Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

DP hizmete talip

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, “Türkiye’den milletin dışında hiçbir güce bağımlı ve bağlı olmadan siyaset yapan yegane kurum ve genel başkan bu partidedir. Onun için de iktidara geldiği zaman ihtiyacı olan kesimlerin taleplerine karşılık verme kabiliyeti de sadece bu partidedir. Bu parti bir çıkar dağıtmıyor, ihale dağıtmıyor, menfaat dağıtmıyor. Burası para pul da dağıtmıyor. Burada çileye, millet adına hizmete talip olanlar vardır” dedi.

Bir süre önce DP konvoyunda meydana gelen kazada hayatını kaybeden üç partilinin mevlit programına katılmak için Aksaray’a gelen Ağar burada yaptığı konuşmada, Aksaray’da siyaset yapmaya gelmediklerini, kazada hayatını kaybeden arkadaşları için dini vecibelerini yerine getireceklerini söyledi. ‘’Mitinglerde gösterdikleri performans ve güçten dolayı AK Parti’nin şaşkınlık içinde olduğunu’’ ileri süren Ağar, şunları kaydetti: ‘’Devletin bütün imkanlarını kullanan her türlü baskıyla, CHP’nin tek parti iktidarlarını aratmayan bugünkü AK Parti iktidarı, şaşkınlık içindedir. Özellikle medya ağırlıklı kurulan tezgahların vatandaşlar tarafından iyi anlaşılması gerekiyor. Yüksek bir iradeyle Türkiye’nin en korkunç ve en muhteşem mitinglerini yapmaya başladık. Medya pompalamasıyla, onun pompalamasıyla yola çıkanların nefesleri tükendi. 60 miting yapacaklardı. Hiçbirinin bizim mitinglerimize yetişebilme imkanı yok. Kimi 60’tan 10’a düştü, kimi de 15’e düştü.’’

DP’nin seçim öncesi ne derse seçimden sonra da onu yapabilecek yegane parti olduğunu savunan Ağar, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’den milletin dışında hiçbir güce bağımlı ve bağlı olmadan siyaset yapan yegane kurum ve genel başkan bu partidedir. Onun için de iktidara geldiği zaman ihtiyacı olan kesimlerin taleplerine karşılık verme kabiliyeti de sadece bu partidedir. Bu parti bir çıkar dağıtmıyor, ihale dağıtmıyor, menfaat dağıtmıyor. Burası para pul da dağıtmıyor. Burada çileye, millet adına hizmete tabi olanlar vardır.’’

CUMHURİYETİN EN BÜYÜK GÜCÜ

Milletin arzuları çerçevesinde milletin rencide olmamasını sağlayacak bir iktidarın Demokrat Parti eliyle 57 sene sonra kurulacağını ifade eden Ağar, “Çok insafsızca bize hücum ettiler. Bugün bunları itiraf ediyorlar. ‘Cumhurbaşkanlığı uzlaşmayla seçilecek’ diyorlar. Biz sana farklı bir şey mi söyledik? Bugün bütün dediklerini inkar edip itirafnamede bulunuyorsun. ‘Terörle yaşamaya alışacağız’ diyorsun. Sen alışacaksın da millet alışamadı. Türkiye bu hale düşürülemez ve böyle bir hükümet hiç görülmedi. Biz bunun üstesinden geleceğiz. 30 sene milleti koşturdunuz her davanın arkasından korkarak kaçtınız. Biz siyasette hiçbir şeyi istismar etmeyeceğiz’’ diye konuştu.

Milleti başörtüsü üzerinden böldürmeyeceklerini vurgulayan Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başörtüsü konusunda kimseyle yanında veya karşısında durarak siyaset yapma ihtiyacı tanımayız. Bizim bir sıkıntımızdır. Cumhuriyetin en büyük gücü kendi başörtülü çocuklarını da başörtüsüz çocuklarını da aynı mektepte okutmayı başarabilmesidir. Öyle bir güçtür ama onu anlayan içindir tabi..

