Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Mustafa Türkmenoğlu vefat etti

Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin talebelerinden ve Risale-i Nur’un hizmetkârlarından Mustafa Türkmenoğlu dün gece saat 01:00’de Konya’daki evinde vefat etti. Daha önce beyin kanaması ve buna bağlı felç geçiren Türkmenoğlu, 6 aydır tedavi görüyordu. Türkmenoğlu’nun cenazesi, bugün Konya Selimiye Camii’nde Cuma namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı’nda defnedilecek.

Mustafa Türkmenoğlu’nun en belirgin özelliği, Risâle-i Nur’un matbaalarda neşir hizmetinin öncü emektarlarından olmasıydı. Risâle-i Nur’ların ilk defa matbaalarda basılmasının bütün safhalarında bizzat bulunmuştur. Bu uğurda senelerini vermiş, hapislere düşmüş, çile çekmiştir. İbrahim Kaygusuz’un hazırladığı, Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan “Davaya Adanan Bir Ömür: Mustafa Türkmenoğlu” kitabında, bu konularla ilgili hatıralarını bulmak mümkün.

13.07.2007


 

GEÇEN YIL 25 BİN, BU YIL 47 BİN

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları dün açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl 1 milyon 615 bin kişi sınava girdi. Toplam 1 milyon 615 bin 360 adayın sınavı geçerli sayılırken, bunlardan 47 bin aday ‘’sıfır’’ puan aldı. Yarımağan, “Geçen yıl bunların sayısı 25 bin civarındaydı. Bu sene 47 bin adayın puanı hesaplanmadı. Çünkü, hesaplama yapacak herhangi bir bilgi yok’’ dedi.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı. Toplam 1 milyon 615 bin 360 adayın sınavı geçerli sayılırken, bunlardan 47 bin aday ‘’sıfır’’ puan aldı. Geçen sıfır puan alan adayların sayısı 25 bin civarındaydı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısı sınav sonuçları değerlendirdi.

Yarımağan, sınav sonuç değerlendirmesinin, Sosyal Bilimleri-2 testindeki 26. mantık sorusunun, terminoloji sebebiyle iptal edilerek yapıldığını belirterek, 240 sorunun 239’unun değerlendirmeye alındığını ifade etti.

Yarımağan’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl 1 milyon 641 bin kişi ÖSS’ye girmek için başvurdu. Başvuranlardan 25 binin üzerinde kişi sınava girmezken, sınava giren aday sayısı 1 milyon 615 bin oldu. Ayrıca 135 bin kişi sınavsız geçişten yararlanmak için başvurdu. Sınava girenlerden 174’ünün sınavı değişik sebeplerle geçersiz sayıldı. Adaylardan 58’inin salonda kopya çektiği, 10’unun yerine başkasını sokma teşebbüsünde bulunduğu, 57 kişinin sınav giriş ve kimlik belgesinin, 8’inin ise cevap kağıdının olmadığı tesbit edildi. Ayrıca sınav dışı davranışlarda bulunan adaylar da belirlendi.

27 KİŞİ BİRİNCİ OLDU

Sınavda bütün puan türlerinde 27 kişi birinci olurken, bu adaylardan 21’i Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlıklı-1 puan türlerinde birinciliği paylaştı. Birinci olan adaylar 300 ham puan aldı. Verilen bilgiye göre, Sayısal-2 puan türünde İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Yücel Nalbantoğlu ile İzmir Ödemiş H. Uçaçelik Anadolu Lisesi’nden Ceren Durmaz birinciliği paylaştı. Bu iki aday 180 sorudan 179’unu doğru cevaplarken, 1 soruya yanlış cevap verdi.

Eşit Ağırlık-2 puan türünde Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi’nden Fatih Karataş birinci oldu. Sözel-2 puan türünde İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Çağrı Sert birinci oldu. Sert aynı zamanda, Yabancı Dil-Fransızca’da birinciliği, Eşit Ağırlık-2 puan türünde ise üçüncülüğü elde etti. Yarımağan, bu 4 adayın, sınavın en başarılıları olduğunu bildirdi. ÖSS Eşit Ağırlık 2’de (EA-2) Türkiye birincisi olan Özel Nilüfer Fen Lisesi öğrencisi Fatih Karataş’ın okulunda büyük sevinç yaşandı. Lisesi Müdür Yardımcısı Mesut Arıkan, ‘’Bu başarı hepimizi çok mutlu etti. Diğer öğrencilerimizin de dereceye girmelerini bekliyoruz’’ dedi. Arıkan Karataş’ın okulda yatılı öğrenim gördüğünü, çok başarılı ve azimli bir öğrenci olduğunu söyledi.

BAŞARI TESADÜF DEĞİL

ÖSS Sayısal 1, Eşit Ağırlıklı 1 ve Sözel 1 puan türlerinde birinci olan İzmir Fen Lisesi mezunu Hayrullah Mert Şahinkoç’un, babası Emin Şahinkoç, oğlunun çok düzenli ve günü gününe çalışmayla bu başarıyı yakaladığını ifade ederek, ‘’Çok düzenli çalıştığı için Mert’in bu başarısı tesadüf olmadı, beklediğimiz bir sonuçtu. Çok mutluyum’’ dedi.

