Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Geçici güvenlik bölgesi ilânından hükümetin haberi yok muydu?

Başbakan Erdoğan, çarşamba gecesi Haber 24 kanalında canlı yayındayken ekrana “son dakika haberi” düştü. Genelkurmay, Hakkari, Siirt ve Şırnak’ta bazı koordinatları, “geçici güvenlik bölgesi” ilan etmişti.

Tam da K.Irak’a girdiğimiz iddialarının yoğunlaştığı gün olduğu için, bir anda irkildik: Acaba neler oluyordu? Konu canlı yayında, anında Başbakana soruldu. “Bilgimiz dahilinde” anlamına gelen, ama yüzünde yakaladığım ifadeden “geçici güvenlik bölgesi”nin anlamını tahmin etmekle beraber, “tam teknik tanımını” hepimiz gibi bilmeyebileceğini sandığım Başbakanın, soruyu düşünerek yanıtlarken “hızlı bir beyin jimnastiğiyle çabuk toparladığını” gözlemledim. K.Irak’a asker gönderme yetkisi bile kendisinden “Genelkurmay Başkanının basın toplantısı”yla talep edilen Erdoğan, soruyu yanıtlamaya çalışırken, “yeni bir gol yiyip yemediğini” de anlamaya çalışıyordu. Adım gibi eminim, canlı yayından sonra birkaç adam arayıp, “kozmik bilgi” aldı. Ve rahatladı.

Rahatladı ama şimdi dikkat! Gözlerden kaçan bir şey var! Güneydoğu’daki terörist takibi yüzünden alınması gayet doğal olan “geçici güvenlik bölgesi kararı”ndan, Başbakanın ve Hükümetin haberinin olması gerekmiyordu! Güneydoğu’da “teknik” açıdan üç durum ilan edilebilirdi.

1- Askerî yasak bölgeler,

2-Özel güvenlik bölgeleri,

3- Askeri güvenlik bölgeleri.

Sonuncusu tercih edildi. Ve ne ilginçtir sadece bu sonuncusu için Bakanlar Kurulu kararı gerekmiyor, diğerlerine gerekiyor! “Geçici güvenlik bölgeleri” ilgili kanunlarda şöyle tanımlanıyor: “b. Belirli Süreler İçin (Geçici) Kurulan Asker” Güvenlik Bölgeleri: Mal ve can güvenliği bakımından girilmesinde sakınca görülen atış alanları ile tatbikât bölgeleri içinde atış ve tatbikâtın devam ettiği sürece Kara, Deniz ve Hava Asker” Güvenlik Bölgesi olarak sınırları ve kapsamı ilgili makamlarca uygun araçlarla ilân edilen alanlardır.”

Şimdi daha da dikkat! Az önce de belirttiğim gibi, “askeri yasak bölgeler” ve “özel güvenlik bölgeleri”, Genelkurmay Başkanlığı’nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulabiliyor veya kaldırılabiliyor. “Daimi” veya “Geçici” diye ikiye ayrılan “Askeri güvenlik bölgeleri” ise yetkili Komutanlığın teklifi ile Genelkurmay Başkanlığı’nca uygun görülmesi halinde kurulabiliyor veya kaldırılabiliyor. İşte, Genelkurmay, Bakanlar Kurulu kararına gerek olmayan bu üçüncüsünü tercih etti. Aldığı kararı da internet sitesinden duyurdu. Başbakan da canlı yayında öğrendi.

Şimdi, Güneydoğu üzerinden yapılan “örtülü çekişme” yi özetleyelim:

1- Genelkurmay Başkanı 12 Nisan’da basın toplantısıyla Hükümetten sınırötesi operasyon yetkisi istedi.

2- Başbakan Erdoğan ve Yardımcısı, çıktıkları canlı yayınlarda sorulması üzerine, “Askerden resmi talep yok” dediler

3- Genelkurmay Başkanı da “Resmi talebe gerek yok, 12 Nisan’da söylediklerim yeterli” dedi.

4- Genelkurmay sınır ötesi operasyon istediği bölgede Bakanlar Kurulu kararına gerek olmayan tek “askeri bölge çeşidi”ni ilân etti. Bunun anlamı, “Ben sınırdaki operasyonu işi bildiğim gibi götüreceğim”dir! Ertuğrul Özkök, bu haftaya “Başbakanla Genelkurmay Başkanı arasında Dolmabahçe’deki görüşmede neler oldu” yazısıyla başlamıştı. Başbakan da, “Genelkurmay Başkanı ile benim ve Allah’ın arasında kalacak” dedi. Alın size “geçici” bir ipucu! Bilmem anlatabildim mi?

Bugün, 8 Haziran 2007

Hakan AYGÜN

09.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hesabını kim verecek?

  Güneydoğu’ya OHAL geri dönüyor...

  İdare-i maslahat listeleri

  Demokratlık oylanacak

  Asker, Kuzey Irak’ta kimi vuracak?

  Geçici güvenlik bölgesi ilânından hükümetin haberi yok muydu?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004