Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İKT’den Filistin’e destek çağrısı

İslâm Konferansı Teşkilatı Filistin’in yeniden normalleşmesi için ülkedeki tüm gruplara hükümete yardım etme çağrısı yaptı. Bir yıldan fazla bir süredir Filistin’e uygulanan ambargo neticesinde en çok Filistin halkının acı çektiğini hatırlatan İKT, bu bağlamda uluslar arası yardımların yeniden başlatılabileceğini belirtti.

İKT’ye bağlı Filistin Komitesi, Cidde’de Pakistan, Malezya ve Filistin’i kapsayan, ayrıca Fas’ın da katkıda bulunduğu daimi temsilciler seviyesinde bir toplantı gerçekleştirdi. Filistin’de yaşanan son olaylarla ilgili görüş alış verişinde bulunulan söz konusu toplantı sonunda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Filistin’inde bir kaç haftadır süren yasadışı gelişmelerin kınanması, Gaza ve bölgesinin acilen yaşanan olaylardan önceki günlere dönmesi, ülkenin ulusal birlikteliğinin yeninden tesis edilmesi ve bütün enerjinin Filistin’in ulusal hedefine yönelik harcanması gerektiğini vurgulandı. İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreterliği, ayrıca Filistin’in Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a, Filistin Özgürlük Organizasyonu Yönetim Komitesi’ne, Filistin hükümetine ve Filistin Anayasası’na saygı duyulmasına vurgu yaptı.

İKT, Filistin’in söz konusu olaydan öncesi normal işleyişine dönmesi için ülkedeki bütün grupları da Filistin olağanüstü hükümetine yardım etmeye çağırdı. Bir yıldan fazla bir süredir Filistin’e uygulanan ambargo neticesinde en çok Filistin halkının acı çektiğini hatırlatan İKT, bu bağlamda uluslar arası yardımların yeniden başlatılabileceğini belirtti.

Filistin topraklarından yerleşimcilerin çıkarılarak boşaltılması, başşehri Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması, mültecilerin Birleşmiş Milletler’in 194 numaralı kararına göre düzenlenmesi ile Arap-İsrail çekişmesinin bitirilip barışın sağlanacağını ifade eden İKT, İsrail’in Filistin’e yönelik işgaline devam ettirmeyi, söz konusu ülkenin toprakları içinde suikast düzenlemeyi, tutuklama yapmayı, ırkçı ayrımcılıkla duvarlar örmeyi, İslâmın ve Hıristiyanların kutsal mekânlarında gereksiz çatışma çıkarmayı durdurması gerektiğini bildirdi.

İKT ayrıca üye ülkeleri hızlı bir şekilde toplayarak, Filistin Ulusal Hükümeti’ne moral desteği sağlama kararı aldı.

/ CİDDE

23.06.2007


 

Olmert’in keyfi yerinde

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 25 Haziran Pazartesi günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapacağı görüşmenin, İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir başlangıç oluşturacağını söyledi.

İsrail’in Hayfa şehrinde bir konferansta konuşan Ehud Olmert, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail ve Filistin arasında yeni bir başlangıça vesile olacak bir platform oluşturacak ortak çalışma için biraraya geleceğini bildirdi. Olmert, İsrail devletinin yanında barış ve güvenlik içinde yaşayacak bir Filistin devleti kurulması rüyası taşıyan ABD ve onun başkanı George W. Bush’un da bu konuda desteğine ve ilgisine sahip olduklarını ileri sürdü.

/ HAYFA

23.06.2007


 

Laricani yine tehdit etti

İranlı başmüzakereci Ali Laricani, BM Güvenlik Konseyinin Tahran’a yönelik yeni yaptırım kararı alması durumunda, nükleer alanda daha büyük adım atacakları tehdidinde bulundu.

Amerikan Newsweek dergisine demeç veren Laricani, “BM bir başka karar alabilir, biz de nükleer alanda daha büyük bir adım atarız” uyarısında bulundu. Laricani, bu büyük adımın ne olabileceğinin sorulması üzerine, “bunun uygun zamanda açıklanacağı” cevabını verdi.

/ WASHINGTON

23.06.2007


 

Lübnan’da gerginlik bitmedi

Lübnan Sosyal İşler Bakanı Nayla Muavad, muhalefetin yeniden diyaloğa başlamadan önce ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki talebinin Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın arabuluculuk girişimlerini baltaladığını söyledi.