Baraj problemi olmayan üç partiden biri olduklarını savunan Ağar, bu seçimlerde tarihin en önemli sonucunu alacaklarını sözlerine ekledi.

/ AKSARAY

12.07.2007


 

Yasaklar kalksın

ÖNDER, gazetelere verdiği ilanda, yeni seçilecek Meclise, Hükümete, Cumhurbaşkanına ve devletin diğer kurumlarına seslenerek, çeşitli konularda taleplerde bulundu. ÖNDER, eğitim haklarına aykırı bir şekilde uygulanan farklı katsayının acilen kaldırılmasını, temel insan haklarına aykırı bir şekilde uygulanan ve sosyal barışı zedeleyen kılık kıyafet yasağına son da verilmesini istedi.

Yaklaşan seçimler dolayısıyla siyasiler birçok vaadlerde bulunurken, seçmen kesiminden de çeşitli talepler dile getiriliyor. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği ÖNDER de, imam hatip camiası adına bir talepler listesi hazırladı.

ÖNDER Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada sıralanan on dört maddelik taleplerin başında katsayı uygulamasının kaldırılması geliyor. “22 Temmuz 2007 seçimleriyle seçilecek milletvekillerine, öncelikle Milli Eğitim Bakanına olmak üzere kurulacak hükümetin üyelerine, ana muhalefet liderine ve tüm siyasi parti başkanlarına, kurulacak hükümetin Başbakanına, yeni dönemde görev yapacak TBMM Başkanına, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanına…” ifadeleriyle başlayan talepler listesinde, bürokratik kurumların yetkililerine de çağrıda bulunuldu.

Farklı katsayı uygulamasanın eğitim sistemimizi alt üst ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu uygulamanın acilen kaldırılması istendi. İHL mezunlarının bazı yükseköğretim programlarına girişlerinin engellenmesi, kılık kıyafet yasağının, din ve Kur’an eğitimine yönelik yasakların kaldırılmasının istendiği açıklamada, orduda din subaylığı getirilmesi, bu çerçevede ihl mezunlarının harp okullarında okuyabilmesi talebi de yeraldı.

Zorunlu eğitim süresinin arttırılması fakat tercihli eğitim imkanının sağlanması talebinin de iletildiği açıklamada, İlahiyat Fakültelerinin düşürülen kontenjanlarının talepler doğrultusunda arttırılması ve kapatılan İlahiyat Fakültelerinin açılması istendi. Açıklamada, din hizmetlerinde keyfiyetin arttırılması, din görevlilerinin özlük haklarının iyileştirmelerin yapılması, YÖK’ün haksız ve bilimsel olmayan gerekçeler ile denkliklerini iptal ettiği, değişik ülkelerdeki üniversitelerden mezun olmuş binlerce insanın haklarının iade edilmesi gibi talepler de sıralandı.

İmam hatip lisesi mezunlarının temsil edildiği bir kurum olarak bilinen ÖNDER’in açıklamasında ayrıca, “İmam Hatip Liselerinin ve dini konuların polemik malzemesi haline getirilmemesi, birliğimizi sağlayıcı dinamikler olarak korunması hususunda herkesin hassas davranmasını istiyoruz” ifadeleri de dikkat çekti.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.07.2007


 

Erdoğan’ın Ağar’a özür borcu var

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan, ‘’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a özür borcu olduğunu’’ savundu.

Erhan yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla ‘’toplumsal uzlaşma sağlanmadan cumhurbaşkanı seçiminin Türk siyaseti için bir kriz alanı olmaktan çıkmayacağını kavramış göründüğünü’’ ifade etti.

Erhan açıklamasında şunları kaydetti: ‘’DP’nin ayladır savunduğu uzlaşma ve toplumsal mutabakat yaklaşımının doğruluğunu neden sonra teslim eden Başbakan Erdoğan’ın DP’ye ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a bir özür borcu vardır. Son iki aydır siyaset ahlakına sığmayan bir kibir içinde, meseleyi ana ekseninden saptırarak, bugüne kadar Türkiye’de demokrasinin tüm kurumlarıyla yerleşmesi için mücadele eden DP’yi ve onun sayın Genel Başkanını ‘demokratik davranmamakla’ itham eden Başbakan, hata ettiğini kabullenmeli ve millet önünde özür dilemelidir.

