Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

KEİ’den AB’ye çağrı: Ortak sinerji üretelim

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü 15. kuruluş yıldönümü zirvesinin sonuç bildirisinde, KEİ ile AB arasında ilişkilerin genişlediği yeni bir döneme ilerlerken, iki örgüt arasında stratejik bir ilişki tesis edilmesinin öneminin teyit edildiği belirtildi. “Böyle bir ilişkinin kılavuz ilkeleri ve alanlarını AB ile birlikte tanımlamaya hazırız’’ denilen bildiride AB, KEİ ile birlikte, Karadeniz sinerjisi sürecinin resmî başlangıcını temsil edecek ortak bir bakanlar toplantısı düzenlemeye dâvet edildi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen,’’Karadeniz bölgesini bu dünyaya örnek oluşturacak bir bölge durumuna getirme olanağınız var’’ dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği 15. yıl zirvesinde konuşan Verheugen, birliğin Avrupa ve dünya için önemini vurguladı. Almanya Devlet Bakanı Gernot Erler, hedeflerinin bölgedeki ülkeler arasında işbirliğinin daha da ilerletilmesi ve AB ile olan ilişkilerin her düzeyde daha da derinleştirilmesi olduğunu bildirdi.

KEİ 15. yıl zirvesinde konuşan Gernot Erler, KEİ’nin, bugün en kapsamlı ve en iyi kurumsallaşmış Karadeniz bölgesi forumu olarak ön plana çıktığını belirterek, bu bölgedeki barış ve iktidara yaptığı katkının yadsınamayacağını söyledi.

Erler, bu kapsamlı yaklaşımı ve pragmatik işbirliği gerçekleştirilmesi sayesinde örgütün Karadeniz bölgesindeki ülkeleri biraraya getirdiğini ve yapıcı bir biçimde işbirliğinin bu ülkeler arasında sağlanmasını temin ettiğini kaydederek, ‘’AB açısından Karadeniz bölgesi gitgide daha büyük önem arzetmektedir’’ dedi.

Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye tam üye olması sayesinde KEİ ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler açısından bu gelişmelerin büyük önem taşıdığını kaydeden Erler, ‘’Bu bölgedeki barışın, refahın ve istikrarın sağlanması daha da büyük önem arz etmeye başlamıştır’’ diye konuştu.

Almanya’nın dönem başkanlığı sırasında AB ile KEİ arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesinin öngörüldüğünü anlatan Erler, ‘’14 Mayıs toplantısı sonrasında Karadeniz Ekonomik İşbirliği sinerjisinin harekete geçirilmesi için anlaşma yapılmış ve başkanlık tarafından hazırlanan raporda da Karadeniz bölgesiyle işbirliğinin ilerletilmesi, gelecekteki gelişmelere ve AB’nin bu bölgeye dair politikalarındaki gelişmelere dair de bazı referans noktalar bulunmaktadır’’ dedi.

Erler, AB’nin Karadeniz bölgesine büyük önem atfettiğini ve yapılan çalışmaların son derece yoğunlaştırılmış AB politikalarının bölgeye aktarılmasının AB dış politika gündeminde önemli maddeler olarak ortaya çıktığını söyledi. Karadeniz bölgesinin yalnızca bir enerji koridoru olarak değil, aynı zamanda organize suç, insan kaçakçılığı ve uyuşturucu kaçakçılığı açısından da dikkati çeken bir transit bölge olduğunu belirten Erler, siyasal sorunlar yaşansa da bu bölgede çok büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğuna dikkati çekti.

AB, KEİ ÜLKELERİNE

ARTIK KOMŞU OLDU

Toplantıya gözlemci olarak katılan Avrupa Komisyonu adına AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen de, tarihsel olarak AB’nin genişlemesinin, Avrupa ailesine 10 yeni ülkenin katılması olduğunu belirterek, ‘’Yeni üye ülkeler Romanya ve Bulgaristan ile birlikte şimdi AB’nin KEİ ülkeleriyle komşu olması sözkonusu. Yeni üyelik müzakereleri yapan ülkelerden Türkiye, üye olmayı uman diğer ülkeler var ve de tabii Avrupa’daki stratejik ortağımız Rusya var’’ dedi.

Verheugen, Avrupa kıtasından geri gelmeyecek bir biçimde yoksulluğu çıkarmak istediklerini vurgulayarak, Avrupa kıtasının birleşeceği noktaların demokrasi ve özgürlük olacağını, ortaklar ve komşuların bunu elde edebileceğini, karşılıklı anlayış ve toleransı geliştirmek gerektiğini söyledi.

‘’Karadeniz bölgesini bu dünyaya örnek oluşturacak bir bölge durumuna getirme olanağınız var’’ diyen Verheugen, AB’nin 50 yılını doldurmuş bir oluşum, KEİ’nin ise daha genç bir oluşum olduğunu ifade ederek, ‘’Gelecek yıllarda sizlerden esinleneceğimiz pek çok gelişmenin olacağını düşünüyoruz’’ dedi.

KARADENİZ SİNERJİSİNE VURGU

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. kuruluş yıldönümü zirvesinin sonuç bildirisi, hükümet ve devlet başkanları tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. kuruluş yıldönümü zirvesinin sonuç bildirisinde ortak amacın, ‘’KEİ’yi, üye devletlerini ve halklarını en iyi şekilde temsil edecek, proje odaklı bir örgüt olarak daha da desteklemek, işbirliği ve ortak kalkınmayı teşvik edilmesinin olması’’ gerektiği ifade edildi.

KEİ ile AB arasında ilişkilerin genişlediği yeni bir döneme ilerlerken, iki örgüt arasında stratejik bir ilişki tesis edilmesinin önemini teyit edildi. 11 Nisan 2007 tarihli ‘Karadeniz Sinerjisi-Yeni Bir Bölgesel İşbirliği Girişimi’ başlıklı bildirinin, AB ile KEİ arasındaki ilişkileri geliştirecek bir diğer adım olarak memnuniyetle karşılandığı vurgulandı. AB, KEİ ile birlikte, Karadeniz Sinerjisi sürecinin resmi başlangıcını temsil edecek ortak bir Bakanlar Toplantısı düzenlemeye davet edildi.

/ İSTANBUL

27.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KEİ’den AB’ye çağrı: Ortak sinerji üretelim

  25-30 yıldır böyle sıcaklık görülmedi

  AKP, 2002’de de başörtüsü sözü vermemiş!

  Başörtüsüne saygı gösterin

  YSK’dan RTÜK’e uyarı

  16 yılda 10 bin kişiye işkence

  Milletvekili maaşlarına iptal dâvâsı açıldı

  Din dersi düşmanlığına tepki

  Memurlar unutuldu

  Yılmaz: Merkez sağda birleşme kaçınılmaz

  ‘Okullarda inanç özgürlüğü güvence altına alınmalı

  Öğretmenlere medya dersi

  Demirel: Tarımda, AB seviyesine hâlâ ulaşamadık

  AKPM heyeti seçimleri izleyecek

  Erdoğan’ın miting alanında kavga

  Yeni vekillere el bilgisayarları verilecek

  Kadın hakları raporu kabul edildi

  Türk’ten, Baykal’a bölücülük suçlaması

  Meslek seçiminde baskı başarısızlık getiriyor

  Güneşten korunma yolları

  Sıcak havalar, taksi kullanımını arttırdı

  Klimalı trenler gözde

  60 yaşında Kur’ân öğreniyor

  Okuyucularımız piknikte buluştu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004