Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ Vatikan’da da anıldı

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2007’nin “Dünya Mevlânâ Yılı” ilân edilmesinin ardından Mevlânâ, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığının yurt dışında düzenlediği faaliyetler kapsamında Roma’da anıldı.

Mevlânâ Celaleddin Rumi’yi doğumunun 800. yılında anmak için Roma’da Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı’nda sema gösterisi yapıldı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğuna mensup semazenler, aralarında kardinallerin, piskoposların ve Vatikan nezdindeki diplomatik temsilcilerin de yer aldığı izleyicileri büyüleyerek, büyük beğeni topladılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait faaliyet, Roma’da Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği ile Papalık Kültür Kurulu arasında işbirliği ile yapıldı.

Vatikan’a ait tarihi binalardan biri olan Cancelleria Sarayı’nın en büyük salonu konumundaki Riaria Salonu, sema gösterisine tahsis edildi. Riario Salonu’nun hemen bitişiğinde yer alan ve tüm duvarları 16. yüzyılın ünlü İtalyan ressamlarından Giorgio Vasari’nin freskleriyle bezenmiş olan Cento Giorni Salonu ise etkinlik öncesinde davetlilere kokteyl mekanı olarak kullanıldı.

Gecede, Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçisi Muammer Doğan Akdur ve eşi Rüya Akdur konukları ağırlama, Papalık Kültür Kurulu Başkanı Kardinal Paul Poupard ise mekan tahsisi açısından ev sahibi konumundaydılar.

Faaliyette Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör başkanlığındaki 33 kişilik heyet de yer aldı.

Yaklaşık 300 kişilik davetliler arasında, Papalık Gregorius Üniversitesi’nden öğretim üyesi papaz profesörler, ayrıca Vatikan’dan üst düzey yetkililer vardı. Kardinal Poupard’ın yanı sıra, 1994’e dek yaklaşık 10 yıl boyunca Ankara’da Vatikan Büyükelçisi olarak da görev yapmış olan Ekonomik İşler Kurulu Başkanı Kardinal Sergio Sebastiani, Devlet İşleri Sekreteryası (Başbakanlık) yetkililerinden Piskopos Julio Murat, Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin, Genel İşler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Gabriele Giordano Caccia, dikkatleri üzerlerinde toplayan davetlilerden bazılarıydılar.

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçilerinin de katıldığı faaliyet, İtalyan basınından da büyük ilgi gördü.

Dâvetlilerin, kokteyli müteakip Riario Salonu’daki yerlerini almalarının ardından, Büyükelçi Akdur ve Kardinal Poupard kısa birer konuşma yaptılar.

Büyükelçi Akdur, konuşmasında, Mevlânâ’nın doğum yıl dönümünün Vatikan’a ait bir sarayda kutlanmasının kültürler ve dinler arası diyalog çerçevesinde değerlendirilebilecek bir etkinlik olduğunu belirterek, “Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyaretinden yaklaşık altı ay sonra, burada Mevlânâ’yı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Papa’nın Sultanahmet Camii’ne yaptığı ziyaret halen hafızalarımızda. O ziyaret, dinler arası diyalog için esin kaynağı olmaya devam etmektedir” dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. İsmail Taşpınar ise Mevlânâ ve sema töreni konusunda bilgi verdi.

Semazenler, gösterinin izleyicilerden uzun ve coşkulu alkış aldılar.

07.06.2007


 

Troya belgeseli Portekiz'de

“TROYA” Belgeseli, 1-10 Haziran tarihleri arasında Portekiz’de düzenlenen Festroia Uluslar arası Film Festivali’nde özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluştu.

TÜRSAK Vakfı tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ve Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle başlatılan ve 2005 yılında kaybettiğimiz TROYA Kazı Başkanı Manfred Korfmann’ın genel danışmanlığını yaptığı “TROYA”, 4 Haziran tarihinde Portekiz Uluslararası Film Festivali’nde özel bir gösterimle Portekiz’li sinemaseverlerle buluştu. Yarışma dışı özel bir faaliyet çerçevesinde Portekiz halkı ile buluşan belgesele ilgi çok büyüktü.

