Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair başarılı olamaz

Arap ülkeleri Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanan Tony Blair’in, bölge ülkeleri tarafından sevilmemesi ve İsrail ile ABD’ye yakın olması sebebiyle başarılı olma ihtimâlinin az olduğunu düşünüyor.

İngiltere’de başbakanlık görevini Gordon Brown’a devreden Tony Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanması, Arap ülkeleri tarafından hoş karşılanmadı. Arap ülkeleri, Orta Doğu’ya barış getirme çabalarına katkıda bulunmak için ABD, AB, Rusya ve BM’nin katılımıyla oluşturulan dörtlünün başına getirilen Blair’in, sevilmemesi ve İsrail ile ABD’ye yakın olması sebebiyle başarılı olma ihtimalinin az olduğu görüşünde birleşti.

Irak savaşına destek vermesi, geçen yıl Lübnan’daki savaşta ateşkese karşı olması ve İsrail-Filistin sorununun çözümü çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmemesi yüzünden de Blair’in yeni görevine kuşkuyla bakanlar arasında ABD ile İngiltere’ye dostça yaklaşan Arap ülkeleri de bulunuyor. Aralarında tek memnun taraf, Hamas ile sorununu çözmek için Batı’nın ve İsrail’in yardımına ihtiyaç duyan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih hareketi gibi görünüyor.

Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün yeni temsilcisi olarak atanmasını, ABD’ye yakın olması sebebiyle bir hata olarak yorumladı.

Mahir, “Bu, Amerikalıların arkadaşlığı onurlandırmasından ibaret. Ancak Blair’i onurlandırmak için daha iyi bir yol, başarılı olabileceği bir yol seçselerdi daha iyi olurdu. Blair’in başarılı olmak için hiçbir şansı bulunmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün yetkililerinden Muhammed Habib de atamayı yersiz bulduğunu söyleyerek, Blair’in ABD’den bağımsız hareket edemeyeceği görüşünü savundu.

Hoşnutsuzluğunu ifade edenler arasında bulunan Hamas’tan yapılan açıklamada da, Blair’in her zaman Amerikan ve İsrail’in tutumlarına sadık olduğu iddia edildi. Atama, Lübnan, Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerindeki siyaset bilimciler tarafından da kuşkuyla karşılandı. Cezayirli analist İsmail Marif Galya, endişesini, “Blair’in ataması büyük bir hata. Blair, Orta Doğu’daki barış süreci için doğru bir isim değil. ABD’ye müttefik olması, aracı rolünü zayıf düşürüyor. Görevinde başarılı olacağını sanmıyorum” diyerek dile getirdi.

Faslı analist Milad Belkayd da, Blair’in, yeni görevini itibarını düzeltmek için kullanabileceğini, ancak bunu başarabileceğini sanmadığını söyledi. Lübnanlı siyaset uzmanı Refik Nasrallah, Blair’in hoş karşılanmayan geçmişini nasıl telâfi edeceğini merak ettiğini, eski başbakanın işinin olağanüstü adımlar atmaması halinde çok zor olduğunu belirtti.

Atamaya destek veren yegâne taraf olan El Fetih’in yetkilisi Saib Erekat ise, Filistinlilerin Blair’e kalpten destek verdiğini ve atamanın barış yolunda bir fırsat doğurmasının ümit edildiğini söyledi.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Ergeç: Hedefimiz Kerkük’ü kurtarmak

Irak parlamentosunun Kerkük milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, ana mücadelelerinin, öncelikle Kerkük’ün Iraklı Türkmenlerin başşehri olarak kurtarılması ve Kerkük’e en azından özel statü verilmesinin sağlanması yönünde olduğunu söyledi.

Washington’daki temaslarının ardından New York’a gelen Ergeç’e ABD temaslarında, ITC Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Londra temsilcisi Asıf İsmail, ITC Başkan Yardımcısı Cemal Mehmed Ali Allahverede ve Irak Türkmen Konseyi üyesi Hisam Mustafa Taha eşlik ediyor. Ergeç ve kendisine eşlik eden heyet, Türkevi’nde Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ile New York Türkmen Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya katılarak, Türk-Amerikan toplumuyla buluştu. “Irak Türkmenlerinin hakları hak ettikleri şekilde verilmemiştir” diyen Ergeç, anayasanın 140. maddesinin de Iraklı Türkmenler için son derece tehlikeli olduğunu, o yüzden özellikle bu madde üzerinde durduklarını vurguladı. Ergeç, gerek Washington’daki, gerek New York’taki temaslarının olumlu geçtiğini, Amerikalı yetkililere Kerkük’ün Türkmen olduğunu anlattıklarını, bütün isteklerini tek tek dile getirdiklerini belirterek, “Onlardan bizim istediğimiz yönde yanıtlar aldık” diye konuştu.

