Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Fatih Sultan Mehmet gönülleri de fethetti

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Şehzade Mehmet Nasıl Fatih Oldu’ başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan araştırmacı-yazar Vehbi Vakkasoğlu, Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un fethiyle ilgili önemli tesbitlerde bulundu. Konuşmasına Osmanlı İmparatorluğu’nda çocuk eğitimi ile ilgili bilgiler vererek başlayan Vakkasoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in de bu sıkı eğitimden geçtiğini anlattı.

Vakkasoğlu şunları söyledi:

“Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat, çok zengin olmasına karşın son derece mütevazi hayat süren bir Osmanlı padişahıydı. Doğan çocuğuna Mehmet ismini verdi. 2. Murat 4 yaşına girince diğer yaşıtları gibi önemin önemli hocalarından Molla Gürani’den eğitim aldı. Mehmet çok zeki ve ele avuca sığmaz bir çocuktu. 9 yaşına geldiğinde 9 dil öğrenmişti. Evde de eğitime devam eden Mehmet, 19 yaşında havan topunu icat eden bir genç olma noktasına gelmişti. Daha sonra tarihte mikrop üzerine ilk bilgileri veren kişi olarak bilinen Akşemsettin’in yanında eğitimine devam etti.”

Fatih Sultan Mehmet’in genç yaşına rağmen büyük bir cesaret ve azim örneği sergileyerek İstanbul’u kuşattığını ve yine büyük fedakârlıklar ve çabalarla İstanbul’u fethettiğinin altını çizen yazar Vehbi Vakkasoğlu, o tarihte 21 yaşında bir genç olan Mehmet’in İstanbul’un fethini zihninde ve gönlünde bir ideale dönüştürdüğünü söyledi. İstanbul’un fethinin sıradan bir fetih olmadığını da hatırlatan Vakkasoğlu, İstanbul’un sahip olduğu tarihi, stratejik ve kültürel değerleriyle Osmanlı için hayatî bir niteliğe sahip olduğunu belirtti. Yazar, İstanbul’un fethinin tarihi ve siyasî sonuçlarından bahsederek, dinleyicilerine bu önemli tarihî olay üzerinde zihinlerini yormaları çağrısında bulundu.

01.06.2007


 

Balkanların güçlü sesi Merlin İstanbul’da

Balkanların ünlü sesi Dido Merlin, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından organize edilen bir konser için İstanbul’a geldi. Dido Merlin, Amerika’da verdiği konserin ardından Türk Hava Yolları’na ait uçakla Saraybosna’dan İstanbul’a geldi. Merlin, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde konser organizasyonundan sorumlu yetkililer tarafından karşılandı.

Havalimanında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Merlin, Türkiye’yi çok sevdiğini ifade ederek, “Onlarca kez Türkiye’ye geldim. Buraya geldiğim zaman yabancılık hissetmiyorum. Kendimi çok iyi hissediyordum. Buraya gelince, ağabeyimin yanına gelmiş gibi, yakınlık hissediyorum” dedi.

Bir gazetecinin, “Farklı kimliklere sahip hayranlarınız var. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap veren Merlin, “Müzik evrensel bir dildir. Siz onu anlayın veya anlamayın, insanlar arasında organik bir bağ oluşturuyor. Benim son konserimde, Türkler vardı, Almanlar vardı, Hırvatlar vardı. Dolayısıyla müzik insanlar arasında bir bağ oluşturuyor” dedi. Türkiye’de Mustafa Sandal’ı tanıdığını belirten Merlin, Sezen Aksu’yu da çok tanımak istediğini söyledi.

Merlin’in, Pazar günü Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ücretsiz halk konseri vereceği öğrenildi.

Dido Merlin kimdir?

Asıl adı Edin Dervişhalidoviç olan ünlü söz yazarı ve şarkıcı, 1962 yılında Bosna-Hersek’in başşehri Saraybosna’da doğdu.

1983 yılında “Merlin” grubunu kurarak müzik hayatına başlayan sanatçı, bu grupla 5 albüm çıkardı.

1991 yılında “Dino Merlin” adıyla solo kariyerine başlayan san'atçı, kısa sürede birçok önemli başarıya imza attı.

2000 yılında çıkardığı “Sredinom” adlı albümü, eski Yugoslav devletini oluşturan 5 ülkede en çok satan albüm oldu.

Savaş sırasında da şarkı söylemeye devam etti, şarkılarıyla Saraybosna’yı savundu: “Aliya Sen Olmasaydın!” (Da te nije Alija) şarkısıyla gönüllerde taht kurdu.

