Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye’ye mahkeme darbesi

Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesi davasında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yargılamanın uluslararası tabanlı bir mahkeme tarafından yapılması kararı Hariri’nin oğlu Saad Hariri tarafından memnuniyetle karşılandı.

BM Güvenlik Konseyi’nde 1757 karar sayısıyla Hariri suikastının uluslararası bir mahkemede yapılmasının hükme bağlanmasının ardından Hariri’nin oğlu ve aynı zamanda El Müstakbel Hareketi Lideri Hariri bir açıklama yaptı. “Bu anı Lübnanlılar’a hediye ediyorum” diyen Hariri, uluslararası mahkemenin güvenlik konseyince kabul edilişinin, Lübnan’da bir grubun diğerine karşı zaferi olmadığını söyledi. Hariri, “Kimseden intikam almak niyetinde değiliz. Amacımız hesap sormak ve gerçeği ortaya çıkarmak” dedi. Bu gecenin Lübnanlılar’ın tek vücut olmaları için bir fırsat olması çağrısında bulunan Hariri, uluslararası mahkemenin 10 ülkenin kabul oyu 5 ülkenin ise çekimser kalmasıyla kabul edilişinin; adaletin, medeniyetin ve hukukun zaferi olduğunu belirtti. Konuşmasının son bölümünde babasına seslenen Hariri, “Tüm Lübnanlılar’ın sevgilisi babacığım, her zaman benimle birlikte olduğun gibi, uluslararası mahkeme kararının benimsendiği şu anda da benimle birliktesin” derken gözyaşlarına boğuldu. Lübnan Başbakanı Fuad

Sinyora ise, 1757 sayılı kararın kabul edilmesi nedeniyle yaptığı konuşmasında, mahkemenin hiçbir ülkeye, özellikle de “kardeş” Suriye’ye karşı olmadığını söyledi. Sinyora, “Bu karar bütün Lübnanlılar için zaferdir. Gelin ülkeyi yeniden inşa etme yolunda el ele verelim” diye konuştu.

Bu arada. Suriye, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri suikastıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin uluslararası mahkeme oluşturulması kararını, Lübnan’ın egemenliğini ihlal etmek olarak yorumladı.

/ BEYRUT

01.06.2007


 

Hadise katliâmı komutanı yargılanıyor

Irak’ta 2005 sonlarında 24 sivili katleden Amerikan askerlerinin komutanı, ABD’de askeri mahkemede yargılanmaya başladı.

Askerlerinin Hadise köyünde 24 kişiyi öldürmesi konusunda soruşturma açmamakla suçlanan 43 yaşındaki Yarbay Jeffrey Chessani, California eyaletindeki Pendleton üssünde kurulan askeri mahkemeye çıkarıldı. Davanın 10 gün sürmesi ve duruşmalarda en az 20 şahidin dinlenmesi bekleniyor. Bu dâvâ sonunda, yarbayın divan-ı harbe gönderilip gönderilmemesine karar verilecek. Suçlu görülürse yarbay 3 yıl hapisle cezalandırılabilecek ve ordudan ihraç edilecek. Hadise olaylarıyla ilgili olarak, 3 Amerikan deniz piyadesi adam öldürmekten, 4 asker de konuyu soruşturmamaktan ayrıca yargılanıyor.

19 kasım 2005 tarihinde Hadise köyünde devriye gezen Amerikan askerleri, isyancılarla savaşıyoruz diye aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 sivili katletmişti.

/ PENDLETON ÜSSÜ

01.06.2007


 

Rice: İran’ın değişme vakti geldi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “İran’ın izlediği yolu değiştirmesinin zamanının geldiğini” söyledi.

Rice, kadın liderlerin yer alacağı Orta Doğu’da barış çabaları konulu konferansa katılmak için geldiği Avusturya’nın başşehri Viyana’da gazetecilere, İran’ın, daha fazla tecrit edilmek istemediği takdirde, uranyum zenginleştirme programından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. “İran’ın taktiklerini değiştirmesinin zamanı” diye konuşan Rice, uluslar arası toplumun İran’ın ne yapması gerektiği konusunda birlik olduğunu kaydetti. İran’ın nükleer programıyla ilgili başmüzakerecisi Ali Laricani ve AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın Tahran’ın nükleer programını görüşmek üzere bugün Madrid’de bir araya gelmeleri bekleniyor.

Öte yandan Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve diğer kadın liderler, dün Viyana’da başlayacak Orta Doğu’da kadın liderlerin barış çabaları konulu konferansa katılacak.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in evsahipliğindeki konferans kapalı kapılar arkasında yapılacak. Konferansa katılacak diğer isimler arasında AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Filistinli milletvekili Hanan Aşravi ve BM Genel Kurulu’nun eski Başkanı Şeykha Haya Raşid El Halife bulunuyor.

‘Ortadoğu’da barış fırsatı var’

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Orta Doğu’da barış fırsatının var olduğunu söyledi. Rice, kadın liderlerin yer alacağı “Orta Doğu’da barış çabaları” konulu konferansa katılmak için geldiği Avusturya’nın başşehri Viyana’da gazetecilere, ABD Başkanı George Bush’un İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili olarak iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti. “Bunun, siyasetlerinin en önemli konularından biri olduğunu” ifade eden Rice, “Orta Doğu’da barış için fırsat bulunduğunu” kaydetti.

