Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Papaz Müslüman oldu

Amerika’da 23 seneden beri Seattle’daki St. Mark’s Episkopal kilisesinde görevli bayan papaz Ann Holmes Redding, Müslüman olarak namaza başladığını açıkladı. Redding ayrıca son onbeş aydan beri de İslâm dininin vecibelerini yerine getirdiğini belirtti.

Bu açıklama Episkopallerin tepkisine sebep olurken Redding’in görevden alınmasına karar verildi. Kilisenin önde gelenlerinin kendisine gönderdiği elektronik postayla Redding’i görevinden uzaklaştıran emekli papaz Geralyn Wolf, bunun gerekçesini ise “Hıristiyan inancının doktrinlerine bağlı kalması gerekiyordu. Bu durum kendisinin papazlık görevini yerine getiremeyeceğini ifade ediyor” şeklinde açıkladı. Wolf ayrıca bundan sonra Redding’in Episkopal papaz olmanın hiçbir sorumluluğunu yapmayacağı gibi imtiyazından da faydalanamayacağını dile getirdi. Bu sene sonunda Wolf ve Redding’in bir araya gelerek konuyu tekrar ele almaları bekleniyor.

/ NEW JERSEY

12.07.2007


 

Kameralı sistem AB’de yaygınlaşıyor

Dünya genelinde artan terör tehlikesine karşı ülkeler çeşitli tedbirler almaya çalışıyor. Buna rağmen olan saldırıların kısa zamanda çözülmesi için ülkeler, İngiltere’deki kamera sistemine özeniyor. Londra’daki 7 ve 21 Temmuz saldırısının ve son haftalardaki arabalı saldırı girişimlerinin faillerinin bulunmasında kamera görüntüleri anahtar rol oynamıştı.

Hollanda’daki şehir ve ilçeler, kameralarla takip edilmeye başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, toplu taşıma araçlarında geniş bir kamera ağı yerleştirmeyi düşündüğünü söyledi. New Yorklu yetkililer, Manhattan’daki otobüslere kamera yerleştirmeyi düşündüklerini belirtirken metrolara da hareketleri takip edebilen kameralar yerleştirmeyi düşündüklerini kaydetti. İngiltere’deki saldırı girişiminin ardından demeç veren Sarkozy, “İngiliz polisinin, kamera sistemi ile yakaladığı etkinlik beni etkiledi. Benim açımdan kişisel özgürlükler ile insanları koruma adına kamera yerleştirme arasında bir çelişki yok.” dedi.

İngiltere’de halihazırda 4 milyon kamera bulunuyor. İngiliz polisi, bir kişinin günde ortalama 300 kamera tarafından çekildiğini belirtiyor. İngiliz polisi, 21 Temmuz’daki saldırı girişiminin ardından zanlıları kamera görüntüleri ile yakalamıştı. 18 bin saatlik görüntüler, 7 saate indirilerek mahkemede de kullanılmıştı.

Dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan kameralarla takip sistemi, İngiltere ve Arupa’daki bazılarını üzüyor. Fransa’da kişisel bilgilerin gizliliğini korumakla görevli kamu kuruluşu “gözetim toplumlarına dönüşüyoruz” uyarısında bulundu. Kurumu başkanı Alex Turk, “Teknolojik yenilikler ilerlemenin yanı sıra tehlikeyi de beraberinde getiriyor. İnsanlar, bunun getirdiği rahatlıktan memnun ancak tehlikesinden çok az haberdar.” dedi.

Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu), kamu alanlarına yerleştirilen kameralarla devletin halkı izlemesinin kişisel özgürlüklere tehdit olduğunu açıkladı.

/ LONDRA

12.07.2007


 

Dünyada 14 milyon mülteci yaşıyor

Dünyada geçen yıl mülteci sayısının 2 milyon artarak 14 milyona yaklaştığı bildirildi. ABD Mülteciler ve Göçmenler Komitesinden yapılan açıklamada, bunun 2001’den bu yanaki en yüksek rakam olduğu belirtilirken, artışın sebeplerinden birinin Irak’tan kaçışın sürmesi olduğu kaydedildi.

