Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgarî ücrete mini zam

Asgarî ücrete Temmuz ayından itibaren yüzde 4 oranında zam yapılacak. Yeni asgarî ücret, 16 yaşından büyükler için 16.12 YTL’lik artışla net 419.15 YTL’ye yükselecek. Asgarî ücret, 16 yaşından küçükler için de net 352.09 YTL olacak.

Asgarî Ücret Tespit Komisyonu kararı doğrultusunda, yıl sonuna kadar geçerli olacak asgari ücrette 1 Temmuzdan itibaren düzenlenmeye gidilecek. Buna göre, halen 16 yaşından büyükler için brüt 562.50, net 403.03 YTL olan asgarî ücret, brüt 585, net 419.15 YTL’ye yükselecek. Net asgarî ücrette yapılan artış 16.12 YTL olacak. Halen 16 yaşından küçükler için brüt 476.70, net 341.56 YTL olan asgarî ücret, 1 Temmuzdan itibaren brüt 491.40, net 352.09 YTL’ye yükselecek. Temmuz ayında yapılacak düzenleme, asgarî ücret üzerinden yapılan kesintileri ve işverene maliyeti de arttıracak. Asgarî ücretten 16 yaşından büyük işçiler için yapılan kesinti 165.85, 16 yaşından küçük işçiler için yapılan kesinti 139.31, kapıcılar için yapılan kesinti 91.26 YTL’yi bulacak.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI

Yeni asgarî ücretle birlikte sosyal sigortalar primine esas kazancın alt ve üst sınırı da değişecek.Halen asgarî ücretin brütü olan 562.50 YTL düzeyinde bulunan prime esas kazancın alt sınırı 585 YTL’ye, 3 bin 656.25 YTL olan primine esas kazancın üst sınırı ise aylık 3 bin 802.50 YTL’ye yükselecek.Yılın ilk yarısında 1960.69 YTL olan kıdem tazminatı tavanı da 1988.48 YTL’ye çıkacak. Yeni asgarî ücret, prime esas kazancın alt ve üst sınırları ile kıdem tazminatı tavanı 31 Aralık 2007’ye kadar uygulanacak.

NE ALINABİLİR?

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin araştırmasına göre, Temmuz ayı zammı asgarî ücrette günlük yaklaşık 54 YKr’lik artışa karşılık geliyor. Asgarî ücretle çalışan bir işçinin günlük 54 YKr’lik zamla Mayıs ayı fiyatlarına göre 170 gram pirinç, 360 gram ekmek, 380 gram makarna, 50 gram koyun eti, 110 gram tavuk, 160 gram kuru fasulye, 180 gram nohut, 70 gram zeytin, 40 gram dana eti, 60 gram beyaz peynir, 40 gram bal, 60 gram çaydan birini tercih etmesi gerekiyor.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Zamların maliyeti 800 milyon YTL

Kamu işçilerinin maaşlarının belirlendiği toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri, bu yıl dördüncü turunda sonuçlandı. 2007 bütçesinde öngörülen zam oranı yüzde 4.9 olmasına rağmen, yüzde 10 ila yüzde 34 arasında zam yapılması, “seçim yatırımı” olarak yorumlandı. Zamların bütçeye maliyetinin 800 milyon YTL olması bekleniyor. Diğer yandan, Temmuz’da memur maaşlarının ne kadar artacağı da, Pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamlarına bağlı.

Seçimin erkene alınması, piyasalarda, hükümetin seçim için fazla harcama yapamayacağı beklentisiyle olumlu karşılanmıştı. Ancak hükümetin bütün yalanlamalarına rağmen, bazı uygulamalarında seçim ekonomisine ilişkin net ipuçları göze çarpıyor.

Kamu işçilerinin maaşlarının belirlendiği toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri, bu yıl dördüncü turunda sonuçlandı. 2007 bütçesinde öngörülen zam oranı yüzde 4.9 olmasına rağmen, yüzde 10 ila yüzde 34 arasında zam yapılması, “seçim yatırımı” olarak yorumlandı. Zamların bütçeye maliyetinin 800 milyon YTL olması bekleniyor.