CHP VE MHP HALA KRİZDEN MEDET UMUYOR

Diğer taraftan, milletin birikmiş sorunlarına çözüm beklediği bir noktada, son 50 yıllık demokrasi tarihimizde en ufak bir olumlu katkısı olmayan CHP ve MHP zihniyetinin hala yeni cumhurbaşkanlığı krizlerinden medet umduklarını görüyoruz. Tüm bunlar aziz milletimizin gözleri önünde cereyan ediyor. CHP, tek başına ya da MHP’nin omuzlarında iktidara gelemeyecektir. Bu millet MHP iktidarıyla sola iktidar ikramını öngören projecileri 22 Temmuzda sandığa gömecektir.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Kutan: Cumhurbaşkanı mutabakatla seçilir

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan Ankara’nın Elmadağ ilçesinde ve Nevşehir’de seçmenleri ile bir araya geldi. İktidar partisinin uyguladığı politikaları eleştiren Kutan, iktidar ve ana muhalefeti ülke meseleleri ile uğraşmak yerine horoz dövüşü yapmakla suçladı. Kutan, cumhurbaşkanının da karşılıklı diyalog ve mutabakatla seçilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden, uygulanan ekonomik politikalara kadar bir çok konuda hükümete yüklenen Kutan, yaptığı konuşmada, partisinin baraj sorunu olmadığını, davalarının tek başına iktidara gelmek olduğunu söyledi. Bu seçimlerde sadece ülkeyi yönetecek kadroları seçmeyeceklerini, aynı zamanda ülkenin gelecek 50 yılının yönetimini belirleyeceklerini kaydeden Kutan, Türkiye için bu seçimin tarihi bir yol ayrımı olduğunu belirtti.

Kutan, uygulanan ekonomi politikaları ile ülkenin bir çıkmaza sürüklendiğini belirtti.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Şaban Dişli: CHP topu yine taca atıyor

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, CHP’nin ‘Cumhurbaşkanı meclis dışından birisi olsun’ teklifini tapu taca atmak olarak değerlendirdi. Dişli, yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimi meselesinin meclis aritmetiği belli olduktan sonra konuşulmasını istediklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın en geniş anlamda uzlaşmadan yana olduğunu açıkladığını ifade eden Dişli şunları söyledi: “Bunu Türkiye’nin istikrarını isteyen, Türkiye’de problem istemeyen herkesin cidiye alıp seçim sonrası hazırlığı yapması lazım. Topu taça atmanın bir anlamı yok. Çünkü parlamenter sistem, ‘cumhurbaşkanını meclis seçer ve meclisin içinden seçer’ diyor. ‘Herkes aday olabilir’ diyor. Milletvekili için dışlardan bir aday gösterilirse 80 milletvekilinin imzası gerekiyor. Mesela CHP kendi milletvekillerinden ya da dışardan bir aday gösterebilir. Bunu meclise getirir, Meclis de bunu oylar, oylamada yeni anayasa kararına göre oylama günü 367 milletvekilinin mecliste olması lazım. Bunu sağladıkları zaman isterse kendisi aday olabilir . İsterse dışardan birisini aday gösterebilirler, buna imkan var.”

Kendilerinin sorunsuz cumhurbaşkanını seçme taraftarı olduklarını dile getiren Dişli, ülkede gerilime müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

/ SAKARYA

12.07.2007


 

‘Demokratikleşme’ mektubu

Türk-İş’in 4 partiye gönderdiği mektubun ‘’demokratikleşme’’ başlığı altında ‘’12 Eylül döneminin antidemokratik anayasasının, toplumun örgütlü kesimlerinin katılacağı demokratik bir tartışma sürecinde, evrensel demokrasi ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve AB standartlarına uygun hale getirilmesi’’ istendi.

