Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gerilimi düşürme zirvesi

ABD Başkanı George Bush’un konuğu olarak ABD’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bush ile önceki gece bir araya geldi. Bush, Putin’i, Atlas Okyanusu kıyısında olan Kennebunkport limanında babası eski Başkan George H. W. Bush’un evinde ağırladı.

Görüşmeye katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2 saat süren görüşmenin çok dostça geçtiğini belirterek, temel konuların görüşmede ele alınacağını söyledi. Görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da katıldı. Görüşmede ABD ve Rusya’daki gelişmeleri ve iki ülkenin demokratik sistemlerinin nasıl geliştiğini ele aldıklarını belirten Lavrov, 2008’de Rusya ve ABD’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine atıfta bulunarak, ‘’İki lider de Washington-Moskova ilişkilerinin seçim kampanyalarının esiri olmaması gerektiğini iyi biliyor’’ dedi. Bush’un, Putin ile görüşmek için çocukluğunu geçirdiği ve babasının sık sık dünya liderlerini ağırladığı bu bölgeyi seçmesinin amacının, iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak olduğu belirtiliyor. Putin’in, “sıcak” karşılama sırasında Bush’un eşi Laura ve annesi Barbara’ya çiçek sunduğu kaydedildi. Bush ailesinin konutunda, “aile üyesi” gibi karşılandığı belirtilen Putin’in, “geleneksel ıstakoz menülü” akşam yemeğinden önce Başkan ve babası tarafından sür'at teknesiyle kısa bir geziye çıkarıldığı belirtiliyor. İki lider, politika ve dünya meselelerini içerecek daha “ciddi ve politik” görüşmelerini bugün yapacak ve ardından basın toplantısı düzenleyecekler.

Bu arada, Putin’in ziyaretinden birkaç saat önce, Kennebunkport’daki yazlık evin yakınında toplanan yaklaşık 1500 kişi, Irak savaşını ve Bush’un dış politika kararlarını protesto etti.

/ KENNEBUNKPORT

03.07.2007


 

Tedirginlik sırası Fransa’da

İngiltere’nin başşehri Londra’daki saldırı girişimleri ve Glasgow havaalanına saldırının ardından, Fransa da alarma geçti.

İçişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, terörle mücadele uzmanlarıyla dün toplantı yaparak, alınacak son tedbirleri görüştü.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İngiltere’de düzenlenen terör saldırıları değerlendirilerek, ülke topraklarında terörle mücadele konusundaki son durum ve alınacak tedbirleri ayrıntılı bir biçimde gözden geçirildi” ifadesi kullanıldı. lliot-Marie, daha önce yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin ve Fransa’nın teröristlerin hedefi olduğunu belirtmiş ve terörle mücadele için Fransa’da ilân edilen “kırmızı alarmın” bir süre daha devam edeceğini söylemişti.

/ PARİS

03.07.2007


 

Koalisyon güçlerinden katliâm

Afganistan’da faaliyet gösteren Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu örgütü, ülkedeki yabancı güçlerin son dönemde düzenlediği hava operasyonlarında, Taliban güçlerinin saldırılarından daha fazla sivil öldüğünü belirtti.

Örgüt, operasyonların durdurulmasını istedi.

03.07.2007


 

Bush, Blair’in halefeni beğendi

ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Goron Brown’un Londra’daki ve İskoçya’nın Glasgow kentindeki saldırı girişimlerine karşı gösterdiği ‘’kararlı tutumu’’ memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Bush, hafta sonunu geçirdiği Maine eyaletindeki Kennebunkport kasabasında Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Brown hükümetinin çok kararlı bir tutum sergilediğini, bunu memnuniyetle karşılığını belirtti. Londra ve Glasgow’daki olayların ardından ilk kez açıklama yapan Bush, ‘’Bu, açıkça aşırılık yanlılarınına karşı savaşın devam ettiğini gösteriyor’’ dedi. Saldırı girişimlerinin ardından Brown, havaalanları ve kalabalık merkezlerde güvenlik alarmı seviyesini yükseltmenin doğru adım olduğuna inandıklarını belirtmişti. Brown, olayların ardından büyük bir cesaret ve fedakarlık örneği gösteren polis güçlerine teşekkür etmiş, hükümetin öncelikli görevinin halkının güvenlik ve esenliğini korumak olduğunu söylemiş ve İngiliz halkından uyanık olmalarını ve polise her türlü desteği vermelerini istemişti.

