Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Özel sektör 200 milyar dolar borçlandı

İzmit Ticaret Odasının (İTO) hazırladığı ‘’Türkiye Dış Borç Raporu’’na göre, dış borç sorunundaki asıl sebebin, kamu kesiminin ekonomide ağırlıklı payının olması, kaynak yetersizliği nedeniyle iç ve dış borçlanmaya ihtiyaç duyması olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye’de sürekli artış gösteren kamu finansman açıklarının, dolayısıyla devlet borçlarının artışının temelde üç nedeni olduğu belirtildi. Bunların, kamu gelirlerinin yetersiz olması, kamu harcamalarının artması ve kaynak israfının büyüklüğü olarak açıklandığı raporda, kamu gelirlerinin genelde GSMH artışı ve enflasyon oranı artışından daha düşük düzeyde arttığı ifade edildi.

Türkiye’de ekonomik kriz dönemlerinde ve hükümet değişikliklerinin ilk yıllarında kamu harcamalarında belirgin artış görüldüğü kaydedilen raporda, Türkiye’de dış borç stoğunda özel sektörün payının giderek arttığı belirtilerek, reel sektörün gerek borçlanma yoluyla yatırım harcamalarında gerekse de ucuz girdiye dayanan ithalat yoluyla üretim yapısında dışarıya bağımlı hale geldiğine dikkat çekildi. 2001 krizinden bu yana kısa vadeli dış borç stoğunun yüzde 100 oranında artarak 2006 yılı sonunda 50 milyar dolara yaklaştığı ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: ‘’2001 krizi ertesinde orta ve uzun vadeli borçlanmada reel sektör hızla dış borca yönelmiştir. Diğer bir deyişle 2001 krizinde 110 milyar dolar kadar olan, kriz ertesinde hızla büyüyerek 2006 yılı sonunda 200 milyar doları aşan toplam dış borç stoğunun neredeyse tamamı, özel sektör tarafından gerçekleştirilmiştir. En büyük borçlanmayı üreten ve üretime yatırım yapan, sanayi yani reel sektör üstlenmiştir.’’

/ KOCAELİ

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müteşebbisin önü açılsın

  Özel sektör 200 milyar dolar borçlandı

  Oyak Bank yabancılara satıldı

  Buğdayda kayıp yüzde 40’ı bulmaz

  6 doğalgaz kuyusu daha açılacak

  Bilişim pazarı 20,9 milyar dolara ulaştı

  Yaz ucuzluğu gelmedi

  ‘’Türk kirazı’’ dünya markası oldu

  Toplu iş görüşmeleri 25 Haziran'a ertelendi

  Babaya anneden çok harcandı

  Hazine arazileri ihale ile satılacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004