Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Borçla büyüme yoksullaştırıyor

İktisatçı Mustafa Sönmez, doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğüne dikkat çekerek, “Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor” dedi.

Sönmez, ilk çeyrek büyüme sonuçlarını değerlendirdi. Büyümenin 2007’nin ilk çeyreğinde de sürüyor görünmesinin, uzun zamandır olduğu gibi, yine yabancı kaynak girişiyle bire bir ilişkili olduğunu kaydeden Sönmez, “Türkiye ekonomisine yüksek boyutlu dış kaynak girişi, temposu biraz düşse de sürüyor. Sonraki çeyreklerde bu büyüme temposunun sürüp sürmeyeceği ise ‘taşıma su’yun yani dış kaynak girişine bağlı” dedi.

SICAK PARA ÇIKIŞA GEÇTİ

Yabancı kaynak girişinde, sıcak paranın giriş yerine çıkışa geçtiği, bu boşluğu da doğrudan yabancı sermayenin doldurduğunu belirten Sönmez, şu değerlendirmede bulundu: “2007’nin ilk dört ayında 10 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı yatırımlar, büyüme değirmenine taşınan suyun ana kaynağı oldu ama, çoğu banka, KİT satışlarından gelen bu paranın akışının daha ne kadar süreceği belli değil. Sıcak para trafiği ‘çıkış’ yönünde gelişirken mevcut stokun 70 milyar doları aştığı ve ani dalgalanmalarla bu stoktaki çıkışın artmasının nasıl bir kabus oluşturduğunu ve kalmak için hükümeti ve tabii sıcak para morfinmanlarını yüksek faize mecbur tuttuğunu unutmayalım.”

BÜYÜME İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLMADI

Doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğünü belirten Sönmez, “Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor” dedi. Reel ücretlerin hala 2001 kriz sırasındaki düzeyine gelemediği, büyümenin ücretlilere yansımadığının altını çizen Sönmez, “Büyüme, sürse de işsizliğe çözüm üretmiyor. Resmi kent işsizliği yüzde 13 bandının üstüne çıktı yine. Bunun gayriresmi boyutunun yüzde 20’nin üstü olduğunu da akılda tutmalı” dedi.

/ ANKARA

04.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Borçla büyüme yoksullaştırıyor

  Borsa rekor kırdı, dolar 1,29’a indi

  Pozantı yolu bu yıl tamamlanacak

  Vergi sistemi sil baştan

  Unakıtan: Asgarî ücret yüksek değil

  Yapımı 125 yıl süren İnebolu Limanı açılıyor

  İhracatın yüzde 87’si üç birlikten

  Şahdeniz’den gaz alımına başlandı

  İGDAŞ’a 54 bin yeni abone

  Kuraklık ekmek fiyatlarına yansımayacak

  Çaya ‘tır’lı tanıtım

  Sıcak, sebze-meyve fiyatını arttırdı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004