Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Üniversiteli iş bulamıyor

Türkiye İşveren sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’de yüksekokul mezunlarının, ilkokul ve ilköğretim mezunları ile yaklaşık olarak aynı işsizlik oranına sahip olduğunu açıkladı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, OECD verilerine göre, eğitim sistemi gelişmiş ve eğitim-istihdam bağlantısını kurmuş ülkelerde eğitim düzeyi arttıkça işsizlik oranı azalırken, Türkiye’de bu kural işlemiyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE EĞİTİM SEVİYESİ

YÜKSELDİKÇE İŞSİZLİK AZALIYOR

“Bir Bakışta Toplum” başlıklı yayına göre OECD ülkeleri genelinde eğitim seviyesi yükseldikçe işsizliğin azaldığı belirtilen açıklamada, OECD ortalamasında lise altı eğitim seviyesine sahip kişilerin işsizlik oranı yüzde 10,3 iken, bu rakam lise mezunlarında yüzde 6,2’ye, yüksekokul mezunlarında yüzde 3,9’a kadar gerilediği bildirildi.

OECD ülkeleri arasında lise altı eğitim seviyesine sahip kişilerin işsizlik oranının, yüksekokul mezunu kişilerin işsizlik oranından genel olarak 6 puan daha yüksek durumda olduğu, oysa Türkiye’de lise mezunlarının iş bulma şansının, ilköğretim mezunlarına göre daha az olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’de lise altı eğitim seviyesindeki kişilerin işsizlik oranı yüzde 8,1 iken, lise mezunlarında bu oran yüzde 10,1’e çıkıyor. Yüksekokul mezunları ise ilkokul ve ilköğretim mezunları ile yaklaşık olarak aynı işsizlik oranına (yüzde 8,2) sahip. Öte yandan Türkiye, OECD ülkeleri arasında yüksekokul mezunlarının işsizliğe en yüksek oranda maruz kaldığı ülke. OECD ortalaması yüzde 3,9 iken, ülkemiz yüzde 8,2 ile 30 OECD ülkesi içinde uzak ara birinci geliyor.

MESLEKÎ EĞİTİMİN KALİTESİ

VE SAYGINLIĞI ARTTIRILMALI

Türkiye’nin yaşadığı bu çarpıklığın temel nedenlerinin, hem genel eğitimin, hem de meslekî eğitimin ekonominin ve işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre plânlanıp düzenlenmemesi olduğu belirtilen açıklamada, “Eğitim ve meslekî eğitim sistemlerimizin işleyişi, ülke ve il bazında işgücü piyasası analizleri sonucu belirlenmesi gereken bugünkü ve gelecekteki işgücü ihtiyaçlarına dayandırılmalıdır. Meslekî eğitimin kalitesi ve saygınlığı artırılmalıdır” görüşüne yer verildi.

Recep GÖREN / ANKARA

23.06.2007


 

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde 2. adım

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının ardından, danışman firmanın belirlenmesi ile ikinci adım atıldı.

‘’Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş’’, köprü ve otoyol özelleştirmesinde danışman firma olarak belirlendi. İşletme hakkı devri yöntemiyle 2 köprü ve 6 otoyolun tek tek mi, yoksa bütün halinde mi özelleştirileceğine ilişkin strateji de 3 ay içinde belirlenecek.

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-Ankara, Pozantı-Tarsus, Tarsus-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme ve

İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirilmesi için incelenen modeller arasında, en başarılı ülke olarak İtalya gösteriliyor.

Özelleştirme İdaresi, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için, 2007’nin sonuna kadar, ihaleye çıkmayı planlıyor.

/ ANKARA

23.06.2007


 

Başoğlu: İşçiler, IMF’ye kurban edilmesin

Kamu kesimi toplu sözleşmelerinin mali hükümlerinin hükümet ile Türk-İş arasında görüşülmesine devam edildiğini belirten Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Başbakan’a çağrıda bulunarak “Hiç değilse bu sefer işçiler IMF’ye kurban edilmesin, emeklerinin karşılığını alsınlar” dedi.

Başoğlu, KKTC’de yaz kurslarında öğrencilere dini eğitim verilmesine karşı çıkılmasına da sert tepki göstererek, “Kıbrıslılar fedakârlığı hep Türkiye’den beklemişler, Yunan pasaportu ile kendi geleceklerini güvence altına almışlardır. Böyle bir durumda İslam düşmanlığı yapmaları kabul edilemez” diye konuştu.