/ VİYANA

01.06.2007


 

İngilizlerin kaçırılması Şiilerin misilleme eylemi

The Guardian, 5 İngiliz’in Bağdat’ta kaçırılmasından sonra gözlerin bir kez daha Şii din adamı Mukteda es-Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’na çevrildiğini yazdı.

“5 ay sonra ortaya çıkan Mukteda es-Sadr, geçen hafta, işgalcileri ülkeden kovmak için Sünni Arapları kendilerine katılmaya çağırdı. Şii din adamı, federalizmin devleti parçalayacağını düşünen bir Irak milliyetçisi. Ama kavga sadece Irak Anayasası’yla değil. Petrol gelirleri ve iktidarla da ilgili. “5 İngiliz vatandaşı, belki Basra’da bir Şii milis komutanının öldürülmesinin intikamını almak için kaçırıldı. Bu belki de Mukteda es-Sadr’ın yeniden ortaya çıkışıyla ilgili olabilir. Ama her şartta adam kaçırma olayları, Irak’ta işlerin ne kadar kontrolden çıktığını, ordusu ve polis gücüyle Irak’ta tek bir merkezi otorite kurmaya çalışan ABD’nin başarısızlığa uğrama olasılığının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.”

Daily Telegraph gazetesi Mehdi Ordusu’nun kaçırılan İngilizlerin serbest bırakılması için Basra’da İngilizlerin elindeki tutsakların salıverilmesini istediğini aktardı.

/ LONDRA

01.06.2007


 

Afganistan’da NATO helikopteri düşürüldü

Afganistan’daki Taliban güçleri, Helmand vilayetinde NATO helikopterinin düşmesi sonucu ölenlerin sayısının 35 olduğunu iddia etti.

Taliban sözcüsü Kari Muhammed Yusuf, NATO’nun 7 olarak açıkladığı ölü sayısının, Helmand’da faaliyette olan gizli kaynaklarına göre bunun çok üstünde olduğunu söyledi.

Chinook tipi helikopterin düşürüldüğü sırada yerdeki araç konvoyu üzerinde alçaktan uçtuğunu belirten Yusuf, aslında Taliban güçlerinin konvoya pusu kurduğunu, ancak konvoydan önce helikopterin göründüğünü ve ona ateş açıldığını kaydetti.

NATO’dan yapılan açıklamada, Helmand vilayetinde düşen helikopterde beşi Amerikalı mürettebat, biri İngiliz ve biri Kanadalı iki asker olmak üzere toplam 7 kişinin öldüğü, helikopterin düşüş nedeni konusunda yorum yapmak için henüz erken olduğu bildirildi. Amerikalı bir yetkili de ilk bilgilerin, düşen helikoptere RPG ile saldırıldığı yönünde olduğunu, ancak olayla ilgili araştırmanın sürdüğünü belirtti.

/ KABİL

01.06.2007


 

ABD’nin ,Irak’taki en kanlı ayı

Mayıs ayı, ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden bu yana bir ay içinde en fazla asker kaybının yaşandığı ikinci ay olarak dikkat çekiyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta istikrarın sağlanması için son 4 aydır sürdürülen geniş çaplı operasyonlara rağmen şiddetin önüne bir türlü geçilemezken, ABD’nin saldırılarla birlikte Mayıs ayı içindeki kaybı 120’yi buldu. 2004 yılının Nisan ayında 137 askerini kaybeden ABD ordusu, o tarihten bu yana 120 askerle en fazla kaybı Mayıs ayında yaşadı. ABD’de bu ayın sonunda savaşta hayatını kaybeden askerler resmi törenle anılacak. Diğer yandan işgalin başladığı Mart 2003 tarihinden bu yana ABD’nin Irak’taki asker kaybı 3 bin 458’e yükseldi.

/ BAĞDAT

01.06.2007


 

Guantanamo’da Suudi tutsak intihar etti

ABD’nin Küba’daki Guantanomo üssünde Suudi Arabistanlı bir tutsağın hücresinde ölü bulunduğu, muhtemelen intihar ettiği bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, öğleden sonra gardiyanların tutsağı hücresinde hareketsiz yatarken buldukları belirtildi.

Tutsağın doktorlar tarafından kontrol edildikten sonra ölü olduğunun tesbit edildiği bildirildi ancak nasıl ölmüş olduğu hakkında bilgi verilmedi.

Bu son intiharla birlikte, Guantamo’nun 2002 başında açılmasından beri intihar eden tutsak sayısı 4’ü buldu. Temmuz 2006’da 2 Suudi ve bir Yemenli tutsak kendilerini asarak intihar etmişlerdi.

/ SAN JUAN

01.06.2007


 

İngiliz akademisyenlerden İsrail’e boykot

İngiltere’deki üniversite öğretim görevlilerinin en büyük derneği, üyelerinden, Filistinlilerle dayanışma için İsrail üniversitelerini boykot etmelerini istedi.