Yönetmenliğini, Rıza Baloğlu’nun yaptığı “Troya” belgeseli, mitolojik anlatımların ötesinde arkeolojik eserlerin izini süren konseptiyle, Troya üzerine yapılmış belgeseller arasında bir ilke imza atıyor.

07.06.2007


 

Abdülhamid’in İstanbul’u

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezince (IRCICA) hazırlanan ‘’Sultan II. Abdülhamid Arşivi İstanbul Fotoğrafları’’ kitabı, 9 Haziran’da Yıldız Sarayında tanıtılacak.

Kültür A.Ş’den yapılan yazılı açıklamada, kitabın, ‘’İstanbul’un tarihi vesikası’’ niteliğinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu fotoğrafların korunduğu Yıldız Sarayının Silahhane bölümünde, 9 Haziran’da yapılacak tanıtım törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve IRCICA Genel Direktörü Halit Eren’in de katılmasının beklendiği kaydedildi.

Bir asır öncesinin İstanbulunu gösteren fotoğraflara yer verilen kitap, şu alt başlıklardan oluşuyor:

Manzaralar, Saraylar, Camiler, Türbeler, Çeşmeler, Abidevi Yapılar, Kışlalar, Hastaneler, Okullar, Kamu Yapıları, Müzeler, Törenler, Yabancılar, Tesisler, Sosyal Yaşam, Surlar, Spor ve 1894 Depremi.

07.06.2007


 

46. Uluslararası Bursa Festivali 12 Haziran’da başlıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 46. sı tertiplenen Uluslararası Bursa Festivali 10 etkinlik ile 12 Haziran 5 Temmuz tarihleri arasında Kültürpark Açık Hava tiyatrosunda gerçekleştirilecek. Festivalde etkinlik sayısı 10’a indirilirken 1 milyon YTL’lik bir bütçe kullanılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 12 Haziran 5 Temmuz tarihleri arasındaki 25 gün içerisinde 10 programın gerçekleştirileceğini belirtti. Şahin, “Çok sıkışıklığa gelmesini istemedik. Daha sade, daha rahat, daha net bir program olsun istedik. Festival başlamadan biletlerin bitmesi, festivalin kalitesini, beğenilir olduğunu gösteriyor. Bu durum motivasyonumuzu, heyecanımızı arttırıyor. Bu festivalin Bursa’nın tanıtım elçisi olduğunu düşünüyorum. Festival Bursa’ya yeni pencereler açıyor. Yeni bir

şehir kimliği kazandırıyor. 7-12 Temmuz tarihleri arasında da Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ile barış rüzgârları yine Bursa’dan esecek. Bu yıl Altınkaragöz’de Venezüella, Filipinler, Togo (Afrika), Gana, Kolombiya ve Özbekistan ülkelerinden ekipler ilk defa Bursa’ya gelecekler” dedi.

07.06.2007


 

Polis ve komiserler “Baba Türkülerimi Söyle”yi sahneledi

Mersin İl Emniyet Müdürlüğünce uyuşturucuyla mücadele kapsamında uygulamaya konulan Yenigün projesine destek amacıyla SANEV’in katkılarıyla hazırlanan “Baba Türkülerimi Söyle” adlı oyun Silifke’de sahnelendi.

Silifke Emniyet Müdürlüğünün Organize ettiği Taşucu AKM Salonunda sahnelenen tiyatro oyunu büyük ilgiyle izlendi. İzleyicilerin özellikle öğrenci ve velilerden oluşması dikkat çekti.