“SIFIR” ALANLAR BOŞ KÂĞIT VERMİŞ!

Toplam 1 milyon 615 bin 360 adayın sınavı geçerli sayılırken, bunlardan 47 bin aday ‘’sıfır’’ puan aldı. Yarımağan, “sıfır’’ puan alan adaylarla ilgili olarak, “Bu adaylar, değişik sebeplerle sınavda başarılı olamayacaklarını anlayarak, büyük ölçüde boş kâğıt veren adaylar. Sayıları geçen yıla göre bir hayli fazla. Geçen yıl bunların sayısı 25 bin civarındaydı. Bu sene 47 bin adayın puanı hesaplanmadı. Çünkü, hesaplama yapacak herhangi bir bilgi yok’’ dedi.

Sınavda 357 adayın kopya çektiğinin de bilgisayarla tesbit edildiğini söyleyen Yarımağan, kopya çektiği bilgisayarla tespit edilen aday sayısının geçen yıl 500 olduğunu belirtti. Adaylar, sonuçları ÖSYM’nin ‘’http://oss.osym.gov.tr ve http://oss2007.osym.gov.tr’’ internet adreslerinden öğrenebiliyor.

/ ANKARA

13.07.2007


 

Seçime 9 gün kaldı

Milletvekili genel seçimine 9 gün kaldı. 22 Temmuz 2007’de yapılacak seçime 14 siyasi parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 700’ü bağımsız, toplam 7395 aday yarışacak. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen milletvekili kesin aday listelerinde 700’ü bağımsız, toplam 7395 aday bulunuyor. Kesinleşmiş milletvekili aday listelerine göre, adayların eğitim durumları dikkate alındığında ilk sırada yüksekokul mezunları bulunuyor.

Adayların 4 bin 86’sı üniversite/yüksekokul, 2 bin 369’u ortaokul/lise ve 940’ı da ilkokul mezunu.

Milletvekili adayları içerisinde yaklaşık 850 emekli, 800 tüccar, 700 mühendis, 620 öğretmen, 450 avukat, 350 doktor/eczacı, 300 işadamı, 230 ev hanımı, 150 çiftçi, 130 öğretim üyesi/görevlisi ve 100 gazeteci bulunuyor.

LİDERLERİN SEÇİM BÖLGELERİ

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul 1. bölge, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Antalya, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar Elazığ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Osmaniye, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan İstanbul 1. bölge, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan İzmir 1. bölge, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk İstanbul 3. bölge, Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı Oktay Öztürk İstanbul 1. bölge, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek İstanbul 2. bölge, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler Mersin, BTP Genel Başkanı Haydar Baş Trabzon, LDP Genel Başkanı Cem Toker İzmir 2. bölgeden, partilerinin birinci sıra adayı olarak seçime giriyor.

700 BAĞIMSIZ ADAY YARIŞACAK

3 Kasım 2002 seçimlerine 190 aday bağımsız olarak girerken, bu sayı 22 Temmuz’daki seçimlerde Demokratik Toplum Partisi, Büyük Birlik Partisi ile bazı partilerin bağımsız aday gösterme kararı almasına bağlı olarak arttı. Bu seçimde, 700 bağımsız aday, TBMM’ye girmek için yarışacak.

70 milletvekili çıkaran İstanbul, 152 aday ile Türkiye genelinde en fazla bağımsız adayın seçime katılacağı il oldu. 29 milletvekili çıkaracak Ankara’da 38, 24 milletvekili çıkaracak İzmir’de ise 37 aday bağımsız olarak seçime girecek. TBMM’ye 10 milletvekili gönderecek Diyarbakır’da ise 31 kişi, listelerde bağımsız aday olarak yer aldı.

BAĞIMSIZ ADAYLIĞI TERCİH

EDEN GENEL BAŞKANLAR

Aralarında parti genel başkanlarının da bulunduğu bazı adaylar, 22 Temmuz’da bağımsız aday olarak yarışmayı tercih ettiler. BBP, ÖDP, DTP, EMEP, GTP genel başkanları, bu görevlerinden ayrılarak bağımsız aday olarak seçim yarışına girdiler. Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Sivas’tan, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul 1. bölgeden, eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Mardin’den, eski Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç Edirne’den, eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel İzmir 1. bölgeden aday oldular.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz da Rize’den aday oldu.

BAĞIMSIZLAR OY PUSULASINDA

Çekilen kur’a sonucu siyasi partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.

Türkiye’de ilk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Bağımsız adayların da oy pusulasında yer alması, bazı siyasî partilerin bazı seçim çevrelerinde seçime girmemesi sebebiyle 85 seçim çevresi için farklı oy pusulası bastırıldı.

Oy pusulalarının en büyüğü, 88 x 20 santimetre ile 11 siyasî parti ve 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 1. bölge oldu. En küçük oy pusulası yalnızca 14 siyasî partinin katıldığı, bağımsız adayın bulunmadığı Kırıkkale, Bayburt ve Sinop illerinin pusulası oldu. Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.

PROPAGANDA DÖNEMİ VE YASAKLAR

Siyasî partilerin 22 Temmuz milletvekili genel seçimi için radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının sırası kur’ayla belirlendi.

