Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ağar: Başörtüsü temel hak, tarikatlar sosyal gerçek

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, başörtüsü konusunu üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar ve özgürlükler bağlamında görmek gerektiğini belirterek, “Avrupa Birliğinde herhangi bir ülkede bu tür bir yasağı sürdürebilmek mümkün değil. Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır” dedi. Tarikatların sosyolojik bir gerçek olduğunu da belirten DP lideri, “Toplumda yüzyıllardır var olan bir şeye yok diyemezsiniz. Önemli olan burada devletin anayasal yapısını, rejimini rahatsız etmeme konusunda dikkat içerisinde olunmasıdır” diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Mehmet Ağar, başörtüsü konusunun üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar özgürlükler bağlamında görmek gerektiğini belirterek, “Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır” dedi. Sabah gazetesine konuşan DP lideri Ağar, tarikatların sosyolojik bir gerçek olduğunu belirterek, “Toplumda yüzyıllardır var olan bir şeyi yok diyemezsiniz. Önemli olan burada devletin Anayasal yapısını, rejimini rahatsız etmeme konusunda dikkat içerisinde olunmasıdır. Türkiye demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Bunlar Anayasa’nın vazgeçilmez unsurlarıdır” diye konuştu.

Ağar, “son dönemde tarikatların daha etkin hale geldikleri ve aday listelerine müdahale ettikleri” iddiaların hatırlatılması üzerine toplumda ne varsa bunların kendisini siyasete taşıdığını söyledi. Türkiye’de dinî temelde siyaset yapılamacağını ifade eden Ağar, “Bunu yapmak dine karşı en büyük saygısızlıktır. Demokrat Parti geleneğinin Türk siyasetine yaptığı en büyük farklılık da budur. İnsanların dini özgürlük alanlarını teminat altında tutmak” şeklinde konuştu.

Mehmet Ağar, başörtüsü konusunda ise şunları söyledi:

“Bu meseleyi üniversitelerde eğitim özgürlüğü çerçevesi içinde, haklar özgürlükler bağlamında görmek lâzım. Avrupa Birliği’nde herhangi bir ülkede bu tür bir yasağı sürdürebilmek mümkün değil. Türkiye bunu siyaseten istismar alanı olmaktan çıkarmalıdır.”

DÜZ OVADA SİYASET

Bunun yanı sıra Milliyet gazetesine de demeç veren DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’nin bölünme korkusundan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

“Dağda silâhla dolaşacağına düz ovada siyaset yapsın” yaklaşımı büyük tartışmaya yol açan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, son dönemde tırmanan terör olaylarının, söyleminin haklılığını ortaya çıkardığını belirtti. Ağar, “Türkiye’de siyasetin görevi ovanın dağa çıkmamasını başarmak. Bu, toplumsal yumuşaklığı beraberinde getirir. Türkiye, AKP-CHP zıtlaşmasını yaşıyor. Bu gerginlik terör eylemlerinin etkisini yüzle çarpıyor” dedi.

DİYARBAKIR’DA AKP’Yİ GEÇERİZ

Oylarının Güneydoğu’da AKP’den fazla olacağını belirten Mehmet Ağar şöyle konuştu:

“Güneydoğu politikamızın ana ekseni bir toplumsal seferberlik. Lâfta kalmayan, meseleyi sadece güvenlik çerçevesinde bırakmayan paketler. Planlarımız, programlarımız var. Sür'atle uygulama alanına giren, kaynakları bulunmuş projeler, umutsuz gençlerin yeniden hayata döndürülmesi. Meslekî teknik eğitim, hobi odaklı kalkınma projeleri, entegre sanayi projeleri gibi. Güneydoğu’da mesele zaten asker, polis çerçevesine bırakılmış. Lâfta var olan paketler halka bıkkınlık getirmiş. Kan giren yerde demokrasi gelişmez. Kanı ortadan kaldırdığınızda demokrasi gelişir. Bireysel özgürlükler temelinde açılımlar yapıldı. Artık bunların uygulamaları olacak. Halk, birlik beraberliği güçlendirecek hizmetlerin beklentisinde. Bir yandan da itibarlı bir vatandaş olmanın rahatını da yaşamak istiyor. Hükümet olduğumuzda sadece oy aldığımız kitlelerin değil, oy almadıklarımızın da güvenini kazanmak bizim için daha önemli bir mesele. Zaten merkez sağın en önemli vasfı bu. Diyarbakır’da AKP’den daha fazla oy alabiliriz.”

