sürelerle ücretlendirildiği, bu uygulamanın sadece Türk Telekom’a özgü olmayıp Türkiye’de GSM operatörleri dahil bütün telekom şirketleri tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

/ İSTANBUL

30.05.2007


 

Belediyelere gelir desteği

Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden belediyelere ayrılan paylarda, Nisan, Mayıs, Haziran ayları için kesinti yapılmayacak.

Böylece belediyelere, Nisan-Haziran döneminde daha fazla gelir aktarılarak daha fazla harcama yapma imkânı sağlandı. Ağustos ayından itibaren ise kararnamede belirtilen oranlarda kesinti yapılmaya devam edilecek.

/ ANKARA

30.05.2007


 

İTO protokol yenileyecek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Türkiye Vakıflar Bankası, KOBİ’lere yönelik protokolü tazeleyecek.

İTO’dan yapılan yazılı açıklamada, daha önce 7 bankadan üyelerine avantajlı krediler sağlayan İ-TO’nun, Türkiye Vakıflar Bankası ile imzaladığı protokolü yenileyeceği belirtildi.

Açıklamada, protokolün, bugün İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ile Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman arasında imzalanacağı bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

30.05.2007


 

Pegasus’tan seçime özel kampanya

Pegasus Havayolları, iç hatlarda İzair ortak uçuşları dahil olmak üzere 22 Temmuz seçimlerinde oy kullanacakları, vergi ve harçlar dahil 45 YTL’ye uçuracağını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, Pegasus, misafirlerine bütün iç hat seferlerinde sunduğu bu özel fiyatla, 21-22-23 Temmuz tarihlerinde 3 gün boyunca ister oy kullanacakları bölgeye gidişlerinde, isterlerse dönüşlerinde seyahat edebileceklerini bildirdi. Açıklamada, 27 Mayıs 2007 Pazar günü saat 08.00’den itibaren geçerli olan seçime özel kampanyanın belirli koltuk sayılarıyla sınırlı olduğu ifade edilldi.

/ İSTANBUL

30.05.2007


 

“Kuraklığa karşı depolamalı baraj şart”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, kuraklık sorununun önüne geçilmesi için inşaa edilmeyi bekleyen 500’ün üzerinde depolamalı baraj tesisinin bir an önce yapılması gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Su Enerji İşbirliğinin düzenlediği kongrede konuşan Koçaker, Türkiye’nin küresel ısınmanın potansiyel etkiler bakımından risk grubu ülkeler arasında olduğunu kaydetti. Türkiye’nin yaşamakta olduğu kuraklığın, 1956, 1973, 1989 yıllarında yaşanan kuraklık dizilerinden biri mi yoksa iklim değişikliği kaynaklı mı olduğunun bilinmediğini ifade eden Koçaker, “Kuraklık ve taşkınların önüne geçebilmemiz için inşa edilmeyi bekleyen 550’nin üzerindeki depolamalı baraj tesisinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir” dedi. Türkiye’de su potonsiyelinin yüzde 21’ini kullanıldığını belirten Koçaker, özel sektörün inşaa etmek üzere başvurduğu 955 adet hidroelektrik santrali projesinin kurulu gücünün 14 bin 427 megavat, yıllık üretim kapasitesi ise 45 milyar kilovat saat olduğunu açıkladı.

/ ANTALYA

30.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004