Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Neoconlar ABD’yi batırıyor

ABD’de yapılan bir araştırmada Bush’un neocon takımının icraatlerine ABD halkının verdiği desteğin en düşük seviyelere ulaştığı ve ABD halkının yaklaşık yüzde 80’inin ABD’nin doğru yöne gittiğine inanmadığı ortaya çıktı.

ABD’de AP-Ipsos tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Başkan George Bush’un uyguladığı politikalara halkın desteği, ilk kez Ocak ayında görülen en düşük seviye olan yüzde 32 oranına düştü.

Bush’un Irak savaşını, terörizme karşı mücadeleyi ve iç siyasî sorunları ele alışına karşı geniş çaplı bir hoşnutsuzluğu yansıttığı belirtilen yoklamada, Bush’un bütün uygulamalarından memnun olanların oranının yüzde 32 olduğu bildirildi. Bu oranın, yine AP-Ipsos’un Ocak ayındaki yoklamasında ortaya çıkan düşük seviyedeki destekle aynı ve Mayıs ayına göre ise yüzde 3 daha az olduğu bildirildi.

Yoklamada, Bush, Cumhuriyetçilerin 10’da 7’sinin desteğini alırken, ABD Başkanının Irak savaşıyla ilgili uygulamalarından memnun oranların oranı, bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak yüzde 28’e düştü. Cumhuriyetçilerin de üçte ikisi bu konuda Bush’u desteklediklerini söyledi.

Bush’un, sağlık alanı gibi ülke içi meseleleri ele alışını destekleyenlerin oranı ile dış politika ve terörle savaş uygulamalarından memnun olanların oranı üçte bir çıktı.

George Bush’un ekonomi uygulamalarını destekleyenlerin oranı yüzde 37’yi buldu. ABD’nin doğru yönde gittiğine inananların oranı yüzde 21 çıkarken, bunun da AP-Ipsos’un Aralık 2003’ten bu yana yaptığı yoklamalardaki en düşük oran olduğu kaydedildi.

Bu arada, özellikle kadınların, yaşlıların ve düşük gelirlilerin Bush’un politikalarından hoşnutsuz oldukları vurgulandı. Kamuoyu yoklamasının, 4-6 haziran arasında rastgele seçilen 1000 kişiyle telefonla yapıldığı bildirildi. Rice: Düşüşte olduğumuz yanlış Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’nin ‘’21. yüzyılda Çin ve Hindistan gibi yükselen ülkeler karşısında düşüşe geçtiği’’ ve ‘’20. yüzyılı Amerikan yüzyılı yapan ABD’nin 21. yüzyılda bu konumunu kaybetmekte olduğu’’ şeklindeki yorumlara kesinlikle katılmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Rice, ‘’Bugünlerde Çin ile Hindistan’ın yükselişiyle ilgili yazılan pek çok haber ve makale, ABD’nin düşüşe geçtiği ve yeni yüzyılın başkasının yüzyılı olacağı yönündeki bir ruh halini yansıtıyor’’ diyerek, bu görüşlere katılmasının mümkün olmadığını söyledi.

/ WASHINGTON

09.06.2007


 

Irak’ta şiddet dinmiyor

Irak’ın güneyinde bulunan Basra kentinde eş zamanlı yaşanan 2 patlamada ilk belirlemelere göre 14 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi de yaralandı.

Polis, patlamanın araçlara yerleştirilen bomba düzeneğinin aktif hale getirilmesi sonucu yaşandığını bildirdi. Bunun yanında Irak’ın başkenti Bağdat’ta önceki gün vurularak öldürülmüş 32 kişinin cesedinin bulunduğu bildirildi. Polis açıklamasına göre, cesetler, son 24 saat içerisinde Bağdat’ın farklı kesimlerinde bulundu. Irak’ta önceki gün düzenlenen saldırılara ilişkin polisin yaptığı açıklamalara göre, başkentin Şiilerin bulunduğu Sadr Kenti’nde bir lokanta yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Bağdat’ın 100 kilometre kuzeyindeki Samarra’da düzenlenen saldırılarda da biri polis 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin çeşitli yerlerinde vurularak öldürülmüş 4 kişinin cesedi bulundu. Musul’un Suriye sınırı yakınındaki Rabia kasabasında bir polis merkezine dün bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda da 9 kişi ölmüş, 22 kişi yaralanmıştı. Musul’da dün ayrıca bir kadın gazeteci silâhlı kişilerce vurularak öldürülmüştü. Bağdat’ın 180 kilometre güneyindeki Divaniye şehrinin merkezinde bir polis yetkilisi evinin önünde vurularak öldürüldü. Tikrit şehri yakınlarında bir polis yetkilisinin konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 2 koruma yaralandı. Ramadi yakınında bir polis kontrol noktasına intihar saldırısı için yaklaşan bomba yüklü kamyonun polisin açtığı ateşle vurularak infilak etmesi sonucu 6 kişi yaralandı.

