Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Atina ile İstanbul arasına Moskova girdi

Kostas Karamanlis ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşme ve Yunanistan ile Rusya’nın üzerinde anlaştığı South Stream doğalgaz boru hattı projesi, Yunan basınında geniş yankı buldu. To Vima gazetesi “Karamanlis ile Putin arasında 2. doğalgaz anlaşması”, “Tayyip Erdoğan ile ilişkiler zor durumda” başlığıyla duyurduğu haberinde, “Karamanlis ile Erdoğan arasındaki nikâh şahitliği ilişkilerinin sona yaklaştığı”nı yazdı.

To Vima İstanbul görüşmesinin çok kötü bir havada gerçekleştiğini ve iki liderin Türk-Yunan ilişkilerindeki anlaşmazlıkların derin olduğunu tesbit ettiklerini belirtti. Gazete, Yunanistan ile Rusya arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattı projesinin Türkiye’nin hiç beklemediği bir proje olduğunu ve bunun da görüşmedeki iklimi bozduğunu bildirdi. Haberi, “Karamanlis, Erdoğan ile görüşmesinde Heybeliada Ruhban okulu konusunu unuttu” başlığıyla duyuran Ta Nea gazetesi ise, Karamanlis’in daha önce Patrik Bartolomeos ile görüşmesine rağmen Erdoğan’a okulun yeniden açılması için hiçbir telkinde bulunmadığını yazdı. Gazete Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’in bu konuya Abdullah Gül ile görüşmesinde değindiğini de belirtti.

Elefteros Tipos gazetesi de haberi, “Rusya ile 2. doğalgaz boru hattı anlaşması” başlığıyla duyurdu. Gazete, Karamanlis’in İstanbul’da Putin ile çok önemli bir anlaşma sağladığını belirtirken, Erdoğan Karamanlis görüşmesinin herhangi bir sonuç getirmediğini yazdı.

Kathimerini gazetesi “Putin ile yeni doğalgaz anlaşması” başlıklı haberinde, Erdoğan- Karamanlis görüşmesinin bu anlaşmanın gölgesinde kaldığını belirtti.

/ ATİNA

27.06.2007


 

Batı Şeria devleti mi kuruluyor?

KUDÜS - Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail, Filistin, Mısır ve Ürdün liderlerinin dün Mısır’ın Şarm El Şeyh tatil beldesinde yaptığı zirveden sonra Kudüs’te toplandı. Ortadoğu Dörtlüsünü oluşturan ABD, BM, AB ve Rusya’nın temsilcilerini, Hamas’ın iki hafta önce Gazze Şeridi’nde denetimi ele geçirmesinden bu yana ilk kez bir araya getiren toplantı, Kudüs’ün batı kesimindeki Amerikan konsolosluğunda yapılıyor.

Basına kapalı yapılan toplantıda, İngiltere Başbakanlığı görevini kısa sürede devretmesi beklenen Tony Blair’in bölgeye üst düzey arabulucu olarak atanması bekleniyor. BM’nin bölge sözcüsü Brenden Varma, temsilcilerin bir gündem belirlemediği toplantıda son dönemdeki gelişmeleri ve gelecekteki adımları ele almalarının beklendiğini bildirdi.

Mısır’ın Şarm El Şeyh tatil beldesinde yapılan Ortadoğu zirvesinde liderler, 2001’den bu yana tıkanmış durumda bulunan İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için çalışacaklarını taahhüt etmişti.

Toplantıda İsrail Başbakanı Ehud Olmert, iyi niyet jesti olarak İsrail cezaevlerindeki 250 Filistinliyi serbest bırakacağı taahhüdünde de bulunmuştu.

Bu arada, Arap basını Gazze’nin Batı Şeria ile ayrılmasından sonra Batılı çevrelerin Batı Şeria ile sınırlı bir Filistin devleti projesini gündeme getirdiklerini ileri sürüyor.