/ NEW YORK

30.06.2007


 

Abbas’tan Hamas’ı tecrit çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cenevre’de düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısında, Gazze Şeridi’nin denetimini ele geçiren Hamas’ın tecrit edilmesini istedi.

Abbas, dünya çapında 161 siyasi partiyi bünyesinde toplayan Sosyalist Enternasyonal’e katılan 400 kadar delegeye hitaben Arapça yaptığı konuşmada, Hamas’ın tecrit edilmesi gerektiğini söyledi. İsrail ile müzakere çağrısında da bulunan Abbas, “Biz açığız, sizlerle adil barış bulmak istiyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Deniz Baykal’ın katıldığı toplantıda, İsrail Meretz partisinin Genel Başkanı Yossi Beilin ile İşçi Partili kadın milletvekili Colette Avital de yer alıyor.

Sosyalist Enternasyonal’in (SE) Cenevre’de bugün yapılacak olan konsey toplantısına Iraklı Kürt liderlerden Devlet Başkanı Celal Talabani ile Mesut Barzani de gözlemci statüsünde davet edildi.

/ CENEVRE

30.06.2007


 

Londra’da bomba paniği

Londra’nın merkezinde sabah saatlerinde, şüphelenilen bir araç içindeki bombanın etkisiz hâle getirildiği bildirildi.

Polis açıklamasında, şehrin Haymarket caddesinde park halindeki bir aracın kontrol edilmesi için bomba imha uzmanlarının çağrıldığı ve inceleme sonucu patlamaya hazır patlayıcı düzeneğinin tesbit edilerek etkisiz hale getirildiği kaydedildi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiltere’nin “ciddî ve devam eden terör tehdidiyle karşı karşıya bulunduğuna” dikkat çekti. Brown, vatandaşlardan uyanık olmalarını istedi. İçişleri Bakanı Jacqui Smith de Başbakan Brown gibi İngiliz halkından dikkatli olmasını ve kuşkulu gördüğü her durumu polise bildirmesini istedi. İngiltere’de 52 cana mal olan 7 Temmuz saldırılarının ikinci yıldönümünün yaklaştığına dikkat çeken BBC, zamanlamanın Brown’ın Başbakanlığa gelişi de dikkate alındığında pek çok yönden anlamlı olduğuna işaret etti.

/ LONDRA

30.06.2007


 

Castro’dan Allah’a sığındı

Amerikan Merkezî Haberalma Teşkilâtı (CIA) Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun ölmesini mafyadan istemişti; ABD Başkan George Bush ise aynı şeyi Allah’tan diledi.

Bush, Küba’nın efsanevi “ateist” liderini Allah’ın koruduğunu belirterek, O’ndan Castro’nun “kaybolmasını” diledi. George Bush, Rhode Island’daki bir askerî okulda yaptığı konuşmasında “Allah birgün Castro’yu alıp uzaklara götürecek “ dedi. Kendisine Castro’nun ölmesini dileyip dilemediğini sorulması üzerine ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe araya girerek, “Başkan, gerçekleşmesi kaçınılmaz bir olaydan bahsediyor” dedi.

/ RHODEISLAND

30.06.2007


 

Bush’a yeni savaş çarı

Amerikan Senatosu, ABD Başkanı George Bush’a Afganistan ve Irak’taki savaşlarla ilgili yeni danışman olarak General Douglas Lute’un atanmasına onay verdi.

Afganistan ve Irak’taki savaşları tek elden yönetecek olan ABD Savunma Bakanlığının operasyonlar sorumlusu General Douglas Lute’un atanmasına 4’e karşı 94 oyla onay verildiği belirtildi.

Bush, mart ayı ortasında, Amerikan sivil hükümet kurumlarıyla ordu arasında daha iyi koordinasyon sağlanması amacıyla, özellikle Irak ve Afganistan’dan sorumlu olacak yeni bir özel danışmana sahip olmayı istemişti. Bir çok askerî yetkilinin kabul etmediği bu göreve General Lute talip olmuştu.

/ WASHINGTON

30.06.2007


 

Moşe Katsav istifasını sunacak

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın cinsel taciz soruşturmasında başsavcılıkla vardığı anlaşma gereği istifa etmesi bekleniyor.

Soruşturma sebebiyle Ocak ayında görevinden geçici olarak ayrılan Katsav, Meclis Başkanı Dalya İtzik’e istifa mektubunu sunuyor. Böylece İran doğumlu Moşe Katsav, görev süresinin bitimine iki hafta kala istifa etmiş olacak. Nobel ödüllü Şimon Peres’in görevi devralmasına kadar cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı Itzik vekâlet edecek.

/ KUDÜS

30.06.2007


 

Kuzey Kore temiz çıktı

Birleşmiş Milletler (BM) denetçileri, Kuzey Kore’nin en önemli nükleer tesisi olan Yongbyon reaktöründe yaptıkları turda, ‘endişe verici’ bir şeye rastlamadıklarını açıkladı.

Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) denetçileri, 2002’den sonra ilk defa gerçekleştirdikleri gezide, reaktörde yaptıkları turu tatmin edici bulduklarını bildirdi. Denetçiler, kapatılacağı vaad edilen reaktörün halen faaliyette olduğuna da dikkat çekti. Bu arada, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında enerji yardımı görüşmeleri başladı.

/ SEUL

30.06.2007


 

Kosovalı Türkler endişeli

Kosova nihai statüsünün Temas Gurubu tarafından dört ay sonraya uzatılmak istemesi Kosva’da yaşayan Kosovalı Türkleri kaygılandırıyor.

Prizren Belediyesi Başkanı Yardımcısı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Prizren Şubesi Başkanı Ercan Şpat, statü sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Şpat, “Artık kamuoyu da biliyor Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kosova’ya bağımsızlık verilmesi öngören kararnameye Rusya’nın itirazların çok büyük olduğunu. ABD ve AB’nin birlikte sunduğu bu kararnamede değişiklikler yaptı ancak Rusya yine karşı geliyor. Tek istediğimiz Kosova sorununun bir an önce çözülmesidir. Çünkü Kosova halkı yapılması gereken her şeyi yaptı, karar yine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nindir.” şeklinde konuştu. Kosova statüsünün çözümüne Temas Gurubundan sadece Rusya karşı geliyor.

/ PRİŞTİNE

30.06.2007


 

Küresel ısınmada kritik aşama

Dünya Sağlık Örgütü, küresel ısınma konusunda kritik aşamaya ulaşıldığını belirterek, şimdi harekete geçilmemesi durumunda bu sorunun insan-oğlu için gelecek yıllarda çok daha büyük tehditler oluşturacağını kaydetti.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel ısınmanın doğrudan ya da dolaylı etkisi yüzünden Asya ve Pasifik bölgesinde yılda yaklaşık 77 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açıklamada, sağlık alanında ve hayata ilişkin ciddî etkileri ortaya çıkan küresel ısınma konusunda kritik aşamaya ulaşıldığını belirterek, şimdi harekete geçilmemesi durumunda bu sorunun insanoğlu için gelecek on yıllarda çok daha büyük tehditler oluşturacağı kaydedildi.

Açıklamada, Malezya’nın başşehri Kuala Lumpur’da 2-5 Temmuzda uluslar arası uzmanların katılımıyla yapılacak toplantıda, küresel ısınmanın sağlık üzerinde oluşturduğu tehditlerin ele alınacağı belirtildi.DSÖ’nün organize ettiği toplantıya, 14 ülkeden temsilciyle örgütün çevre konularındaki ortaklarından uzmanların katılacağı bildirildi.

Toplantının, yüzyıl sonuna kadar küresel çapta hava sıcaklığının yaklaşık 6 santigrat derece artacağı tahminleri yapıldığı sırada düzenlendiğine dikkat çekiliyor.

Küresel ısınmanın olası etkilerinden biri olarak, daha önce görülmeyen yerlerde sivrisineklerin ortaya çıkması ve beraberinde sıtma ve dang humması gibi hastalıkları getirmesi gösteriliyor. Bazı bölgelerin yağış miktarının azalması riskiyle karşı karşıya kalabileceği, bu durumda içme suyu sıkıntısı baş gösterebileceği, bunun da su yoluyla bulaşan hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabileceği belirtiliyor. Ekilebilir alanların kullanılamaz hale gelmesiyle de milyonlarca kişinin açlık ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiliyor.

İklim değişikliklerinin işareti olarak da, ılıman bölgelerde yazın sıcak hava dalgaları görülmesi sıklığının artması, dünya çapında meydana gelen tayfun, kasırga ve sel felâketleri ortaya çıkıyor.

/ KUALA LUMPUR

30.06.2007


 

Kazakistan’ın en büyük camii yapılıyor

Kazakistan’ın Almatı şehrinde, 15 bin kişi kapasiteli Kazakistan’ın en büyük cami külliyesinin temeli atıldı.

Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in temelini attığı 4 katlı külliyenin birinci katında 15 bin kişilik cemaat kapasiteli cami, ikinci ve üçüncü katlarında Kazakistan Dinî İşler Başkanlığı Merkezi ve konferans salonu, dördüncü katında ise 20 yatak kapasiteli misafirhane ile kütüphane yer alacak.

Yardım kuruluşlarının katkıları ve kurulan yaptırma ve yaşatma derneğinin sağlayacağı finansmanla inşa edilecek külliyenin 45 milyon dolara mal olması ve 2009 yılı Haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

Almatı şehrinin hemen hemen her yanından görülebilecek bir konumda inşa edilen cami külliyesinin kubbe yüksekliğinin 64, minare yüksekliğinin 84 metre olacağı belirtiliyor.

/ ALMATI

30.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004