/ BASRA

09.06.2007


 

G8’de tam uzlaşma

Almanya’da gerçekleştirilen G8 Zirvesi’nde öngörülen her konuda anlaşmaya varıldığı bildirildi. G8 Zirvesi’nde ele alınan konularda ön plana çıkan küresel ısınma ve küreselleşmede gelişmekte olan ülkelerle diyalog konularında da anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Küreselleşme konusunda Çin, Hindistan, Brezilya ve diğer ülkelerle diyalog içinde hareket edileceği bildirilirken, bu diyalogun başlangıçta 2 yıllık süreyi içerdiği kaydedildi. Bu arada G8 Zirvesi’nde yer alan ülkelerin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin katılımına ve genişlemeye sıcak bakmadıkları ifade edildi. G- 8 liderleri dünya ekonomisini ele alırken, bu yöndeki gelişim ise olumlu olarak nitelendirildi.

Zirvede Afrika kıtasındaki AIDS ve sıtma hastalıklarıyla mücadele için 60 milyar dolar bütçe ayrılmasına karar verildi. G-8 zirvesindeki kaynaklar, ABD’nin söz konusu miktarın yaklaşık yarısını tahsis etme sözü verdiğini belirtti.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un G-8 zirvesinde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda anlaşmaya varılmasından son derece memnun olduğu bildirildi.

Bunların yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya’daki G-8 toplantılarında Kosova’nın nihai statüsü konusunda 6 ay düşünme süresi önerisinde bulundu. Sarkozy, bu altı ay sonunda Belgrad ve Priştine’nin, BM’nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari’ninkinden daha iyi bir statü bulabileceklerini belirtti.

/ HEILIGENDAMM

09.06.2007


 

Suriye’ye barış mesajı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a gizli mesajlar göndererek barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını teklif ettiği bildirildi.

İsrail’in en çok satılan gazetesi Yediot Aharonot, birinci sayfadan verdiği haberde, Olmert’in gizli mesajlarda “barışın bir bedeli olacağını, kendisinin de bu bedeli ödemeye hazır olduğunu” ifade ettiğini kaydetti. Gazete, Olmert’in 24 Nisan’da ABD Devlet Başkanı George W. Bush’la telefonda bir saatten fazla süren bir görüşme yaptığını ve barış görüşmelerine başlanılması teklifinin Bush’un da onayını aldığını bildirdi. Yediot, görüşme sonrasında Olmert’in Almanya ve Türkiye aracılığıyla Esad’a bazı gizli mesajlar gönderdiğini kaydetti. İsrail Başbakanı’nın mesajda, “Ülkelerimiz arasında barış sağlanması hususunda ben sizin bir ortağınızım. Suriye’yle barış yapılmasının şartının Golan Tepeleri’ni Suriye egemenliğine iade etmem olduğunu biliyorum. Ben aramızda barış sağlanması hatırına bu anlaşmada üzerime düşeni tam olarak yapmak istiyorum” dediği ifade edildi. Gazeteye göre Olmert, 1967 savaşından bu yana İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri’nin geri verilmesine karşılık Suriye’den de

“İran, Hizbullah ve Filistinli terör örgütleriyle ittifaka son vermesini ve teröre maddi-manevi destek vermekten vazgeçmesini” istedi. Stratejik Golan Tepeleri, Suriye’yle İsrail arasındaki barış görüşmelerinin 2000’de çökmesine yol açmıştı.