/ KUDÜS

27.06.2007


 

Lugar da Bush’u eleştirdi

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen simalarından Senatör Richard Lugar, Başkan Bush’un Irak stratejisinin gerektiği gibi çalışmadığını ve Amerika’nın söz konusu ülkedeki askeri rolünü küçültmesi gerektiğini açıkladı.

ABD Başkanı George W. Bush ve ekibine Irak’taki durumla ilgili olarak eleştiriler son günlerde iyice artarken, Washington yönetimine bir eleştiri de kendi partisi içinden geldi. Başkan Bush’un Irak’a savaş kararını destekleyen ve bu yönde oy kullanan Senatör Lugar, Washington yönetiminin Irak stratejisinin artık işlemediğini ve Amerika’nın savaş bölgesindeki askeri rolünü azaltması gerektiğini söyledi. Birçok Cumhuriyetçi parti senatörünün de eleştirilerini Eylül ayına kadar bekletip, Bush’un daha fazla askerle Irak’taki sorunları çözüp çözemeyeceğini konusundaki stratejisinin işleyip işlemediğini görmek istediği öğrenildi.

/ WASHINGTON

27.06.2007


 

Bush: Şiî-Sünnî yarasını biz sararız!

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’ta yaşanan intihar saldırısını değerlendirdi. Bush, Şii ve Sünni liderlerin çözüm yolu için El Mansur Melia Hotel’de gerçekleştirdiği toplantı sırasında yaşanan intihar saldırısının, ABD’nin Irak’ta neden halen Irak’ta bulunması gerektiğini gösteren büyük bir işaret olduğuna dikkat çekti.

ABD Başkanı George W. Bush, Estonyalı meslektaşı Toomas Ilves ile yaptığı görüşmenin ardından Irak’ta meydana gelen intihar saldırısı konusunda açıklamalarda bulundu. Saldırıyı kınadığını belirten Bush, “Bu durum bir kez daha gösterdi ki ABD, savaş ortamında bulunan Irak’a desteğini sürdürmelidir. Demokrasinin savunulması için bu gereklidir” dedi. Öte yandan El Mansur Melia Hotel’de biraraya gelen Şiî ve Sünnî liderlerin gerçekleştirdiği gayri resmi toplantı sırasında yaşanan intihar saldırısında en az 12 kişi hayatını kaybetmiş, otelde görevli 12 personel ise yaralanmıştı.

/ WASHINGTON

27.06.2007


 

Condoleezza Rice’dan Sinyora’ya destek

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün Paris’te Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile görüştü.Görüşme sonunda basına açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Rice’ın, Washington yönetiminin, Lübnan’daki hükümete verdiği güçlü ve kararlı desteği yinelediğini söyledi.

Sözcü, “Rice, Sinyora hükümetine siyasi ve ekonomik alanda yapılacak reformlarla ilgili ABD yönetiminin verdiği desteğin altını çizdi” dedi.

Rice, görüşmeye başlamadan önce yaptığı açıklamada, Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’ye yönelik suikastın faillerini yargılayacak mahkeme konusunda BM tarafından gösterilen çabaların önemine değinmiş ve BM Güvenlik Konseyi kararının, Suriye’nin Lübnan’ın iç işlerine karışmasına kesinlikle izin vermediğini vurgulamıştı.

İki günlük resmi ziyaret için Paris’te bulunan Rice, dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile ayrı ayrı görüşmüştü.

/ PARİS

27.06.2007


 

Olmert’ten Abbas’a yeni jest

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, iyi niyet jesti olarak tutuklu 250 el-Fetih üyesini serbest bırakacağını açıkladı.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ile dün Mısır’da düzenlenen zirvede bir araya gelen Olmert, eli kana bulanmamış ve şiddeti reddeden El Fetihli tutuklulardan 250’sinin bir jest olarak serbest bırakılacağını bildirdi. Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh tatil kasabasında yapılan zirveye, Olmert ve Abbas ile birlikte Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah da katıldı. İsrail Başbakanı Olmert, zirveden önemli gelişmeler beklenemeyeceğini ama dört liderin barış sürecini desteklemede birleşmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Şarm el-Şeyh zirvesinin ardından Kudüs’te Ortadoğu Dörtlüsü’nün toplantısı yapılacak.