96 yıl önce kurulan özel komitenin açıkladığı rakamlara göre, geçen yıl Suriye 449 bin, Ürdün 250 bin, Mısır 80 bin dolayında Iraklı mülteci kabul ederken, ABD 202 kişiyi yerleştirdi. Komite, mültecilerin durumunu belirlemede kullanılan, fiziksel koruma, alıkoyma, hareket özgürlüğü ve kendi geçimini sağlayabilmeyi içeren 4 kategoride durumun kötüye gittiğini de bildirdi. Mültecilerin durumu konusunda karnesi en iyi olan ülkeler Kanada ve Benin olurken, Rusya 4 kategoride de sınıfta kaldı. Iraklı mültecilere en çok ev sahipliği yapan Arap ülkeleri ise mülteci haklarının ciddi şekilde ihlâli yüzünden eleştirildi.

/ WASHINGTON

12.07.2007


 

Almanya uyum yasasını kabul etti

Alman hükümeti, ülkede yaşayan yabancıların uyumu için çok sayıda önlem öngören Ulusal Uyum Planını kabul etti.

Hükümetin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, dün Berlin’de düzenlenen kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, bugün düzenlenecek Uyum Zirvesinde Başbakan Angela Merkel tarafından tanıtılacak Ulusal Uyum Planının 150 somut önlem içerdiğini bildirdi.

Ulusal Uyum Planı ile özellikle uyum kurslarının artırılmasının ve göçmen ailelerin çocuklarına daha iyi eğitim imkanları sağlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Böhmer, “Hükümet böylece, ülkemizde yaşayan göçmen kökenli 15 milyon insanın uyumuna önemli ölçüde katkı sağlamaktadır” dedi.

/ BERLİN

12.07.2007


 

Tamillerin son kalesi de düşürüldü

Sri Lanka’da hükümet güçleri, ülkenin doğusundaki son Tamil kalesini de ele geçirdi. Bunun, Tamillerin yaklaşık 25 yıllık mücadelesine önemli bir darbe olduğu belirtiliyor.

Tamiller, ülkenin kuzeyinde bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutuyor. Ancak Thoppiagala’daki üssün düşmesiyle hükümet, 14 yıldır ilk kez doğunun kontrolünü tamamen ele geçirmiş oldu. Üssü ele geçiren askerlerin kaçan Tamillerin peşine düştüğü belirtildi. Üs, kayalıkların ve mağaraların bulunduğu bir bölgede bulunması nedeniyle gerillalar için ideal bir sığınak yeriydi. Hükümet, geçen yılki şiddetli çatışmalarda ülkenin doğusundaki diğer Tamil üslerini de teker teker ele geçirmişti. Gerillaların sözcülerinden Rasian İllanthirayan, hükümet güçlerinin üssü ele geçirmiş olabileceğini, ancak bunun doğudaki direnişin bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Taktiklerini değiştirdiklerini belirten sözcü, “Burada barış içinde kalabilecekleri kuşkulu” diye konuştu. Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları, ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsızlık için 1983’ten beri mücadele ediyor. Azınlıktaki Tamiller, çoğunluktaki Sinhalileri kendilerine ayrımcılık uygulamakla suçluyor.

/ KOLOMBO

12.07.2007


 

Bulgar hemşirelerin idamı onaylandı

Libya Yüksek Mahkemesi, Libyalı çocuklara kasten HIV bulaştırmaktan suçlu bulunan Bulgar hemşirelerle Filistinli doktorun ölüm cezalarını onayladı.

Hakim Fethi Daha kararını açıklarken, “Mahkeme sanıkların başvurularını reddeder ve ölüm cezalarını onaylar” dedi.