/ KENNEBUHKPORT

03.07.2007


 

İran, Hizbullah üzerinden Iraklı Şiîleri silâhlandırıyor

Amerikalı Tuğgeneral Kevin Bergner, İran’ın, Lübnan’daki Hizbullah örgütünü, Irak’taki Şiî militanlarını silâhlandırmak için “vekil” olarak kullandığını ileri sürdü.

Irak’ın başşehri Bağdat’ta açıklama yapan Bergner, Tahran’ın Kudüs Savaşçıları adlı seçkin gücünün, Şiî militanlarının Ocak ayında Kerbelâ şehrinde 5 Amerikalı askerin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenlemesine yardımcı olduğunu kaydetti. Bergner, Lübnan Hizbullah’ının üst düzey militanlarından Ali Musa Dakduk’un 20 Martta Irak’ın güneyinde ele geçirildiğini belirterek, 24 yıl boyunca Hizbullah’a hizmet eden Dakduk’un Irak’ta da İran’ın Kudüs Savaşçıları gücünün vekilliğini yaptığını ifade etti. Dakduk’un İranlılarla Iraklı Şiî lideri Mukteda El Sadr’ın eski sözcüsü Kays El Kazali tarafından yönetilen grup arasında da bağlantı kurduğunu söyleyen Bergner, El Kazali’nin grubunun Ocak ayında Kerbelâ’da vilayet binasına düzenlenen saldırıdan sorumlu olduğunu ve saldırı için gruba İranlıların yardım ettiğini öne sürdü. Bergner, mart ayında ele geçirdikleri El Kazali ve kardeşi Ali El Kazali’nin, sorgulamaları sırasında, “Kudüs güçlerinin desteği olmadan Kerbelâ saldırısını sonuçlandıramazdık” dediklerini belirtti. Bergner, El Kazali ile ele geçirdikleri belgelerin Kudüs güçlerinin vilayet binasındaki Amerikalıların pozisyonlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler elde ettiklerini gösterdiğini de vurguladı.

Iraklı militan adaylarının 20 ila 60 kişilik gruplar halinde eğitim için İran’a götürüldüğünü ileri süren Bergner, bu kişilerin Tahran’a çok uzak olmayan üç kampta eğitildiğini, “özel gruplar” olarak adlandırılan bu militanların Irak’a döndüklerinde de adam kaçırma, bombalama ve saldırı gibi eylemler yaptığını kaydetti.

/ BAĞDAT

03.07.2007


 

Gazze’de, Hamas ile İslâm Ordusu karşı karşıya

Gazze Şeridi’nde, son kaçırma olaylarının sorumlusu olarak görülen İslâm Ordusu ile Hamas arasında kavga büyüyor.

Filistinli yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları ve Halk Direniş Komiteleri ile birlikte, İsrail askeri Gilad Şalit’i bir yıl kadar önce kaçıran, son olarak da 12 Martta kaçırdığı BBC muhabirini Alan Johnston’u, siyasi talepleri yerine getirilmediği takdirde “koyun gibi boğazlamak” ile tehdit eden radikal örgüt İslâm Ordusu, Hamas’ı ve Hamas’ın güvenlik görevlilerini grup liderlerinden Ebu Hatib El Makdisi’yi yaralayarak kaçırmakla suçladı.

Hamas, Gazze Şeridi’nde hakimiyeti ele geçirmesinden sonra İslâm Ordusu’na defalarca Johnston’un serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunmuş, hatta süreler tanımıştı. İslâm Ordusu bu çağrılara cevap vermedi ve tehditlerini sürdürdü. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, El Makdisi ve ona bağlı grubun Gazze’de olay çıkardığı bilgisini aldıklarını, grubun Hamas’ın güvenlik güçlerine (Tenfidiye) ateş açtığını ve karşılıklı çatışma meydana geldiğini, bunun üzerine El Makdisi’nin tutuklandığını duyurdu.

El Makdisi’nin yaralanıp yaralanmadığı konusunda bilgi vermeyen sözcü, Hamas’ın olayı soruşturduğunu, Gazze’nin yeniden kaos ortamına dönmesine meydan vermeyeceklerini ve yasaları uygulayacaklarını söyledi.

/ KUDÜS

03.07.2007


 

Fetih Türk askeri istedi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, Gazze Şeridi’ne uluslararası güç konuşlandırılması konusundaki tartışmalara ilişkin, “bu gücün, herkese güven vermesi için Türkiye, Endonezya ve Katar gibi ülkelerden oluşturulmasını istediklerini” söyledi.

