Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KDV indirimi yansımadı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı üretici ve tüketici fiyat endeksi yüzde 10’luk KDV indiriminin hiçbir ürüne tam olarak yansıtılmadığını ortaya çıkardı. “Tüketicinin cebine yarayacak” denilen KDV indirimi üretici ile son satıcı arasında yok oldu.

TÜİK açıkladığı Haziran ayı üretici ve tüketici fiyat endeksi yüzde 10’luk katma değer vergisi (KDV) indiriminin hiçbir ürüne tam olarak yansıtılmadığını ortaya çıkardı. Endekse göre, bisküviden dondurmaya, meyve sularından salam sosise kadar 8 bin kalemi bulan ürün gruplarında yüzde 10 olması gereken indirim bazı ürünlerde hiç yapılmadı çok az üründe ise yüzde 7’yi geçmedi. “Tüketicinin cebine yarayacak” denilen KDV indirimi üretici ile son satıcı arasındaki yolda eridi.

TÜİK’in Haziran ayı verilerine göre yapılan incelemede olması gereken indirime en yakın indirimin yapıldığı ürünler sosis, salam, bisküvi, dondurma, cips, ketçap oldu. Baharatlar, lokum ve şekerlemeler gibi ürün grupları ise KDV indiriminin en az uygulandığı ürünler kapsamında yer alırken, yufka ve hamur tatlılarında fiyatların hiç değişmediği, nişastada ise fiyatların arttığı dikkat çekti. Örneğin, KDV indiriminden önce 70 YKr olan hazır çorbanın fiyatı indirimle birlikte 64 YKr olması gerekirken 69 YKr, 24.5 YTL olan sucuğun fiyatı ise 22.4 YTL olması gerekirken 23.5 YTL oldu.

Bazı marketler fiyatlarda küçük miktarda bir indirime giderken, kimileri ise indirime hiç yanaşmadı. Meselâ, KDV indiriminin geçerli olmadığı Mayıs ayında bir litre meyve suyunu 1.99 YTL’ye alan tüketici, indirimle birlikte aynı ürünü 1.82 YTL’ye alması gerekirken 1.92 YTL’ye razı oldu. Arada eritilen 10 kuruşluk fark ise KDV indirimini yansıtmayan bakkal, market gibi satış noktalarının, ya da ürünü dağıtan bayi, distribütör gibi aracıların cebine girdi.

İnmedi, yükseldi

Mayıs ve Haziran ayındaki üretici fiyatları karşılaştırıldığında ise ürünlerin fabrika çıkış fiyatında çok düşük oranda artış olduğu gözlendi. Sektördeki birçok kişiye göre Temmuz ayında fiyat artışları kendini daha çok hissettirecek. Dağıtım işi yapan bir firmanın yetkilisi, “Yüzde 10’luk KDV indirimi faturalara yansıdı. Fakat bakkalı marketi söz konusu indirimi ürünlere yansıtmıyor. Birçok satış noktası Haziran ayında kârını artırdı. Üretici firmalar bu durumdan rahatsız. Yeni zamlarla kendileri de bu pastadan pay almayı planlıyorlar” diyor. Dağıtımını yaptığı ürünlerde Temmuz ayında zam yapılacağının kendilerine bildirildiğini söyleyen yetkili, “KDV indirimi tüketicinin dışında herkesi memnun etti” diye konuştu.

/ ANKARA

08.07.2007


 

Memura yarıyıl zammı

Kamu personeli maaşlarına, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere uygulanacak zamma esas olan katsayılar belirlendi.

Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre, aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı 0,046985’ten 0,04835’e, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı 0,59812’den 0,62804’e, iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve malî sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise 0,0149’dan 0,01533’e yükseltildi.

Kamuda sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin mevcut ücret tavanı da 2 bin 451 YTL’den, yüzde 3,18 artırılarak 2 bin 529 YTL’ye çıkarıldı.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın değişik 3. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ücret tavanı, 2 bin 167 YTL’den 2 bin 241 YTL’ye yükseltildi. En yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı’nın aylık sözleşme ücret tutarı 2 bin 529 YTL iken, yüzde 3,20 artırılarak 2 bin 610 YTL olarak yeniden belirlendi.

Bazı kurum ve kuruluşların hizmet sözleşmesi esaslarında dikkate alınan taban ve tavan ücretlerine uygulanacak artış oranları da kararda yer aldı. Buna göre, 981 (dahil) YTL’ye kadar olanlar için yüzde 4, 981 YTL’den bin 191 (dahil) YTL’ye kadar olanlar için yüzde 3,8, bin 191 YTL’den bin 533 (dahil) YTL’ye kadar olanlar için yüzde 3,6, bin 533 YTL’den bin 189 (dahil) YTL’ye kadar olanlar için yüzde 3,4, 2 bin 189 YTL’den 2 bin 843 (dahil) YTL’ye kadar olanlar için yüzde 3,2, 2 bin 843 YTL’den daha fazla olanlar için yüzde 3 artış uygulanacak.