Seçime katılan 14 siyasî parti, 15 Temmuz ve 21 Temmuz’da 10’ar dakikalık propaganda yapacak. Yasa gereği, bu tarihler arasında iktidar partisi AKP’nin 30 dakika, anamuhalefet partisi CHP’nin 20 dakika ilâve propaganda hakkı bulunuyor.

Seçim Takvimine göre, dün başlayan serbest propaganda süresi içinde, ilçe seçim kurullarınca gösterilenlerin dışında açık ve kapalı yerlerde toplu olarak propaganda yapılamayacak. Seçim propaganda dönemi 21 Temmuz Cumartesi saat 18.00’de bitecek. Seçim yasakları ise 22 Temmuz 2007 saat 24.00’te sona erecek.

PARMAKLAR YİNE BOYANACAK

Oy verme işlemi tamamlanıp seçmenin imzası alındıktan sonra ve seçmenin sol el işaret parmağının tırnağı ile etinin birleştiği yer çıkmayan boya ile boyanacak. Görme özürlüler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Hamileler, hastalar ve özürlüler sıra bekletilmeden oylarını verecek.

KAYITLI SEÇMEN SAYISI 42 MİLYON 533 BİN 41

Seçimde kayıtlı 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Kayıtlı seçmen sayısı bakımından ilk üç sırada yer alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, Kilis 63 bin 132 seçmenle son sırada bulunuyor.

Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşların 30 Mayıs’ta başlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi de tamamlandı.

Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve kimlik belgeleriyle oy kullanacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Seçmenler, YSK’nın ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

OY VERME SAATLERİ

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışındaki illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00’de başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17.00’de sona erecek.

İLLERİN ÇIKARACAKLARI

MİLLETVEKİLİ SAYILARI

22 Temmuz’da yapılacak seçimde illerin çıkaracakları milletvekilleri sayıları ise şöyle: ‘’Adana: 14, Adıyaman: 5, Afyonkarahisar: 7, Ağrı: 5, Amasya: 3, Ankara: 29, Antalya: 13, Artvin: 2, Aydın: 8, Balıkesir: 8, Bilecik: 2, Bingöl: 3, Bitlis: 4, Bolu: 3, Burdur: 3, Bursa: 16, Çanakkale: 4, Çankırı: 3,

Çorum: 5, Denizli: 7, Diyarbakır: 10, Edirne: 4, Elazığ: 5, Erzincan: 3, Erzurum: 7, Eskişehir: 6, Gaziantep: 10, Giresun: 5, Gümüşhane 2,

Hakkari: 3, Hatay 10, Isparta: 5, Mersin: 12, İstanbul: 70, İzmir: 24, Kars: 3, Kastamonu: 4, Kayseri: 8, Kırklareli: 3, Kırşehir: 3, Kocaeli:

9, Konya: 16, Kütahya: 6, Malatya: 7, Manisa: 10, Kahramanmaraş: 8, Mardin: 6, Muğla: 6, Muş: 4, Nevşehir: 3, Niğde: 3, Ordu: 7, Rize: 3,

Sakarya: 6, Samsun: 9, Siirt: 3, Sinop: 3, Sivas: 6, Tekirdağ 5, Tokat:7, Trabzon: 8, Tunceli: 2, Şanlıurfa: 11, Uşak: 3, Van: 7, Yozgat: 6,

Zonguldak: 5, Aksaray: 4, Bayburt: 2, Karaman: 3, Kırıkkale: 4, Batman: 4, Şırnak: 3, Bartın: 2, Ardahan: 2, Iğdır: 2, Yalova: 2, Karabük: 3,

Kilis: 2, Osmaniye: 4, Düzce: 3.’’

/ ANKARA

13.07.2007


 

Tatilciler de seçimi bekliyor

22 Temmuz seçimlerine sayılı günler kala tatilciler seçim sonrasına plan yaparken, son günlerde otobüs firmalarında yoğunluk yaşanmadığı bildirildi.

Konya’dan birçok yöne sefer yapan Özkaymak otobüs firmasının sahibi Özkan Özkaymak, halkın seçimler konusunda öncekilere göre daha duyarlı olduğunu gördüklerini, herkesin sandığa gitmek için tatilini bile ertelediğini söyledi. Tatilcilerin 22 Temmuz seçimini beklediğini, planlarını bu tarihten sonraya yaptığını vurgulayan Özkaymak, şunları kaydetti: ‘’Önceden yaz sezonlarında yoğunluğu karşılamak için ilave otobüs bile kaldırıyorduk. Bu dönemde normal sefer yapan otobüsler bile dolmuyor. Kış sezonu gibi yaz sezonu geçiriyoruz. Ancak 22 Temmuz sonrasında rahatlayacağız gibi görünüyor. Çünkü 22 ve 23 Temmuz için yoğun talep almaya başladık. Sonraki günler için de bilet rezervasyonları giderek artıyor. Seçimi bekleyen tatilciler 22 Temmuzdan sonra büyük yoğunluk yaratacak.’’ Mevlana Yılı dolayısıyla günübirlik ziyaretlerin Konya’daki otobüs firmalarını rahatlattığını ifade eden Metro Turizm yetkilileri, ‘’Mevlana Yılı da olmasa neredeyse otobüslere yolcu bulamayacağız. Tatilcilerin yoğunluğu 22 Temmuzdan sonra başlayacak. Firmalar da tatilciler gibi 22 Temmuzu bekliyor’’ dedi.