SİVİL DEMOKRATİK ANAYASA

Türkiye’nin öncelikli sorununun sivil ve demokratik bir anayasa yoksunluğu olduğunu belirten Ağar, “Türkiye’de önümüzdeki seçimin en önemli meselesi sivil demokratik anayasadır. Yeni bir anayasaya Türkiye’nin ihtiyacı olduğu açık. 1980’den bu yana 27 yıl geçti. Dünya değişti. Farklı bir Türkiye var. Türkiye farklı bir anayasaya doğru gidebilir temel ilkelerinde sabit kalmak suretiyle. Bu Anayasa içinde her yer yerli yerine oturabilir.” dedi.

“Sivil, demokratik bir anayasaya ihtiyacımız var”

Mehmet Ağar, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Parlamenter sistem bana göre Türkiye için uygun bir sistem. Halk tarafından seçilse de cumhurbaşkanının yetkilerinin daha sembolik alana çekilmesi ile parlamenter sistemin sürdürülmesi gerekir. Seçim kararı almış bir Meclis’in, toplumun çok geniş kesimini ilgilendiren Anayasa değişikliğine çalışması yanlıştır.

Yargı politize olma lafından rahatsız. Sivil demokratik bir Anayasaya ihtiyaç var. Yargının bir yandan üzerindeki ağır iş yükünü çözümleyici reformist çabalarla kendi özlük haklarının bağımsız kurullarca takip edileceği bir alana kavuşturulması gerekmekte. Yüksek mahkemeler içtihat üretememektedir.”

/ İSTANBUL

30.05.2007


 

Ulaşımda tedbir alınıyor

Ulaştırma Bakanlığı, 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçiminde, kayıtlı olduğu yerde oyunu kullanacak seçmenlere kolaylık sağlamak için şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sayısını Temmuz ayında arttıracak. Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, seçimler öncesinde ve sonrasında ulaştırma hizmetlerinin aksamaması için şehirlerarası taşımacılık kapasitesini geçici olarak arttırmayı amaçladıklarını belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı, 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçiminde, kayıtlı olduğu yerde oyunu kullanacak seçmenlere kolaylık sağlamak için şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sayısını Temmuz ayında artıracak.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, seçim döneminde şehirlerarası yolcu taşımalarının kapasitesinin artırılmasını öngören bir genelge üzerinde çalışıyor. Genelgenin önümüzdeki günlerde tamamlanarak, ilgili kuruluşlara gönderilmesi bekleniyor.

Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, yaptığı açıklamada, genelgeyle, 22 Temmuzda yapılacak seçimler öncesinde ve sonrasında ulaştırma hizmetlerinin aksamaması için şehirlerarası taşımacılık kapasitesini geçici olarak artırmayı amaçladıklarını belirtti.Aydın, tatil dönemi ve oyunu kayıtlı olduğu yerde kullanmak isteyen vatandaşların seyahat talepleri göz önünde bulundurularak, seçimlerin 10 gün öncesinden başlayarak 20 gün süresince şehirlerarası yolcu taşımacılık kapasitesinin artırılacağını kaydetti.Seçim döneminde yaklaşık 13-14 milyon vatandaşın yer değiştirmesinin beklendiğini ifade eden Aydın, ‘’Seçim döneminde mevcut düzenli seferlerle talebi karşılamak mümkün değil. Onun için tedbir alıyoruz. Uygulama, seçmenlerin kayıtlı olduğu yerde oyunu kullanmasını da sağlayacak’’ dedi.

