Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kaçak petrol yakalayana ödül

Petrol Piyasası Kanunu uyarınca, yakalanacak kaçak petrol ile ilgili olarak muhbir ve el koyanlara ikramiye ödenmesinde uyulacak usul ve esaslar düzenlendi.Yönetmeliğe göre, bir ihbar sonucunda kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde, kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10’u tutarında ihbar edene, yüzde 10’u tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek.

Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından, vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15’i tutarında ihbar edene, yüzde 15’i tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenecek.

Yakalanan kaçak petrolün sahipli olmaması halinde, bu madde kapsamında ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler ise yüzde elli eksik ödenecek.

ULUSAL MARKER UYGULAMASI OTURDU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, 1 Ocak 2007 tarihinde başlayan ‘’Ulusal Marker’’ uygulamasının oturduğunu, bu yılın ikinci yarısında daha çok olumlu sonuçlar alacaklarını söyledi. Ulusal Marker uygulamasının başlamasıyla Ocak-Mayıs döneminde motorin satışının yüzde 15 oranında arttığını kaydeden Günay, ‘’Operasyon ve denetimler sürekli yapılıyor. Denetimler sonucunda piyasalarda iyileşme farkını görmek lazım. Ülkemizin kara suları çok geniş ve deniz ve kara sınırı çok uzun. Sınırın her noktasını kontrol etme imkanımız yok. Bu yüzden bir şekilde kaçak akaryakıt girer. Önemli olan, kaçak akaryakıt girmiş olsa bile o akaryakıta talebi ortadan kaldırmak. Ulusal Markerle bunu yaptık.’’

/ ANKARA/ANTALYA

07.06.2007


 

Kurşunsuz benzin 3 kuruş ucuzladı

Rafineri çıkış fiyatında yapılan ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı litrede 2-3 YKr ucuzladı.

Yeni ayarlamayla Ankara’da OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan benzinin litre fiyatı 2,98 YTL’den 2,95 YTL’ye geriledi.

Kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul’da ise POAŞ, OPET, BP ve Shell bayilerinde 2,99 YTL’den 2,96’ya düştü. İzmir’de ise kurşunsuz benzinin litre fiyatı OPET ve Shell bayilerinde 2,98 YTL’den 2,96 YTL’ye düşerken, POAŞ ve BP bayilerinde 2,98 YTL’den 2,95 YTL’ye geriledi.

/ ANKARA

07.06.2007


 

Pazarlarımızı kaybediyoruz

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, zor şartlarda elde edilen pazarların, rekabet imkânlarının yok olması, ihracat sektörüne rakip ülkeler eşdeğerinde destek verilmemesi sebebiyle her geçen gün ellerinden çıktığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta ülke genelinde her ne kadar artış trendi görülse de ihracat camiasının sıkıntılarının devam ettiğini belirtti. Doğu Karadeniz gibi sosyo ekonomik göstergeleri ülke ortalamasının altında yer alan yörelerde faaliyet gösteren ihracatçıların, çalışmalarını zor şartlar altında fedakarca sürdürdüklerini ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti: ‘’İhracatçılar açısından son yıllarda döviz kurlarında yaşanan belirsizlik ve spekülatif hareket önce kârları daha sonra ise öz kaynakları tüketmiştir. İçinde bulunduğumuz günlerde ihracatçılar adeta ayakta kalma savaşı verir hale geldiler. Yıllarca verilen uğraş sonucunda zor şartlarda elde edilen pazarlar, rekabet imkanlarımızın yok olması, ihracat sektörüne rakip ülkeler eşdeğerinde destek verilmemesi nedeniyle her geçen gün elimizden çıkarak, rakip ülke firmalarının eline geçmektedir.’’

/ TRABZON

07.06.2007


 

Özelleştirme tam gaz

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman Demirci, Dünya bankası verilerine göre Türkiye’nin, 2004-2005 yılında özelleştirmede dünya ikincisi, son 4 yıl değerlendirdiğinde ise birinci olduğunu söyledi.

Türkiye’nin özelleştirmede önemli başarılara imza attığını vurgulayan veözelleştirmenin Türkiye’nin ve Türk girişimcilerinin ufkunu açtığını anlatan Demirci, şöyle konuştu: ‘’2003 öncesi geçen 20 yılda yapılan özelleştirme 8 milyar dolar civarında iken, son 4 yılda bu rakam 18 milyar dolara yükseldi. OECD Özelleştirme ve Kitlerin Yönetimi Çalışma Grubu toplantısında, Dünya Bankasının yaptığı sunumuna göre 2004-2005 yıllarında dünyada ikinci sıradayız. Son 4 yıla baktığınızda özelleştirmede dünya birincisiyiz.’’