/ KONYA

13.07.2007


 

Gençler Mevlana’yı öğrenecek

Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin, Üniversiteli Kadınlar Derneği işbirliğiyle hazırladığı ‘’İnsandan İnsanlığa’’ konulu proje kapsamında, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden Konya’ya gelecek öğrencilere Mevlânâ’nın insanî değerler konusundaki felsefesi anlatılacak.

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, yaptığı açıklamada, Mevlana’nın tanıtımının sadece Sema’yla sınırlı kalmaması, öğretilerinin bilimsel kriterler çerçevesinde incelenip yeni bulguların ortaya konulması gerektiğini söyledi. Şimşekler, Mevlânâ’nın her çağa, her kesime, her dinden insana hitap eden fikirleri olduğunu, bunların içselleştirilip dünya insanına kazandırılması gerektiğini ifade etti.

GENÇLERE TANITILACAK

Mevânâ’nın gençlere tanıtılması için de çeşitli kurumların işbirliğiyle çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şimşekler, Folklor Müzik Gençlik Derneği Kulübünce (FOMGEB) 19-26 Ağustos tarihleri arasında, 25 ülkeden çok sayıda gencin katılacağı ‘’Mevânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik

Buluşması’’ düzenleneceğini bildirdi.

Bu kapsamda merkez olarak gençler için seminerler düzenleyeceklerini belirten Şimşekler, şöyle devam etti:

‘’Mevânâ ve Mevlevilik birçok yönden anlatılabilir. Ama gençlere yönelik bu buluşmada, Mevânâ’nın ‘her ne ararsan kendinde ara’ felsefesini anlatacağız. Gençlerimiz kendine güvenmiyor, başarıyı başka yerlerde arıyor. Mevânâ’nın bu felsefesinden yola çıkarak gençler için içlerindeki cevheri keşfedip geliştirmelerini sağlamaya yönelik seminerler düzenlenecek. Mevlevi kültüründen Sema, güzel sanatlar dalında hat san’atı ve Mevlevî müziğinin tanıtılması için çalışmalar yapılacak.’’

Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki 10-15 üniversiteden öğrencilerin Konya’ya geleceklerini bildiren Şimşekler, ‘’Öğrencilere burada yapacağımız faaliyetlerle Mevânâ’yı ve onun insanî diğerler konusundaki felsefesini anlatacağız. Herkes insan, ancak insanlık farklıdır. Öğrencilerimiz, Mevânâ’nın sözlerinden yola çıkarak insanlık tanımının ayrımına varacaklar’’ dedi.

Şimşekler, Konya’da 1 ay sürecek projenin ardından okullarına dönecek öğrencilerin, düzenlenecek çeşitli faaliyetlerle öğrendiklerini diğer öğrencilerle paylaşacaklarını kaydetti.

/ KONYA

13.07.2007


 

Ağar: Siyaset silâhla olmaz

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’de siyaset yapan herkesin şiddeti ve silahı kesin bir dille red etmesi gerektiğini, milletin de bunu beklediğini söyledi.

Kütahya mitingi öncesi Eskişehir Sanayi Odası’nı ziyaret eden Ağar, iktidarın ekonomi politikasını eleştirdi. Türkiye’nin üretmeden yola devam etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ağar, IMF’ın programlarının devam ettiğini ve KOBİ’lerin zor durumda bulunduğunu, DP”nin üretime dayalı bir ekonomi politikası ortaya koyduklarını ifade etti.

Türkiye’de tek başına iktidarların kalıcı eserleri bulunduğunu ancak AK Parti iktidarının yaptığı bir şey olmadığını öne süren Ağar, Adalet Partisi ve Anavatan Partileri’nin tek başına iktidarı oldukları dönemde önemli eserler ortaya koyduklarını kaydetti.

Hükümetin sanayileşme ve yabancı sermaye stratejisinin olmadığını vurgulayan Ağar, özelleştirmenin amacından saptırıldığını ve bunun borç ödeme yolu olarak görüldüğünü kaydetti. Ağar, son olarak yıllık cirosu 1.5 milyar dolar olan Petkim’in 2 milyar dolara kimliği belirsiz kişilere satıldığını kaydetti.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine, ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile görüşmemesi için hiç bir neden olmadığına dikkat çeken Ağar, “Birleşme yönünde irade vardır. Birleşme seçim sonrasında gerçekleşecektir. “dedi.

DTP’li bağımsız milletvekilleri ile koalisyon yapıp yapmayacağı yönündeki bir soruya ise Ağar, AKP’nin böyle bir tercihinin olabileceğini belirtti. Ağar, “Türkiye’de siyaset yapan herkes şiddeti ve silahı kesin bir dille red etmelidir. Terör örgütü ile hiçbir bağının olmadığını açık bir dile ifade etmelidir. Anayasal çerçevede siyaset yapmalıdır. Türkiye’ye bunu göstermelidir. Acı olaylardan herkesin ders aldığını ifade etmek zorundadır. Millet bunu beklemektedir “dedi.

Başbakan Erdoğan’ın terörle alışmalıyız sözlerinin hatırlatılması üzerine Ağar, Türkiye terörle yaşamaya alışmayacaktır, bu başbakansız yaşamaya alışacağını söyledi.