İngiltere’deki Musevi cemaatinin tepkisini çeken karar tasarısı, derneğin yıllık genel kurulunda yapılan toplantıda 99’a karşı 158 oyla kabul edildi. Brighton üniversitesinden felsefe profesörü Tom Hickey tarafından kaleme alınan karar metninde, üyelerin “İsrail üniversiteleriyle şimdiki ve sonraki ilişkilerin yaratacağı sonuçları düşünmesi” isteniyor. Karar tasarısı, bir saatlik müzakere sonunda benimsendi. 17 delege çekimser oy kullandı. Karar metnine rağmen, daha sonra açıklama yapan dernek sekreteri Sally Hunt, üyelerin İsrail’i boykot etmek istemediğini söyledi.

/ LONDRA

01.06.2007


 

Dünyanın huzur listesi

İngiltere’nin ünlü haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist’in araştırma birimi ilk kez yapılan bir araştırmaya imza attı ve dünyadaki 121 ülkeyle ilgili ‘’huzur’’ sıralaması yaptı.

G8 ülkelerinin liderlerinin Almanya’da yapacakları zirveden önce sonuçları Londra’da açıklanan araştırmaya göre, dünyada en huzurlu yaşayan ülke Norveç oldu.

Sıralamada 121. liğe oturan ve böylece ‘’huzurun hiç uğramadığı coğrafya’’ olarak adlandırılan ülke, Irak olarak açıklandı. Türkiye listede 92. olarak yer alırken, Yunanistan 44., Kıbrıs 51., İngiltere 49. ve ABD 96. oldu.

Listenin hazırlanması sırasında ve sonra ‘’barış çağrılarıyla’’ çalışmaya destek verenler arasında; Dalay Lama, Desmond Tutu, Ürdün Kraliçesi Nur, ABD’nin 39. Başkanı Jimmy Carter ve Dünya Bankası eski başkan yardımcılarından Prof. Joseph Stiglitz’in bulunduğu açıklandı.

AB’DEKİ İSTİKRARLI ÜLKELER HUZURLU

Economist araştırmasında huzur sıralaması, 24 iç ve dış ölçüte bağlı olarak hesaplandı ve bu hesaplamada konunun uzmanları rol oynadı. Bu kriterler arasında ülkede yaşanan şiddetten, askerî harcamaların seviyesine, komşu ülkelerle ilişkilerden, insan hakları karnesine, terörizm potansiyelinden, nüfusun her 100.000’lik bölümüne düşen cinayet sayısına ve hapisteki hükümlü sayısına kadar pek çok unsur yer aldı. Kıstaslar arasında demokrasi, şeffaflık, eğitim, refah gibi unsurlar arandı.

Economist elemanları, araştırmaları sırasında bazı genel sonuçlara da ulaştı. Buna göre, AB gibi bölgesel bloklarda yer alan küçük ve istikrarlı ülkeler huzur sıralamasında yükseklerde yer tutmayı diğerlerine göre daha kolay başardı.

İç barışın en çok bağlı olduğu unsurlar, gelir düzeyi, eğitim eşitliği ve bölgeler arasındaki farkların az olması şeklinde sıralanırken, ülkeleri dış barışta daha alt sıralara iten ortak tek bir sebebe ise rastlanamadığı belirtildi.

LİSTEDE İLK ON:

1- Norveç

2- Yeni Zelanda

3- Danimarka

4- İrlanda

5- Japonya

6- Finlandiya

7- İsveç

8- Kanada

9- Portekiz

10- Avusturya

/ LONDRA

01.06.2007


 

Google’dan sanal gezinti

Google Earth yetkililerinden John Hanke, Google’ın hizmete giren “Street View” hizmetinin şu anda ABD’nin San Francisco, New York, Las Vegas ve Denver şehirlerinin bazı caddelerini kapsadığını, yakında başka şehirleri de ekleyeceklerini söyledi.

“Street View ile internet kullanıcıları, caddelerde sanal olarak yürüyebilecek, bir restorana bakıp içeri girebilecek, otobüs duraklarını yakından görebilecek ve yönlerini belirlemek için sokaklardaki işaretleri inceleyebilecek” dedi.

Microsoft’un hizmete soktuğu “Live Search Maps” servisi de 3 boyutlu fotoğraflarla caddelerde sanal gezinti imkânı sağlıyor. Microsoft’un İngiltere, Kanada ve ABD şehirleri için bu hizmeti sunduğu ve hizmetini genişletmeyi planladığı belirtildi.

/ SAN FRANCISCO

01.06.2007


 

Çin’de Kur’ân yarışması sona erdi

Çin’de düzenlenen Kur’ân-ı Kerim okuma yarışmasında birinciliği Uygur azınlığından bir imam kazandı.

Pekin’de düzenlenen ve ülkenin değişik bölgelerinde yaşayan Müslüman Uygur, Hui ve Kazak dahil 6 azınlık etnik gruptan 56 yarışmacının katıldığı yarışma sona erdi. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden Ulamresul Abduvayit erkeklerde, Jilin Eyaleti’nden gelen Li Xuefang da bayanlarda birinci oldu.

/ PEKİN

01.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004