D2 VE B TİPİ BELGESİ OLANLARA İZİN

Otobüsle düzenli şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan D1 yetki belgesi sahiplerinin yanı sıra ‘’belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arızi sefer düzenleyerek taşıma yapan’’ D2 yetki belgesi sahiplerine seçim döneminde şehirlerarası yolcu taşımacılık izni verileceğini kaydeden Aydın, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan B tipi belge alanların da uygulama kapsamına alınacağını ifade etti. Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, uygulamayla, şehirlerarası taşımacılık belgesi olan araç sayısının 9 bin 800’den geçici olarak 17 bin 500’e çıkacağını bildirdi.

/ ANKARA

30.05.2007


 

ANAVATAN’da sona doğru

ANAVATAN Partisi’nin, 2 Haziran’da gerçekleştirilecek 9. Olağan Büyük Kongresinde partinin Demokrat Parti’ye (DP) katılma kararı alınacak.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun 5 Mayıs’ta kamuoyuna açıkladıkları ve iki partinin birleşerek seçimlere DP adı altında girmelerini öngören protokol doğrultusunda DYP’nin ismini DP olarak değiştirmesinin ardından ikinci adım ANAVATAN Partisi kongresinde atılacak.

ASKİ Spor Salonu’nda 2 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek 9. Olağan Büyük Kongrede, ANAVATAN’ın DP’ye katılım kararı alınacak.

Kongrede gündem değişikliği yapılarak DP’ye katılım önergesi oylanacak ve partinin 24 yıllık siyasî hayatına son verilmiş olacak.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Baykal’dan aydın tarifi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin “millete karşı devlete yakın’’ olarak algılanmasının doğru olmadığını iddia ederek, bunun ‘’yargı organlarıyla, üniversiteyle, hukuk düzeniyle problemi olan çevrelerin söylemi’’ olduğunu savundu.

“Türkiye’de aydın olmanın bir vasfı askere dudak bükmek olarak anlaşılıyor” diyen Baykal, “Silâhlı Kuvvetleri siyasetin içine çekmenin düşünülemez’’ olduğunu söyledi.

30.05.2007


 

ABD'ye nota

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, iki Amerikan uçağının Türk hava sahasını ihlâliyle ilgili olarak ABD Büyükelçiliği nezdinde gerekli diplomatik girişimin yapıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ihlale ilişkin teknik bilgileri değerlendiren bakanlık, bugün ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’u davet ederek kendisine nota verecek. ABD’ye ait iki F-16 uçağı, 24 Mayısta Güneydoğu Anadolu bölgesinde Türk hava sahasını 4 dakika süreyle ihlal etmiş, bunun “kazara” olduğunu düşündüklerini belirten Amerikalı yetkililer, konuya ilişkin gerekli soruşturmanın başlatıldığını ifade etmişti.

Bu arada ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, konuyla ilgili, ‘’Biz konuyu kapanmış sayıyoruz’’ diyerek, olayın bir ‘’kaza’’ olduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman da dün, iki Amerikan uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili olarak ABD Büyükelçiliği nezdinde gerekli diplomatik girişimin yapıldığını bildirdi.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Tanklar sınıra taşınıyor

Demir yoluyla Güneydoğu’ya sevk edilen araç ve silâhlar, bölgede yapılan tatbikat ve güvenlik operasyonları çerçevesinde sınıra kaydırılıyor. Diyarbakır Tren Garı’nda hareketlilik yaşanıyor.

Diğer bölgelerden demir yoluyla Güneydoğu’ya sevk edilen askerî malzeme ve araçlar, Diyarbakır ve Batman’dan sınıra kaydırılıyor. Diğer bölgelerden yapılan sevkıyatın yanı sıra Diyarbakır Tren Garı’nda çok sayıda askerî malzeme, araç ve obüs toplarının trenlere yüklü olduğu gözlendi.

/ DİYARBAKIR

30.05.2007


 

En çok asker aday AKP’den

22 Temmuz seçim süreci devam ederken, partilerde emekli asker adaylar dikkatleri çekiyor. Şu ana kadar ki adaylar arasında emekli askerlerin en çok AKP’den adaylık başvurusunda bulunduğu ortaya çıkıyor.

