Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankalara kart suçlaması

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bankaların müşterilerine daha fazla kredi kartı verebilmek için çeşitli kampanyalar uyguladıklarını hatırlatırken, bazı bankaların kredi kartı konusunda müşterilerini pazarlamacı gibi kullandıklarını ileri sürdü.

Özer, kredi kartlarında farklı kampanyalar düzenleyen bankalardan bazılarının ‘’arkadaş yolunu’’ seçtiklerini ifade ederek, bir bankanın çevresindeki kişilerin kredi kartı edinmesini sağlayan müşterisine, bir diğerinin ise banka yakınlarına ‘kart alma’ formu doldurtan müşterisine (kim önerdi) bölümü sayesinde başka müşteri bulduğu için para ödülü verdiğini anlattı. Bankaların kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde uzun vade taksit ya da indirim imkanı sağlayarak daha fazla müşteri kazanmaya çalıştığını ifade eden Özer, ‘’Bankalar özellikle para anlamına gelen puanlar veriyor. Bankanın anlaşmalı noktalarından kredi kartıyla yapılan alışverişlerde tüketiciye alış verişin yüzde 10’una kadar para puan veriliyor’’ dedi.

Otomotiv bakımı, yedek parça, beyaz eşya ve mobilya alış verişi, tatil gibi birçok konuda taksit ve indirim imkânı ile tüketiciyi ikna etmeye çalışan bankaların son dönemde ilginç bir kampanya başlattığını belirten Özer, şunları kaydetti: ‘’Bazı bankalar, kredi kartı konusunda müşterisini pazarlamacı gibi kullanıyor. Bir banka çevresindeki kişilerin kredi kartı edinmesini sağlayan müşterisine 10 YTL’ye kadar para ödülü veriyor. Diğer bir banka ise yakınlarına ‘kart alma’ formu doldurtan müşterisine (Kim önerdi) bölümü sayesinde başka müşteri bulduğu için 5 YTL veriyor. Bu yeni kredi kartının kullanılması durumunda müşteriyi bankaya kazandıran kişi 5 YTL daha ödül alıyor.’’

Bankaların, ikna edemediği tüketiciye kredi kartı vermek için arkadaş yolunu seçtiğini belirten Özer, ‘’Kredi kartı bazı kolaylıklar sağlasa da gerçekte tüketiciyi sıkıntıya sokuyor. Banka, müşterisini pazarlamacı gibi kullanarak daha fazla kredi kartı satmaya çalışıyor’’ dedi.

Özer, bankaların kredi kartı müşterilerine inanılmaz para ödülleri dağıtarak tüketicinin gözünü boyadığını ifade ederek, ‘’Bankalar kredi kartlarından çok kazanıyor. Size 1 yılda verdiği toplam para ödülünü, aylık bir kez borç gecikmesinde fazlasıyla tahsil ediyor’’ diye konuştu.

/ KONYA

26.06.2007


 

Kredi borcu 22.6 milyar YTL

Geçen yıl tüketicilerin bankalara olan toplam 20.9 milyar YTL’lik kredi borcu bu yıl 22.6 milyar YTL seviyesine çıktı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÜDEF) verilerine göre, geçen yıl kredi kartı borcu sebebiyle takipteki tüketici sayısının 200 bin kişi olduğu, söz konusu rakamın bu yıl ise 262 bin kişiye ulaştığı belirlendi. Geçen yıl tüketicilerin bankalara olan toplam 20.9 milyar YTL’lik kredi borcu da 22.6 milyar YTL seviyesine çıktı. Tüketicilerin bankalara olan toplam kredi kartı borcu 2006’da 7.6 milyar YTL seviyesinde iken bu yıl 8.59 milyar YTL’ye yükseldi. 2006 yılı sonu yıllık enflasyon oranı yüzde 9.6 iken, bu yıl kredi kartı yıllık faiz oranı yüzde 66.60 oldu. Bankaların bir yılda tüketiciden aldığı kart aidatı tutarı 975 milyon YTL, bankaların yıllık olarak tüketiciden aldığı hesap işletim ücreti tutarı ise 5 milyon YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

26.06.2007


 

Üç şirketten biri İstanbul’da kuruldu

Türkiye’de Ocak-Mayıs döneminde toplam 25 bin 380 şirket kurulurken, bunun yüzde 36,3’ü İstanbul’da, yüzde 11,2’si de Ankara’da gerçekleşti.

