Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran, Gazze’deki rolünü yalanladı

İran yönetimi, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinde “büyük rolü olduğu” iddialarını reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “Bazı Arap ülkelerinin, ABD’yi, Siyonist rejimi ve Batılı ülkeleri görmezden gelmesi ve bizi suçlamaları şaşırtıcı” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt de geçtiğimiz hafta İran’ın, Hamas grubunu Gazze’yi ele geçirmek için cesaretlendirdiğini söylemişti. Hüseyni, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında Hamas’ı “siyasî açıdan ve duygusal olarak” desteklediklerini kaydetti.

İranlı yetkili, Filistin halkının yararlanması için de insanî yardımlarını sürdüreceklerini ifade etti. İran daha önce de Hamas’a moral desteği verdiğini ve silâh yardımı yapmadığını belirtiyordu. Filistin İstihbarat Şefi Tevfik El Tiravi de Hamas’ın Gazze’de Filistin güvenlik güçlerini yakalamasında ve bölgede kontrolü el geçirmesinde “İran’ın büyük bir rol oynadığını” ileri sürmüştü.

Tiravi, dün yaptığı açıklamada “Aldığımız istihbarata göre İran, Gazze’de yaşanan olaylarda büyük bir rol oynadı. Onlarca Hamas mensubu İran’da eğitildi ve Hamas, İsrail’e karşı değil de Filistin Otoritesi’ne karşı kullanmak için bölgeye kaçak olarak çok sayıda silâh soktu. Bütün plan, İran ile koordineli bir şekilde hazırlandı ve İran her adımdan haberdar edildi” demişti.

Daha önce de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesinde “yabancı parmağı” olduğunu söylemişti. Ancak Tiravi’nin açıklamasıyla ilk kez resmî bir yetkili, İran’ı suçlamış oldu.

İran, daha önce Hamas’a yaptığı mali yardımlarla biliniyor. Hamas 2006’da iktidara geldiğinde İran, Batının yardımlarını kestiği Filistin hükümetine milyonlarca dolarlık para aktarmıştı.

Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele geçirmesinin ardından ABD, İsrail ve Batı ülkelerinin yanı sıra Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkeleri de Batı Şeria’da kalan El Fetih grubuna ve lideri Mahmud Abbas’a desteklerini bildirmişlerdi.

ABD, İran’ı nükleer silâh üretmekle suçlarken, BM’nin bu sebepten dolayı Tahran’a uyguladığı yaptırımların en büyük destekçisi konumunda bulunuyor. İran lideri Mahmud Ahmedinejad ise daha önce “İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini” söylemişti. Hem ABD hem de İsrail’in İran’a saldırabileceğine dair bugüne kadar medyada pek çok senaryo yer aldı.

/ TAHRAN

25.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, Gazze’deki rolünü yalanladı

  İsrail, Abbas’a maddî yardımı onayladı

  Hamas bayraklarını geri çekiyor

  İsrail, Doğu Kudüs’ü Araplardan arındırıyor

  Trablusşam’daki çatışmalar kamp dışına sıçradı

  NATO, Karzai’nin öfkesini haklı buldu

  10 Amerikan askeri öldürüldü

  Sünnî Araplardan meclise boykot

  Atina’da cami açıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004