Kemal BENEK / ESKİŞEHİR

13.07.2007


 

‘Kadük’ tartışması

TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği paketinin ‘’kadük’’ olacağı yönündeki iddiaları değerlendirdi. CHP’li üyeler bu görüşe destek verirken, AKP’li üyeler karşı çıktı.

‘’Bu, tamamıyla ya tutarsa cinsinden atılan bir görüş. (367’de tutturduk, bunda da tuttururuz) gibi bir ümit” diyen Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, referandum sürecin işlediğine ve otomatik olarak durmayacağını belirterek, iddiayı, ‘’deli saçması bir görüş’’ diye niteledi. AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da, paketin ‘’kadük’’ olmayacağını belirterek, ‘’Cumhurbaşkanı veto etmiş ve görüşülmemiş olsa, kadük olurdu. Vetodan sonra tekrar oylandı. Cumhurbaşkanınca referanduma gidilmesi uygun görüldü. Kadük olmaz, süreç işliyor. Ancak partiler, halka gitmek istemediklerinden böyle bir gerekçenin arkasına saklanabilirler. Bu gerekçe hukuki değildir’’ dedi.

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk da, referandum yapılıp yapılmayacağı konusunda da bir belirsizlik olduğunu savundu. Ercenk, ‘’Paketin ‘kadük’ olup olmadığını, Anayasa hukukçuları bile bilmiyor şu anda. Ben de bir hukukçu olarak bilmiyorum. Anayasa hukukçularının bu konudaki ‘nedir, ne değildir’ tartışmaları sonuçlanmadı henüz. Biz de bu işi akademisyenlerden, profesörlerinden öğreneceğiz’’ diye konuştu.

/ ANKARA

13.07.2007


 

Baykal milletten kaçıyor

Fox TV Ana Haber’in canlı yayına katılarak soruları cevaplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak, ‘’Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan bir siyasi partinin lideri, ‘ben parlamento içinden istemiyorum’ derken 550 milletvekiline saygısızlık yapıyor demektir’’ dedi.

AK Parti olarak kesinlikle parlamento dışından bir cumhurbaşkanı düşünmediklerini belirten Erdoğan, ‘’CHP adayını gösterir, bizler adaylarımızı gösteririz. Başkaları adaylarını gösterir. Yapalım yarışımızı. Milletimiz kimi istiyorsa onu cumhurbaşkanı yapalım, başımız, gözümüz üstünde yeri var’’ diye konuştu. Erdoğan, Baykal’ın “kadük’’ iddiası üzerine de ‘’ Sayın Baykal bir yerlerden kendine göre aldığı güçle yürüyor. Milletten kaçıyor, millete gitmeye yüzü yok, kaçıyor ‘’ şeklinde konuştu.

13.07.2007


 

DP konvoyuna saldırı demokrasi ayıb

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, önceki gün Şişli’de partilerine ait konvoyun saldırıya uğradığını belirterek, bunun bir demokrasi ayıbı olduğunu söyledi.

Adan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, önceki gün Şişli’de DP konvoyuna yönelik 20-25 kişilik bir grubun taşlı sopalı saldırıda bulunduğunu ifade etti. ‘’Birlik ve beraberliğin simgesi olmuş DP’nin konvoyuna Şişli’nin göbeğindeki saldırı bir demokrasi ayıbıdır’’ diye konuşan Adan, İstanbul’da can güvenliğinin bulunmadığını ileri sürerek, hükümeti ve İçişleri Bakanlığını göreve çağırdı.

Celal Adan, saldıranların bir siyasi görüş yandaşı olduklarının gözlendiğini, emniyete başvuruda bulunduklarını, ancak faillerin yakalanmadığını dile getirerek, İstanbul’da seçim çalışmaları yapılırken bazı semtlere girilemediğini, bugün yine aynı mahallelere gidilse yine benzer saldırıların gerçekleşebileceğini iddia etti.

/ İSTANBUL

13.07.2007


 

Türkiye siyasî istikrarda inişte

Dünya Bankası’nın periyodik olarak yayınladığı “Yönetişim Göstergeleri Raporu”nun 2006’yı da içeren bölümü açıklandı.

Türkiye’nin 2006’da “İfade Özgürlüğü ve Hesap Verebilirlik”, “Yasa ve Mevzuat Kalitesi” ile “Siyasi İstikrar” alanlarında 2005’e göre gerileme gösterdiği belirtildi. Türkiye, Dünya Bankası’nın resmi görüşünü yansıtmayan uzman araştırmaları ve anketler sonucu elde edilen yönetişim raporunda 2006 itibariyle geriye gitti. Yani dünya ülkelerinin yüzde 49’u Türkiye’den daha iyi durumda bulunuyor.

Dünya Bankası’nın “Yönetişim Göstergeleri Raporları” uluslararası yardım ve finans kuruluşların ülkelerin yardım ve kredi taleplerini değerlendirmeleri açısından önem taşıyor. Aynı önem yatırımcılar için de şirketler için de geçerli bulunuyor. Yönetişim “idare” den farklı olarak “Karar alma süreci ve kararların uygulanma süreci” olarak tanımlanıyor. “İyi yönetişim” kavramıyla yönetimde katılım, saydamlık, hesap verebilirlik, etkinlik ve verimlilik, kanun hakimiyeti kalitesinin iyi olması anlatılıyor.