Gelecek dönemde enerji ve ulaşım alanında büyük özelleştirmelerin gerçekleşeceğini, ulaşımda otoyal ve köprülerin özelleşmesi ile yeni otoyolların yapılmasının gündemde olacağını bildiren Demirci, ‘’enerji alanındaki özelleştirme için yabancı şirketlerden büyük talep var, gelecek bir kaç yılda bugüne kadar yapılacak en iyi özelleştirme süreci yaşanacak’’ dedi.

/ ADANA

07.06.2007


 

Şirket evliliklerinin gözdesi Türkiye

Finansal hizmetler sektöründe geçen yıl Avrupa’da 137 milyar avroya ulaşan şirket evliliklerinin gözdesi Türkiye ve Yunanistan oldu.

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) raporuna göre, 2006 yılında Avrupa finansal hizmetler sektöründe yaşanan birleşme ve satın alma işlemleri yüzde 77’lik artışla 137 milyar avroya yükseldi. 2006 yılında yurtiçinde gerçekleşen işlemler de tekrar hızlı bir yükselişle 2005 değerlerini üçe katlayarak 77 milyar avroya ulaştı.

Raporda öne çıkan sonuçta: ‘’Finansal hizmetler sektöründe geçen yıl Avrupa’da 137 milyar avroya ulaşan şirket evliliklerinin gözdesi Türkiye ve Yunanistan oldu” denildi.

/ ANKARA

07.06.2007


 

Memur 300 YTL zam istiyor

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, ‘’Memurların artık sabrı taşmıştır. Memurlarımıza refah ve sosyal denge payı olarak en az 300 YTL zam istiyoruz’’ dedi.

Yazgan, Güvenpark’ta yaptığı açıklamada, hükümetin çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğinin giderileceğine

yönelik vaatlerde bulunduğunu, ancak gelinen noktada ücret dengesizliğinin daha da arttığını öne süren Yazgan, şunları kaydetti: ‘’Memurların artık sabrı taşmıştır. Buradan Hükümete sesleniyoruz; Memurların sizi affetmesi için son şansınız var. Memurlarımıza refah ve sosyal denge payı olarak en az 300 YTL zam istiyoruz. Hükümet bu talebimizi değerlendirmeye almazsa, biz sandıkta hükümeti değerlendirmeye alacağız.’’

/ ANKARA

07.06.2007


 

Çiftçiye 990 milyon YTL DGD ödenecek

Çiftçilere bu ay içinde yapılacak 988,7 milyon YTL'lik doğrudan gelir desteği (DGD), ikinci taksit ödemeleri ile 2006 yılı destekleme ödemeleri tamamlanmış olacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, DGD 2006 yılı uygulaması için başvuran 2 milyon 594 bin 928 çiftçiye, 1 milyar 631 milyon 879 bin 569 YTL’si DGD ödemesi, 478 milyon 737 bin 150 YTL’si mazot ödemesi, 342 milyon 268 bin 48 YTL’si kimyevi gübre ödemesi olmak üzere, banka komisyonu hariç, toplam 2 milyar 452 milyon 884 bin 767 YTL’lik alan bazlı ödeme tahakkuk ettirildi.

/ ANKARA

07.06.2007


 

İşsizlere 29,3 milyon YTL ödendi

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geçen ay 100 bin 514 kişiye toplam 29 milyon 344 bin 541 YTL 36 YKr ödendi.

İşsizlik Sigortası Fonu Bültenine göre, geçen ay işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısı bir önceki aya göre 2737 azalarak 103 bin 251’den 100 bin 514’e düştü. Bu kişilere toplam 29 milyon 344 bin 541 YTL 36 YKr ödenek verildi. Öte yandan, İşsizlik Sigortası Fonunun toplam varlığı 31 Mayıs itibariyle 26 milyar 437 milyon 270 bin 826 YTL 86 YKr’ye ulaştı.

/ ANKARA

07.06.2007


 

TMSF, Sagra’nın yönetimini devraldı

Bayındır Grubu varlıklarından Sagra ve Sasbaş, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçti.

TMSF’den yapılan açıklamada, borçlarının tasfiyesi çerçevesinde yaptığı anlaşmaya göre TMSF’ye olan yükümlülüklerini yerine getiremeyen Bayındır Grubunun faal şirketlerinin yönetim ve denetiminin TMSF’ye geçtiği bildirildi.

