Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Aşırı sıvı kaybı hastalık olabilir

Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ve terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybı meydana geliyor. Aşırı terleme ve sıcağ maruz kalma halinde su ve ayran içmek, vücutta terle birlikte oluşan mineral kaybını önlüyor.

Sıcakta aşırı kalmayla ortaya çıkan güneş çarpmasına bağlı olarak sıvı kaybının oluşabileceğini belirten Kadıköy Acıbadem Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, “Sıvı kaybı, şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar da, sıvı kaybının zamanında giderilememesi durumunda böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek yetmezlik oluşmasına yol açabilir” dedi.

Sağlıklı kişilerdeki aşırı sıvı kaybının da vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına sebep olduğuna değinen Dr. Parkan, “Sıvı kaybı ön planda böbrek fonksiyonlarını etkileyen bir durumdur. Aşırı sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine yol açabilir. Elektrolit dengesi bozulabilir ve bu beyin ödemi ve kalp aritmileri dahil olmak üzere bir çok organı etkileyecek sorunlara neden olabilir” diye konuştu.

Kadıköy Acıbadem Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, eğer ağızdan sıvı alımına bağlı bir yetersizlik söz konusuysa, kaybı gidermeye yönelik olarak uygun sıvının damardan alınması gerektiğini söyledi. Şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybında su içerek sorunun çözümlenemeyeceğini anlatan Dr. Parkan, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini belirtti. Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybını önlemedeyse su içmek sorunu gidermede yeterli oluyor. Özellikle de yüksek tansiyonlu ve böbrek hastalığı olan kişilerde aşırı tuz alımı sağlık sorunlarına yol açacağından tuzlu ayran içmemeleri gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ancak aşırı terlemeye maruz kalan kişilerde, tuz alınması yararlı olabiliyor. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak gerekiyor. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için bunu akılda tutup bol bol su içirmekte fayda var.

SIVI KAYBINDA SU VE AYRAN İÇİN

Aşırı terleme ve sıcağ maruz kalma halinde su ve ayran içmek, vücutta terle birlikte oluşan mineral kaybını önlüyor. Özellikle de diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının dikkatli olmasını tavsiye eden Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, evde yapılmış, tuzu ve yağı az 4_5 bardak ayran içilmesini tavsiye etti. Sodayı tansiyon hastalarına içindeki sodyumun yüksek olması sebebiyle tavsiye etmediklerini belirten Talak, “Kabızlıkla ilgili sıkıntısı olan kişilerde bağırsak hareketlerini yavaşlattığından sorun artıyor. Meyveli olanlarda çok kalorili oluyor ve tatlı olması için şeker ekleniyor. Bu da diyabetliler için zararlı” dedi.

02.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinin de cumhuriyetin de muhafıza ihtiyacı yok

  Suçlarda ürküten artış

  Türkiye’de engellendi, Avusturya’da başardı

  Vagon değil lokomotif olmaya talibiz

  Silâhlar ABD’den, mayınlar K. Irak’tan

  259 terörist etkisiz hale getirildi

  Şehitler için askeri tören

  İstanbul’da 2 patlayıcı etkisiz hale getirildi

  “ABD ile gizli anlaşma” haberlerine yalanlama

  Sivas’ta 2 Temmuz denetimi

  Özürlülere her şehirde bir cami

  Türkiye ile müzakereler sürecek

  Orman yangınında 15 kişiye tutuklama

  Başkale’de sel baskını

  Alkolik değiliz

  ‘Çevreci seçim’ amacına ulaştı

  Selin getirdiği odunları topluyorlar

  Çocuğunu sokakta çalıştıran babaya hapis

  Unutkan dedeye itfaiye yardımı

  Hafızlar dernek kurdu

  Aşırı sıvı kaybı hastalık olabilir

  Tarımın çilesini onlar çekiyor

  Sosyalleşen kadın yıpranıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004