/ ANKARA

08.07.2007


 

Mavi Tünel, Göksu’yu kurutmayacak

Ermenek ve Göksu ana kollarıyla birlikte yılda 3,5 milyar metreküp suya sahip olan Göksu Nehri, Mavi Tünel ile Konya Havzası’na yılda 414 milyon metreküp su verecek.

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, düzenlenen törenle inşaatına başlanan Mavi Tünel Projesi, 17 kilometre uzunluğunda bir tünel ve Bağbaşı Barajı’ndan oluşuyor.

Yukarı Göksu Havzası’ndaki Göksu kolunun doğduğu noktada inşa edilecek olan Bağbaşı Barajı’nda toplanacak olan su, Mavi Tünel aracılığıyla, tabiî akış yönünün tersindeki Konya Kapalı Hazası’na tahliye edilecek. 17 kilometre uzunluğundaki tünelden yılda 414 milyon metreküp su Konya Ovası’na, tarımsal sulama, içme ve kullanma suyu olarak aktarılacak.

Yukarı Göksu Havzası’ndan alınacak suların, Akdeniz’e doğru akan nehrin sularını kayda değer oranda azaltmayacağını vurulayan yetkililer, şunları kaydettiler: ‘’Aksine, Bağbaşı’ndan sonra bölgeye yapılacak Bozkır ve Afşar barajlarıyla birlikte, bölgede sıkça yaşanan taşkınların önüne de geçilmiş olacak. Böylece, Silifke ve Ermenek gibi Göksu Havzası’ndaki yerleşim yerlerinde, büyük zararlara neden olan sel baskınları ve taşkınlar tümüyle önlenmiş olacak. Su miktarında kayda değer bir azalma olmadığı için, suların doğduğu Toroslar’ın tepesinden Akdeniz’e kadar olan tüm Göksu Havzası’nda, bölgedeki doğal yaşamı bozucu hiç bir etki yapmayacak. Projenin, çevreye en ufak olumsuz bir etkisinden bile söz edilemez.’’

Yetkililer, yaklaşık 93 milyon avro bedelle ihale edilen Mavi Tünel Projesi’nin, 5 yıl içinde tamamlanacağını dile getirdiler.

/ KONYA

08.07.2007


 

İslâmî bankalara yöneliş hızlandı

ABD merkezli Financial Insights kuruluşu hazırladığı raporda, İslâmî bankacılık sisteminin hızla yayıldığı bildirildi.

Son günlerde yayınlanan finans piyasası araştırmasına göre, Asya’da İslâmî bankacılık sisteminin hızla büyüdüğü ve dünya çapındaki geleneksel bankacılık uygulamalarından da yaygın hal aldığı belirtildi. Financial Insights kuruluşu hazırladığı raporda “İslâmî bankacılık ve finansın Asya’daki geleceği çok parlak bir döneme girmiş bulunuyor” şeklinde açıklamada bulundu. Raporda devlet yetkililerinin düzenli desteğinin devam etmesi bu hassas ve sağlam temelli uygulamanın devam etmesini sağlayacağı belirtiliyor.

/ NEW YORK

08.07.2007


 

Kâmil Koç’tan seçim indirimi

Kâmil Koç otobüs şirketi 22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerde seçmenleri sandığa, bakanlığın onaylı fiyat tarifesinden yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değişen indirimli fiyatlarla taşıyacağını açıkladı.

Koç’un indirimli bilet uygulamasından 21-22-23 Temmuz tarihleri arasında Seçmen Bilgi Kartı’nı gösteren yolcular istifade edecek. Firmanın indirimli bilet uygulamasından yararlanmak isteyen vatandaşların, Seçmen Bilgi Kartı ile birlikte bugünden itibaren Kâmil Koç’a ait bilet satış noktalarına başvurmaları yeterli olacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.07.2007


 

ABD, Çin ürünlerine savaş açtı

ABD’de yapılan bir araştırmada, ülkede satılan Çin mallarının yarıya yakının “güvensiz” olduğu sonucuna ulaşıldı.

Amerika’da ulusal çapta yapılan incelemede Çin yapımı yiyecek ve eşyaların sağlık şartlarına uymayan riskli maddeler içerdiği belirlendi. Müfettişler, Çin’den ithal edilerek ABD’de satılan ürünler arasında bulunan yiyecek, tarım eşyası, elbise, çocuk ve bayan eşyaları gibi mallarda yüksek oranda kalite ve güvenlik sorunları ile karşılaştıklarını açıkladı. Hükümet yetkilileri, hammaddesi Çin’den gelen yaklaşık 180 yiyecek fabrikasını kapatırken, Aralık’tan Mayıs ayına kadar süre zarfında 23 bin sahte veya kalitesiz yiyecek konulu dosyanın belirlendiğini bildirdi.

/ WASHINGTON

08.07.2007


 

Baykan, Düzce tesislerini açtı

Baykan Kombi, Düzce’de kurduğu Kombi & Panel Radyatör Üretim Tesislerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açtı.