/ ŞARM EL-ŞEYH

27.06.2007


 

Abbas, Bedir Tugayları için İsrail’den izin istedi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Ürdün’deki El Fetih birliğinin Batı Şeria’ya getirilmesi için İsrail’in iznini istediği bildirildi.

İsrailli bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Filistinliler, Bedir Tugayı’nın Ürdün’den Batı Şeria’ya nakledilmesini teklifini getirdiler” dedi. Adı açıklanmayan hükümet yetkilisi, Filistinlilerin bu isteğinin değerlendirildiğini ve kararın kısa sürede verileceğini söyledi.

/ KUDÜS

27.06.2007


 

Irak’ta Türk mühendisi öldürüldü

Irak’ın Kuzeyindeki Tikrit’e bağlı Beyci kasabası yakınlarında bulunan bir Amerikan şirketinde çalışan Türk mühendisin öldürüldüğü bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Irak’ta direnişçilerin kurbanı olan Türklere bir yenisinin daha eklendi. Beyci Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir yetkili, başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit’e bağlı Beyci kasabası yakınlarında büyük bir Amerikan şirketinde mühendis olarak görev yapan bir Türk vatandaşın cesedinin bulunduğunu duyurdu. Tikrit-Beyci Karayolu’nun 35. kilometresinde bulunan Türk mühendisin kimlik bilgilerine ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, talihsizmühendisin Irak’ta ölüm mangaları oluşturan aşırı uç bazı gruplarca öldürüldüğü ifade ediliyor.

/ BEYCİ

27.06.2007


 

Türkiye ziyareti Papayı diyaloğa sevk etti

Alman Papa 16. Benediktus’un, Papalık Kültür Kuruluna bağlamak suretiyle etkisini azalttığı Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulunu yeniden müstakil birim hale getirme kararında Türkiye ziyaretinin etkili olduğu belirtildi.

Roma Katolik Kilisesi ruhani lideri Alman Papa 16. Benediktus’un tahta çıkar çıkmaz Papalık Kültür Kuruluna bağlamak suretiyle etkisini azalttığı Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulunu (PDDK) Eylül ayında yeniden müstakil bir birim haline getirmeyi kararlaştırarak Vatikan bürokrasisinde bir rötuş gereksimi duymasında, Kasım sonunda Türkiye’ye yaptığı ziyaretin de önemli bir rol oynadığı belirtildi.

PDDK’nın başkanlığını üstlenecek Fransız Kardinal Jean Louis Tauran, konuya ilişkin dün yaptığı değerlendirmede, “PDDK’nın yeniden müstakil bir birim haline getirilmesi bence, Papanın başta İslam olmak üzere dinler arası diyaloğa verdiği önemin göstergesi. Papanın bu kararı, Türkiye ziyareti sırasında olgunlaştırdığını düşünüyorum” dedi. Kardinal Tauran, 16. Benediktus’un Regensburg’da yaptığı konuşmadan sonra Vatikan ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin ağır bir darbe almasının da PDDK’yı yeniden canlandırma ve güçlendirme gereksinimini beraberinde getirmiş olabileceğini de söyledi.

/ VATİKAN

27.06.2007


 

Altın Kur’ân-ı Kerim sergileniyor

Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde, yüksek ayar altından yapılmış Kur’ânı Kerîm sergileniyor. 162 sayfadan oluşan 14 kilogram ağırlığındaki benzersiz kitabın, Rusya Maliye Bakanlığı’na bağlı Moskova Darphanesi’nde hazırlanması için bir buçuk yıl aralıksız çalışma yapıldığı açıklandı.

Değerinin 5,9 milyon dolar olduğu kaydedilen altın kitabın, 8. yüzyıldan kalma bir el yazmasından kopyalandığı, bu el yazmasının orijinalinin, 1936 yılından bu yana Rusya Bilimler Akademisine bağlı St. Petersburg Doğu Bilimleri Enstitüsü’nde bulunduğu belirtildi.