Diğer yandan, Temmuz’da memur maaşlarının ne kadar artacağı da, Pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamlarına bağlı. Eğer sıfırın üzerinde bir aylık enflasyon açıklanırsa, yılın ilk 6 ayı için geriye dönük enflasyon farkı ödenecek. Böylece, işçi zammının maliyeti üzerine memur maaş zammı farkı faturası da eklenecek.

Bunun dışında “seçim yatırımı” olarak algılanan uygulamalardan bazıları şunlar:

* 218 bin 733 geçici işçinin kadroya alınmasının yıllık maliyeti 867 milyon YTL olarak hesaplanıyor.

* Belediyelere, genel bütçe gelir vergisi tahsilatı üzerinden verilen paylardan, yapılan kesintiler 1 Ağustos’a kadar durduruldu. Böylece belediyelere daha fazla harcama yapma imkânı tanındı.

* 30 Mayıs’ta süresi dolan yeşil kartların kullanma süresi 2 ay daha uzatıldı.

* En çok eleştiri gören konulardan biri olan, “yaz ortasında kömür yardımı” da, 2008 bütçesinde gedik açacak uygululamalardan biri olarak değerlendiriliyor.

* Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçları 1 yıl ertelenirken, destekleme primi ve tohum yardımı yapılacak. Uzmanlar bu düzenlemenin maliyetinin 1 milyar YTL’ye kadar ulaşabileceğini belirtiyor.

* Yine çiftçiye yönelik “sulama kredisi”nin faizinin Hazine ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılanmasının da bütçeye yük getireceği vurgulanıyor.

* Çiftçilerin kefalet borçlarına getirilen af dolayısıyla Hazine’nin yüklendiği fatura ise 400 milyon YTL düzeyinde.

* Seçim öncesinde, köy altyapısını destekleme projesi KÖYDES ve belediyelerin altyapısını destekleme projesi BELDES’e aktarılan kaynak ise, 950 milyon YTL’ye ulaştı.

* Henüz tam olarak ölçülemese de, 1 Ocak 2008’de yürürlüğe girecek turizm ve gıdadaki KDV indirimlerinin maliyetinin de 1 milyar YTL’nin altında kalmayacağı belirtiliyor.

Hükümetin yaptıklarının yanısıra, yapmadığı şeyler de seçim yatırımı olarak yorumlanıyor. Bunların başında da “elektriğe zam yapılmaması” geliyor. 3 yıldır elektriğe zam yapılmadığını hatırlatan uzmanlar, maliyetin katlandığına dikkat çekiyor.

Bütün bunlar alt alta konunduğunda ortaya çıkan fatura ise kabaca 11 milyar YTL’yi aşıyor.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Emekli de işçi zammı istiyor

İşçi emeklilerinin örgütleri kamu işçilerine yapılan zammın işçi emeklilerinin aylıklarına da yansıtılmasını talep ediyor.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emekli aylıklarına yılın ikinci döneminde yapılacak zam miktarı konsundaki belirsizliğin sürdüğünü söyledi. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara yazdıkları mektuplarla emekli maaşlarının yüzde 80’inin açlık sınırının altında olduğunu belirttiklerini ifade eden Çalışkan, Temmuz ayında yapılacak zam konusunda emeklilerin içinde bulunduğu hayat şartlarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Memur maaşlarına yapılan zam oranının memur emeklilerinin aylıklarına yapılacak artış konusunda aynen uygulandığına işaret eden Çalışkan, “Kamu işçilerinin ücretlerine yapılan zam, işçi emeklilerinin aylıklarına 1 Temmuzdan itibaren aynen yansıtılmalı’’ dedi.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Mavi Tünel’in temeli atılıyor

Konya Ovaları Sulama Projesi’nin (KOP) en önemli ayağını oluşturan ve yıllardır beklenen Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel Projesinin temel atma töreni, 6 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak.

