Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkmenler referandumu reddediyor

Irak parlamentosunun Kerkük milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak Anayasası’na göre bu yıl yapılması öngörülen sayım ve referanduma katılmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Irak parlamentosunun Kerkük milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’e 600 binin üzerinde göç olduğunu ve normalleştirme sürecinin, siyasi amaçla kullanıldığını söyledi. Irak’taki son gelişmeler, Kerkük’te olup bitenler, Irak Türkmenlerinin durumu konusunda Amerikalı yetkililerle temaslarda bulunmak üzere Washington’da bulunan Ergeç, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) ABD Kongresinde düzenlediği bir toplantıya katıldı. Ergeç’e ABD temaslarında, ITC Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Londra Temsilcisi Asıf İsmail, ITC Başkan Yardımcısı Cemal Mehmed Ali Allahverede ve Irak Türkmen Konseyi Üyesi Hisam Mustafa Taha eşlik ediyor.

Sadettin Ergeç, Kerkük’ün demografik yapısını bozmaya yönelik göç durumu ve normalleştirme sürecinin siyasi amaçla kullanılması nedeniyle Irak Anayasası’na göre bu yıl yapılması öngörülen sayım ve referanduma katılmalarının mümkün olmadığını söyledi. Ergeç, ‘’Hiçbir anayasada tarihsel madde olmaz. ‘2007 sonuna kadar Kerkük’te referandum’ deniliyor. Bu ancak yasal madde olur. 2007 bitince bu maddeyi ne yapacağız? Biz referandumu reddediyoruz. Bu, Irak’ın geleceğini bozar’’ dedi.

Bunun etnik bir mesele olmadığını ve Kürtlere karşı olmadıklarını vurgulayan Ergeç, ‘’Her şey demokrasi çerçevesinde çözülmeli. Biz, Kerkük’ü yemeye çalışanlara, faşist yaklaşım izleyenlere karşıyız’’ dedi. Irak genelinde Türkmen nüfusunun 3 milyon civarında olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Ergeç, Kerkük’teki Türkmen nüfusu için bir rakam vermenin ise yanlış olacağını söyledi. Kerkük civarındaki Türkmen arazilerinin yüzde 90’ının Türkmenlerin elinden alındığını söyleyen Ergeç, 36 binin üzerinde Türkmen’in başvurusu olduğunu ancak bunlardan sadece 6 bininin sonuçlandırıldığını söyledi. Ergeç, görüştükleri Amerikalı ve İngilizlere, ‘’Saddam ağzımıza pamuk tıkamıştı. Siz bu pamuğu gelip çıkardınız, ama şimdi o pamukla kendi kulaklarınızı tıkadınız’’ dediğini anlattı ve Türkmenlerin uyarılarının dikkate alınmamasından şikayet etti. Türkmen heyeti, ABD’deki temasları çerçevesinde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bazı kongre üyeleri ve senatörlerle de bir araya gelecek. Heyetin, bugün New York’ta yaşayan Türklerle bir toplantı yapması öngörülüyor.

/ WASHINGTON

28.06.2007


 

ABD’de Irak işgaline destek yüzde 30

Amerikan yayın kuruluşu CNN tarafından yapılan ankete göre, ABD’de Irak Savaşı’na destek verenlerin oranı bugüne kadar ki en düşük seviyeye geriledi.

Ankete göre halkın yüzde 69’u Irak’ta işlerin gün geçtikte kötüleştiğini düşünüyor. Durumun iyiye gittiğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 17. Savaşa destek veren Amerikalılar’ın oranı da ilk kez yüzde 30’a geriledi. Savaşa karşı çıkanlar ise ankete katılanların üçte ikisini oluşturuyor.

/ WASHINGTON

28.06.2007


 

CIA, Fidel Castro’yu öldürmeye çalışmış

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) 50’li yıllardan itibaren gösterdiği yasa dışı faaliyetlere ilişkin raporunda, Küba lideri Fidel Castro’yu öldürmek için Johnny Roselli adlı gangsteri kullandığı ortaya çıktı.