/ MOSKOVA

27.06.2007


 

Amerikalı Müslüman çocuktan örnek davranış

Amerika’nın New Jersey şehrinde öğle yemeği için gittiği bir restoranın içinde 12 bin doların bulunduğu bir zarf bulan Müslüman çocuk, zarfı sahibine iade etti.

Susan Wagner Lisesi öğrencisi Yousry Desooky, New Jersey’in La Fiesta Buffet isimli açık büfe restoranında zarfın içinde 12 bin dolar nakit para buldu. Restoranın lavabosundaki zeminde buruşmuş bir zarf gören Desooky, önce ayağı ile zarfı ittiğini ve zarfın ağır olduğunu hissederek içine baktığını ifade etti. Üzerinde “Tahir için” yazılı zarfı açan Desooky, zarfta çoğunluğu 100’lük ve 20’likten oluşan 11 bin 875 dolar bulduğunu dile getirdi.

Desooky’nin babası Abdelaziz Desooky, oğlunun bulduğu parayı sahibine vermemeyi hiç düşünmediğini bunun zaten inançları olan İslâm’a da uygun olmadığını vurguladı. Önce çevrelerindeki insanlara para kaybedip kaybetmediklerini sorduklarını belirten Desooky, daha sonra restorana bir not bırakarak doğru kişiyi bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

New York’un Brooklyn bölgesinde yaşayan Guessoum Tahir, parasını bulmak amacıyla lokantaya geri döndüğünü belirtti. Arkadaşı İbrahim Taibi’nin kendisinden aldığı araba karşılığı olan 12 bin doların bulunduğunu duyduğuna inanamadığını ifade ederek, “Yüzde 90 paramı bulamayacağımı düşünüyordum. Sadece kaybettiğimi kendime kabul ettirmeye çalışıyordum.” dedi.

Manhattan’da araba tamir dükkânı olan Tahir, parasına kavuşunca “Allah’a şükür ki, dürüst insanlar var.” diye konuştu.

Dürüstlüğünün karşılığını Tahir’in kendisine ödül olarak verdiği bin 200 dolar ile alan Lise öğrencisi Yousry, parayı ileride göreceği Üniversite eğitimi için saklayacağını belirtti.

Olayın geçtiği lokantanın müdürü Raed Nouawadeh, Yousry’nin dürüstlüğü ile ilgili olarak, “O Allah’tan başka kimsenin görmediği bir yerde parayı bulmuştu.” diyerek, “Bu para benim değil.” demenin sadece inançla birlikte gelen büyük bir irade ile gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

/ NEWJERSEY

27.06.2007


 

Amerikalılar hayırseverlikte uçtu

Amerikalılar 2006 yılında yaklaşık 300 milyar dolarlık bağışta bulunarak yeni bir rekora imza attı.

Bağıştaki bu rekor artışta, Katrina, Rita ve Wilma kasırgalarıyla, Pasifik ülkelerindeki Tsunami faciasına yapılan bağışların katkısı olduğu belirtildi. Indiana Üniversitesi hayırseverlik araştırma merkezinin yıllık araştırma raporuna göre, 2006 yılında Amerikalılar 295,02 milyar dolar bağışta bulundu. Amerika’da 2005 yılında yapılan bağış miktarı ise 283 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Kişisel olarak bağışta bulunan insanların oranındaki artışın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Merkez başkanı Richard Jolly, toplam bağışın yüzde 75,6’sının ferdi olarak yapıldığına işaret etti. Bağışlarda aslan payı ise dinî kurumlara düştü. Toplanan yardımın yüzde 32,8’ine tekabül eden 96 milyar 820 milyon dolar dinî organizasyonlara yapıldı. Dünyanın diğer en hayırsever ülkeleri sırasıyla, İngiltere, Fransa, Güney Afrika, Singapur, Türkiye ve Almanya.

/ NEWYORK

27.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004