/ İSTANBUL

07.06.2007


 

“Anadolu Yaklaşımı uygulansın”

- İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, binlerce küçük ve orta büyüklükteki şirketin umut bağladığı Anadolu Yaklaşımına sahip çıkılıp, uygulamaya geçilmesini istedi.

BDDK’nın hazırladığı anlaşmaya 214 mali kuruluştan 22’sinin imza attığını söyleyen Demirtaş, ‘’Bu kuruluşların yüzde 90’ının imza atmadığı görülüyor. İmza atan kurumlar da uygulamaya geçme konusunda ayak diriyor, bu konuda pek hevesli olmadıkları anlaşılıyor. Ne bankalar, ne de devlet uygulamaya sahip çıkmıyor. Firmaların da Anadolu Yaklaşımı’ndan umudu kesiliyor’’ dedi.

Seçim öncesinde hükümetten Anadolu Yaklaşımını uygulamaya geçirmesini beklediklerini ifade eden Demirta, “Aksi takdirde son umudunu bu uygulamaya bağlayan bir çok kurum kapanmak durumunda kalacak’’ uyarısında bulundu.

/ İZMİR

07.06.2007


 

İstikbal’den İran’da yeni mağaza

İstikbal Mobilya, hızla dünyaya açılmaya devam ediyor. Yunanistan’da iki yeni dev mağaza açan İstikbal, son olarak İran’da açtığı mağaza ile yurtdışındaki mağaza sayısını 111‘e çıkartarak hedeflerini büyütüyor.

Sektöründe ihracat gücü ile yurtdışı mobilya sektöründe yeni açılımlar yapan İstikbal, son olarak 19 Mayıs 2007 tarihinde İran’ın Tebriz şehrinde Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve şehrin çok sayıda yetkili ismininde katılımı ile 2.200 metrekare büyüklüğünde 3 katlı İstikbal Showrom açılışını gerçekleştirdi. Ayrıca Tahran’da, bölgedeki bayilerine daha iyi hizmet vermek için Türkiye Tahran Ticari Ataşesi Faik Kural’ın da katılımıyla yeni iletişim ofisi açıldı. Böylece İran’daki bayi ve tüketicilere daha iyi hizmet vererek 34 olan mağaza sayısını 2007 sonunda 50 mağazaya çıkartmayı hedefliyor. İstikbal’in, oturma gruplarından, yatak ve ev tekstiline, mutfaktan banyoya, aksesuardan raylı dolaplara kadar ev dekorasyonu ile ilgili her tür ürünü İran’da bir Türk markası olarak büyük ilgi görüyor.

07.06.2007


 

“İndirimli ADSL’de tüketici yanıltıldı”

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser, Telekom’un uygulamaya koyduğu ‘’indirimli ADSL’’ kampanyası ile tüketicinin yanıltıldığını iddia ederek, ‘’İki yıllık sözleşme imzalayan abone, ileride fiyatlar birkaç katı artsa bile abonelikten çıkamayacak’’ dedi.

Keser, ‘’Türk Telekom’un söz konusu kampanya ile Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı davrandığını, yeni aboneler ADSL hizmetinden yüzde 50 indirimli yararlanırken, eski abonelerin adeta cezalandırıldığını’’ savundu. Son birkaç ayda gelen tüketici şikayetlerinin yüzde 40’ının konusunu Telekom’un oluşturduğunu belirten Keser, “Telekom, abonelere, 2008’den itibaren fahiş artış yapmayacağının garantisini de vermelidir.’’

/ ADANA

07.06.2007


 

Adıyamanlı STK’lar bir araya geldi

Merkezi İstanbul’da bulunan Adıyamanlılar Vakfı’nın organize ettiği toplantıda Adıyamanlı dernek ve vakıf başkanları bir araya geldi.

Vakıf merkezinde yapılan toplantıya on dokuz Adıyamanlı STK başkanı katılarak, Türkiye genelinde oluşturulan Adıyamanlılar Birliği’nin daha aktif, daha güçlü ve daha verimli çalışması için fikir alışverişinde bulundular.

Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, gönüllü kuruluşların öneminin arttığı bir dönemde yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Amacımız sadece İstanbul değil, tüm ülkede kurulmuş olan Adıyamanlı Sivil Toplum Kuruluşları arasında güçlü bir bağ kurarak, insanımıza, ilimize; ekonomik, kültürel, sosyal ve birçok alanda işbirliği yapıp daha verimli, daha sağlıklı hizmetlerde bulunmayı hedefliyoruz. Önceki yıllarda tohumunu attığımız bu birliğe tüm STK’ların desteğini ve katılımını bekliyoruz.”

Yeni Asya / İSTANBUL

07.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004