İşte isim isim AKP’den aday olan emekli askerler:

Emekli Albay Eyüp Kocabaş:

Eskişehir’de 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda görev yaparken 8 Mayıs’ta emeklilik dilekçesini verdi. Afyonkarahisar listesinden seçime girmek için başvurdu.

Emekli Albay Mustafa Hacımustafaoğlu:

YAŞ kararıyla TSK’dan ilişiği kesildi. 1999 seçimlerinde FP’den Kütahya adayı olan Mustafaoğlu, bu kez AKP’yi tercih etti.

Emekli Yarbay Süleyman Dönmez:

Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı’nda zorunlu hizmetini doldurduktan sonra istifa etti. AKP’den aday adayı oldu.

Emekli Kurmay Binbaşı Kemal Şahin:

YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edildi. ASDER Ankara Şube Başkanı. Ankara listesi için aday adaylık başvurusunda bulundu.

Emekli Binbaşı Arif Çelenk:

YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edildi. YAŞ kararıyla ihraç edilen subayların kurduğu Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Bursa Şube Başkanı. AKP’ye aday adaylık başvurusu yaptı.

30.05.2007


 

CHP’li Ertuğrul Günay AKP’de

AKP grup toplantısında partiye yeni katılanlar tek tek tanıtıldı. Bunların arasındaki en ilginç isim CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay da AKP Grup kürsüsünden partililere seslendi.

Günay AKP’ye katılırken özetle şu açıklamaları yaptı: “AKP’yi bugünün Türkiye’sinde demokrasinin güvencesi olarak gördüğüm için buradayım. AKP bu konuda mücadele eden neredeyse tek partidir. AKP’nin yeni bir toplumsal dayanışmaya öncülük edeceğini düşünüyorum. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” diyen büyük anlayışı taşıdığım için buradayım.” Bülent Ecevit’in prensi olarak bilinen CHP PM eski üyesi Haluk Özdalga da yeni isimler arasındaydı. Türkiye’nin önünde iki hedef olduğunu ve bunlardan birinin kişi başına millî gelirin 10 bin dolara ulaşması diğerinin ise daha demokratik bir Türkiye için çalışılması olduğunu belirten Özdalga, bu iki hedefe ulaşmak için AKP’de olduğunu söyledi ve partililere teşekkür etti.

AKP’ye katılan diğer isimler ise şu şekilde: Merrill Lynch’teki görevini bırakarak Başbakan Erdoğan’ın çağrısıyla siyasete soyunan Mehmet Şimşek, İstanbul Barosu Avukatlarından Ayşenur Bahçekapılı, DYP eski Genel Başkan Yardımcısı Reha Çamuroğlu, Eski CHP Edirne Milletvekili Avukat Erdal Kalkan, Salih Memecan’ın eşi Nursuna Memecan, Eski Bakan ve eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam.

/ ANKARA

30.05.2007


 