Bu rakamlara göre, Türkiye’de kurulan şirketlerin yarısı İstanbul ve Ankara’da bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, bu dönemde Türkiye’de kurulan şirketlerin yüzde 6,4’ü İzmir ve yüzde 46’sı da diğer illerde ticaret hayatına girdi. Söz konusu dönemde İstanbul’da toplam 9 bin 210, Ankara’da 2 bin 852, İzmir’de bin 634 ve diğer illerde de toplam 11 bin 684 şirket kuruldu. Bu yılın ilk 5 ayında İstanbul’da kurulan toplam 9 bin 210 şirketin 2 bin 581’i toptan ve perakende ticaret, 2 bin 269’u imalat, bin 318’i gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri, bin 242’si inşaat sektöründe oldu.

Türkiye’de Ocak-Mayıs döneminde toplam 4 bin 698 şirket kapanırken, bunun yüzde 44,8’i İstanbul’da ticaret hayatına veda etti. Türkiye genelinde kapanan şirketlerin bin 603’ü toptan ve perakende ticarette, bin 126’sı imalatta ve 701’i de inşaat sektöründe oldu.

/ ANKARA

26.06.2007


 

Yaşlıların hayat kalitesi yükselecek

Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Türk yaşlısının onurlu saygın ve sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmesi için yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan ‘’Ulusal Yaşlanma Eylem Planı’’na onay verdi.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu koordinatörlüğünde ilgili kurumlar tarafından hazırlanan “Yaşlanma Ulusal Eylem Planı’’na göre, yaşlılık dönemi boyunca bütün insanlara yeterli ekonomik ve sosyal koruma sağlayan politikalar geliştirilip uygulanacak. Yaşlıların kendi işlerini kurma çabaları ve küçük girişimlerin desteklenecek. Plana göre, yoksulluğun azaltılmasını hedefleyen politika ve programlara yaşlılar da dahil edilecek ve ağır yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının azaltılacak. Enflasyon etkilerine karşı emeklilik maaşı, özürlülük sigortası ve tasarruf düzenlemeleri ile ilgi tedbirler alınacak. Temel sağlık hizmetleri, uzun süreli, gündüzlü ve evde bakım ve sosyal hizmetler iyileştirilecek. Yaşlıların karar verme sürecinde temsil edebilmeleri için yaşlı organizasyonlarının kurulması teşvik edilecek.

/ ANKARA

26.06.2007


 

SGK, prim borçlularını açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kuruma 50 bin YTL ve üzerinde prim aslı borcu bulunan işverenlerin listesini kamuoyuna duyurdu.

SGK’dan yapılan açıklamada, 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu uyarınca, SGK Yönetim Kurulu’nca belirlenen tutardan daha fazla prim borcu olan ve ödeme tarihini 6 aydan fazla süreyle geçiren işverenlerin her yıl kamuoyuna duyurulmasının gerektiği belirtildi.‘’www.sgk.gov.tr’’ internet adresinde yayınlanan ve bir hafta süreyle sayfada kalacağı ifade edilen listede, toplam 9 bin 445 işverenin ismi yer alıyor. Birçok belediyenin de yer aldığı listeye göre, kurumun toplam borç aslı alacağı 2 milyar 115 milyon 351 bin 206 YTL 36 YKr’yi buluyor.