Abdrabbo, El Cezire televizyonunda yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne uluslararası güç konuşlandırılması konusunun, geçen haftaki Şarm El Şeyh zirvesi sırasında tartışıldığını ve BM ile uluslararası düzeyde gözden geçirildiğini belirtti.

Filistin Devlet başkanı Mahmud Abbas’ın, Filistin topraklarına uluslararası güç konuşlandırılmasıyla ilgili sözlerinin yanlış yorumlandığını ifade eden Abdrabbo, “Çağrıda bu kuvvetlerin, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını önlemek üzere kuzey sınırına konuşlandırılması isteniyordu” dedi.

Abdrabbo, bu güçlerin, Hizbullah’ın da onayladığı gibi, güney Lübnan’a konuşlandırılan güçlerle aynı amaç doğrultusunda hizmet vereceğini ifade etti.

/ KUDÜS

03.07.2007


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta önceki gün düzenlenen saldırılarda, iki Amerikan askeri öldürüldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, bir askerin Bağdat’ın güneyinde açılan ateş sonucu öldürüldüğünü, ikinci askerin ise yol kenarına yerleştirilen bombayla pusuya düşürülen birliğine ateş açılması sonucu öldüğünü bildirildi. Son saldırıda, iki Iraklı polisin de yaralandığı kaydedildi. Irak’ta savaş başladığı günden bu yana yaklaşık 3 bin 500 Amerikan askerinin öldüğü belirtiliyor.

/ BAĞDAT

03.07.2007


 

Kapitalizm erkeklerin sağlığını bozdu

Kapitalizmin, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin sağlığına zarar verdiği belirlendi. ABD’nin Michigan Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırma, 1991-1994 sosyal ve ekonomik istikrarsızlık döneminde eski Sovyet ülkelerinde yaşayan erkeklerin ömrünün 6 yıl azaldığını ortaya koydu.

Araştırmacılardan Daniel Kruger, “kapitalizmin getirdiği sosyal statüdeki ve doğal kaynakların paylaşımındaki eşitsizliğin, erkekleri, sağlıklarına zarar verecek şekilde davranmaya ittiğini” belirtti.

14 eski Sovyet ülkesinden erkek ve kadınların ölüm oranlarını karşılaştıran araştırmacılar, kadınların komünizmden kapitalizme geçiş döneminden daha az etkilendiğini, artan rekabetin erkekleri daha fazla risk almaya ittiğini, bunun da ölümle sonuçlanan olayları beraberinde getirdiğini belirtti.

/ ŞİKAGO

03.07.2007


 

Sosyalist Enternasyonal CHP’yi üyelikten atabilir

Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Başkanı Celal Talabani, çok sayıda önemli Sosyalist Enternasyonal (SI) üyesinin CHP’nin üyelikten atılmasını istediğini söyledi.

IKYB sitesinin haberine göre, partisinin politbürosunu toplayan Talabani, geçtiğimiz hafta İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen SI toplantısyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani (IKDP) ile birlikte katılan Talabani, sosyalist liderlerin kendilerini sıcak karşıladığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın toplantıdaki tumunu değerlendiren Talabani, “Bu toplantıda, Sosyal Demokrat bir parti olarak sorunların barışçıl, siyasi ve diyalogla çözüme kavuşturulması gerektiğini savunduk. Avrupalı liderler, bu görüşlerimizi sıcak karşıladı. Fakat, Deniz Baykal’ın konuşması çok sertti. Avrupalıların, Baykal’ın konuşmalarını hakkındaki görüşleri olumlu değildi. Sosyalist Enternasyonal’in bir çok önemli üyesi, CHP’nin üyelikten atılmasını istedi” dedi.

/ SÜLEYMANİYE

03.07.2007


 

Çin, 2014’te turizm devi oluyor

Çin’in olimpiyatların da etkisiyle 2014 yılında Fransa’yı geride bırakarak turizmde ilk sırayı alacağı bildirildi.