Türkiye’nin ilk sulama projesi olma özelliği taşıyan KOP’un en önemli ayağını Mavi Tünel oluşturuyor. Konya Ovasının yüzde 70’ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi, 17 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin Şanlıurfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli olacak.

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında inşa edilecek olan toplam 765,5 hektametreküp (hm3) aktif kapasitedeki Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında depolanacak suyun 414,13 hm3’ü de Mavi Tünel vasıtasıyla Konya kapalı havzasına derive edilecek.

Projenin tamamlanmasıyla Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katkı sağlayacağı öngörülüyor. Mavi Tünel’in tamamen hayata geçmesinde sonra karasal iklimin yumuşayacağı bölgede, yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılacağı, sanayiciye ucuz hammadde sağlanacağı ve 100 bin kişinin istihdam edileceği de belirtiliyor.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Organik tarıma dâvet

Çiftçilerin artık organik tarımı tercih etmeleri gerektiği bildirildi. Nevşehir Tarım İl Müdürü Muhlis Atay, organik tarımın temiz bir tabiat ve güvenli gıdalar için daha uygun olduğunu ifade etti.

Atay,bir çok ülkede artık organik olmayan tarım ürünlerinin tercih edilmediğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Organik tarım, kimyasal girdilerin (sunî gübre ve ilâçların) kullanılmadığı üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım, tohumdan toprağa, girdiden işlemeye kadar kontrol edilip sertifikalandırılmasıyla yapılmaktadır. Kontrol ve sertifikalandırma işlemi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çalışma yetkisi verilen yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılır. Organik tarımın amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarım, toprağın verimliliğinde üretimin kalitesinde sürekliliği sağlayan insan ve doğa dostu bir üretim modelidir. Bakanlığımız organik tarım sistemiyle üretim yapmak isteyen çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için Doğrudan Gelir Desteğine ilave olarak dekara 3 YTL desteklemede de bulunmaktadır.’’

/ NEVŞEHİR

30.06.2007


 

Şifresiz kartta son gün

Kredi kartıyla sahtecilik ve dolandırıcılıkla mücadelede teknolojisinin üst düzey kullanımı ve dünyadaki “en güvenli’’ yöntem olarak lanse edilen Chip & PIN’in “zorunlu uygulaması’’ yarın başlayacak, çipli kredi kartları ile şifresiz işlem uygulaması da bugün sona eriyor.

Kredi kartıyla sahtecilik ve dolandırıcılıkla mücadelede teknolojisinin üst düzey kullanımı ve dünyadaki ‘’en güvenli’’ yöntem olan Chip & PIN’in ‘’zorunlu uygulaması’’ 1 Temmuz 2007 tarihinde başlayacak, çipli kredi kartları ile şifresiz işlem uygulaması da 30 Haziran 2007 tarihinde sona erecek. 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren imza tamamen ortadan kalkarken, çipli kredi kartı sahipleri, alışverişlerinde zorunlu olarak dört haneli şifrelerini kullanacak. Son verilere göre, Chip & PIN uygulamasının başlamasının ardından kredi kartıyla yapılan dolandırıcılık olaylarında yüzde 60 oranında azalma oldu.

/ İSTANBUL

30.06.2007


 

DB’dan İstanbul belediyesine kredi

Dünya Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talep ettiği 322,15 milyon dolarlık krediye onay verdi.

Bankadan yapılan açıklamada, sağlanan kredinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık yönetimini iyileştirmek ve kilit önemdeki belediye tesislerini ve altyapılarını yenileyerek depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Projesi’nin (İBAP) finansmanında kullanılacağı bildirildi. Dünya Bankası’nın verdiği Hazine garantörlüğündeki 322,15 milyon dolarlık kredinin, 5 yılı ödemesiz olmak üzere 15 yıl vadeli, altı aylık LIBOR artı sabit marjlı bir kredi olduğu belirtildi.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Çin, Türkiye’nin pazarı olacak

Dünyanın en büyük serbest bölgelerinden Çin’deki Şanghay Serbest Bölgesinde, Egeli sanayicilerin stant açarak ürünlerini sergileyeceği bildirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Dış İlişkiler Koordinatörü Akın Kınıklı, Şanghay Serbest Bölgesinde Egeli sanayicilerin 50 metrekarelik alan kiralayacaklarını ve ürünlerini dünyaya tanıtacaklarını belirtti.