Dino Merlin, her albümünde yeni şeyler ortaya koyarak dinleyicilerini şaşırtmıştır. 2004 yılında çıkardığı son albümü “Burek”te (Börek) yeralan, Saraybosna için yazdığı şarkının nakaratları Türkçedir.

Türkiye’de yapılan Eurovizyon yarışmasında 2. olan Sırp san'atçı Zeljko Joksimoviç ile düet yapmış, “Supermen” adını taşıyan bu şarkı, albümün en çok ses getiren şarkısı olmuştur.

Her albümüyle Balkanları etkileyen Dino Merlin, stüdyo kayıtlarının birçoğunu İstanbul’da yapacak kadar İstanbul’u iyi bilir. İnternet ve dijital teknoloji sayesinde müziğe ulaşmanın kolay olduğu günümüzde, popüler Türkçe internet siteleri de göstermektedir ki Türk dinleyicisi de Dino Merlin’i iyi bilmektedir.

(Kaynak: www.dinomerlinistanbulda.com)

01.06.2007


 

Gaziantep’te kitap sergi ve fuarı

Gaziantep’te açılan kitap sergisinde gazete, dergi ve yayınlarımızın tanıtım ve satışı yapıldı. Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği kermes yanındaki Yeni Asya Neşriyat standına ilgi çok yoğundu. Akort Fuarcılık tarafından Gaziantep Üniversitesi kampusunda düzenlenen 2. Gaziantep Fuarında başta Risâle-i Nurlar olmak üzere kitap, dergi ve gazetemizin tanıtımı yapıldı.

Fuar 9 gün sürecek.

Mehmet ARSLAN

01.06.2007


 

Kartal 1. Ulusal Kısa Film Yarışması sona erdi

Kartal Belediyesi’nce ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Kısa Film Festivali, düzenlenen bir törenle kapandı. Festivale katılan 129 filmden ilk elemede 57 film değerlendirmeye alındı. Festivalin ilk gününde ön jüri, gün boyunca 57 filmi izleyip finale kalan 17 filmi belirledi. İkinci ve son günde büyük jüri, 17 film içinden ilk üç dereceye giren filmi belirledi.

Gecede bir konuşma yapan Belediye Başkanı Arif Dağlar, bir ilki gerçekleştirmenin gururunu konuklarla paylaşmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederken, Kartal’da yaptıkları her işte kaliteye ve en iyisinin olmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Programın sunucusu Cengiz Küçükayvaz tarafından açıklanan ödüller sırasıyla; En Genç Yönetmen Ödülü “Benimle Dünya Turu” adlı filmle 16 yaşındaki Ece Şenses’e, Halkın Birincisi Ödülü, internetten yapılan oylama sonucu 6400 oy alan yönetmen Cemil Ağacıkoğlu’nun “İp” filmine verilirken, Fatih Sezgin ve Güven Çelik ikilisinin “Hangi Savaş?” ve Murat Bülbül’ün yönettiği “Bulanık” adlı iki film de Jüri Özel Ödülü’ne lâyık görüldüler. Bu kategorilerde ödüle lâyık görülen yönetmenlere Kartal’ı simgeleyen birer gümüş heykel ve buket verildi.

01.06.2007


 

DT’de yeniden Bilgin dönemi

Lemi Bilgin’in mahkeme kararı üzerine görevine geri dönmesinin ardından Devlet Tiyatroları’nda (DT) bazı idarî değişiklikler yapıldı. Bilgin’in geçmiş dönemde birlikte çalıştığı bölge müdürlerinden bazıları yeniden göreve başladı.

Bilgin’in Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin kararıyla görevine geri dönmesinin ardından bazı bölge müdürleri değişti. Yeni düzenlemeyle, Ankara DT Müdürlüğü’ne Devrim Yakut, Adana DT Müdürlüğü’ne Ahenk Demir getirildi.

Lemi Bilgin döneminde görev yapan bölge müdürlerinden Osman Wöber’in İstanbul DT Müdürlüğü, Hülya Savaş Akdoğan’ın İzmir DT Müdürlüğü, Ahmet Burak Bacınoğlu’nun Erzurum DT Müdürlüğü, Tomris Çetinel’in Konya DT Müdürlüğü, Murat Gökçer’in Trabzon DT Müdürlüğü, Şamil Kafkas’ın Diyarbakır DT Müdürlüğü, Mehmet Gökçer’in ise Bursa DT Müdürlüğü görevini yürüteceği belirtildi. Antalya, Van ve Sivas’ta ise idarî değişiklik gerçekleştirilmedi.

01.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004