Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Memur emeklisine de yüzde 3

Memur emeklilerine de yüzde 3 ile 4 arasında zam yapılacağı belirtildi. Yeni ayarlamayla bir emekli müsteşar aylık 3.011 YTL, emekli hizmetli de 730 YTL alacak. İşçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı ise 2.030 YTL’ye çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı, ‘’Özlük Hakları ve diğer ödemeler’’ ile ilgili genelge yayımladı. Müsteşar Hasan Basri Aktan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, memur maaş katsayısı 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere 0,04835, taban aylık katsayısı 0,62804, yan ödeme katsayısı da 0,01533 olarak belirlendi. KİT’lerde sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin mevcut ücret tavanı 2 bin 529 YTL’ye yükseltildi.

Sözleşmelilerin ücret tavanları da gruplar itibariyle yüzde 3 ile yüzde 4 arasında artırıldı. Buna göre, tavan ücreti 981 YTL’ye kadar olanlara (981 YTL dahil) yüzde 4, 2 bin 843 YTL’den fazla olanlara yüzde 3 ve aradaki dilimlere de bu 2 limit arasında zam oranı uygulandı.

Alınan bilgiye göre, bir müsteşarın emekli aylığı 1 Temmuz itibarıyla 3.011 YTL’ye yükselecek. Genel Müdürlerin 2 bin 565 YTL olan emekli aylığı 2.649 YTL’ye çıkacak. 3’ün 8’inden emekliye ayrılan bir memur 810 YTL, 7’nin 9’undan emekli olmuş bir hizmetli 730 YTL emekli aylığı alacak. 1’in 4’ünden emekli öğretmenin aylığı 953 YTL, aynı dereceden emekli uzman doktorun aylığı da 1.197 YTL olacak.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Sebze ucuzluyor

Tarla ürününün bollaşması nedeniyle, sebze fiyatları düşmeye başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yetkililerinden alınan bilgiye göre, sera ürünün sona ermesi ve tarla ürününün pazara bol miktarda girmesi sebze fiyatlarına yansıdı.

Antalya Toptancı Hali’nde sebze fiyatları geçen haftaya göre önemli oranlarda düştü. Bamyanın fiyatı 50 YKr, dolmalık biberin 60 YKr, muhacir biberin 20 YKr, sivri biberin 40 YKr, domatesin 25 YKr, ala barbunyanın 1,20 YTL, beyaz barbunyanın 50 YKr, ıspanak ve kabağın 10’ar YKr, karnabaharın 20 YKr, patlıcanın 40 YKr, ithal muzun 1,00 YTL, sarımsağın fiyatı 50 YKr ucuzladı.

Üretim bolluğu yaşanan karpuz fiyatları da düştü. Toptancı halinde kilosu 15 YKr’den işlem gören karpuzun fiyatının önümüzdeki günlerde daha da düşeceği bildirildi.

/ ANTALYA

12.07.2007


 

Patates üreticisi don ve kuraklık mağduru

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Bursa’nın İnegöl ilçesinde, don ve kuraklık yüzünden rekolte düşüşü yaşayan üreticiler, fiyatın geçen yılın 10 YKr gerisinde olmasından yakındı.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, ilçeye bağlı Alanyurt beldesinde patates hasadı yapan çiftçi İbrahim Doğru’ya ait tarlada incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını dinledi. Özbil, çiftçilerin zor şartlar altında geçimlerini sağladıklarını ifade ederken, ‘’Bizzat şahit olduk ki, üretici perişan durumda. Ürettiğinin karşılığını alamadığı gibi bir de zarar ediyor. Yaşanan kuraklık ve don nedeniyle normalde dönüm başına 3 ton rekolte beklerken, 2,5 ton ürün alabildiler. Fiyatlar ise geçen yıl ki fiyatların 10 kuruş aşağısında. Çiftçi ne yapacağını şaşırmış vaziyette’’ diye konuştu.

/ İNEGÖL

12.07.2007


 

Ceyhan’da rafineri sevinci

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile petrol limanı haline gelen, Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Adana’nın Ceyhan ilçesinde, Petrol Ofisi (POAŞ) Akdeniz Rafinerisinin kurulacak olmasının sevinci yaşanıyor.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, yaptığı açıklamada, 4,5 milyar dolarlık yatırımla bin kişiye istihdam sağlayacak, 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli rafineri için geri sayımın başladığını bildirdi. Duru, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), Petrol Ofisi ve Avusturyalı OMV ortaklığının lisans başvurusunun onayladığını, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapan şirketin, 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alacağını ve rafineri çalışmalarına başlayacağını belirtti.

