Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şartsız diyalog çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından görevden alınan Filistin Başbakanı İsmail Haniye, kültür merkezini tıklım tıklım dolduran aralarında eski dışişleri bakanı Mahmud Zahar’ın da bulunduğu Hamaslılara hitaben konuşurken Devlet Başkanı Abbas’a mevcut parlamentoya saygı gösterilmesini istedi ve El Fetih’e şartsız diyalog çağrısında bulundu.

Haniye, Gazze’de Reşad El Şavva Kültür Merkezinde Filistin halkına yönelik iki saat süren konuşma yaptı. Haniye, ‘’Ortada ne kazanan ne kaybedenlerin durumu söz konusu. Yeter ki, önşartsız diyalog yapalım’’ dedi. Gazze Şeridi’nin Filistin ülkesinin ayrılmaz parçası olduğunu söyleyen Haniye, Gazze’nin ayrı bir ülke olarak ilân edileceğini söylentilerini reddederek, ‘’Gazze Şeridi’ne Hamazistan diyenler yanılgı içindeler’’ dedi.

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın kontrolü ele geçirmesinden önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a mektup gönderdiğini, El Fetih’e bağlı güvenlik birimlerinin suikastlerini, hükümeti devirmek için yaptıkları çalışmaları anlattığını belirten Haniye, ancak Abbas’ın mektubundaki gerçekleri gözardı ettiğini savundu.

Haniye, Hamaslı güvenlik güçleri ve İzzeddin El Kassam Tugayları’nın Abbas’a karşı suikast düzenleme teşebbüsünde oldukları iddialarını da yalanladı, geçtiğimiz aylarda Refah sınır kapısından Gazze’ye girerken meydana gelen çatışmaları hatırlatarak, kendisine suikast teşebbüsünde bulunulduğunu öne sürdü. Filistin’in eski başbakanı Haniye, İran’ın Gazze’deki son olaylarda parmağı olduğu iddialarına karşı çıktı, ‘’Bazıları İran’ı suçluyor. Doğru, biz İran’dan para aldık ama Cezayir ve Kakar’dan da para aldık. Bu paraları Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kaldırmak için aldık’’ diye konuştu.

Haniye, El Fetih’e bağlı güvenlik birimlerinin Hamas hükümetini düşürebilmek için özel çalışmalar içerisinde olduğunu savunurken, bu çalışmaya ABD’nin yanı sıra ilk kez İngiltere’nin de adını vererek katkıda bulunduklarını öne sürdü.

Hamas’ın El Aksa televizyonu tarafından da canlı yayınlanan konuşmasında Haniye, gazeteci Johnston’un kaçırılmasına da değindi. İngiliz muhabirin serbest bırakılmasını sağlamak için çok çaba sarfettiklerini, kaçıranlarla sürekli diyaloğa girdiklerini ancak bunların sonuçsuz kaldığını belirtti. Haniye konuşmasını yaptığı sırada önüne gelen bir kâğıdı da okudu. Alan Johnston’u kaçıranların onun beline patlayıcı bağlı gösteren kasetleri basın kuruluşlarına göndermiş olduğunu belirtti. Alan Johnston, üç ayı aşkın süre önce Gazze Şeridi’nde silâhlı maskeli kişiler tarafından kaçırılmış, eylemi İzzeddin El Kassam ordusu adlı grup üstlenmişti.

/ GAZZE

26.06.2007


 

Olmert: Hamas bizi yok etmek istiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’ın İsrail’i tanımak ve barış yapmak gibi bir niyeti olmadığını, “tıpkı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad gibi ülkesini yok etmek istediğini” söyledi.

Mısır’da dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelen olan Olmert, Kudüs’te düzenlenen bir faaliyette yaptığı konuşmada, 1967’deki 6 Gün Savaşı’nda ele geçirilen topraklardan çekilme karşılığında İsrail ile kapsamlı barış öngören Suudi planını görüşmeye hazır olduklarını tekrarladı.

Olmert, “Hamas, tıpkı (İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad gibi bizi yok etmek istiyor” dedi. İsrail Başbakanı, önceki günkü kabine toplantısında, dün Şarm El Şeyh’te bir araya geldikleri Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Batı Şeria’da atadığı Selam Feyyad başkanlığındaki yeni hükümeti tanıma ve maddî açıdan destekleme kararı çıkarmıştı. Olmert, “Filistin Yönetimi’ne yardımın riskli, ama gerekli” olduğunu ifade ederken, Hamas’ı bir taraf olarak görmediklerini bildirmişti.

/ GAZZE

26.06.2007


 

Blair, Ortadoğu elçisi olacak

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve ABD’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün, Çarşamba günü Başbakanlık görevini bırakacak olan Tony Blair’in Ortadoğu elçisi olmasını onaylayacakları belirtildi.

