Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ulusalcı çetelere karşı “kitlesel refleks” çağrısı yapılacak mı?

Emekli subay ve astsubayların komuta ettiği çeteler memlekette kol geziyor... Çetelerin evlerine yapılan baskınlarda cephanelikler ve devlete ait gizli belgeler ele geçiriliyor…

Hukuk devletine kurulmuş muazzam bir komplo ortaya çıkarılıyor…

Anayasal güvenlik kurumlarına alternatif bir ordunun kurulmakta olduğu anlaşılıyor…

‘Genelkurmay Başkanlığı bu konuda mutlaka bir bildiri yayınlamıştır’ diye düşünüp kurumun internet sitesine bakıyorum; nafile.

İlahi korolarındaki başörtülü kız çocuklarını anayasal düzene karşı bir tehdit gibi gösterenler ve milleti “sözde” demokratlara, “sözde” özgürlükçülere, “sözde” barışçılara karşı kitlesel refleks göstermeye çağıranlar, sözde Kuva-yı Milliye’cilerin alternatif ordu kurma çalışmaları hakkında bir görüş bildirmekten imtina ediyorlar.

***

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt geçen gün emekli generallere hitaben yaptığı konuşmada çete meselesine değindi, ama meselenin özüne temas etmedi.

Dedi ki:

“Olayları izliyorum. Ancak içime sinmeyen bir şey var. Haberlerde bu kişilerden bahsederken, ‘emekli yüzbaşı, emekli binbaşı, emekli albay’ gibi ifadeler kullanılıyor. Adı geçen kişilere bakıyoruz, ordudan tardedilmiş, çıkarılmış. Yani TSK ile hiçbir ilişkileri kalmamış. Biz üzerimize düşeni yapıp bu kişileri ihraç etmişiz. Ama hâlâ adları, asker oldukları dönemdeki rütbeleriyle anılıyor. İşte bu durum beni çok üzüyor. Bu konuda daha dikkatli davranma görevi medyaya düşüyor.”

Büyükanıt’ın bu rahatsızlık beyanını memnuniyet ve hürmetle karşılıyoruz, fakat yetersiz buluyoruz.

Bir konuşmasında “Türkiye’de irtica tehdidi vardır ve her önlem alınmalıdır” diyebilen Genelkurmay Başkanı, “Türkiye’de ulusalcı terör tehdidi vardır ve her önlem alınmalıdır” da diyebilmeliydi.

***

Büyükanıt bir yana…

“Ne mutlu Türküm diyene” demeyen herkesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi düşmanı ilan eden Genelkurmay bildiricilerine soruyoruz:

“Ne mutlu Türk’üm diyene” diye diye hukuk devletinin canına okuyan çeteler hakkında da zehir zemberek bir bildiri yayınlayacak mısınız, yayınlamayacak mısınız?

Atatürkçülük, vatanseverlik, milliyetçilik, Kuva-yı Milliye’cilik kisvesi altında terör üreten çetelere ve bunların terörüne psikolojik zemin hazırlayan sözde sivil toplum kuruluşlarına karşı da milleti “kitlesel karşı koyma refleksini” göstermeye çağıracak mısınız, çağırmayacak mısınız?

Bundan sonraki bildiriniz ya bu mahiyette olmalı yahut hiç olmamalı.

Tercihimiz tabii ki ikinci şık.

***

Doğru olan, yasal olan, ideal olan, ordunun ancak kendi görev alanıyla ilgili görüş bildirmesidir - ve görüşünü “kamuoyuna saygı ile” değil, Başbakan’a saygı ile bildirmesidir.

Bu kuralın bozulması, ordunun, sadece irtica (!) veya demokrasi-özgürlük-barış istismarcılığı (!) gibi konularda yaptığı açıklamalar yüzünden değil, bazı konularda YAPMADIĞI açıklamalar yüzünden de tartışma konusu olmasını -yıpranmasını- kaçınılmaz kılıyor.

Zararın neresinden dönülürse kâr; Genelkurmay’da bildiri/beyanat yasağı ilan edilmeli ve bu yasak kararlılıkla uygulanmalıdır.

Yeni Şafak, 10.7.2007

Hakan ALBAYRAK

11.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kemalist bilim anlayışı

  Çeteleri kanıksamak

  ‘Vatansever çeteler’ ve hükümetin telâfi sınavı

  En hakikî mürşit hamamcı Hurşit mi?

  Ulusalcı çetelere karşı “kitlesel refleks” çağrısı yapılacak mı?

  Haydut fonlar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004