İslâmla terör yan yana gelmez

Belçika’nın Gent şehrinde düzenlenen “Terör ve Flaman Bölgesi” konulu panelde konuşmacılar, İslâmla terörizmi bağdaşlaştırmanın doğru olmadığı görüşünde birleşti. Katılımın yoğun olduğu panelde, 11 Eylül’den sonra dünyada çok şeyin değiştiğine dikkat çekilirken, her Müslümanın terörist olarak görülmesinin yanlış olduğu vurgulandı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu konferansta konuşmacılar 11 Eylül’den sonra çok şeyin değiştiğine dikkat çekerken, her Müslüman’ın terörist olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Yeşiller Partisi (GROEN) adına konuşan Peter Pataer, İslâm adına yapılmış saldırıları “İslâm terörizmi” olarak nitelendirilirken, terör örgütü IRA’nın saldırılarını Katolik ya da Hıristiyan terörizmi olarak adlandırılmamasına dikkat çekti. Pataer, uluslararası düzeyde yaşanan gelişmelerin ülkelerin içişlerine yansımalarının olduğunu vurgularken, Filistin-İsrail sorununun çözülmediği sürece terörizme uluslararası beslenme imkânı tanındığını savundu. Liberaller (Open VLD) adına konuşan Edward Roosens ise terörün ideoloji ya da din tanımadığını kaydederken, terörle mücadelede hükümetlerin etkin görev alması gerektiğini savundu. Roosens, yasal düzenlemelerin yanında devletin polis ve istihbarat birimlerinin ortaklaşa çalışmasının elzem olduğunu söyledi. Spirit partisi adına konuşan Mohamed Achaibi, “Müslüman terörizmi” kavramının çok çirkin olduğunu ve kullanılmamasını isterken, toplumlararası birçok sorunun diyalog ve karşılıklı hoşgörü ile çözülebileceğini bildirdi. Irkçı parti Vlaams Belang temsilcisi Francis Van den Eynde ise “İslâm terörizmi” olduğunu ileri sürererek gerekçe olarak saldırıyı yapanların İslâm adına hareket ettiklerini iddia etmelerini gösterdi. Bununla birlikte her Müslüman’ın terörist olarak değerlendirilemeyeceğini savunan Vlaams Belang temsilcisi, Belçika İslâm Temsil Kurumu’nun fonksiyonel çalışmadığını iddia ederken, İslâm dinin Belçika’da tanınmasına da karşı olduklarını belirtti. Hristiyan Demokratlar adına konuşan Ergün Top ise uluslar arası platformda terörizme çözüm gelmediği müddetçe terörizmin devam edeceğini savunarak terörizmle mücadelede uluslar arası dayanışmanın gerekliliğini savundu.

Panel, yanlışa dikkat çekmek için düzenlendi

Yüze yakın derneği çatısı altında barındıran Flaman Bölgesi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ceylan Kara ise günümüzde İslâm’la terörizmin çok çabuk ilişkilendirildiğini ve her Müslüman’ın potansiyel terörist gözüyle bakıldığını kaydetti. Paneli düzenleme amaçlarının arasında bunun yanlışlığını insanlara göstermek olduğunu vurgulayan Kara, öte yandan demokrasiye inanan bir kuruluş olarak ifade özgürlüğünü ve insan haklarını sonuna kadar savunduklarını ve göçmen toplum adına bu tür hassas bir konuyu masaya yatırmayı kendilerine bir vazife olarak gördüklerini anlattı. Ceylan Kara yaklaşan genel seçimler öncesinde partilerin İslâm ve terörizm konusundaki fikirlerin kamuoyuna yansıtılmasının gerekliliğine inandıklarını sözlerine ekledi.

/ GENT

30.05.2007


 

Seçim sandıkları gözlenecek

Milletvekili Genel Seçiminde sandık alanlarında bağımsız adayların da gözlemcileri bulunacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Anayasa’da yapılan ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına olanak sağlayan değişiklik üzerine, 9 Mayıs 2007 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Genelge’’yi yeniden düzenledi. Bağımsız adayların da kapsama alındığı yeni genelge ilişkin değişiklik Resmî Gazete’nin bugünkü Mükerrer sayısında yayımlandı.

/ ANKARA

30.05.2007


 

İstanbul'un fethine defileli kutlama

- İstanbul’un fethinin 554. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde modacı Faruk Saraç’ın kreasyonlarından oluşan ‘’Tılsım Koleksiyonu’’ defilesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Faruk Saraç’ın meslekteki 25. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen defilede 99 manken, 365 parçadan oluşan giysileri sergiledi. Koreografisini Uğurkan Erez, metin yazarlığını Derya İzbul’un üstlendiği defilenin müziklerini ise Fatih Yavuz besteledi.

Defileyi izleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, burada yaptığı konuşmada, İstanbul’un fethinin 554. yıldönümünün kutlanacağını hatırlattı.

Modacı Faruk Saraç’ın da sanatının 25. yılını kutladığını dile getiren Güler, ‘’İstanbul bir marka şehir. Ama bu şehri marka yapan çok değerli sanatçılarımız, bilim adamlarımız, edebiyatçılarımız ve meslek mensuplarımız var. Bu kişilerin çalışmaları, İstanbul’u 2010 Kültür Başkenti yapacak’’ diye konuştu.

