Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Müşerref’ten camide katliâm

Pakistan’ın başşehri İslamabad’da, ordunun Lal Mescit’e şafak sökmeden düzenlediği operasyonda ölen sivillerin sayısı 50’ye, asker sayısı da 8’e yükseldi. Ordu sözcüsü General Vahid Erşad, şu ana kadar 27 kadının kurtulduğunu, içeride daha fazla kişinin rehin olduğunu söyledi. Çatışmaların artarak sürdüğünü belirten Erşad, “Adım adım yaklaşıyoruz, bu nedenle başka bir zarar yok” dedi.

Erşad ayrıca, militanların lideri Abdülrahim Gazi’nin, içeride kadın ve çocukları canlı kalkan olarak kullanarak kendisine barikat kurduğunu ileri sürdü. İslamabad yerel yöneticisi Halid Pervez ise askerlerin Lal Mescit baskından sonra medreseye girmeye çalıştığı ve halen devam eden operasyonda kaçan 26 çocuğun ardından, yaklaşık 50 kadının da serbest kaldığını belirtti. Aaj televizyonu muhabiri de, cami yolunda onlarca kadının burkalarıyla yürüdüğünü aktardı.

Lal Mescit’in yanı sıra bir kadın medresesinin de bulunduğu ve Taliban yanlılarının hakim olduğu külliye, bir haftadır askerlerin kuşatması altındaydı. Militanlar, yaklaşık 150 kişiyi rehin tuttuklarını öne sürüyor.

Lal Mescit’teki militanların lideri Gazi de, özel GEO TV kanalına verdiği demeçte, saldırıda annesinin silâhla yaralandığını savundu. Gazi, operasyonun ardından yaptığı açıklamada “Hükümet tüm gücü kullanıyor. Bu çıplak bir saldırı” dedi ve şehit olacağını söyledi.

Adını açıklamayan bir askerî yetkili de şu ana dek 51 militanın yakalandığını ya da teslim olduğunu söyledi.

Makineli tüfekler, roketatarlar, el bombaları, küçük silâhlar ve molotofkokteylleri bulunan militanların, üslendikleri camiden savaşırken, minarelerden de ateş açtıkları belirtiliyor. Askerî yetkili, militanların mescidin yakınındaki medreseye de bubi tuzakları yerleştirdiklerini ifade etti.

Bu arada, hükümetin atadığı 12 kişilik arabulucu heyetinde bulunan dinadamı Rahmetullah Halil, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i, militanların lideri Abdulraşid Gazi ile görüşmelerinden sonra hazırlanan anlaşma taslağını sabote etmekle suçladı. Halil, söz konusu anlaşmada Gazi’nin kısa süreli koruyucu amaçlı gözetim altına alınması ile medrese öğrencilerinin bırakılması maddelerinin bulunduğunu kaydetti.

Halkın kendilerinden iyi haberler duyacağı için mutlu olduklarını, ancak taslak anlaşmanın maddelerinin hükümetçe değiştirildiğini belirten Halil, neden böyle olduğunu bilmediklerini söyledi ve “Hükümet, bugün kan dökülmesinden sorumludur” ithamında bulundu.

Yetkililer, arabulucuların güvenlik endişesiyle mescide girmediğini, militanlarla telefon aracılığıyla müzakerelerde bulunduklarını belirtti.

Operasyon altındaki Lal Mescit’in üzerinde bir helikopterin sürekli uçtuğu, olay yerinde de 40 kadar ambulansın bulunduğu ifade ediliyor.

/ İSLAMABAD

11.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müşerref’ten camide katliâm

  Arafat’ın katili Dahlan

  Bush'a destek dibe vurdu

  Sonunda ahbap oldular

  Sarkozy-Hizbullah atışması

  Sarkozy Cezayir’den özür dilemiyor

  Olmert: Batı Şeria Gazze ayrımını istemiyoruz

  Rumlar, çözüm için harekete geçmiyor

  Soyadı ‘cehennem’ olunca...


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004