Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Partilerde liste depremi

Seçime girecek siyasî partilerin aday listelerini YSK’ya verme süreleri dün sona ererken, aday gösterilmeyen ya da seçilemeyecek yerden aday gösterilen partililer sıkıntı meydana getirdi. CHP’nin 149 milletvekilinden 60’tan fazlasını liste dışında bırakması, 30’a yakın milletvekilini de listenin seçilme şansı zayıf sıralarına yerleştirmesi, partide rahatsızlığa sebep oldu.

Seçime girecek siyasî partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verme süreleri dün sona ererken, aday gösterilmeyen ya da seçilemeyecek yerden aday gösterilen partililer sıkıntı meydana getiriyor.

Siyasi partilerin 22 Temmuz’da yapılacak milletvekilliği seçimleri için aday listelerini dün YSK’ya teslim etti. Aday listelerininin teslim edileceği son gün YSK önünde hareketlilik görülürken, partilerde de sıcak saatler yaşandı. Aday gösterilmeyen ya da seçilemeyecek yerden aday gösterilen siyasiler partililerinde sıkıntı meydana getiriyor.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, listelere son şeklini vermek için evinde çalıştı. Erdoğan’ın kurmaylarıyla beraber hazırladığı liste öğleden sonra toplanan MYK’da masaya yatırıldı. MYK’da son rötuşları yapıldıktan sonra liste YSK’ya sunuldu.

AKP listelerinde kontenjan adaylarına üst sıralarda yer vermesinin, teşkilatlarda huzursuzluk oluşturduğu öğrenildi. AKP’de seçilemeyecek sırada yeralan ya da listeye giremeyen vekillerin de tepkili olduğu belirtiliyor.

CHP’DE 60 MİLLETVEKİLİ LİSTEYE GİREMEDİ

CHP’nin 149 milletvekilinden 60’tan fazlasını liste dışında bırakması, 30’a yakın milletvekilini de listenin seçilme şansı zayıf sıralarına yerleştirmesi, partide rahatsızlığa sebep oldu. Gece saatlerinde şekillenen listeler sonucunda CHP’de ANAVATAN’dan geçen Lütfullah Kayalar ve Edip Safder Gaydalı, kendi bölgelerinden birinci sırada aday gösterildi. CHP Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, partiden aday gösterilmeyenler için artık bir değişimin gerektiğini, liste dışında kalan isimlerin ise kendilerine karşı olgun davrandığını savundu.

Listelerde, CHP Gençlik Kolları’ndan aday adayı olan hiçbir isim yer almazken ön seçim yapılan illerdeki aday sıralaması aynen korundu. İstanbul 3. bölgeden 14’üncü sıradan aday gösterilen Örsan Kunter Öymen, seçilmesinin mümkün olmadığını belirterek adaylıktan istifa etti.

CHP’de bazı önemli seçim bölgeleri ve adayların isimleri şöyle oluştu:

ANKARA

Birinci Bölge: “Önder Sav, Eşref Erdem, Emrehan Halıcı (DSP), Nesrin Baytok, Hakkı Suha Okay, Levent Gök, Veli Gündüz Şahin”

İkinci Bölge: “Yılmaz Ateş, Zekeriya Akıncı, Mücahit Pehlivan (DSP), Tekin Bingöl, Ayşe Gülsün Bilgehan”

İSTANBUL

Birinci Bölge: “İlhan Kesici, Algan Hacaloğlu, Jale Ağırbaş (DSP), Süleyman Yağız (DSP), Ali Topuz, Bayram Meral, Nur Serter, Şinasi Öktem M. Zengin, Sırrı Özbek, Berhan Şimşek”

İkinci Bölge: “Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek, Bihlun Tamaylilgil, Recai Birgün (DSP), Kemal Kılıçdaroğlu, Necla Arat, Çetin Sosyal, Hasan Fehmi Güneş..”

Üçüncü Bölge: “Şükrü Elekdağ, Hasan Macit (DSP), Hüseyin Mert (DSP), Mehmet Ali Özpolat, Esfender Korkmaz, Birgen Keleş, İsmet Atalay, Nuri Bedir, Zeynep Damla Gürel”

BAYKAL, ANTALYA’DAN

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yine Antalya birinci sıradan aday oldu.

Anavatan Partisi’nden istifa ederek CHP’ye katılan, Edip Safder Gaydalı Bitlis birinci sıra, Lütfullah Kayalar da Yozgat’tan liste başı oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Bursa’dan liste başı gösterildi. Cevdet Selvi ise Kocaeli’nden ilk sıradan aday olması kararlaştırıldı.

KÜSKÜNLER GRUBU OLUŞACAK MI?

İktidar partisi AKP ile Anamuhalefet partisi CHP’nin listelerinde yer vermediği milletvekillerinin Meclis’te bir “küskünler grubu”nun oluşturacağı iddia ediliyor.

İttifaklara zaman kalmadı

Demokrat Parti ile Anavatan Partisi arasında iplerin kopmasının ardından merkez sağda gözler aday listelerine çevrildi. Kulislerde, merkez sağdaki birleşme hayallerinin suya düşmesine rağmen, başka ittifak senaryoları ortaya atılsa da her iki partinin yöneticileri, ittifaklara zaman kalmadığını ve seçime tek başına gireceklerini dile getirdiler.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'ın adaylığından çekilmesinin ardından DYP eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı, DP Genel Muhasibi ve Genel İdare Kurulu üyesi Bahattin Şeker ve Mehmet Ali Bayar da adaylıktan çekildi.

Anavatan ile DP arasındaki iplerin tümüyle kopmasının ardından, iki partinin ittifak arayışlarına girmesi bekleniyordu. Merkez sağın ittifak yapabileceği partiler arasında da Genç Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi gösteriliyordu. Kulislerde Genç Parti ile DP arasında seçim ittifakına gidileceğine yönelik iddialar ortaya atılsa da Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan gelen “ittifak yapmayacakları”na ilişkin açıklama, bu iddiaları boşa çıkardı. DP kurmayları da herhangi bir partiyle ittifak yapmayacaklarını ve seçime tek başına gireceklerini bildirdi.

/ ANKARA

05.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partilerde liste depremi

  Kızlar okumasın mı?

  Listeler YSK'da

  Yılmaz da ANAP’tan istifa etti

  Yazıcıoğlu bağımsız aday

  3 başlık daha müzakereye açılacak

  Hisarcıklıoğlu: Avrupa’daki siyasîler açıklamalarına dikkat etmeli

  Karakola intihar saldırısı: 8 şehit 7 yaralı

  İzmir bombacısı yakalandı

  Kömür ocağında göçük: 1 ölü, 1 yaralı

  Solmaz: Böyle bir açıklama yapmadım

  42.5 milyon seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak

  Sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor

  Çatılara bahçe talimatı

  Nerede oy kullanacağım?

  Yargıda teknoloji devri

  Yaşlıların maaş çilesi sürüyor

  Keneler 7 kişiyi hastahanelik etti

  Türkçeye yönelik millî politikamız yok

  Kızılay’a kan bağışları arttı

  Boğulmalara dikkat!

  Okul önlerinde sigara satılamayacak

  Ses hastalıklarına lazerli tedâvi

  Bedensel engelliler çevre için yarıştı

  Namaz yasağına turistlerden tepki

  Sahibi de Coca Cola’nın içindekileri bilmiyor

  Çevre ihlâlleri azalıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004