Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Afganistan: Bomba hukuk üstünlüğü tanımıyor

Birleşmiş Milletler, İtalya ve Afganistan’ın öncülüğünde Roma’da düzenlenen ve Türkiye’nin Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından temsil edildiği Afganistan toplantısı dün sabah başladı. “Afganistan’da Hukukun Üstünlüğü” başlığı altında düzenlenen toplantıya, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) ülkedeki operasyonları sırasında sivillerin ölmesi de damgasını vurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in de katıldığı toplantıdan önce yetkililerin verdiği beyanatlarda, Afganistan’da ISAF güçlerinin bombardımanları sırasında sivil insanların ölmesinden duyulan rahatsızlık, kendini somut biçimde hissettirdi. BM rakamlarına göre, 2007 başından bu yana Afganistan’daki operasyonlarda ölen sivillerin sayısı 600’e ulaşmış bulunuyor.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai’nin, bu konuda duyduğu rahatsızlığı, önceki akşam İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Romano Prodi ile yaptığı görüşmelerde de dile getirdiği öğrenildi.

BM Genel Sekreteri Ban, Roma’da verdiği beyanatta, “Şiddetin halen sürmesinden ve özellikle sivillerin ölmesinde son derece kaygılıyım ve büyük üzüntü duyuyorum” dedi.

Konferansın ev sahipliğini yapan İtalya da sivillerin zarara uğramaması için çare bulunmasını istiyor. İtalya Savunma Bakanı Arturo Parisi, “Artık soruşturma açma dönemi geride kalmalı. Ya iyi nişan almayı öğrenmek ya da ateş açmaya kalkışmamak lazım” diye konuştu.

Roma’daki toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad tarafından temsil edilen ABD’nin ise bu konuda farklı bir yaklaşım sergilemesi dikkati çekti. Büyükelçi Halilzad, koalisyon güçleri arasında koordinasyonu güçlendirmeye itirazları olmadığını belirtmekle birlikte şöyle konuştu:

“Afganistan’da ABD askerleri, sivillerin zarar görmemesi için elinden geleni yapıyor. Ama silâhlar bazen hedef şaşırabiliyor. Savaş, mükemmel bir bilim değildir. Taliban güçlerinin sivilleri kalkan olarak kullandıklarını da unutmamak gerekiyor.”

/ ROMA

04.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Afganistan: Bomba hukuk üstünlüğü tanımıyor

  Ataşenin sır ölümü

  Bush: İran’a karşı Rusya ile anlaştık

  HRW: Kuzey Irak işkence kampı gibi

  Saldırının arkasından Hizbullah değil, Selefîler çıktı

  Lal Mescid önünde çatışma

  Bush, Libby’yi affetti

  Direnişçiler, Amerikan helikopteri düşürdü

  İran’ın İngilizce haber kanalı yayında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004