AFP’ye açıklamalarda bulunan Muavad, “Muhalefet adına konuşan Parlamento Başkanı Nebih Berri dün akşam çark etti. Önce Amr Musa’nın yeniden diyalog teklifini kabul etti, sonra da diyalog için ulusal birlik hükümeti kurulmasını şart koştu. Bu şartlarda Arap arabuluculuğunun başarı şansı yok oluyor ya da girişim çıkmaza sürükleniyor” dedi.

Bunun yanı sıra Lübnan’ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampı Nehr El Bared’de operasyonların sona erdiğinin açıklanmasına rağmen, sabah saatlerinde kamp çevresinden silâh sesleri geldiği bildirildi.

/ BEYRUT

23.06.2007


 

İsrail, Blair’i yanında istiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Ortadoğu elçisi olmasını memnuniyetle karşılayacağını bildirdi. Olmert’in sözcüsü Miri Eisin, “Başbakan, Tony Blair’i bölgede çok olumlu bir şahsiyet olarak görüyor ve Blair’in bölgeyle ilgisinin devam etmesi onu çok mutlu edecektir” dedi.

Washington, Filistinliler için devlet tarafından oluşturulmuş, yeni kurumları geliştirecek bir elçi isterken, Ortadoğu Dörtlüsü de (Avrupa Birliği, Rusya, Birleşmiş Milletler ve ABD) yeni bir temsilcinin gerekliliği konusunda hem fikir olduklarını belirtiyor.

Öte yandan ABD Başkanı George W. Bush’un Blair’in gelecek hafta görevi bırakmasının ardından Ortadoğu elçisi olmasını istediği yönünde haberler çıkmıştı. Ancak bu haberler Beyaz Saray yetkilileri tarafından henüz doğrulanmadı.

BLAİR KATOLİK Mİ OLACAK?

Bu arada Tony Blair’in, bugün Papa 16. Benediktus ile görüştükten sonra Protestanlıktan Katolikliğe geçeceği, bunu da görevine veda edeceği 27 Hazirandan hemen sonra kamuoyuna açıklayacağı öne sürüldü. Blair-Papa görüşmesinin Orta Doğu’daki durumla ilgili olduğunu yazan İngiliz basını, bu görüşmede Blair’in kendi özel dinî tercihleriyle ilgili konuları da Hristiyan dünyasının ruhanî lideriyle paylaşacağını iddia etti.

Blair’in yakın çevresine dayandırılan iddialara göre, Blair eşinin mezhebi olan Katolikliğe geçiş fikrini de Papa ile görüşecek. Konut sözcüsü, Blair’in Katolik olacağına dair iddiaları, “konunun son derece özel olduğunu” öne sürerek cevapsız bıraktı.

/ KUDÜS

23.06.2007


 

Guantanamo kapatılmayacak

Beyaz Saray yönetimi, son günlerde Amerikan basınında çıkan Guantanamo’nun kapatılacağı yönündeki iddiaları yalanlayarak, söz konusu üssün yakın vadede kapatılmasının düşünülmediğini açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Guantanamo üssünün geleceği ile ilgili yakın vadede bir kararın verilmediğini belirtti.

Amerikan Washington Post gazetesi, birçok yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı George W. Bush ve üst düzey hükümet yetkililerinin Küba’daki üssü kapatmaya yönelik bilgi alış verişinde bulunduğunu iddia etmişti. Guantanamo’da halen terörle mücadele gerekçesi bütün yasal haklardan mahrum bir şekilde ve mahkemeye çıkarılmadan ve 5 yıldan daha fazla süredir 375 kişi tutuluyor.

/ WASHİNGTON

23.06.2007


 

Medrese saldırısını ABD mi yaptı?

Pakistan’ın, Afganistan sınırında, dinî eğitim veren bir medresede, geçtiğimiz salı günü gerçekleşen ve 32 kişinin öldüğü füze saldırısını ABD’nin düzenlediği ve yeni silâhlarını denediği bildirildi.

İtalyan haber ajansı Adnkronos’un, ABD medyasını kaynak göstererek yayınladığı haberine göre, Kuzey Veziristan’daki Datakhel bölgesinde bulunan medresede El Kaide ile Taliban’ın eğitim yaptığı istihbaratını alan ABD ordusu, yeni Yüksek Mobilize Topçu Roketleri (HIMARS) adı verilen silâh sistemini kullandı. Haberde, HIMARS’ın en önemli özelliği olarak kötü havalarda da yüksek nişan kabiliyetine sahip olması, kamyonlarda taşınabilmesi ve heryerden ateşlenebilmesi olarak gösteriliyor.

/ WASHİNGTON

23.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004