Çin’in kabuğunu yırttığını söyleyen Akın Kınıklı, ‘’Olay tersine dönmeye başladı çünkü Çin zenginleşmeye başladı. Lüks malları ithal eden bir kesim var orada. Kaliteli bir gömlek, zeytinyağı ya da mermer satabilirsiniz. Türkiye’nin önünde çok güzel bir pazar var.

Pazara girmek kadar, pazarda kalmak da zor ama hiçbir şey yapmazsanız, hiç bir yere gidemezsiniz’’ diye konuştu.

/ İZMİR

30.06.2007


 

TOKİ 250 bin konut hedefini aştı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, TOKİ’nin 2007 yılı sonu hedefinin 250 bin konut yapmak olduğunu hatırlatarak, ‘’ancak şu anda bu hedefi aşarak, ihalede olanlarla birlikte 282 bin konuta ulaştık’’ dedi.

Bayraktar, yıl sonuna kadar TOKİ’nin yapacağı konut sayısının 285 binin altında kalmayacağını belirtirken, hedefi aşmaları nedeniyle, ihaleleri biraz durdurmak ve yavaşlatmak istediklerini söyledi. Erdoğan Bayraktar, yapılan konutların yüzde 85’inin de alt gelir grubu ile orta gelir grubuna yönelik olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Albaraka hisseleri borsada

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş’nin halka arz edilen hisseleri, İMKB Ulusal Pazar’da işlem görmeye başladı.

Seansın ilk dakikalarından itibaren tek fiyat 4,52 YTL’den işlem gören Albaraka Türk hisseleri, halka arz fiyatına göre yüzde 10,2 artış gösterdi. Al Baraka Türk Katılım Bankası A.Ş. sermayesinin yüzde 20,22’sine tekabül eden 54,5 milyon YTL tutarındaki halka arza 7,1 milyar YTL üzerinde talep geldiği, ek satış hakkıyla birlikte yüzde 20,57’si halka açılan bankanın bu arzdan 223 milyon 450 bin YTL gelir elde ettiği bildirilmişti.

/ İSTANBUL

30.06.2007


 

Pamuk üreticilerinin gözü suda

Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezi olan Aydın’da üreticiler kuraklık sebebiyle kuruyan Büyük Menderes Nehri’nden gelecek suyu bekliyor.

Söke Ovası’nda yaklaşık 340 bin dönüm pamuk ekimi yapıldığını belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Büyük Menderes Nehri’nin en uç noktasında kalan Söke Ovası’nda pamuk üreticilerinin dört gözle nehirden gelecek suyu beklediğini bildirdi. Adıgüzel ve Kemer Barajlarından 25 Haziran’dan itibaren kontrollü olarak bırakılan suyun Söke Ovası’na 5 Temmuz’a kadar ulaşmasını beklediklerini anlatan Örnek, pamuk üreticilerinin endişeli bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.

/ AYDIN

30.06.2007


 

Çin turizmde birinciliğe koşuyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Turizm Örgütü Çin’in 2020 yılına kadar dünyanın en büyük turizm hedef ülkesi haline geleceği tahmininde bulundu.

Örgütün Genel Sekreteri Francessco Frangialli, Çin’in bu yıl ya da gelecek yıl ABD’yi geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük turizm hedef ülkesi olacağını söyledi. Frangialli, Bangkok’ta düzenlenen “Havacılığın Geleceği” konulu 2007 Asya Forumu’nda yaptığı konuşmada, Çin’in bugün Fransa, İspanya ve ABD’den sonra dünyanın dördüncü büyük turizm hedef ülkesi olduğunu hatırlattı. Çin’i geçen yıl 49 milyon 600 bin turist ziyaret etti.

/ PEKİN

30.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004