Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kızlar okumasın mı?

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziya Sula, “Kızlardan din görevlisi olmayacağı ifadesi safsata. Nitekim bayanlar artık Diyanet’te müftü yardımcılığında bile görev almaya başladı” dedi. YÖK’ün imam hatiplerle ilgili her ifadesine temkinle yaklaştıklarını söyleyen Sula, “Bütün Türkiye’de kızlar okusun diye kampanyalar yapılırken imam hatip liselerindeki kızlara yönelik böyle bir açıklama artniyetlidir” şeklinde konuştu. AKDER Başkanı Dr. Refia Kızılhan da, “Eğitim oranının yükseltilmesi için özel tedbirler alınması gereken ülkemizde, kız öğrencilerin eğitimlerini olumsuz etkileyecek önerilerde bulunmak değil, meslek lisesi mezunu öğrencilerin de hak ettikleri yüksek öğretimi almaları için eşit şartlarda sınava girmelerinin sağlanması gerekmektedir” ifadeleriyle YÖK’ü eleştirdi.

“Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi” raporunu kitaplaştıran YÖK’ün bu kitapta, İHL’lere kız öğrencilerin alınmasını eleştirmesi tepkilere sebep oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziya Sula, “Kızlardan din görevlisi olmayacağı ifadesi safsata. Nitekim bayanlar artık Diyanet’te müftü yardımcılığında bile görev almaya başladı” dedi. YÖK’ün imam hatiplerle ilgili her ifadesine temkinle yaklaştıklarını söyleyen Sula, “Bizimle ilgili her açıklamalarında ‘Acaba bu okullara nasıl darbe vurabiliriz’ düşüncesi var. Maksatlı ve iyi niyetli değil. Biz YÖK’ten gelen her teklifi ilk planda doğru bile görünse şüpheyle yaklaşıyoruz. Bütün Türkiye’de kızlar okusun diye kampanyalar yapılırken imam hatip liselerindeki kızlara yönelik böyle bir açıklama artniyetlidir” şeklinde konuştu.

YÖK YETKİSİNİ AŞMAMALIDIR

AKDER başkanı Dr. Refia Kızılhan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “YÖK, hukuk tanımazlığını bir adım ileri getirerek, farklı katsayı uygulamasıyla üniversiteyi kazanmasını imkânsız hale getirdiği kız öğrencilerin bu okullara hiç alınmaması gerektiğini ifade etmektedir. YÖK yetkisini aşmamalıdır” dedi. Kızılhan, “Eğitim oranının yükseltilmesi için özel önlemler alınması gereken ülkemizde, kız öğrencilerin eğitimlerini olumsuz etkileyecek önerilerde bulunmak değil, meslek lisesi mezunu öğrencilerin de hak ettikleri yüksek öğretimi almaları için eşit koşullarda sınava girmelerinin sağlanması gerekmektedir.” ifadesinde bulundu.

SİYASÎ PARTİ GİBİ

“YÖK’ün bir siyasî parti gibi davrandığını görüyoruz” diyen Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Yıldız da, kız erkek ayırımı yapılarak bir okulun kızlara kapatılmasını savunmanın bilim kurumu olmakla bağdaşmayacağını vurguladı.

BİR VELİ OLARAK İÇİM RAHAT

Kızlarını imam hatip lisesine gönderdiğinde içinin rahat olduğunu belirten Ekşi, “Böylece onları kaybetmiyorum. Diğer okullara çocuklarına gönderen veliler de tanıyorum. Onlar oldukça sıkıntılılar. Ben kızlarım için şu anda en uygun okul olarak imam hatip liselerini görüyorum” şeklinde konuştu.

İHL’LERİ RUHBAN OKULU

YERİNE KOYMA GAYRETİ

İmam hatip liselerinin kuruluş amacıyla ilgili kanunda, bu okulların amacının mesleğe ve yükseköğretime öğrencileri hazırlamak olarak belirtildiğini hatırlatan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, “Bu okullara kız öğrenciler alınmasın demek, imam hatip liselerini ruhban okulu yerine koyma gayreti, bu okulları toplumdan kopararak belli yerlere hapsetme düşüncesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Gündoğdu, 2547 sayılı yasaya göre YÖK’ün böyle bir alanı olmadığına da dikkat çekti. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Ahmet Ağırbaşlı ise, “YÖK’ün imam hatip liselerine karşı bir zihniyeti var. Bu sebeple farklı zamanlarda farklı yönlerden bahaneler buluyor" dedi.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

05.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partilerde liste depremi

  Kızlar okumasın mı?

  Listeler YSK'da

  Yılmaz da ANAP’tan istifa etti

  Yazıcıoğlu bağımsız aday

  3 başlık daha müzakereye açılacak

  Hisarcıklıoğlu: Avrupa’daki siyasîler açıklamalarına dikkat etmeli

  Karakola intihar saldırısı: 8 şehit 7 yaralı

  İzmir bombacısı yakalandı

  Kömür ocağında göçük: 1 ölü, 1 yaralı

  Solmaz: Böyle bir açıklama yapmadım

  42.5 milyon seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak

  Sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor

  Çatılara bahçe talimatı

  Nerede oy kullanacağım?

  Yargıda teknoloji devri

  Yaşlıların maaş çilesi sürüyor

  Keneler 7 kişiyi hastahanelik etti

  Türkçeye yönelik millî politikamız yok

  Kızılay’a kan bağışları arttı

  Boğulmalara dikkat!

  Okul önlerinde sigara satılamayacak

  Ses hastalıklarına lazerli tedâvi

  Bedensel engelliler çevre için yarıştı

  Namaz yasağına turistlerden tepki

  Sahibi de Coca Cola’nın içindekileri bilmiyor

  Çevre ihlâlleri azalıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004