CIA’nın “aile mücevherleri” adı verilen 1973 tarihli belgeler 693 sayfadan oluşuyor. Gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi, öğrencilerin izlenmesi, mektupların açılması, cinayet planları gibi CIA’nın yasa dışı faaliyetlerini içeren raporun 1973 yılında, dönemin CIA Başkanı James Schlesinger’ın talimatı üzerine hazırlandığı belirtildi. Belgenin bugüne kadar sadece birkaç sayfası sansürlenerek açıklanmıştı.

/ WASHINGTON

28.06.2007


 

Gazze Şeridi açılmalı

AB’nin yardım komiseri Louis Michel, Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım sağlanabilmesi için İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktalarının açılmasını istedi.

Michel, yayınladığı açıklamasında, Gazze’de ihtiyaçların arttığını, AB’nin 30 milyon avroluk yardımın hazır olduğunu ve beklediklerini ifade ederek, işlerini yapmak için kendilerine imkân sağlanmasını istedi. “İnsanî yardım tarafsızdır” diyen Michel, bu yardımın engellenmesi için bir sebep olmadığını ifade etti. Bu arada Gazze’deki Hamas-El Fetih çekişmesi ve iki başlı yönetim ticareti de vururken, gümrükte kalan malını çekemeyen Filistinli işadamı Akif Şomar, İsrail-Gazze sınırının sağlıklı ticaret için özel firmalar tarafından kontrol edilmesini önerdi.

Sınırları kapatan İsrail hükümeti sadece temel gıda ve sağlık malzemeleri ile hayvan yemlerinden oluşan yardım konteynırlarının geçişine izin veriyor. Dışardan mal ithal eden Filistinli işadamlarının malları ise gümrüklerde bekletiliyor.

Gazze trafiğini de gönüllü Hamas üyesi çocuklar yönetiyor. El Fetih güçlerinin görevden çekilmesi sebebiyle doğan boşluğu çocuklar dolduruyor.

/ BRÜKSEL

28.06.2007


 

Mısır ve Suudiler arabuluculuğa hazır

Mısır ve Suudi Arabistan’ın, Filistinli gruplar arasında arabuluculuğa hazır olduğu bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Süleyman Evad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in önceki gün Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde yaptıkları görüşmede bu konuyu ele aldıklarını söyledi. Mısır ve Suudi Arabistan’ın Filistinli gruplar arasında arabuluculuğa hazır olduğunu belirten Sözcü, ‘’Ortalığın sakinleşmesi ve Hamas ve Filistin Yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların çözülebilmesi amacıyla bu iki grup arasında arabuluculuk yapılması için zamana ihtiyaç var’’ dedi. Suudi Arabistan ve Mısır, geçmişte de Filistinli gruplar arasındaki krizlerin çözülmesi için sık sık arabuluculuk yapmıştı.

/ ŞARM EL ŞEYH

28.06.2007


 

Kimyasal Ali Kuzey Irak’ta idam edilecek

Irak’ta Enfal davasında idama mahkûm edilen Saddam Hüsayin’in kuzeni “kimyasal Ali” lakaplı Ali Hasan El Mecid ve iki eski yetkilinin, temyiz mahkemesi de cezalarını onaylarsa, Kuzey Irak’ta idam edilecekleri bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir yetkili, 1987-88 yıllarında Kürtlere yönelik operasyonlar sebebiyle yargılandığı mahkemede ölüm cezasına çarptırılan El Mecid’in büyük ihtimâlle kuzey Irak’ta idam edileceğini söyledi.

/ BAĞDAT

28.06.2007


 

Condoleezza Rice, Sarkozy’e güveniyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve kabine üyeleriyle yaptığı ilk görüşmelerden çok memnun olduğunu belirterek, Sarkozy döneminde ABD ile Fransa arasında mükemmel ilişikler kurulmasını beklediklerini söyledi.

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Cuma günü Fransa’da yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşeceği bildirildi. Filistinli resmî kaynaklar, Sarkozy’nin göreve gelmesinden beri ilk kez Fransa’ya gidecek olan Abbas’ın bu ziyareti 18 Haziran’da yapmasının planlandığını, ancak Filistinliler arasında patlak veren çatışmalar yüzünden ertelediğini belirtti.