/ ADANA

12.07.2007


 

Merdivenaltı üretim tehlike saçıyor

Aksu-Vital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, sağlıksız şartlarda üretim yapan merdivenaltı üreticilerinin gerektiği kadar denetlenememesinin büyük tehlikeler oluşturduğunu söyledi.

Aksu, 104.4 Bizim Radyoda yayınlanan yapımcılığını ve sunuculuğunu Recep Taşcı’nın yaptığı “Reel Sektör” programına konuk oldu. Gıda sektörünün ele alındığı programda, Aksu, gıda da denetim ve yetki karmaşası olduğunu ve acilen tedbir alınması gerektiğini belirtti. Hijyen dışı üretilen ürünlerin çocuklar için daha tehlikeli olduğunu kaydeden Aksu, toplumun sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlığı sebebiyle modern tıbbın ilerlemesine rağmen kanser vakalarının arttığını anlattı.

Yetkilileri İSO 9000 ve HACCP gibi hijyenik, sağlıklı ve kaliteli üretim belgeleri konusunda daha etkin olmaya çağıran Aksu, sağlıksız şartlarda üretim yapan merdivenaltı üreticilerinin gerektiği kadar denetlenememesinin büyük tehlikeler oluşturduğuna işaret etti.

İnsanları organik ürünler tüketmeye davet eden Aksu, özellikle balı sofralardan eksik etmemek gerektiğine ve bilinçli beslenmeye dikkat çekti. Çalışmaları hakkında bilgi de veren Aksu, Türkiye’nin lezzet haritasını oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.07.2007


 

Mikrosan, çiftçinin yüzünü güldürecek

Kuraklığın kapımızı çaldığı bu günlerde Mikrosan ve DRTS ortak girişimi sadece Türk çiftçisinin değil dünya çiftçisinin de yüzünü güldürecek.

Mikrosan Makine ve Kalıp Sanayi A.Ş., Amerikalı DRTS PRODUCTS ile işbirliği yaparak imal ettiği damla sulama borusu üreten makineyi Gebze’de düzenlediği toplantı ile tanıttı. Sektör temsilcilerinin de bulunduğu tanıtım toplantısında konuşan Mikrosan Satış ve Pazarlama Müdürü Rauf Rustamov, Mikrosan markası ile Kocaeli Gebze’de ileri teknoloji ile üretilecek makinelerin, yapılan joint-venture (ortak girişim) anlaşması çerçevesinde sadece Türkiye’deki boru üreticisi firmalara değil, dünyaya da pazarlanacağını söyledi. DRTS firmasıyla bir yıl önce tanıştıklarını ve projeyi üretmek konsunda anlaştıklarını anlatan Mikrosan Genel Müdürü Naci Sönmez de, uzunluğu 60 metreye varabilen hattan oluşan yeni makineyi 120 günde yaptıklarını ve bir yılda en az 10 hat üretmeyi planladıklarını kaydetti.

Genel Müdürü Amerikalı Doron Mamo da, makinanın Avrupa’da 275-300 bin Euro arasında satıldığını ifade ederek, kendilerinin ise kısa bir süre için 215 bin Euro’dan satacaklarını söyledi. Mamo, fiyata kurulumun dahil olduğunu belirtti.

Makinalarda üretilecek damla sulama boruları tarımsal sulamada suyun gereksiz kullanımının önüne geçerken, kontrollü üretimi de beraberinde getirecek.

/ İSTANBUL

12.07.2007


 

Sabah ve Atv’nin satışı hızlanacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin, Sabah ve Atv’ye el konmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının yanlış olduğunu belirterek, “Bazı konularda çıkan mahkeme kararlarına bakıldığında neredeyse iki kanun var gibi. Süreç öyle işletiliyor ki, biz alacağımızı alamaz hâle geliyoruz. Yürütmeyi durdurma kararı doğru değil” dedi.

NTV yayınında soruları cevaplayan Ertürk, Atv ve Sabah’ta mahkemenin kararını uygulamak zorunda olduklarını kaydederek, “Burada el koyma kararı tedbir kararıdır. Arkadaşlarımız orayı iyi yönetiyor; zarar söz konusu değil. Arkadaşlarımız bu varlıkları yönetmeye devam edecek” diye konuştu. Satış sürecini biraz daha hızlandıracaklarını belirten Ertürk şunları söyledi: “Henüz modeli belirlemedik. Uzan Grubu satışlarında denediğimiz varlık satışı modeli ya da hisse satmak gibi bir imkân söz konusu. Varlık bütününü bir arada piyasaya sunmayı düşünüyoruz. RTÜK’ün kuralları var. Ciner ve Bilgin Grubu’nun rızasıyla ihalesiz satış da mümkün.” Ertürk satışı bu yıl içinde tamamlamayı düşündüklerini, gelirin 1 milyar doları aşmasını beklediklerini kaydetti.

/ İSTANBUL

12.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004