Ancak Hakim Fethi Dahan’ın verdiği karar nihai değil. Başkanlığını adalet bakanının yaptığı Libya Yüksek Yargı Konseyi’nin kararı değiştirmesi ve hatta sanıkları affetmesi yetkisi bulunuyor. Libyalı yetkililer, çocukların tıbbi bakımının finanse edilmesi konusunda Avrupa Birliği ile çocukların aileleri arasında anlaşmaya varılması halinde Konsey’in sanıkların serbest bırakılmalara karar verebileceğini belirtiyorlar.

Libya nakit “tazminat” talep ediyor, ancak Bulgaristan bunun hemşirelerle doktorun suçlu olduğunu kabul etmek anlamına geleceği düşüncesiyle “tazminat” adı altında para vermeye yanaşmıyor.

Çocukların alileri çocuk başına 10 milyon avro talep etmişlerdi. Bulgar hemşireler Kristiana Valçeva, Nasya Nenova, ValyaÇerveniaşka, Valentina Siropulo, Snejana Dimitrova ve Bulgar vatandaşlığına geçen Filistinli doktor Eşref Cuma Hacuc, 2004’te Bingazi’de 56’sı ölen 426 Libyalı çocuğa kasten HIV bulaştırdıkları gerekçesiyle Aralık ayında idama mahkum edilmişti.

8 yıldır tutuklu bulunan hemşire ve doktorlar masum olduklarını, işkence altında suçu kabul etmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Bazı Batılı bilim adamları, asıl suçlunun ihmal ve hastanenin hijyen koşullarının kötülüğü olduğunu öne sürüyorlar.

/ TRABLUS

12.07.2007


 

‘Kaide tedhiş timi ABD yolunda’

İngiltere ve İskoçya’daki başarısız saldırı girişimlerinin ardından ABD’de, El Kaide örgütünün yeni tedhiş eylemler düzenleyebileceği yönünde kaygı yaşanmaya başladı.

ABC televizyonu, ABD istihbarat yetkililerinedayanarak verdiği haberde, El Kaide’ye bağlı en az birterör timinin ABD’ye doğru yola çıkmış, hatta ülkeyeulaşmış olabileceğini ileri sürdü, ancak başka ayrıntıvermedi.

ABC, artan şiddet riski algılaması doğrultusunda,alınabilecek önlemlere ilişkin Beyaz Saray’da bir toplantı yapılacağını duyurdu.

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff,Chicago Tribune gazetesinin yöneticileriyle yaptığıtoplantıda, “içimde terör riskinin arttığı bir dönemegirdiğimiz yönünde bir his var” dedi.

Chertoff, El Kaide’nın yaz aylarında faaliyetleriniartırma eğilimine girdiğine işaret etti.

/ WASHINGTON

12.07.2007


 

Katolik Kilisesi’nden tacize ilk ceza

İspanya Yüksek Mahkemesi, 12 yaşındaki bir çocuğa cinsel tacizde bulunan rahibe göz kulak olamadığı için Madrid Başpiskoposluk makamına verilen 30 bin avro para cezasını onayladı.

Katolik Kilisesinde reşit olmayan çocuklara cinsel taciz olayları geçmişte yaşansa da ilk kez mahkeme, Katolik Kilisesini de sorumlu tutarak ceza verdi. 1999-2001 yılları arasında 12 yaşındaki çocuğa birçok kez cinsel tacizde bulunduğu belirlenen 74 yaşındaki rahip Rafael S.N., 2 yıl hapis cezası alırken, rahibin çalıştığı kilisenin içinde cinsel tacizde bulunduğu belirtildi. Yüksek Mahkeme, rahibin bağlı bulunduğu Madrid Başpiskoposluğunu da sivil sorumluluğunu yerine getirmeyerek çalışanlarına göz kulak olmama ve kontroletmemekten kusurlu buldu.

/ MADRİD

12.07.2007


 

NATO’dan sivil katliamı

Afganistan’ın Kunar vilayeti valisi, vilayette geçen hafta NATO güçlerinin düzenlediği hava operasyonunda 27 sivilin öldüğünü bildirdi.