Etkinliğe, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın yanısıra eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

/ İSTANBUL

30.05.2007


 

Sezer’den Fatih’e övgü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İstanbul’un Fethi’nin 554. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Türk ve dünya tarihi yönünden büyük önem taşıyan İstanbul’un Fethi’nin, insanlığın önüne yeni ufuklar açan bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Sezer, İstanbul’un Fethi’nin, sistemli, disiplinli, planlı çalışmalarla gerçekleştirildiğini, siyasal ve askeri sonuçlarıyla dünya tarihinin oluşmasında temel rol oynadığını belirtti. Genç yaşında İstanbul’u ülke topraklarına katarak, zoru başaran Fatih Sultan Mehmet’in, yenilikçi, ileri görüşlü kişiliği ile tarihteki saygın yerini aldığını dile getiren Sezer, Fatih Sultan Mehmet’in, insana saygılı ve adaletli yönetim anlayışıyla, kentte, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanların bir arada yaşamasını olanaklı kılan barış ve hoşgörü ortamı oluşturduğunu ifade etti.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Demirel’den CHP sorusuna tepki

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) kendisine milletvekili adaylığı teklifi gelip gelmediği sorusuna, “Her lafa inanmayın. Bunun bir ciddiyeti yok. Böyle soru sorulmaz” diye karşılık verdi.

Dün başlayan “Sürdürülebilir Hidroelektrik Enerji Geliştirmesi Dünya Kongresi” için Antalya’ya gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, otel girişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demirel, basın mensuplarının, CHP’nin milletvekili teklifi getirip getirmediği sorusuna, “Her lafa inanmayın. Bunun bir ciddiyeti yok. Böyle soru sorulmaz” diye tepki gösterdi.

/ ANTALYA

30.05.2007


 

Şahin Hoca Hakk’a yürüdü

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 45 yıldır hafız yetiştiren Hilâliye Eğitim Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Şahin Yılmaz Hocaefendi önceki gün vefat etti.

Erzurumlu Şahin Yılmaz Hocaefendi, 1962’de temelini attığı Hilaliye Eğitim Vakfı’nın çatısı altında 45 yılda 2 bin 300 hafız yetiştirdi. Kan kanseri ve akciğer enfeksiyonu sebebiyle 30 Nisan’dan bu yana Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi görüyordu.

1936 yılında Erzurum’un İspir ilçesi Elmalı köyünde dünyaya gelen Şahin Yılmaz Hocaefendi, 1962’den bu yana 2 bin 300 hafız yetiştirdi, 10 binden fazla öğrenciye Kur’ân-ı Kerim okumayı öğretti. Önceki gün gerçekleştirilen 32. mezuniyet töreninde 51 hafız, Hocaefendi’nin rahatsızlığı sebebiyle hüzünlü bir atmosferde icazet almıştı. Hocaefendi’nin cenazesi dün Akhisar Hilâl Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin duâlarıyla Suyolu Mezarlığı’nda defnedildi.

30.05.2007


 

TÜİK’ten afişli çağrı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi için vatandaşlardan, Haziran sonuna kadar muhtarlıklardaki listelerden veya TÜİK’in internet sayfasından, ikamet adreslerinin doğruluğunu kontrol etmelerini istedi.

Bu arada konuya dikkat çekilmek üzere, TÜİK tarafından ‘’Geleceğinize Kayıtsız Kalmayın...’’ başlığı ile duyuru afişleri hazırlandı. Afişlerde vatandaşlardan adrese dayalı nüfus kayıt sistemine kaydolmaları istenerek, resmî işlemlerde ve kamu hizmetlerinde artık bu sistemde kayıtlı adreslerinin esas alınacağı hatırlatıldı. Bunun aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olduğu da vurgulanan duyuru afişlerinde, ‘’Yeni sistemin dışında kalmayın, geleceğin e-Türkiye’sinde yerinizi alın’’ mesajı verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni ve güncel halleri ile Ulusal Adres Veritababına işlenen bütün ikamet adreslerinin ziyaret edilerek, hanelerde yaşayan kişilerin tesbit edildiğini ve TC kimlik numarasına göre ikamet adresleri ile eşleştirildiğini bildirdi.

