Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çevre ihlâlleri azalıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Musa Demirbaş, yeni Çevre Kanunu’nun uygulanmasıyla birlikte çevre ihlâllerinin gözle görülür oranda azaldığını söyledi. Demirbaş, kanunun sadece cezalandırmayı değil, caydırarak, ikna ederek yanlıştan dönülmesini sağlamayı amaçladığını ifade etti.

Yeni çevre kanununun, üniversitelerin ilgili bölümleri ve meslek odalarının görüşleri alınarak hazırlandığını vurgulayan Demirbaş, ‘’Kanun, yürürlüğe girdiği Mayıs 2006 tarihinden bu yana yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine, vatandaşlara ve sanayicilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz’’ dedi.

Kanunun yeri geldiğinde yönetmeliklerle desteklenmesi ihtiyacı doğduğuna dikkati çeken Demirbaş, yönetmelik çalışmalarında da ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurulduğunu söyledi. Demirbaş, ‘’Yani, katılımcı bir yaklaşımla mevzuat hazırlıyoruz. Sadece, bakanlıkta uzmanların oturup yaptığı bir çalışma olarak kalmıyor. Çünkü uygulama işlerini, bu uygulamanın içindeki insanlar daha iyi biliyor. Onların bilgi birikimleriyle bizim arkadaşlarımızın bilgi birikimlerini sentezleyerek sonuca ulaşmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Eski çevre kanununun yeteri kadar ihtiyaçlara cevap veremediğini, bunun da beraberinde birçok sıkıntı getirdiğini vurgulayan Demirbaş, ‘’Kanundaki, bazı tanımların günün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılması gerekiyordu’’ dedi.

YAPTIRIMLAR

Musa Demirbaş, eski çevre kanunda, çevreye yönelik işlenen suçlara ait cezaî yaptırımların yalnızca mülki amirlerce uygulanabileceği yönünde bir hüküm bulunduğunu hatırlattı. ‘’Yani bir ilde çevresel ihlâl olduğu zaman çevre il müdürümüz, kaymakam veya valinin önüne koyuyordu dosyayı’’ diyen Demirbaş, şöyle devam etti: ‘’Bu durumda da, ‘ilimizde birkaç sanayi kuruluşu var. Bunlara da ceza verirsek bu ilin istihdamı, katma değeri düşer’ gibi gerekçelerle bazı olaylara göz yumulduğu oluyordu. Çünkü bakanlık görevlilerinin ceza verme yetkisi yoktu. Dolayısıyla, çevre kirliliğinin önlemesi bakımından önceki kanun yeteri kadar etkili olamıyordu. Yeni kanun ceza verme yetkisini, bakanlık çalışanlarına verdi.

Bu aşamadan sonra bizler artık tereddüt göstermiyoruz ceza vermede. Sağlam yasal gerekçeler üzerinden hareket ediyoruz. Yasal gerekçeleri sağlam olduğu için bugüne kadar mahkemeye giden hiçbir cezanın yürütmesi durdurulmadı. Yeni Çevre Kanunu’nun uygulanmasıyla birlikte çevre ihlâllerinin gözle görülür oranda azaldığını görüyoruz.’’

Demirbaş, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar olan sürede taşrada ve merkez teşkilâtta kesilen cezaların miktarlarının derlendiğini ve en kısa sürede rakamların kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLAMALARI

Dünya Çevre Günü’nün geçmişte ‘’resmî bir tören’’ gibi belirli kurumlar tarafından kutlandığını vurgulayan Demirbaş, bu durumun birkaç yıldır değiştiğini, kutlamalara özel sektörün ve yerel yönetimlerinde dahil edildiğini anlattı. Son birkaç yıldır Dünya Çevre Günü kutlamaları çerçevesinde yerel yönetimler veya özel sektör tarafından yaptırılan katı atık toplama tesislerinin açılışının yapıldığını hatırlatan Demirbaş, şunları kaydetti:

‘’Ayrıca, bakanlığın bu kömür ve hurda ithalatlarından aldığı çevre katkı payının 100 trilyon civarında olmasını bekliyoruz. Bu para, çevre faaliyeti gösteren yerel yönetim, özel sektör ve diğer kuruluşların çevre yatırımlarının teşvikinde kullanılacak. Yani sadece ihlâl edeni cezalandırmak değil, yatırım yapanı da ödüllendirmek anlamında. Bu amaçla, bir daire başkanlığı kuruldu ve yönetmelik yayımlandı.’’

05.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Partilerde liste depremi

  Kızlar okumasın mı?

  Listeler YSK'da

  Yılmaz da ANAP’tan istifa etti

  Yazıcıoğlu bağımsız aday

  3 başlık daha müzakereye açılacak

  Hisarcıklıoğlu: Avrupa’daki siyasîler açıklamalarına dikkat etmeli

  Karakola intihar saldırısı: 8 şehit 7 yaralı

  İzmir bombacısı yakalandı

  Kömür ocağında göçük: 1 ölü, 1 yaralı

  Solmaz: Böyle bir açıklama yapmadım

  42.5 milyon seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak

  Sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor

  Çatılara bahçe talimatı

  Nerede oy kullanacağım?

  Yargıda teknoloji devri

  Yaşlıların maaş çilesi sürüyor

  Keneler 7 kişiyi hastahanelik etti

  Türkçeye yönelik millî politikamız yok

  Kızılay’a kan bağışları arttı

  Boğulmalara dikkat!

  Okul önlerinde sigara satılamayacak

  Ses hastalıklarına lazerli tedâvi

  Bedensel engelliler çevre için yarıştı

  Namaz yasağına turistlerden tepki

  Sahibi de Coca Cola’nın içindekileri bilmiyor

  Çevre ihlâlleri azalıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004