/ ANKARA

26.06.2007


 

Maliye, unuttuğu arazileri arıyor

Maliye Bakanlığı’nca, Antalya’da unutulan hazine arazilerini belirlemek amacıyla başlatılan tapu tarama çalışmaları sonucunda, tahmini bedeli 280 milyon YTL olan toplam 69 milyon 287 bin 623 metrekare hazine arazisi tesbit edildi.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, ilde en son tapu taramasının 1999’da yapıldığını, bu sebeple kayıtların güncelliğini kaybettiği düşünülerek bu yılın Mart ayında başlatılan tapu taramalarının sonuçlandığını belirtti. Mat, ‘’Çalışmalarımızda, toplam 3 bin 391 adet tapu kütüğü incelendi. Envanterimizde olmayan, fakat Hazinenin mülkiyetinde olan bin 405 adet taşınmaz tesbit edilerek kayıtlarımıza alınmış olup, tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Çalışmalar sonucu satışa uygun olanlar, satılarak ekonomiye kazandırılacaktır’’ dedi.

Aralarında Kundu ve Güzeloba gibi turizm bölgelerinde yer alan ve yeni tesbit edilen hazine arazilerinin tahmini tutarının ise 280 milyon YTL olduğu kaydedildi.

/ ANTALYA

26.06.2007


 

Aklama suçuna sıkı takip

Aklama suçu ile etkin bir mücadele amacıyla çıkarılan Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilecek incelemelerde uyulacak usul ve esaslar belirleniyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu’nca (MASAK) hazırlanan taslağa göre, MASAK Başkanlığı, yürütmekte olduğu görevler sebebiyel nüfus ettiği olay veya kuruma intikal eden bildirim ve bilgilere istinaden doğrudan ya da analiz ve değerlendirme üzerine inceleme başlatacak.

Cumhuriyet Savcıları da, suçtan gelir elde edildiğine ve söz konusu gelirin aklandığına dair ciddî emarelerin varlığı ve konunun ihtisas gerektirmesi halinde, Başkanlıktan aklama suçunun tesbitine ilişkin talepte bulunabilecek. Aynı şekilde MASAK da, gerektiğinde Cumhuriyet Savcılığından bu taleple ilgili ilave çalışmalar yapılmasını isteyebilecek.

/ ANKARA

26.06.2007


 

Çiftçilerden damla sulamaya yoğun ilgi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankasının, çeşitli projelerle desteklediği damla sulama sistemini üreticilerin benimsediği bildirildi.

Ziraat Bankasının uygulamasında çiftçiler, tarımsal desteklemelerden alacakları kaynakları teminat gösterip, faizsiz kredi kullanarak damla sulama sistemiyle tarlalarını sulayabiliyorlar. Kredinin yüzde 17,5 olan faizinin yüzde 10,5’i Hazine, yüzde 7’si de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Ana para ise üreticinin tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup ediliyor.

Bakanlığın, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında ise üreticiye, sunduğu proje kabul edildiği takdirde damla sulama yatırım bedelinin yüzde 50’si hibe kredisi olarak veriliyor. Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin damla sulama sistemiyle ilgili olarak, ‘’Bu sisteme geçilmesiyle kullanılan su miktarında yüzde 30-80 tasarruf sağlanıyor, maliyet ise yüzde 90 oranında düşüyor’’ dedi. Keskin KKYDP kapsamında damla sulama desteğine 1 Kasım 2007 tarihine kadar başvurulabileceğini bildirdi.

/ ADANA

26.06.2007


 

En büyük optik merkezi Antalya’da

Optimall Genel Müdürü Savaş Ferah, Avrupa’da tek çatı altında kurulmuş olan en büyük optik merkezi Optimall Eye Wear Center’ı tanıttı.

Antalya Havalimanı karşısında hizmet veren Optimall’in 2 bin 400 metrekare alanda kurulduğunu ifade eden Ferah, bin 500 metrekarelik perakende satış bölümünde 135 dünya markasına ait 14 bin 500 adet ürünün satışa sunulduğunu söyledi. Tesisin 2 milyon dolara malolduğunu belirten Ferah, “22 kişilik personel kadromuzla, optik sektöründe kullanılan en son teknolojiye sahip makinalarla donatılmış merkezimizde; her türlü cam ve çerçeve montajı, en kısa sürede yapılmaktadır” dedi. Fiyatlarının piyasa fiyatının yüzde 25 altında olduğunu kaydeden Fereh, satılan ürünlerde kullanıcı hatası olsa bile biryıl içinde değiştirme garantisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Müşerref AKSOY / ANTALYA

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004