Ahmet TERZİ / ANKARA

23.06.2007


 

Güneş enerjisinden yararlanmıyoruz

Türkiye’de enerji ile ilgili yasalarda güneş enerjisinin çok az ve yetersiz bir yer tuttuğuna işaret edilirken, güneş enerjisi kullanımını teşvik eden özel yasa ve mevzuat düzenlemelerinin hızla yürürlüğe konulması gerektiği bildirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odasının 8-10 Haziran 2007 tarihlerinde Mersin’de düzenlediği ‘’III. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, temiz ve tükenmez bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından Doğu Karadeniz hariç bir ‘’güneş ülkesi’’ sayılabilecek Türkiye’nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat olduğuna dikkat çekilirken, bunun günlük toplam 7,2 saate karşılık düştüğü ifade edildi. Türkiye’nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87,5 milyon ton Eşdeğer Petrol (MTEP) olarak belirtildiğine işaret edilen bildirgede, şunlar kaydedildi: ‘’Bu veriler güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülke olduğumuzu göstermektedir. Ancak bu enerjinin sadece yüzbinde ikisinden yararlanılmaktadır. Öte yandan şu anda yalnızca 18 milyon konut içinde yalnızca 3,5-4 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sistemi bulunduğu gözetilmelidir. Bu sistemlerin ülkemize enerji getirisi yaklaşık olarak 500-600 milyon dolardır. Oysa yalnızca bu sistemin yaygınlaştırılmasıyla bu alandan 3-3,5 milyar dolar daha ısı enerji katkısı gerçekleşebileceği öngörülmektedir.”

/ ANKARA

23.06.2007


 

Eskişehir’de 100 YTL taksitle ev

Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, aylık 100 YTL taksitle ve peşinatsız satılacak “Ihlamurkent Konutları” projesini tanıttı.

Temeli Ağustos 2006’da Çankaya mahallesinde atılan ve 45, 73, 85, 110, ve 126 metrekarelik dairelerden oluşan projenin her türlü altyapısı ve çevre düzenlemesinin tamamlandığını belirten Sakallı, bugüne kadar Eskişehir’e yapılan en büyük toplu konut projesinin kendi dönemlerinde gerçekleşmesinin gururunu yaşadıklarını söyledi.

1.Etap teslimatı yapılacak olan Ihlamurkent Konutlarının yüzde 35’i nin yeşil alan olduğunu dile getiren Sakallı, etapta ayrıca 6 adet çocuk parkı ve kamelya, cami, kreş, ilkokul, lise, alışveriş merkezi ve benzin istasyonunun bulunduğunu ifade etti. 2.Etapda da aynı uygulamayla toplam 5000 adet konutun Eskişehirlilerin hizmetine sunulacağını belirten Sakallı, bu tarz bir uygulamanın ilk kez bir alt belediye tarafından gerçekleştirmesinden memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Kamil TUNCAY / ESKİŞEHİR

23.06.2007


 

Toplu görüşmeler 15 Ağustos’ta

Toplu görüşmelerin 1 Eylül’e alınmasına ilişkin yasal düzenlemenin yer aldığı ‘’torba yasanın’’ veto edilmesiyle, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmeler, önceki yıllarda olduğu gibi 15 Ağustos’ta başlayacak.

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereği her yıl 15 Ağustos-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan toplu görüşmeler, yapılan yasal düzenleme ile 1 Eylül’e ertelenmişti.

/ ANKARA

23.06.2007


 

Hazine haftaya 11,4 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine, gelecek hafta Haziran ayının en büyük iç borç ödemesi olan 11 milyar 438 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

Hazine, 27 Haziran Çarşamba günü 10 milyar 810 milyon YTL’si piyasaya, 628 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi ve tamamı YTL cinsiden olmak üzere toplam 11 milyar 438 milyon YTL iç borç ödemesini gerçekleştirecek. Haziran ayında, Hazine, 12 milyar 897 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 13 milyar 532 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

23.06.2007


 

Chery’den dev girişim

Çin’in bağımsız otomobil üreticisi Chery ile Quantum LLC (Israel Corp.’un Amerikalı yan kuruluşu) Joint Venture (ortak girişim) anlaşması imzaladılar.

Sadece düşük fiyatlı ekonomik modeller üretmeye devam etmek istemeyen Chery, Chery Quantum ile kendi teknolojisini geliştirerek lüks sınıfa hitap eden, uluslararası alanda tanınabilecek yeni modeller geliştirecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.06.2007


 

İnşaatta ileri teknoloji dönemi

MMG Mimarlık Komisyonu Başkanı Ali Reyhan Esen, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ekonomik hızlı ve sağlam inşaatların gerçekleştirilebilmesi için ileri inşaat tekniklerinin umut verici bir çıkış yolu olduğunu söyledi.