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, seçimler öncesinde AKP, CHP, MHP ve DP’ye birer mektup göndererek, 11 başlık altındaki 47 maddelik talebini iletti. İşçi-memur ayrımının ortadan kaldırılarak tüm çalışanların tek çatı altında toplanması, 87 ve 98 Sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin gereklerinin yerine getirilmesi, kayıt dışı ile mücadele ve sosyal güvenlikte yeni bir düzenleme yapılması, Türk-İş’in çalışma hayatını ilgilendiren talepleri arasında yer alıyor.

Türk-İş mektupta, demokratikleşme, örgütlenme, insandan yana ekonomik ve sosyal politikalar, istihdamın artırılması, kayıt dışıyla mücadele, vergi politikası, özelleştirme, sosyal devlet anlayışının yerleşmesi, çalışma hayatı, sosyal güvenlik ile dış politika ve AB süreci ile ilgili isteklerini sıraladı.

Türk-İş’in mektubunda, ‘’demokratikleşme’’ başlığı altında ‘’12 Eylül döneminin antidemokratik anayasasının, toplumun örgütlü kesimlerinin katılacağı demokratik bir tartışma sürecinde, evrensel demokrasi ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve AB standartlarına uygun hale getirilmesi’’ istendi.

Hukuk ve yargı reformuna gidilmesi gerektiği kaydedilen mektupta, ‘’seçim sisteminin, temsil ve katılım ilkesinin tam ve eksiksiz gerçekleştirilmesi yönünde yeniden düzenlenmesi, Siyasi Partiler Yasası’nın demokratikleştirilmesi ve milletvekilliği dokunulmazlığının, yasama göreviyle sınırlı tutulması’’ talep edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter devlet yapısının korunması gerektiği vurgulanan mektupta, ‘’Bu amaçla, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kültürel bütünlüğün geliştirilmesi, ülkemizin kültür zenginliğinin ve yerel özelliklerin korunması ve geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir’’ denildi.

Basın-yayın özgürlüğünün en geniş biçimde tanımlanması, basında tekelleşmenin önüne geçilmesi ve medya çalışanlarının sendikal haklarını etkin bir şekilde kullanması istenen mektupta, IMF ve Dünya Bankası programlarının terk edilerek, ‘’insana öncelik veren’’ ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması talep edildi.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Meclis yeni döneme hazırlanıyor

22. Dönem yasama çalışmalarını tamamlayarak geçen ay tatile giren TBMM’de, yeni dönem için tadilat çalışmaları yapılıyor. Genel Kurul Salonu aydınlatma çatısı ile tören alanına komşu kaldırımların yenilenmesi için çalışmalara başlandı.

Meclis bürokratlarından alınan bilgiye göre, alüminyum ve polikarbon malzemeden yapılmış olan ve geçen yıldan beri akıtmaya başlayan Genel Kurul Salonu aydınlatma çatısı, paslanmaz çelik ve kırılmayan lamina camla kaplanarak değiştiriliyor. Güneş ışınlarını içeriye yansıtmayacak ve ısı yalıtımı sağlayacak olan yeni çatıyla, ‘’Avrupa normlarında aydınlatma ve çatı sistemi standartları’’ Meclise getirileceği belirtildi. Çatıya monte edilen paslanmaz çelik levhaların en az 30 yıl kullanım ömrü olduğu, camların da 10 yıl firma garantisi kapsamında bulunduğu bildirildi.

Meclis tören alanı çevresinde bulunan ve zamanla yıpranmış olan kaldırım ve bordür taşları da sökülerek yenileniyor.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Eğitime AB desteği

Avrupa Birliği'nin (AB), ''Temel Eğitime Destek Projesi'' (TEDP) kapsamında Diyarbakır'da yaptırdığı 17 ilköğretim okulundan 3'ü tamamlandı.