/ KUDÜS

09.06.2007


 

ABD ve BM İsrail'e arka çıktı

ABD, ‘’İsrail’in yıkılması için geri sayım başladı’’ sözleri sebebiyle bir kez daha İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, yazılı bir açıklama yaparak, ABD’nin Ahmedinejad’ın İsrail ile ilgili sözlerini kınadıklarını belirtti ve bu tür söylemlerin İran rejimini uluslararası toplumdan tecrit ettiğini ve sadece İran’a duyulan güvenin azalmasına yol açtığını ifade etti. Sözcü, İran yetkililerini tür söylemlere son vermeye çağırırken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Ahmedinejad’ın sözlerini kınadı. Ban’ın basın servisinden yapılan yazılı açıklamada, ‘’İran Cumhurbaşkanı’nın İsrail karşıtı sözlerine çok şaşıran ve çok üzülen Ban, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ahmedinejad’ı kınadığı açıklamasına katılmaktadır’’ denildi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 3 Haziranda yaptığı bir konuşmada ‘’İsrail’in yıkılması için düğmeye basıldığını ve geri sayımın başladığını’’ söylemişti.

/ WASHINGTON

09.06.2007


 

BM’de yolsuzluk skandalı

Birleşmiş Milletler (BM) ihalelerinde yolsuzluk yaptığı belirlenen eski bir BM üst düzey çalışanı, New York’ta yargılandığı mahkeme tarafından suçlu bulundu.

BM’nin eski mal tedarik şefi 57 yaşındaki Sanjaya Bahel, geçen yıl Kasım ayında, Miami’de faaliyet gösteren Hint asıllı işadamı Nishan Kohli ve ailesinden BM ihalelerini kazanmalarına yardımcı olma karşılığında rüşvet aldığı ve dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Kohli, mahkemede Bahel aleyhine tanıklık yaparak eski BM yetkilisi hakkındaki iddiaların doğru olduğunu söyledi. Kohli, babasının yakın arkadaşı olan Bahel’in, BM’nin açtığı yaklaşık 20 ihaleyi aile şirketinin kazanmasına yardım ederek 100 milyon dolarlık çıkar sağlamalarına neden olduğunu, karşılığında da ailesinden rüşvet aldığını kaydetti.

/ NEW YORK

09.06.2007


 

Belçikalı seçimini yapacak

Belçika’da 7 milyondan fazla seçmen, Federal Meclis’e girecek 150, Senato’ya girecek 40 temsilciyi seçmek üzere 10 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek.

Seçimlerin 4 yılda bir yapıldığı ve oy kullanmanın mecburi olduğu Belçika, son dönemde sosyalist ve liberallerin oluşturduğu koalisyon hükümeti ile yönetildi. Belçika’da adayların 21 yaşını doldurmuş olmaları, partilerin yüzde 5 barajını aşması gerekiyor. Genel seçimlerin resmi sonuçlarının pazar akşamı açıklanması bekleniyor.

/ BRÜKSEL

09.06.2007


 

Tsunami alarmını taşladılar

On binlerce insanın yaklaşık 3 yıl önce tsunamide hayatını kaybettiği Endonezya’nin Açe eyaletinde, yanlışlıkla çalarak boş yere paniğe sebep olan tsunami uyarı sistemi köylüler tarafından taşlandı.

Meteoroloji ve Jeofizik Kurumundan Syahnan Sobri’nin açıklamasına göre, Kaju bölgesinde önceki gün erken saatlerde tsunami uyarı sirenleri birkaç defa çalınca, on binlerce kişi paniğe kapılarak yüksek yerlere kaçtı.

Bu sırada yollar aşırı araç trafiği sebebiyle tıkanırken, sirenlerin yanlışlıkla çaldığının anlaşılması üzerine, polis halkı evlerine dönmeye ikna etti. Aynı bölgenin yakınındaki Lhoknga’da da bir süre sonra sirenlerin çalmasına öfkelenen bölge ahalisi, uyarı sisteminin elektronik panelini taşa tuttu. Sobri, oluşan zararın incelenmesi için bölgeye teknisyenler gönderildiğini söyledi.

/ CAKARTA

09.06.2007


 

Japonya intiharla mücadele ediyor

İntihar oranının bir türlü düşmediği Japonya’da kabine, intiharları önlemek için hazırlanan tedbirler paketini onayladı.

Kabineden yapılan açıklamaya göre, hükümetin Nisan ayında oluşturduğu bir uzmanlar heyeti tarafından hazırlanan tedbirler paketinde, intihar oranının 2016 yılına kadar yüzde 20 azaltılarak, 25 bin seviyelerine düşürülmesi hedefleniyor. Pakette, intiharın başlıca sebeplerinden olan işsizlik ve iflâsa karşı alınan tedbirlerin artırılması ve depresyonun daha erken teşhisi ve tedavisi bulunuyor.

/ TOKYO

09.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004