Vilayetteki soruşturma kurulunun başkanı da olan vali Şalizai Didar, dün yaptığı açıklamada, cuma günü düzenlenen operasyonda ayrıca 37 Taliban’ın öldüğünü belirtti. NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) sözcüsü, konuyla ilgili valinin kendilerine bilgi verdiğini, kendi soruşturmasını yapmayan ISAF’ın valinin verdiği sayıya güvendiğini kaydetti. Sözcü, direnişçilerin, sivillerin çoğunu canlı kalkan olarak kullandığını ileri sürdü.

/ ASADABAD

12.07.2007


 

Bin Ladin’in oğlu bir İngilizle evlendi

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in 27 yaşındaki oğlu Ömer Bin Ladin, 51 yaşındaki bir İngiliz kadınla evlendi.

İngiltere yayımlanan Times ve Sun gazetelerinin haberlerinde, Jane Felix-Browne adlı İngiliz kadınının, Usame Bin Ladin’in dördüncü oğlu Ömer bin Ladin’le, tedavi için bulunduğu Mısır’da eylül ayında karşılaştığı belirtildi. 3 çocuğu, 6 torunu bulunan, Zeyna Muhammed adını da kullanan Felix-Browne, Ömer’le, kocasının yaşadığı Suudi Arabistan’da İslami kurallara uygun olarak evlendiğini söyledi. Felix-Browne, “Aşık olduğum adamla evlendim. O benim için yalnızca Ömer” dedi. Altıncı kez evlenen İngiliz kadını, ikinci evliliğini yapan Ömer’in, babasını en son 2000 yılında Afganistan’da gördüğünü, savaşmanın doğru olmadığını düşündüğü için babasını terk ettiğini belirtti.

/ LONDRA

12.07.2007


 

UAEK heyeti Tahran’da

UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen başkanlığındaki 4 kişilik “teknik, hukuki ve siyasi heyet”, İran’ın nükleer programında sorun oluşturan konuların çözüme kavuşturulmasında bir çerçeve belirlemek için İran Atom Enerjisi Kurumu yetkilileriyle görüşecek.

UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen başkanlığındaki 4 kişilik “teknik, hukuki ve siyasi heyet”, İran’ın nükleer programında sorun oluşturan konuların çözüme kavuşturulmasında bir çerçeve belirlemek için İran Atom Enerjisi Kurumu yetkilileriyle görüşecek.

Heyetin, görüşmelerden önce İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Ali Laricani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Laricani, geçen ay sonu UAEK Başkanı Muhammed El Baradei ve AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmüştü.

Tahran yönetimi, olumlu geçtiğini ifade ettiği görüşmelerden sonra BM heyetini İran’a davet etmişti. İran’ın UAEK’deki daimi temsilcisi Ali Asgar Sultaniye, heyetin “teftiş için gelmeyeceğini ve nükleer tesisleri denetlemeyeceğini” belirtmiş, 2 gün sürecek görüşmelerin, “mevcut sorunların 60 günde çözülmesi için yöntem belirlenmesi üzerine yoğunlaşacağını” söylemişti.

/ TAHRAN

12.07.2007


 

'Zenci' tarihe gömüldü

Sokaktaki Amerikalının İngilizcesinin en çok kullanılan kelimelerinden biri olan “nigger(zenci)” kelimesi, sembolik bir cenaze töreniyle tarihe gömüldü.

Detroit’teki cenaze törenine, her yaştan binlerce kişi katıldı. Atlı cenaze arabasında bir tabutla sembolize edilen “zenci”, daha sonra şehir mezarlığına gömüldü. Törende “Bugün sadece bir kelimeyi gömmüyoruz” diye konuşan Detroit belediye Başkanı Kwame Kilpatrick, “Onu ruhumuzdan ve aklımızdan çıkarıp atıyoruz” dedi.

/ DETROİT

12.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004