/ ANKARA

13.07.2007


 

22 Temmuz’dan sonra normalleşecek

Brüksel’de AB üyesi ülkeleri bilgilendirme toplantısı düzenleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘’AB bürokratlarına ve diplomatlarına 22 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin normalleşeceğini söyledim’’ dedi.

Belçika’da gerçekleştirdiği temaslar hakkında basın mensuplarına bilgi veren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu temasları sırasında AB bürokratlarına ve diplomatlarına Türkiye’nin 22 Temmuz genel seçimlerden sonra normale döneceğini ifade ettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu amaçlarının, AB Bürokratlarını Türkiye hakkında daha iyi bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

Türkiye’de 22 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan genel seçimlerin sonuçlarının hemen hemen belli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Avrupa’da oluşan endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Anket sonuçlarına baktığımızda TBMM’ye girmesi beklenen partiler daha önceki hükümetlerde görev aldılar, bunun için AB’nin seçimlere şüpheyle yaklaşmasına gerek yok” dedi.

/ BRÜKSEL

13.07.2007


 

Şemdinli dâvâsında tahliye yok

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya devam edildi.

Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanması olayına karıştıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yargılandığı davanın duruşmasına Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Ali Kaya ile Özcan İldeniz katıldı. Duruşmada, mahkeme heyeti başkan Muharrem Ballı, üye hakimler Sinan Sivri ve İbrahim Öneker ile Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı’nın görevlendirdiği Savcı Sezgin Kanmaz’dan oluştu. Mahkeme heyeti, başkan İlhan Kaya ile üye hakim Eşref Aksu’nun reddine ilişkin hususun henüz sonuçlanmadığı ve hakimin reddi hususunun netliğe kavuşmadan gecikmesinde sakınca olan haller dışında esaslı bir işlem yapılamayacağı gerekçesiyle sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Duruşma, 19 Ağustos’a ertelendi.

/ VAN

13.07.2007


 

“Muhtıra değil idari eylem”

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyunda “e-muhtıra” olarak tanımlanan ve geniş tartışma oluşturan 27 Nisan’daki açıklamasını, “İdari eylem niteliğinde bir basın açıklaması” olarak değerlendirdi.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı açıklamasına ilişkin açılan tazminat talebini reddetti.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, 10 Mayıs 2007’de yaptığı toplantıda, Kemal Vuraldoğan’ın Genelkurmay açıklaması ile ilgili 1 YTL’lik tazminat davasını görüştü. Mahkeme, Kemal Vuraldoğan’ın gece yarısı yapılan basın açıklamasının idari işlem niteliğinde olduğu ve kendisini paniğe sevk ettiği için Milli Savunma Bakanlığı hakkında açtığı 1 YTL’lik tazminat davasıyla ilgili verdiği kararda şöyle dedi: “Dava konusu olayda, idari işlem nedeniyle manevi zararın meydana geldiği iddiasıyla 2577 sayılı yasanın 12. maddesi uyarınca idari işlemden dolayı doğrudan doğruya tam yargı davası niteliğindeki, bakılmakta olan dava açılmış ise de davaya konu edilen Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında idari işlemde bulunması zorunlu niteliklerin bulunmadığı görüldüğünden, söz konusu açıklamanın idari eylem niteliğinde bir basın açıklaması olarak kabulü gerekmektedir.”

Davanın tam yargı davası olduğu için idari merci tecavüzü olduğu kaydeden İdari Mahkeme, şikayet dilekçesinin Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi.

/ ANKARA

13.07.2007


 

Filistin’e sahip çıkalım

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfınca (TGTV) kaleme alınan ve basın bildirisi haline getirilen mektupta, ‘’Filistin davasının, Türk milletinin sahip çıktığı en önemli değerlerden biri olduğu’’ belirtildi.

Mektupta, ‘’Filistin davası’’na gösterilen değerin, Filistinliler ile Türk halkının ortak tarihi mirasından beslendiği ifade edilerek, Türk halkının her fırsatta maddi ve manevi desteğiyle Filistin halkının yanında olduğu kaydedildi. Türk halkının, Filistin için, özellikle ‘’İsrail işgalinin getirdiği sorunlar ve bu işgalin Filistin halkında açtığı derin yaraların bir nebze de olsa giderilmesine yönelik şimdiye kadar elinden gelen tüm gayreti gösterdiği’’ işaret mektupta, ‘’Filistin içindeki bir anlaşmazlık sadece İsrail lehine olacaktır. Filistin davası, tüm İslam ümmetinin vicdanını oluşturmaktadır. Filistin’in kendi iç gündemine dönmesi elzemdir” denildi.

/ İSTANBUL

13.07.2007


 

Karşılıksız çekler arttı

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı, Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,2 artarak 114 bin 968’e çıktı.

Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı 2006 yılı Haziran ayında 82 bin 6 adet idi.

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan birikimli karşılıksız çek sayısı Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise yüzde 31,8 artış göstererek 493 bin 272’den 650 bin 78’e çıktı. Mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre Merkez Bankası’nca duyurulan yasaklanan çek sayısı da geçen ay 2006 yılının aynı dönemine göre, yüzde 8,6 artarak 6 bin 694’den 7 bin 271’e yükseldi.

