Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ekmekte zam beklentisi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kuraklık ve üretimin düşmesi gerekçesiyle un sanayicilerinin spekülatif bir şekilde un fiyatlarını artırdığını belirterek, ‘’Un fiyatları düşürülmezse, ekmekte yüzde 10-15’lik zam kaçınılmaz’’ dedi.

Balcı, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık sebebiyle buğday rekoltesinde yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını, bunu fırsat bilen tüccarın da sürekli buğday topladığını söyledi. Üreticinin de fiyatlarda artış beklentisi ile ürününü satmadığını anlatan Balcı, normalde 1-1,5 milyon ton stok bulundurması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarının ise 300 bin ton düzeyinde kaldığına işaret etti.

Bu gelişmeleri fırsat bilen un sanayicilerinin 50 kg’lık unun çuval fiyatını 32 YTL’den 37-39 YTL’ye yükselttiğini kaydeden Balcı, şöyle devam etti: ‘’Un fiyatlarındaki yüzde 17-20’lik artışı gerektiren bir durum şu anda yok. Gerekli önlemler alınıp un fiyatlarındaki artış düşürülmezse ve diğer girdilerde de artış olursa, yüzde 10-15’lik zam kaçınılmaz olur. TMO stoklarını artırmalı.’’ Halen Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının 2 YTL’nin altında olduğunu hatırlatarak, ekmek maliyetinin yüzde 30-40’ının undan, yüzde 25’inin işçilikten, kalanının da diğer giderlerden kaynaklandığını belirtti.

EKMEK MALİYETİNDE BUĞDAYIN PAYI YÜZDE 21

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasada ‘’buğday rekoltesindeki düşüşün ekmek fiyatlarının artmasına neden olacağı’’ yönündeki spekülatif açıklamalar üzerine, buğday-ekmek fiyatı konusunda bir hesaplama yaptı. TMO’nun hesaplamalarına göre, ekmek maliyetleri içinde buğdayın yapı yüzde 21 düzeyinde. Buna göre piyasada 50 YKr’ye satılan 300 gramlık ekmeğin içinde 10 YKr’lik buğday var. Hesaplamalara göre, unun maliyetinin yüzde 70’ini buğday oluşturuyor. Ekmeğin maliyeti içinde unun payı ise yüzde 30. Geri kalan yüzde 70’lik maliyeti, genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı kârı, bayi ücreti oluşturuyor.

/ ANKARA

06.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yatırımlara AB ölçüsü

  Bağırarak terörle mücadele olmaz

  Gül: Seçimler ertelenemez

  AB süreci devam etmeli

  Rehn: Türkiye, neden AB üyesi olmasın?

  ANAVATAN’da Mumcu’ya tepki

  Af Örgütü: Türkiye'de işkence mağdurlarına adalet yok

  Arınç’tan Çölaşan’a dâvâ

  Ekmekte zam beklentisi

  İsrafa ambalajlı çözüm

  Hangi sandıkta oy kullanacaksınız?

  Savcı, Tuğluk hakkında 5 yıl istedi

  Hava sıcaklıkları 6-8 derece azalacak

  İstanbul’un yatırımı eğitime

  OKS sonuçları Pazartesi açıklanacak

  Arakanlı Müslümanların dramını biliyor muyuz?

  Trafik kazalarında ağır fatura

  Sağlıkta insan odaklı dönüşüm

  Dönere standart getirildi

  Dünyada şimdi herkes turist


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004