Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İzmir namaza sahip çıktı

İzmir’de Balçova Termal Tesisleri’nde düzenlenen “Namazınıza Sahip Çıkın” isimli seminer halktan yoğun ilgi gördü. İzmirliler, “Namazınıza Sahip Çıkın” seminerinin düzenlendiği Balçova Termal Tesisleri’ndeki 2 bin 500 kişilik Kardelen Salonu’nu tıklım tıklım doldurdu. Konuşmacı olarak Av. Ahmet Yılmaz, yazar Cemil Tokpınar, yazar Senai Demirci ve oyuncu Yaşar Alptekin katıldı.

Konuşmacılar, geçen günlerde İstanbul Bağcılar’daki bir lisede namaz kılan öğrencilerin kamuoyuna suçlu gibi yansıtılmasına tepki gösterdi.

Demirci, “Laik bir ülkede çocuklara namaz kılmaları için bodrum katları gösterilmez, güzel yerler gösterilir” dedi.

Kamusal alan tartışmalarına da göndermede bulunan Senai Demirci, “Kamusal alan, bizim alanımız değil. Namaz kılan kılmayan, başı açık örtülü diye bir ayrımımız yok. Birileri zannediyor ki başı açık olanlarla örtülü olanların bitmek bilmeyen bir kavgası var. Birileri bizi bir taraftan böldüğünde biz de diğer taraftan bölmeyiz.” şeklinde konuştu.

“Namazla Yeniden Doğum” isimli bir kitap yazan Alptekin ise 3 yıldır namaz kıldığını söyleyerek, “Namaza başladığım günü doğum günüm olarak kabul ettiğim için 3 yaşındayım” dedi.

Annesinin ve babasının hayır duâsını aldığı için değiştiğini düşünen Alptekin, gençlere şu tavsiyede bulundu: “Sonra kılarım diye namazı ertelemeyin. Camilerden çıkarken birbirinize gülümseyin, kutlayın. Namaza başladıktan sonra bana sosyete İslâmcısı dediler, delirdi dediler, şeriatçi dediler, hiç rahatsız olmadım. Sadece duâ ettim onlar için. Hiç kızgınlığım yok, yalnızca üzülürüm onlara. Namaza başladıktan sonra, bakan gözlerim gören gözler oldu.” Alptekin, İzmir hakkındaki görüşlerini ise şöyle dile getirdi: “İzmir’e daha önce turistik amaçlı gelmiştim. O zamanlar kendimi zengin zannederdim ama şimdi manevî zenginlik hissediyorum. İzmir’de ne kadar çok akrabam olduğunu bugün fark ettim.”

Namaza başladığı zamanlarda geçmişe dair büyük pişmanlık duyduğunu belirten Alptekin, “İlk bir birbuçuk ay çok ağladım. ‘Rabbim beni neden seçti, ne yaptım da beni bataklıktan kurtardı?’ diye düşündüm. Sonra birisi bana, ‘Sen annenin ve babanın hayır duâsını almışsın,’ dedi. O zaman fark ettim, Rabbim’in beni neden seçtiğini,” diye konuştu.

Alptekin, kitabı yazma sürecine ilişkin olarak da “Kitabımı ben yazmadım ki, Rabbim yazdı” dedi.

Yazar Tokpınar da namazın önemini anlattığı konuşmasında, Nisa Sûresi’nde 5 defa emredildiğine dikkat çekerek, “Namaz kurtuluşumuzdur. Bugün Müslümanlar birçok sıkıntıyla boğuşuyorsa bunun sebebi namazsızlıktır. Ölüm döşeğinde, her şeyden vazgeçtiğimiz bir anda, namaz şefaatçimizdir” diye konuştu.

27.06.2007


 

Dimitri Kantemir Müzesi açıldı

AB ile Fatih Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı çerçevesinde restore edilen Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, müze olarak açıldı.

Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı çerçevesinde restore edilen Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, müze olarak açıldı.

Osmanlı döneminde 22 yıl İstanbul’da yaşayan Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evi, Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı kapsamında restore edildi ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun katılımıyla müze olarak açıldı.