/ ANKARA

30.05.2007


 

Kavaklı deprem yaralarını sarıyor

Asrın felâketi olarak bilinen 17 Ağustos Marmara Depremi’inin merkez üssü olan Gölcük ilçesinde deprem yaraları bir bir sarılmaya devam ediliyor. Depremin simgesi olan ilçedeki Kavaklı Sahili’nin bir kısmı sular altında kalmıştı. Daha sonra moloz yığınına dönen sahil, yeni haliyle göz kamaştırıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Gölcük Kavaklı Sahili’nde başlatılan çalışmalar sona erdi. Sahilin yaklaşık bir yıl önceki hali ile şimdiki halini görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Bölgenin havadan çekilen eski ve yeni fotoğrafları da farkı açıkça gözler önüne seriyor. Asrın felâketi diye adlandırılan 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kısmen sular altında kalan ve moloz yığınlarıyla dolup taşan Gölcük Kavaklı Sahili, yapılan çalışmalar ardından yeni haliyle adeta görenleri şaşırtıyor.

/ KOCAELİ

30.05.2007


 

En büyük akvaryum

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde bulunan akvaryum Türkiye’nin en büyük akvaryumu olma özelliğini taşıyor.

Sahip olduğu hayvan çeşidi ve sayısıyla Avrupa’nın 4. büyük bahçesi olan Hayvanat Bahçesi’nde akvaryum bölümü büyük dikkat çekiyor. Bin 200 metre alanda 450 ton su kapasiteli akvaryum bölümünde 3 adet deniz akvaryumu, 18 adet tatlı su akvaryumu bulunuyor. 74 tür yaklaşık 3 bin balığın bulunduğu bölüm hayvanat bahçesinin en çok ziyaret çeken bölgesi olma özelliğini taşıyor.

/ GAZİANTEP

30.05.2007


 

Güneş gözlüğü alırken dikkat

Yaz mevsiminin gelmesiyle göz hastalıkları uzmanları, ultraviyole ışınlarını kestiğine dair sertifikası olmayan güneş gözlüklerinin alınmaması tavsiyesinde bulundu.

Çanakkale Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Topçu, yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı arasında bulunan güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle ozon tabakasının delinmesinin güneş gözlüğü kullanımını zorunlu hale getirdiğini belirten Dr. Topçu, günümüzde her yüz tipi için değişik marka ve modellerde pek çok güneş gözlüğünün rahatlıkla bulunabildiğini, ancak güneş gözlüğü seçerken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Yanlış güneş gözlüğü seçiminin göz hastalıklarına sebep olabilecek ciddî sorunlar meydana getirdiğini belirten Dr. Topçu, ‘’Seyyar tezgâhlarda satılan güneş gözlüklerinden çok, ultraviyole ışınlarını kestiğine dair sertifikası bulunan gözlükler tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekmektedir’’ dedi.

Sağlık Bakanlığının, ithal bütün güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirdiğini hatırlatan Dr. Topçu, gözlük alımında şu denemelerin yapılması uyarısında bulundu: ‘’Satın alınan güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun. Ardından gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar oluyorsa gözlük camı kalitesizdir. Camda çizik olmamalıdır.’’

YÜZ ŞEKLİNE GÖRE SEÇİLMELİ

Dr. Topçu, güneş gözlüğü seçiminin yüz şekline göre yapılması gerektiğini, gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda gözün, yan kısımlardan sızan zararlı güneşin ışınlarına maruz kalabileceğini kaydetti. Güneş gözlüğünde, kullanılan camların renginin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Dr. Topçu, şunları kaydetti: ‘’Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olması gerekiyor. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çekilmesine neden oluyor. Trafikte araç kullanırken kesinlikle bu renkte güneş gözlüğü takılmamalıdır. Yine mavi renkli camların, güneş ışınlarının daha çok göze yansımasına neden olduğu için bu cam renkli gözlüklerde tercih edilmemelidir.’’ (aa)

/ ÇANAKKALE

30.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004