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilcilerinin, Salı günü Kudüs’te yapacakları görüşmede Blair’in elçi olması üzerinde resmen anlaşmaya varacakları ifade edildi. Gazete müzakerelere yakın bir kaynağın, “Blair’in atanması yüzde 150 onaylandı. Kudüs toplantısı son anlaşmaları yapmak ve duyuruyu ilân etmek içindir” sözlerine yer verdi. Maliye Bakanı Gordon Brown’a İşçi Partisi liderliğini devreden Blair, Çarşamba günü de Başbakanlık görevini teslim edecek. Bilindiği gibi, ABD Başkanı George W. Bush’un Blair’in görevi bırakmasının ardından Ortadoğu elçisi olmasını istediği yönünde haberler çıkmıştı. Ancak Blair’den konuyla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

/ LONDRA

26.06.2007


 

Irak’ta ağır bilânço: 33 ölü

Irak’ın farklı bölgelerinde dün düzenlenen üç intihar saldırısında 33 kişi öldü. Şiîlerin yaşadığı Hille’de 8, Beyci’de 18, Bağdat’ın merkezindeki bir otelde düzenlenen intihar saldırısında ise 7 kişi hayatını kaybetti.

Şiilerin yaşadığı Hille şehrinde bir araç içine yerleştirilmiş bombanın patlaması sonucu 8 kişi ölmüştü. 25 kişinin de yaralandığı saldırı, valilik bürosu yakınında düzenlendi. Beyci şehrinde petrol yüklü tankerle düzenlenen intihar saldırısında 18 kişi öldü. Bir karakolun önünde meydana gelen patlama, karakol binasının büyük bölümünün yıkılmasına sebep oldu. Bağdat’ın merkezindeki bir otelde düzenlenen intihar saldırısında ise 7 kişi öldü. Bir intihar komandosunun otelin lobisinde kendini havaya uçurduğu belirtildi. Bu saldırının, Sünnî aşiret koalisyonu üyelerinin otelde toplantı yaptıkları sırada düzenlendiği öne sürülüyor.

/ ANKARA

26.06.2007


 

Rüşdi’ye şövalyelik ünvanına kınama

Hindistan Ulema Konseyi, İngiltere’nin yazar Salman Rüşdi’ye şövalye nişanı vermesini kınadı. Konseyden yapılan açıklamada, bu hareketin “İngiltere’nin İslâm karşıtı tutumunu” yansıttığı ve bu ülkenin “tüm dünyadaki Müslümanları incittiği” görüşüne yer verildi.

Ulema Konseyi adına konuşan Mevlana Ebu Hasan, “Salman Rüşdi, Müslümanlar arasında nefret edilen bir şahsiyettir. İngiliz hükümeti, kâfirce yazıları yüzünden hakkında fetva verilmiş bir kişiyi ödüllendirerek, Müslümanları rencide etmiştir” dedi. Bu arada, aralarında Ulema Konseyi, Hindistan İslâm Merkezi, Tüm Hindistan Sünnî Kurulunun bulunduğu çeşitli Müslüman teşkilatları, Yeni Delhi’deki İngiliz temsilciliğine Rüşdi’nin şövalyeliğini kınayan ortak bir açıklama gönderdi.

/ LUCKNOW

26.06.2007


 

Şaron’un oğluna hapis yolu göründü

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron’un yolsuzluk suçundan 9 aya mahkûm edilen oğlu Omri Şaron’un cezası İsrail mahkemesi tarafından onaylandı.

Tel Aviv bölge mahkemesi, kararı temyize götüren Omri Şaron’un hapis cezasını 7 aya indirerek onayladı. Omri Şaron, 1999 seçimleri sırasında babasının kampanyasına yabancı şirketler kanalıyla mali destek sağladığı suçlamasından yargılanmış, geçen sene Şubat ayında 9 ay hapis ve 300 bin şekel (65 bin dolar) para cezasına mahkûm edilmişti.

/ KUDÜS

26.06.2007


 

Gilad Şalit iyiymiş

Kaçırılmasının üzerinden tam bir yıl geçen İsrailli asker Gilad Şalit’i elinde tutanlardan, Gazze’deki Halk Direniş Komitelerinin sözcüsü Ebu Mücahidin, İsrailli askerin sağ ve iyi olduğunu açıkladı.

Filistin haber ajansı Maan’a açıklama yapan Ebu Mücahidin, İsrailli askerin serbest bırakılması için, cezaevlerinde bulunan, başta kadın, çocuk ve diğer Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik taleplerini tekrarladı ve “İsrail, taleplerimizi kabul etmeli” dedi. Gilad Şalit, tam bir yıl önce, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom geçiş noktasına yapılan baskında, Halk Direniş Komiteleri, İzzeddin El Kassam Tugayları ve İslâm Ordusu askerlerince kaçırılmıştı.

/ GAZZE

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004