/ WASHINGTON

28.06.2007


 

Almanya’da İslâmofobi yükselişte

Alman İslâm Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanların yüzde 70’i İslâm düşmanı düşüncelere sahip. Alman İslâm Forumunun kurucularından Jürgen Micksch, İslâm düşmanlığının Alman toplumunda gittikçe arttığını söyledi.

Micksch, kamuoyu yoklamalarında İslâm düşmanlığı konusunda yüksek oranların ortaya çıkmasına rağmen, Almanlar ve Müslümanlar arasında birlikte yaşamak konusunda genelde büyük sorunlar yaşanmadığını ifade etti. Camilerin inşa edileceği yerlerde vatandaşlarla bazı sorunların yaşandığını, camilerin bulunduğu yerlerde ise sorun yaşanmadığını belirten Micksch, bu sebeple vatandaşlarla diyaloğun çok önemli olduğunu kaydetti. Forumun kurucularından Yaşar Bilgin de Almanların yeni camiler inşa edilmesi konusunda endişeler taşımalarını anlayışla karşıladığını belirterek, “Ancak anayasa Müslümanlara cami kurma hakkı tanıyor. İnsanlar buna alışacaklar” dedi.

/ BERLİN

28.06.2007


 

En uzun boğaz köprüsü Çin’de

Dünyanın en büyük barajını kuran Çin, şimdi de yeni bir ilke imza atarak, dünyanın en büyük boğaz köprüsünü inşa etti.

Çin’in doğusundaki Hangzhou Boğazı Köprüsü’nün tamamlanışı önceki gün düzenlenen törenle kutlandı. 36 kilometre uzunluğundaki söz konusu köprünün şu an dünyada inşa edilmiş veya inşa edilmekte olan en uzun boğaz köprüsü olduğu kaydedildi. Yapımına 2003’te başlanan köprü, Şanghay şehri ile sanayi şehirlerinden Ningbo şehrini Hangzhou Körfezi üzerinden bağlayacak.

/ PEKİN

28.06.2007


 

İran’dan CNN’e rakip televizyon

İran devlet televizyonu, Batılı yayın organlarının hakimiyetine karşı, 24 saat İngilizce yayın yapan bir haber kanalı açıyor.

Televizyondaki canlı programlardan sorumlu Nadir Rad, Reuters’a açıklamasında, uydudan yayın yapacak PRESS TV’nin yayına Pazartesi başlayacağını, kanalda İranlıların yanı sıra yabancıların da çalışacağını söyledi.

PRESS TV’nin CNN ve BBC World gibi kanallarla yarışmayı amaçladığını belirten Rad, “Haberler ekseriyetle Batı medyasından geliyor. Bizim de bu konuda söyleyecek sözümüz olsun istedik” dedi. TV’nin internet sitesinde de (www.presstv.ir) Batılıların küresel medya hakimiyetinin kırılması amaçlanıyor.

/ TAHRAN

28.06.2007


 

İran’da benzin karneyle

Petrol ihraç eden ülkeler örgütünün (OPEC) iki numaralı üreticisi İran’da benzinin karne ile dağıtılmasına geçildi. Dünyanın en ucuz benzininin satıldığı İran’da, Petrol Bakanlığı aniden yayınladığı bir bildiri ile yerel saate göre 00.00’dan itibaren benzinin karne ile dağıtılmaya başlayacağını duyururken, buna göre özel araçlar ayda sadece 100 litre benzin tüketebilecek.

Bu arada benzine kota konulmasına kızan bazı vatandaşlar, kamu binaları ve benzin istasyonlarına saldırdı.

Yarı resmî Fars haber ajansının bildirdiğine göre, Petrol Bakanlığı’nın benzine kota uygulamasını başlattığını duyurmasının ardından, benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Ellerindeki bidonlarla ucuz benzin stoklamak isteyenlerle görevliler arasında tartışma yaşanırken, uygulamaya tepki gösteren bazı vatandaşlar, banka, devlet marketleri ve benzin istasyonlarına saldırdı. Son yapılan zamla birlikte İran’da, normal benzinin litresi 15 YKr, süper benzinin litresi ise 21 YKr’den satılıyor. Buna rağmen İranlı sürücüler hâlâ dünyanın en ucuz benzinini kullanıyor.

/ TAHRAN

28.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004