Oyuncuların tamamının polis ve komiserlerden oluştuğu tiyatro gösterisinin ilk bölümünde, şiddet ihtiva eden bir aile tablosu sahnelendi. İkinci bölümde ise uyuşturucu bağımlısı gençlere mutlaka yardım elinin uzatılması, erken tedâvinin önemi ve sevginin en büyük ilâç olduğu anlatıldı. Bir hastanede tedâvi altına alınan üç gencin dramı ailelerin geç de olsa evlatlarına sahip çıkmalarını ve bir genç kızın uyuşturucu bağımlılığı yüzünden ölümü sahnelenen oyunda izleyiciler göz yaşlarına hakim olamadı. Gösteri herkese eğitici bir örnek oldu.

Fatih Mehmet ONGUN / SİLİFKE

07.06.2007


 

Hollywood’ta üçleme dönemi

Hollywood için 2007 yılı, yüksek maliyetli serilerin üçüncü filmleri açısından zengin bir yıl olurken, sinema tarihinin en başarılı “üçlemesinin” hangisi olduğu konusunda da tartışmalar sürüyor.

Ünlü oyuncu Johnny Depp’in canlandırdığı Kaptan Jack Sparrow’un maceralarının anlatıldığı “Karayip Korsanları”nın üçüncü filmi olan “Dünyanın Sonu”, en çok okunan çizgi roman kahramanlarından birinin sinemaya aktarıldığı “Örümcek Adam” ve George Clooney’nin de aralarında bulunduğu zengin kadrosuyla dikkat çeken “Ocean’s” ile küçükler kadar büyüklere de hitap eden çizgi kahraman “Shrek” serisinin üçüncü filmleri, 1 yıl içinde art arda vizyonda izleyiciyle buluşuyor. “Üçlemeler” açısından zengin bir yıl geçiren Hollywood’da sinema eleştirmenleri ve izleyiciler arasında en başarılı üçlemenin hangisi olduğuna ilişkin tartışmalar sürüyor. USA Today gazetesinin internet sitesinde yer alan ankete göre, tüm zamanların en başarılı üçlemesi, katılımcıların yüzde 41’inin oylarını alan “Yıldız Savaşları” (Star Wars) oldu.

“YILDIZ SAVAŞLARI”

George Lucas’ın 1970’lerin başında beyaz perdeye aktardığı bilim kurgu efsanesinin 6 filminin ilk üçünü kapsayan “Yeni Bir Umut” (1977), “İmparator” (1980) ve “Jedi’nin Dönüşü” (1983) üçlemesi, tüm zamanların en iyi üçlemesi olarak kabul ediliyor.

/ İZMİR

07.06.2007


 

RTÜK’ten güzel Türkçe ödülleri

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK), ‘’Güzel ve Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri’’ni almaya hak kazananlar açıklandı. RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, ödüllerin, yayınlarda Türkçe’nin doğru ve özenli kullanılmasını teşvik etmek, kitle iletişim araçlarının Türk dilini doğru kullanmadaki duyarlılıklarına ve toplumda dil birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla verildiği belirtildi.

Türk Dil Kurumu, RTÜK, iletişim ve edebiyat fakülteleri ile meslek kuruluşlarından oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda kazanan yapım ve sunucularına ödüllerinin 14 Haziranda Ankara’da düzenlenecek törende verileceği bildirildi.

Ulusal televizyonlar ve radyolar kategorisinde ödül kazananlar şöyle:

Çocuk Programı - Sözüm Söz (TRT)

Film/Dizi Film - Yaprak Dökümü (Kanal D), Hatırla Sevgili (ATV)

Müzik/Eğlence - Bedirhan Gökçe ile İz Bırakanlar (Kral), Metronom (Dünya Radyo)

Haber/Haber Program - 5N 1K (CNN Türk), Bam Teli (NTV), Başkent Kulisi (Kanal 7), Gün Ötesi (TRT), Haber Bülteni (Radyo 7)

Eğitim/Kültür - Dil Yarası (Kanal B), Kim 500 Milyon İster (Show Tv), Bir Yaşam Bir Name (Polis Radyosu)

Jüri Özel Ödülü - Uluslararası Türkçe Programı (STV), Tüm Programlar (TRT)

/ ANKARA

07.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004