Yapımı tamamlanan okulların anahtar teslimi dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir, TEDP kapsamında toplam 183 derslikli 17 okul, 23 bina ve bir öğrenci yurdunun AB tarafından yapıldığını söyledi.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü olarak en büyük ihtiyaçlarının derslik olduğunu söyleyen Tekdemir, "Derslik açığı şu anda Diyarbakır'da eğitimin birinci sorunudur. Dolayısıyla en fazla ihtiyaç duyduğumuz konuda AB'den aldığımız bu destek ki bu karşılıksızdır ve bizi son derece mutlu etmiştir'' dedi. Projeleri takip eden Hill Uluslararası Şirketlerin Proje Müdürü Richard Baker de AB'nin Türkiye'deki okul işlerinde proje hizmetleri yaptıklarını söyledi. Toplam 350 milyon avroluk bütçeyle okulların yapılarak teslim edilmesinin hedeflendiğini ifade eden Baker, proje kapsamında okullar, öğretmen lojmanları, spor salonları ve okul yurtları bulunduğunu söyledi.

/ DİYARBAKIR

12.07.2007


 

ÖSS sonuçları açıklanıyor

ÖSS ile Yabancı Dil Sınavı sonuçları bugün açıklanıyor. Adaylar sonuçları saat 10.30’dan itibaren ÖSYM’nin http://oss.osym.gov.tr ve http://oss2007.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) ile Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları bugün açıklanıyor. Sonuçlar bugün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısıyla duyurulacak. Adaylar sonuçları Perşembe günü (yarın) saat 10.30’dan itibaren ÖSYM’nin http://oss.osym.gov.tr ve http:// oss2007.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek. ÖSYM yetkilileri, sınav sonuç değerlendirmesinin, Sosyal Bilimler-2 testindeki 26. Mantık sorusunun iptal edilerek yapıldığını bildirdi.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Rıza Küçükoğlu: Kabinlere cep telefonu, ip sokulmamalı

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Rıza Küçükoğlu, oy verme kabinlerine cep telefonu ve ip sokulmaması gerektiğini kaydetti.

DP Ankara Milletvekili adaylarından Aydın Yardımcı ve Murat İnal, TESUD Başkanı Küçükoğlu’nu ziyaret etti. Yardımcı, yaptığı konuşmada, DP’nin seçim beyannamesinden söz ederek, emeklilerin çağdaş yaşam koşullarına kavuşturulması gerektiğini söyledi.

DP dışında hiç bir partinin ‘’emeklilerin geleceği’’ konusuna seçim beyannamesinde yer vermediğini öne süren Yardımcı, Genel Başkan Mehmet Ağar’ın ‘’Düz ovada siyaset’’ sözünün ‘’Bataklığı kurutmak sivrisineklerle uğraşmamak’’ anlamına geldiğini kaydetti. İnal da Mehmet Ağar’ın ‘’Düz ovada siyaset’’ sözünün bir ‘’af’’ anlamına gelmediğini, bunun ‘’bazı çevreler tarafından maksatlı olarak çarpıtıldığı’’ görüşünü savundu.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Özel sağlık -kuruluşlarından hizmet alımı dâvâlık

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), ‘’Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi’’ davalık oldu. Bir işçi emeklisi, sözleşmenin muayene, tetkik ve tedavilerde sağlık hizmeti yararlanıcılarından ilave ücret alınabileceğine ilişkin maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) üyesi Seyde Koç’un, Avukat Yavuz Dersan aracılığıyla açtığı davanın dilekçesinde, sözleşmeye göre sağlık kuruluşunun muayene, tetkik ve tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alarak, ilave ücret talebinde bulunabileceğine dikkat çekildi.

‘’Yazılı onay’’ şartının, hukuka aykırılığı ortadan kaldırmayacağı savunulan dilekçede, ‘’Bu koşulla hasta ve yakınlarının sıkıntıya ve zorlamaya sokulması hem makul ve hakkaniyetli hem de hukukun kabul edebileceği bir çözüm değildir. Bu uygulamayla sağlık hizmeti alacak olanların, sağlık kuruluşları elinde büyük bir açmaza ve çaresizliğe itileceği şüphesizdir’’ denildi.