Dimitri Kantemir’in Osmanlı döneminde bir süre oturduğu Fener’deki evinde yapılan törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı’nda çok anlamlı bir aşama kaydedildiğini belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Eş Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de, müzenin kazandırılmasından ve projenin başarılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Fatih Belediyesi’yle yürütülen rehabilitasyon projesinin tarihî binaların restorasyonu dışında sosyal amaçları da olduğuna dikkat çeken Pierini, “Bu program kapsamında katı atık yönetimi, kadınlara yönelik sosyal merkezler, çocukların oynayabileceği parklar yapılacak” dedi.

Dimitri Kantemir

İstanbul’a 15 yaşındayken gelip 22 yılını burada geçiren ve 18. yüzyıl Türk musikisinin en önemli bestecilerinden olan Dimitri Kantemir, Doğu ve Batı kültürlerinin buluşmasında büyük bir rol oynamıştır. Her iki kültürün felsefesine ve san’atına da hakim olan Kantemir, eserleriyle İstanbul’un kültür hayatına kalıcı izler bırakmış bir şahsiyettir. Kendi icadı olan nota sistemi ile birçok klasik besteyi yok olmaktan kurtarmış, Türk musikisi makamlarıyla şarkılar bestelemiş ve ileri yaşlarını da Osmanlı kültürünü Batıya tanıtmakla geçirmiştir.

27.06.2007


 

Yalı Camii’ne restorasyon

İzmir’in simgesi tarihi Saat Kulesi ile Konak Meydanı’nda yer alan 18. yüzyıl eserlerinden Yalı Camii, restore ediliyor.

Konak Meydanında Saat Kulesi ile Hükümet binası arasında yer alan Yalı Camii, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet

Piriştina’nın başlattığı meydan düzenlenmesinde de meydanın tarihî dokusu içindeki yerini korumuştu.

Tarihî yapı hakkında açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürü Dr. Birsen Erat, caminin, 18. yüzyılda Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım tarafından yaptırıldığını söyledi.

Caminin L şeklinde bir medrese ve L’nin uzun kolunun bittiği yerde de medreseden bağımsız olarak yapılan ve mescit olarak da kullanılabilen sekizgen bir dershane olarak yapıldığını belirten Erat, o dönemde medreselerde dershanelerin mescit olarak da kullanıldığını, dershane içinde mihrabın da bulunduğunu kaydetti. Medresenin zamanla yıkıldığını söyleyen Erat, Yalı Camii’nin Hükümet Önü Camisi olarak da adlandırıldığını kaydetti.

/ İZMİR

27.06.2007


 

Kızıl Kilise’de çalışmalar sürüyor

Dünya Anıtlar Fonu’nun ‘’2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihî Eser Listesi’’nde yer alan Aksaray’daki tarihî Kızıl Kilise’nin restorasyonu için çalışmalar sürüyor.

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi Kaymakamı Ramazan Yıldırım, merkezi New York’ta bulunan Dünya Anıtlar Fonu’nun (World Monuments Fund-WMF), Haziran ayı başında ‘’2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi’’ni açıkladığını belirtti. Yıldırım, bu listede yer alan yaklaşık 60 ülkeden 100 tarihi eserin içinde Türkiye’den Hasankeyf, İstanbul’un tarihi surları, Ankara’daki Çukur Han, Kapadokya’nın Göreme bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi ve Güzelyurt ilçesine bağlı Sivrihisar beldesindeki Kızıl Kilise’nin bulunduğunu vurguladı. Kurtarılmayı bekleyen 100 eser içindeki Kızıl Kilise’nin kubbesinde yapısal hasar olduğunu belirten Yıldırım, yapının genel olarak bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

/ AKSARAY

27.06.2007


 

Cambridge’de Mevlânâ ilgisi

Cambridge Dinlerarası Diyalog Departmanı tarafından Cambridge Üniversitesi yakınlarında gerçekleşen 5. Dinlerarası Diyalog Fuarı, ziyaretçilerin akınına uğradı.