Dünya Turizm Örgütü Asya-Pasifik temsilcisi Xu Jing, Çin’in bu yıl yabancı turist gelmesi itibariyle dünya üçüncüsü ABD’yi bu yılın sonunda, dünya ikincisi İspanya’yı da 2010’dan önce geçeceğini söyledi. Açıklamasında Xu, 2008 Pekin olimpiyatları ve 2010 Şanghay World Expo fuarı sebebiyle turist patlaması yaşayacak Çin’in 2014’te de Fransa’yı geride bırakarak birincilik koltuğuna oturacağı tahmininde bulundu. Örgüt, normalde 2020’de Fransa’yı geçmesi beklenen Çin’in bunu 6 yıl farkla 2014’te gerçekleştireceğini bildirdi.

/ PEKİN

03.07.2007


 

Bu siteler aptallaştırıyor mu?

ABD’de teknoloji ve toplum konularını irdeleyen ve yeni piyasaya sürülen bir kitap, YouTube, Wikipedia, MySpace gibi sitelerin kullanıcıları ‘aptallaştırdığını’ iddia etti.

Ünlü Web 2.0 eleştirmeni ve yazar Andrew Keen “Amatör Kültü: Bugünün İnterneti Kültürümüzü Nasıl Öldürüyor” adlı kitabında YouTube, Wikipedia, MySpace gibi sitelerin ve blogların, kaliteli içerik anlayışına zarar verdiğini ve bilgi kültürünü dejenere ettiğini iddia etti. Keen, içeriğin kullanıcı tarafınan belirlendiği sitelerin, ekonomiye, kültüre ve değerlere zarar verdiğini söyledi. İnternet üzerinde haber ve enformasyon dağıtan sitelerin yaygınlaşmasıyla haberde doğruluk ilkesinin sarsılma tehlikesine işaret eden Keen, MySpace ve YouTube adlı sitelerde görülen videoların ve dinlenen müziklerin düşük kalitesinin kültüre zarar verdiğini iddia ediyor.

/ NEW YORK

03.07.2007


 

Burası Manhattan, buradan çıkış paralı!

ABD’nin New York şehri Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in uygulamaya koymaya çalıştığı “yoğunluk bedeli” projesinin, Manhattan’a girenler gibi aynı saatlerde çıkanların da para ödemesini öngördüğü belirtildi.

Yoğunluk bedeli projesi hayata geçerse, hafta içi mesaî saatlerinde Manhattan’da daha önce belirlenen kısımlarına geçecek araçlardan 8 dolar alınacağı biliniyordu. Ancak belediyenin projesinde, aynı saatlerde söz konusu bölgeden çıkacak araçlardan da aynı paranın alınmasının planlandığı ortaya çıktı. Belediye yetkilileri, Manhattan’dan çıkanların da para ödemesi konusundaki planı doğruladılar. Proje, New Yorkluları kitle ulaşım araçlarını daha fazla kullanmaya sevk etmeyi amaçlıyor.

/ NEWYORK

03.07.2007


 

Piranalar, o kadar tehlikeli değil

İngiliz uzmanlar, çoğunlukla Amazon Nehri’nde bulunan Piranaların sanıldığından daha az tehlikeli olduğunu ileri sürdü.

Gruplar halinde dolaştığı bilinen piranaların, avlarına gruplar halinde saldırarak kısa zamanda öldürdükleri ve yedikleri biliniyor. Ancak St. Andrews Üniversitesi’nde uzmanlar, piranaların balık, bitki ve böcek gibi yiyen balıklar olduğunu belirtti. Uzmanlar, piranaların grup halinde dolaşmalarını da kendilerini koruma hislerine bağladı.

/ LONDRA

03.07.2007


 

iPhone bekleyişi sona erdi

2007’nin en çok beklenen teknolojik ürünü iPhone için bekleyiş sona erdi. Telefonu ilk kez eline alanlar sevinç çığlıkları attı.

29 Haziran’da ABD’de yerel saatle, sabah 6’da satışa sunulan ürün, hem cep telefonu, hem de 4 ya da 8 gigabyte’lık bir iPod. Kamerası, internet bağlantısı ve tuşsuz dokunmatik ekranıyla iPhone’un kimilerine biraz karmaşık geldi. Bunda iPhone’un kafaları karıştıran tuşsuz yapısının payı büyük elbette. Yine de kısa sürede pazarda hatırı sayılır bir yer kapması beklenen iPhone’un bu sorunlardan etkilenmeyeceği düşünülüyor. Fiyatına gelince: 4 gigabyte’lık modeli 499, 8 gigabyte’lık modeli ise 599 dolar. Ürün, yılın son çeyreğinde Avrupa pazarında olacak.

03.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004