/ ANKARA

13.07.2007


 

Kuraklık desteği

Buğday hasadının başladığı Sivas’ta kuraklık nedeniyle umduğu ürünü elde edemeyen çiftçileri, kuraklık zararlarını karşılayacak olan ‘’Kuraklık Kararnamesi’’ umutlandırdı. Yayımlanan kararname ile üretimi yüzde 25’in üzerinde zarar görenlere kuraklık desteği ödenecek.

13.07.2007


 

Sanal banka mağdurlarına müjde

Antalya’da bir iş adamının internet bankacılığında kullandığı şifresinin virüs gönderilerek kırılması ve bu yöntemle hesabındaki parasının çalınmasıyla ilgili Borçlar Kanunu kapsamında banka aleyhine açılan dâvâda, iş adamı lehine karar çıktı.

İşadamı, “hesabın bulunduğu bankanın, yaptığı reklâmla kullanımını özendirdiği internet bankacılığı hizmetinin güvenliğini sağlayamadığı için kusurlu olduğu” iddiasıyla Antalya 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Mahkeme, bankanın kusurlu olduğuna yönelik açılan davanın kabul edilmesine ve 30 bin YTL tazminatın banka tarafından yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

Dâvâcı iş adamının avukatı Cengizhan Gököz, ‘’Para bankanın sorumluluğunda ve kendi hakimiyet alanında çalınmıştır. Bu karar internet bankacılığı mağdurları için emsal temsil edecektir. Bankaların, hem güvenliği hem de hesaplarındaki paranın dışarıdan müdahalelere karşı korunmasını sağlaması kaçınılmazdır’’ dedi.

/ ANTALYA

13.07.2007


 

Surların çekirdeği gün ışığına çıkıyor

Tarihi Diyarbakır surlarının çekirdek kısmını oluşturan ve her dönemde yönetim merkezi olmuş İçkale’deki yapılar tarihin derinliklerinden süzülerek gün ışığına çıkıyor.

Yüzyıllar boyunca Hurri Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Romalılar, Sasaniler, Artuklular ve Akkoyunlular gibi 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın dünyaca tanınan surlarının çekirdek kısmını oluşturan bölümdeki yapıların bugünle buluşması için sürdürülen ‘’İçkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi’’ aralıksız sürüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, yaptığı açıklamada İçkale’nin kültür ve turizm merkezi olarak düzenlendiğini belirterek bu tarihi mekanın Topkapı Sarayı özelliğini taşıyan bir mekân olduğunu, çünkü değişik dönemlere ait bir çok yapıyı barındırdığını söyledi.

/ DİYARBAKIR

13.07.2007


 

Tarihî fabrika bacası bakıma alındı

Mersin’in Tarsus ilçesinde, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk Ordusunun bez ihtiyacını ücretsiz olarak karşılayan fabrikadan yadigâr kalan 27 metre yüksekliğindeki baca, koruma altına alınmayı bekliyor.

Tarsus’un İsmetpaşa Mahallesi’nde 1911 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk iplik ve dokuma fabrikalarından biri olan Rasim Dokur İplik ve Dokuma Fabrikasının ayakta kalan tek bölümü olan bacası, yıllara direnmeye çalışırken deprem nedeniyle hasar görünce, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kurtuluş Savaşı sırasında, işletme sahibi tarafından maddî karşılık beklemeden ordunun bez ihtiyacını karşılanması, işletmenin ilk sanayi fabrikalarından biri olması ve tarihî dokusu nedeniyle, baca Tarsus Kaymakamlığının girişimiyle bakıma alındı.

/ TARSUS

13.07.2007


 

Mayınları TÜRKSAT, bloke edecek

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Osman Dur, teröristlerin mayın patlamalarında hangi frekanslarla hangi cep telefonlarını kullandıklarının belli olduğunu ifade ederek, ‘’GSM baz istasyonlarını kullanıyorlar.

Uydudan çalışanları da biz biliyoruz. Hangi frekanslarda bu işlerin yapıldığı belli. O bölgelerde bu frekansları bozacak frekans göndermek çok rahat’’ dedi.

Osman Dur, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, uzaktan kumandayla mayın patlatılması olaylarına karşı TÜRKSAT’tan güvenlik güçlerinin bir talebinin olup olmadığı konusunda, Genelkurmay Başkanlığı ile çalışmaları bulunduğunu ancak ayrıntı veremeyeceğini ifade etti. Dur, GSM, uydu ya da karasal hatlarla da olsa uzaktan kumandalı mayın patlatmalarının bozucu frekanslarla önüne geçilebileceğini kaydetti.

/ ANKARA

13.07.2007


 

İzmir’de yeni fuar alanı tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’deki yeni fuar alanı projesine başlayabilmek için bazı arazi sahiplerinden muvaffakatname istediklerini, İzmir’de gelişen fuarcılık anlayışının bu projenin hayata geçirilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Aziz Kocaoğlu, yaptığı açıklamada, Gaziemir’de yapılacak olan yeni fuar alanı için kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, arazi sahiplerinin bedel arttırımı dâvâsı sebebiyle istenilen ilerlemenin sağlanamadığını söyledi. Kamulaştırma için öngörülen fiyata arazi sahiplerinin itiraz ettiğini, yargının uygun gördüğü rakamı ödeyeceklerini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi: ‘’Projenin zaman kaybetmemesi için arazi sahiplerinin bize bir muvafakatname vermelerini istedik. Zaten burada bir ev yok, arazi söz konusu. Mahkemeden çıkan parayı ödemek ve yasal hakları saklı kalmak kaydıyla projeyi yapma izni istedik. Zamandan kazanmak istiyoruz.”