Dinlerarası Diyalog Fuarı’na Ahmediye Müslümanlar Derneği, Bahai Toplumu, Brahmalar, Cambridge Budist Topluluğu, Hıristiyan Kilisesi, Cambridge Dinlerarası Grubu, İslâm Topluluğu, Kuarkırslar, Sufi Gurubu ve Mevlevîlik gibi din, mezhep ve inanışları temsil eden gruplar katıldı. Fuara bu yıl ilk kez katılan Mevlânâ standı da, İngiltere’de dinlerarası diyalog faaliyetlerinde bulunan Türk akademisyenlerce temsil edildi. İlk kez fuara katılan Mevlânâ standı, ziyaretçilerce de ilgiyle karşılandı. Standa uğrayanlar, Mevlânâ’nın hayatı ve sufizm ile ilgili merak ettikleri soruları sordu.

Fuarı organize edenler arasında yer alan David Simon, amaçlarının bütün din ve inanışlara mensup insanları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Fuarın geleneksel hâle geldiğini ve bu yıl beşincisini düzenlediklerini anlatan Simon, Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi gibi dinlerin bünyesinde ve dışında birçok farklı inanışın fuarda temsil edildiğini söyledi. Fuarın ayrıca bir araya gelen farklı din mensuplarının tanışmaları ve ileriye dönük ortak projerlerde yer almalarının önemini vurgulayan David Simon, fuara katılan farklı din ve inanışların topluma zenginlik kattığını dile getirdi.

/ LONDRA

27.06.2007


 

Çine Halk Eğitim’den kurs atağı

Aydın’ın Çine ilçesinde 2006-2007 eğitim ve öğretim döneminde 38 kurs açıldı. Çine Halk Eğitim Müdürlüğü trafından 15 ayrı dalda açılan kurslara 400 kursiyer katılırken 295 kişinin sertifika almaya hak kazandığı belirtildi.

İlçe Halk Eğitim Müdürü Nurettin Yeşilbursa, “Açtığımız bütün kurslar sona erdi. Şimdi yaz dönemi için Bilgisayar ve İngilizce kurslarını başlattık” dedi. Ayrıca Adalet Bakanlığı işbirliğiyle Çine Kapalı Cezaevinde de okuma yazma, arıcılık ve İngilizce kursları açtıklarını ve bu kursların da devam ettiğini belirten Yeşilbursa, “Genellikle ev ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikte, bilhassa gümüş işleme, hasır bilezik kursu ile mis sabunculuk kursları çevreden de rağbet gördü. Turistik bölgelerden teklif aldık. Öte yandan turistik otellerden teklif aldığımız kırık mermerlerden yapılan antik mozaik kurslarını açmayı da planladık” diye konuştu.

/ AYDIN

27.06.2007


 

Kapadokya’yı dürbünle izliyorlar

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da, yerli ve yabancı turistler, gidilemeyen vadileri ve bu vadilerdeki peri bacalarını dürbünle izleyebiliyor.

Emekli Astsubay Mustafa Menevşeoğlu (55), Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde, Üçgüzeller mevkisinde kurduğu profesyonel dürbün ile yerli ve yabancı turistlere Ürgüp vadilerini izletiyor. ‘’Kapadokya’da öyle vadiler var ki hiçbir vasıta ile gidilemiyor’’ diyen Menevşeoğlu, gidilemeyen vadileri ve bu vadilerdeki peri bacalarını en iyi izlemenin yolunun dürbün olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı turistler 1 YTL karşılığında peri bacalarını dürbünle izleyebiliyor.

/ NEVŞEHİR

27.06.2007


 

Hitit Fuarı ve Festivali için geri sayım başladı

Çorum’da çeyrek asırdır düzenlenen Uluslararası Hitit Fuarı ve Festivali için geri sayım başladı. 4- 8 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar ve festival, bu yıl kapılarını 27. kez ziyaretçilere açacak.

Çorum’un tanıtımı, ticarî ve sosyo-kültürel hayatına katkı amacıyla Valilik ve Belediye tarafından ortaklaşa düzenlenen Hitit Fuar ve Festivali için hazırlıklar sürüyor. 4 Temmuz günü açılacak olan festival için geri sayım başladı. Birbirinden renkli gösterilere sahne olacak fuar ve festivalde, halk oyunları gösterileri, tiyatro oyunları, görsel şovlar, halk konserleri ve yarışmaların yanı sıra çeşitli konularda paneller de düzenlenecek. Ayrıca, TSO Fuar ve Sergi Kompleksi’nde açılacak sanayi fuarında değişik sektörlerden firmalar katılarak ürün tanıtımı yapacak.

27.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004