MMG İnşaat ve Mimarlık Komisyonları’nın IKEA Bayrampaşa Şantiyesine düzenlediği teknik inceleme gezisinde öngerilmeli ve ard-gerilmeli inşa sistemleri hakkında bir değerlendirme yapan Esen şunları kaydetti: “Ülkemizde ihtiyaç duyulan konut ve işyerleri için ekonomik, güvenli ve hızlı uygulanabilen yöntemler aranıyor. Geleneksel inşa tekniklerini aşarak ileri mühendislik uygulamaları ile hem zamandan, hem malzemeden tasarruf imkanı sağlayan hem de bina inşaatlarını çok düşük tolerans ile yüksek kalitede standardize eden bu yöntem ülkemiz için önemli bir kazanımdır.”

Yeni Asya / İSTANBUL

23.06.2007


 

Beş ayda 6.4 milyon turist geldi

Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı Mayıs’ta yüzde 19.2 artışla 2.3 milyona yükseldi. Beş ayda gelen turist sayısı 6.4 milyonu aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında giriş yapan turist sayısı yüzde 19.2 oranında artarak 2 milyon 287 bin kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 1 milyon 918 bin düzeyindeydi. Ocak-Mayıs döneminde ise turist sayısı yüzde 16.4 artışla 6.4 milyona ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 5.5 milyon düzeyindeydi. Turist sayısının rekor kırdığı 2005 yılında ise ilk beş ayda 6.2 milyon turist gelmişti.

/ ANKARA

23.06.2007


 

iPhone merakla bekleniyor

Dünyanın merakla beklediği iPhone cep telefonlarının fiyatı nihayet açıklandı. iPhone’un modeline göre değişen fiyatları 499’dan başlayıp 599 dolara kadar çıkıyor.

Apple firmasının 29 Haziran’da piyasaya vereceğini açıkladığı iPhone cep telefonlarından ayrıca YouTube videolarının izlenebileceğini duyurdu. Bilindiği üzere Google’ın sahibi olduğu YouTube, kullanıcıların muhteva yükleyerek oluşturduğu internetteki en popüler video paylaşım sitelerinden biri.

iPhone’a, You Tube videoları Wi-Fi ya da EDGE bağlantıları sayesinde yüklenebilecek. Piyasaya verileceği tarihten itibaren Apple cep telefonlarında izlenmek üzere You Tube’da 10 bin video uygun formata dönüştürülecek. Apple firması aynı zamanda söz verilen yeni Apple TV yazılımının da indirilmeye hazır hale getirildiğini duyurdu. Yapılan araştırmalar sonucu Amerika’daki telefon kullanıcılarının yaklaşık yüzde 14’ünün yani 19 milyon insanın iPhone satın almak için çok istekli olduğunu ortaya çıkardı.

/ CALIFORNIA

23.06.2007


 

Makarnayı şehirliler tüketiyor

Türkiye’de yıllık tüketim miktarı kişi başına 5,5 kilogram olan makarna, kırsal kesimde ev yapımı erişte, bulgur ve ekmek tüketiminin yoğunluğu sebebiyle daha az tercih ediliyor.

Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri Genel Sekreterliğince hazırlanan rapordan aldığı bilgiye göre, dünya makarna üretiminde İtalya, ABD, Brezilya ve Rusya’nın ardından 5. sırada bulunan Türkiye, makarna tüketimi konusunda ise diğer ülkelerden geride kalıyor. Dünyada kişi başı makarna tüketiminde ilk üç sırayı 28,5 kilogramla İtalya, 12,7 kilogramla Venezuela ve 11,5 kilogramla Tunus alırken, Türkiye’de kişi başına tüketim yaklaşık 5,5 kilogramda kalıyor.

/ KONYA

23.06.2007


 

Tuz Gölü doğalgaz deposuna teklif alınıyor

BOTAŞ, Gaz Sektörü Geliştirme Projesi kapsamında, su temin hattı ile tuzlu su deşarj hattı ve enerji iletim hatlarının temin ve montajı yapımı için firmaları teklif vermeye davet etti.

Resmi Gazete’de yayınlanan duyuruya göre, aklaşık 121 kilometre çelik boru, 3 pompa istasyonu, 5 depodan müteşekkil su temin hattı ile 41 kilometre cam takviyeli plastik borudan oluşan tuzlu su deşarj hattı ve enerji iletim hatlarının temin ve montajı işleri gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

23.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004