2004 yılında temelleri atılan tesislerin, Ağustos 2005 yılında faaliyete geçmesine rağmen, İstanbul İkitelli’de ürettiği Panel Radyatör üretimini yeni tesislere geçiş sürecinden dolayı fabrikanın açılışını bu seneye bırakan Baykan, Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı önceki gün düzenlenen tören ile entegre tesislerin açılışını gerçekleştirdi. Tesislerin açılışında konuşan Erdoğan, organizede kurulan fabrikalar sayesinde istihdamının arttığını ve Düzce’nin çok kısa sürede kalkınmaya başladığını söyledi. Teşvik kapsamı çalışmaları sayesinde bir çok ilde işsizlik oranının azaldığını ifade eden Erdoğan, “Baykan Grup’un Kombi & Panel Radyatör Entegre tesislerinin Baykan ailesine ve Düzce halkına hayırlı olsun” dedi.

Konuşmalardan sonra Baykan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan, Başbakan Erdoğan ile birlikte tesislerin açılışını yaptı.

Açılışa ayrıca, AKP Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Düzce Belediye Başbakanı Mehmet Keleş, Sanatçı Murat Göğebakan, Baykan’ın Türkiye genelinde hizmet veren plazaları ve bayileri, İŞHAD(İş Hayatı Dayanışma Derneği) üyeleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Düzce Tesisleri

12 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 50 bin metrekare alan üzerindeki tesislerde tek vardiyada 50.000 adet kombi üretimi gerçekleştiriliyor. Fabrikanın maksimum kapasitesi yıllık 300.000 adet kombi. Türkiye’nin ve Avrupa’nın sayılı büyüklükteki tesisleri arasında yer alan tesis, dünyanın en ileri teknolojisine sahip. Montajı tamamlanan kombiler, gelişmiş bilgisayar kontrolu ile test edildikten sonra ambalajlanıyor.

Fabrikada, 3 yıl garantili Yıldız, Yıldız-Plus ve Güneş isimli yeni model kombiler ve 10 yıl garantili panel radyatör üretilirken, ayrıca üretilen bütün ürünler CE ve TSE belgeli.

Baykan hakkında

Isıtma ve Klima sektöründe hizmet vermek amacıyla 1987 yılında Üniversiteli iki arkadaş tarafından kurulan Skos Mühendislik ve Taahhüt firmasıyla temeli atılan Baykan Grup, önce proje bazında yaptığı çalışmalarını, daha sonra sektördeki firmalara Kombi, Radyatör, Klima ve yedek parça satışı yaparak ilerletti. İlk satış mağazasını 1991 yılında Güngören’de açan Baykan Grup, 1993 yılında İstanbul’a Doğalgaz’ın gelmesiyle birlikte, doğalgaz taahhüt ve dönüşüm işleri yapmaya başladı.

1997 yılında, İstanbul/ Bağcılar’da açılan ikinci mağazanın ardından, 1998 yılında ilk defa markalaşmaya gitti ve Baykan markasıyla üretimine başladığı Kelepçe ile üretici kimliğine de sahip oldu. Aynı yıl İtalya’dan alınan mümessillikle, Kargaz Oto Gaz Sistemleri adıyla Yaklaşık 70 binin üzerindeki aracın LPG dönüşümünü başarıyla gerçekleştirdi.

2000 yılında Bang-kong’tan ithal edilen Amena Klimaları ile klima ithalat ve satışına da başlayan Baykan Grup kısa zamanda sektörde adını hizmetten ve kaliteden ödün vermeyen firma olarak duyurdu.

2001 yılında İtalyan Merloni Group firmasına ürettirdiği kombilerin de piyasaya sürülmesiyle, sloganı olan ‘’ Isıtma ve Klima Mühendisiniz ‘’ kimliğine kavuşdu.

Radyatör üretim tesisimiz ise 2002 yılında, Baykan Isı Sistemleri A.Ş ve Alman ortaklığı ile İkitelli Sanayi Sitesinde, yıllık 250 bin metre kapasite ile kuruldu. 2004 yılında Düzce tesislerinin temeli atıldı, 2005 yılında faaliyete geçirildi. Tüketici odaklı yaklaşımıyla ürünler tasarlayarak verdiği servis hizmetiyle “Markaların Tüketici Üzerindeki Etkileri“ konulu araştırma sonuçlarına göre, kalitesine en çok güvenilen marka olarak Baykan Kombi 2007 yılı Tüketici kalite ödülü aldı.

Grup bünyesinde 16 Şirket 350 çalışanı, Türkiye’de 21 plaza ve 500’ü aşkın Bayii, Romanya’da (30 bayii) ve İtalya’da kurulu merkez şirket ve Bulgaristan, Yunanistan, Ukrayna, Kıbrıs, Azerbaycan, Kazakistan, Letonya, Rusya, Polonya, Suriye, Ürdün, İran başta olmak üzere 20 aşkın ülkeye ihracat yaparak pazarda kendinden söz ettiren bir firma konumuna geldi.

Yeni Asya / DÜZCE

08.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004