Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Avrupa’da 301 benzeri kanun yok

Avrupalı hukukçular, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Avrupa’da da var” dediği TCK’nın 301. maddesinin kapsam ve uygulama olarak Avrupa’daki düzenlemelerle karıştırılamayacağı noktasında birleştiler. Bilgi Üniversitesi’ndeki konferansta konuşan Ceza Hukuku Birliği Alman Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Schröder, “301 kapsamındaki ‘Cumhuriyet’e hakaret’ suçuna Almanya’da yaptırım yok denecek kadar az, askerlerin aşağılanması gibi bir suç ise yok” dedi.

Avrupalı hukukçular, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Avrupa’da da var” dediği Ceza Yasası’ nın 301. maddesinin kapsam ve uygulama olarak Avrupa’daki düzenlemelerle karıştırılamayacağı noktasında birleştiler. Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “İfade Özgürlüğü ve Sınırları, Türkiye ve AB Ülkelerinde Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü” başlıklı uluslar arası konferans, sadece Türkiye’de değil, Fransa, İspanya ve Britanya’da ceza yasaları ve ifade özgürlüğü ile ilgili sorunlar konusunda bilgilendirici oldu.

“Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü: Almanya ve İtalya” konulu oturumda konuşan Ceza Hukuku Birliği Alman Ulusal Komitesi’nin başkan yardımcısı Prof. Dr. Friedrich- Christian Schröder, Almanya’da Nazi dönemine tepki olarak devlet organlarını koruyan çok az düzenleme bulunduğunu belirterek, “Dâvâlıların aleyhinde de çok az hüküm vardır” dedi.

Parma ve Floransa Üniversiteleri’nde ceza ve karşılaştırmalı ceza hukuku bölümlerinde öğretim görevlisi olan Dr. Cristina Pavarani de, İtalya Anayasası’nın 21. maddesinin basın ve ifade özgürlüğünü güvence altına aldığını ancak bazı uygulamaların İtalya’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkûm olmasına sebep olduğunu söyledi.

Yasaların tarihsel süreçlerin izlerini taşıdığını ifade eden Schröder, Nazi döneminde Polonya ilhak edildiğinde, “Polonya ve Alman devletinin itibarına karşı sözlere” yasaların ölüm cezası veya ağır hapis cezası öngördüğünü hatırlatarak, bu düzenlemelerin savaş sonrasında yürürlükten kaldırıldığını ifade etti. Almanya’da en ağır yaptırımın “toplu ölümler, insanlığa karşı suçlar ve soykırımı savunma”ya olduğunu açıklayan Schröder, “Meselâ, sadece 2 milyon Yahudi öldürüldü diyemezsiniz” dedi.

Almanya’da Cumhuriyet ve bayrağa hakaret suçuna para cezası verildiğini ancak her vakanın da ağırlığı ve hukuki yönüyle değerlendirildiğini, Türkiye’de 301. madde kapsamına giren “Cumhuriyet’e hakaret” suçuna yaptırımın yok denecek kadar az ve çok hafif olduğunu kaydetti.

Anayasaya sözlü saldırıya yaptırım bulunduğunu ancak silâhlı kuvvetlerle ilgili böyle bir durum olmadığını belirten Schröder, “Federal Anayasa Mahkemesi kararlarıyla daima ifade özgürlüğüne vurgu yapılıyor” dedi.

1999’da AİHM’in aldığı Perna/İtalya davasına atıf yapan Pavarani, bir gazetecinin yazısında Sicilya’da bir yargıcın siyasi etki altında kalarak kararlar verdiğini savunması üzerine Ceza Yasası’nın 595. maddesi uyarınca ve “basın yoluyla hakaret” iddiasıyla cezalandırıldığı, kararın onanmasıyla AİHM’e başvuru yapıldığını hatırlattı. Pavarani, “kamu makamlarının inandırıcılığına zarar verildiği” düşüncesiyle açılan dâvâda AİHM’in gazetecinin yazısının dengeli ve doğru olduğuna, eleştiri hakkını barındırdığına ve kamu yararı bulunduğuna karar vererek İtalya’yı mahkum ettiğini söyledi. 1930’da İtalyan Ceza Yasası yürürlüğe girdiğinde ulus kavramının “ideallerin ayakta tutulması için” çok güçlü olduğunu kaydeden Pavarani, 2006’da “Cumhuriyeti aşağılama” ve “İtalya bayrağına karşı suçlar” kapsamında reformlar yapıldığı ve cezaların sembolik düzeylere çekildiğini açıkladı.

/ İSTANBUL

13.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa’da 301 benzeri kanun yok

  Batağa çekiliriz

  Şener: TSK ne isterse verilecek

  Gül: Artık ileri bakmalı

  Arınç: Protestolar motorize

  Brillant: Avrupa’nın, Türkiye ile ilgili önyargıları var

  PKK’dan sözde ateşkes ilânı

  Rice: Tek taraflı bir hareket yarar sağlamaz

  ÖSS heyecanı

  Sınav öncesinde bunlara dikkat!

  Yeni ders yılı 17 Eylül’de

  Demokrat Parti meydanlara iniyor

  Konya'da uçak düştü

  Yargı, ifade özgürlüğünü genişletmeli

  Güldemir defnedildi

  Yüksek mahkemenin seçiminde kriz çıktı

  Kamu görevlileri işkenceden mahkûm

  TBMM heyeti Washington'da

  İşte seçmenin katılım karnesi

  350 maden işçisi ocağa inmedi

  AB’den eğitim desteği

  Gümrüklerde oy hakkı yetersiz

  Onlar çocuk olamıyor

  Ankara susuz

  Pasif içiciler kalp krizi riskinde


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004