Düzenlenenin hukuki dayanağının bulunmadığı öre sürülen dilekçede, idarenin, 3. şahıslarla yapılacak sözleşmelerde, sigortalılar adına bu şekilde bir düzenleme yapabilme yetkisinin bulunmadığı iddia edildi. Düzenlemenin, Anayasa’daki eşitlik ilkesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal hukuk devleti olmasına ilişkin hükümlerine aykırı olduğu öne sürülen dilekçede, sözleşmenin ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Iraklılar sığınma hakkı istiyor

Irak’tan kaçan ve aralarında akademisyen, hakim ve öğretmenlerin bulunduğu mülteciler Türkiye’den sığınma talebinde bulundu.

Irak’ta başlayan iç savaşın ardından sürekli baskı ve şiddetten dolayı ülkelerini terk eden, aralarında akademisyen, hakim ve öğretmenlerin bulunduğu aileler Türkiye’ye yasal yollardan girerek Adana’da tutuluyor.

Adana’nın Karataş ilçesinde bir ay önce açık denizde sahil güvenlik ekipleri tarafından aralarında 15 çocuğun bulunduğu 8 aileden oluşan toplam 40 kişi yakalanıp Adana Emniyet Müdürlüğü yabancılar şubesine teslim edildi. Irak’ın başkenti Bağdat’tan Suriye’nin başkenti Şam üzerinden İstanbul’a gelen mülteciler buradan da deniz yoluyla aracı simsarlar tarafından Yunanistan’a gitme vaadiyle Adana’ya getirildi. Üzerlerinde pasaport ve vizeleri bulunan mülteciler yakalandıktan sonra Türkiye’deki hukuki haklarını kullanarak sığınma talebinde bulundu. Iraklı mülteciler Kurttepe Endüstri Meslek Lisesi’nin Spor Salonun’da 1 aydan bu yana yaptıkları talebin cevabını bekliyor.

/ ADANA

12.07.2007


 

Teröristler 8 aracı yaktı

Hatay’da maden ocağına gelen terör örgütü PKK mensuplarının, çalışanların telefonlarını topladıktan sonra 8 aracı ateşe vererek yaktıkları bildirildi.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, Serinyol beldesi, Kisecik köyü yakınlarında özel bir şirkete ait maden ocağına gelen teröristlerin, çalışanları etkisiz hale getirdikten sonra cep telefonlarını toplayarak 8 iş makinesini yaktıklarını, ardından kaçtıklarını söyledi.

Dağda bazı izler üzerinde jandarma ekiplerinin arama ve inceleme yaptıklarını belirten Kayhan, ‘’Teröristlerin peşindeyiz. Güvenlik ekipleri gerekli çalışmaları yapıyor. Kısa sürede dağdaki teröristleri ele geçireceğiz’’ diye konuştu.

/ HATAY

12.07.2007


 

Üniversitede seçimlerde elektronik sistem çalışması

Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) yapılan bir çalışmada seçmenlerin elektronik ortamda oy kullanabilmesi öngörülüyor.

Programın yazılımcısı FÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Can, Türkiye’de uygulanan mevcut seçim sistemine farklı bir yaklaşım getirerek, seçim otomasyon programı hazırladığını, programla genel seçimlerin elektronik yöntemle yapılabileceğini söyledi. Can, programın çalışması için bankalardaki sıra alma makineleri olan kiosk türü makinelerin kullanıldığını bildirdi. Bu makinelerin bilgisayar bağlantısı olmadığı için virüsten korunduğunu, böylece seçmen dışındaki kişilerin kullanılan oylara müdahale edemeyeceğini anlatan Can, şu bilgileri verdi: “Seçmen, gizli bölmeye bırakılacak mause ve ekran aracılığıyla oyunu kullanacak. Kullanılan oy, kartın veri tabanına rastgele işlenecek. Böylece kimin hangi oyu kullandığı tespit edilemeyecek. Oylar kullanıldıktan sonra sandık başkanı şifresini girip, sistemi kapatacak. O andan itibaren artık oy kullanılamayacak, sadece işlenen oyların dökümü yapılabilecek.’’