Mahkemenin vereceği rakama itiraz etmeyeceklerini belirten Kocaoğlu,’’Bizim asıl amacımız kamulaştırma sorununu aşmak ve bir an önce yeni fuar projesine başlayabilmek” dedi.

/ İZMİR

13.07.2007


 

15 hektar orman yandı

Sinop’un Durağan ilçesinde önceki gün öğleden sonra başlayan orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği, şu ana kadar yaklaşık 15 hektar orman alanının zarar gördüğü bildirildi.

Dodurga Yaylası’ndaki ormanlık alanda dün öğleden sonra henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürdürülüyor.

Orman İşletme Müdürlüğü ile çeşitli kurumlara ait itfaiye ekiplerinin yanı sıra 2 yangın söndürme helikopteriyle müdahale edilen yangında dün öğle saatlerine kadar yaklaşık 15 hektar çam ormanının zarar gördüğü belirtildi. Yetkililer, arazi yapısı nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlükle karşılaşıldığını ancak gerekli müdahalenin yapıldığını söylediler.

/ SİNOP

13.07.2007


 

Aşırı sıcaklar unutkan yaptı

Bursa’da, her gün binlerce kişinin seyahat ettiği BursaRay’da, yaz sıcaklarının etkisiyle unutulan eşya sayısında artış olduğu bildirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlı BursaRay Kayıp Eşya Büro Sorumlusu Havva Çetin, yaptığı açıklamada, günlük ortalama 110 bin kişinin yolculuk yaptığı BursaRay’da, çok sayıda eşyanın unutulduğunu söyledi.

/ BURSA

13.07.2007


 

Güneş çözüm bile olabilir

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, ODTÜ Planlama Grubu’nun, küresel ısınmanın engellenmesi amacıyla ekolojik ‘’Güneş Kent’’ projesi hazırlandığını ve Antalya’nın pilot şehir olmasını önerdiğini bildirdi.

Göksu yaptığı açıklamada, sera gazı emisyonlarının artmasının küresel ısınmayı tetikleyen faktörlerden olduğunu belirtti. Küresel ısınmanın önlenmesi için güneş enerjili ekolojik şehirler planlanması gerektiğine işaret eden Göksu, Türkiye’nin de bazı bölgelerinin yılın uzun bir döneminde güneş alma şansı bulunduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Göksu, ODTÜ Planlama Grubu’nun küresel ısınmanın engellenmesi amacıyla ekolojik güneş şehir projesi hazırladığını belirtti.

/ ANTALYA

13.07.2007


 

3000 yıllık tandır bulundu

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde sürdürülen kazı çalışmalarında 3 bin yıllık tandır ve ekmek teknesi bulundu. Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, 3 bin yıllık tarihi tandır ve ekmek teknesinin kayalar oyularak şekillendirildiğini belirtti.

Hasankeyf’de sürdürülen kazı çalışmalarında 3 bin yıl önce yaşayan insanların faaliyet mekânları ortaya çıkarıldı. Kale başına giden vadide yapılan kazı çalışmalarında ekmek teknesi ve tandır ortaya çıkardıklarını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Uluçam, ilk etapta bunun bir su deposu olabileceğini düşündüklerini ancak içinin seramik hamuruyla sıvanmış olduğunu görünce bunun tandır olduğuna kanaat getirdiklerini ifade etti. Hasankeyf kazıları bu yıl 3 ayrı alanda 4 öğretim görevlisi, 20 öğrenci ve 80 işçiyle ile yürütülüyor.

/ BATMAN

13.07.2007


 

ABD’de üretilen ilâç Türkiye’ye 3 yılda geliyor

Araştırmacı İlâç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, ABD veya Avrupa’da üretilen bir ilâcın Türkiye’deki hastalara ulaşma süresinin 3 yıl olduğunu söyledi.

Bunun çok uzun bir süre olduğunu ifade eden Güner, Avrupa’da bu sürenin 6 ay olduğunu bildirdi. Amerika Gıda ve İlâç Dairesi’nin (FDA) eski Dış İlişkiler Direktör Vekili Peter Pitts, İstanbul’da yaptığı çalışmalar kapsamında AİFD merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de ilâç ruhsatlandırma sürecine değinen Güner, bunun yaklaşık 2 yıl sürdüğünü söyledi. Bunun çok uzun bir süre olduğunu vurgulayan Güner, ABD veya Avrupa’da üretilen bir ilâcın Türkiye’deki hastalara ulaşma süresinin 3 yıl olduğunu söyledi. AİFD olarak en önemli isteklerinin şeffaflık olduğunu dile getiren Güner, fiyat ve geri ödemeye ilişkin bilgilerin şeffaf olmasının önemine işaret etti.

/ İSTANBUL

13.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004