/ ELAZIĞ

12.07.2007


 

Yangınların sebebi ‘ihmal’

Sıcak hava ve rüzgarın, orman yangınlarının hızla yayılmasına yol açtığını belirten Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği (TÜRÇEK) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yumurtacı, “Bu dönemde çıkan yangınların büyük bölümü ihmal, dikkatsizlik ve sabotajdan kaynaklanıyor” dedi

Orman yangınlarıyla ilgili açıkmalamarda bulunan TÜRÇEK Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yumurtacı, yangınların sadece yüzde 3’lük bölümünün, sıcaklık ve benzeri gibi doğal sebeplerden ortaya çıktığını söyledi.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Pirizde unutulan cep, yaktı

Bursa’da, pirize takılı bırakılan cep telefonundan çıkan yangın korkulu anların yaşanmasına neden oldu.

Bursa’nın Siteler Mahallesi’nde Anayapı Sitesi’nde ikamet eden Aliye P.’nin (27), şarjda unuttuğu cep telefonu yangına neden oldu. Yangını farkederek itfaiyeye haber veren Aliye P.’nin oturma odasındaki eşyaları tamamen yandı. İtfaiyenin zamanında gelmesi sayesinde tüm ev yanmadan yangın kontrol altına alındı.

/ BURSA

12.07.2007


 

Tescilli camilere ekleme yapılmayacak

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun, kültür ve tabiat varıklarının korunmasına yönelik ilke kararlarında bazı değişikliklere gidildi.

Yeni alınan ilke kararlarından tescilli cami, mescit ve türbeleri kapsayan karara göre, bu cami ve mescitlerde yapıya bitişik dükkan ve kulübe gibi eklemeler yapılamayacak, abdest alma bölümü gibi yerlerde “yapısal ve görsel açıdan geleneksel dokuyu tahrip edecek yeni malzemeler” kullanılamayacak.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Artık işitme engellilerin de alfabesi var

Hayatın seslerini duyamayan, birbirleriyle iletişimi işaretlerle sağlayan Türkiye’deki 250 binin üzerindeki işitme engelli, artık ortak bir alfabeye kavuştu. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından hazırlanan Türk işaret dili parmak alfabesinin çalışmaları tamamlandı.

İşitme engellilerin işaret dili konusundaki ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar, Türk İşaret Dili Yönetmeliği’nin hazırlanmasıyla başladı. Yetkili kurulların oluşturulmasının ardından, Türk işaret dili üzerindeki bilimsel çalışmalar başlatıldı. Daha sonra 7-8 Haziran’da Türk Dil Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen Birinci Türk İşaret Dili Kurultayı’nda Türk İşaret Dili Parmak Alfabesi’ne son şekli verildi. 3 yıllık süreç içerisinde işaret dilini farklı lehçelere göre gösteren işaret dili sözlüğü hazırlanacak ve dil bilgisi çalışmaları da tamamlanacak.

/ ANKARA

12.07.2007


 

Hırsız yemek yedi, bulaşık yıkadı

Mersin’in Silifke ilçesinde, bir iş yerine giren hırsız, kasada para bulamayınca dolaptaki yemeği yedi, bulaşığını da yıkayıp iş yerinden ayrıldı.

Alınan bilgiye göre, iki iş yerinden hırsızlık ihbarı olan Silifke Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ziya Uygur Caddesi’ndeki Taşeli apartmanında, biri muhasebeci, diğeri avukata ait iki iş yerinde incelemede bulundu. Polis, iş yeri sahibinin ifadesi doğrultusunda muhasebe bürosundan 100 YTL çalındığını, Avukat Cemal Ravanoğlu’na ait büroda ise kasanın açıldığını tesbit etti. Avukat Cemal Ravanoğlu, olay yeri incelemesi yapan polislere, sabah iş yerine geldiğinde, kasasında para bulamayan hırsızın dolaptaki yemeği yediğini, bir de bulaşıklarını yıkadığını görünce hayrete düştüklerini söyledi.

/ SİLİFKE

12.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004