Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Halk, iradesine müdahale istemiyor

Eğitimciler Birliği Sendikası tarafından 17 ilde 2 bin 625 kişi üzerinde yapılan “Türkiye’de Demokrasi Kültürü Ve Siyasal Durum Analizi”ne göre, millet, iradesinin dikkate alındığı bir Türkiye istiyor ve iradesine müdahaleyi Türkiye için önemli bir tehlike olarak algılıyor.

Sendikanın yaptığı anketi basın toplantısı ile açıklayan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Halkımız demokrasinin kesintiye uğratılmasını istemiyor. Halk yapılanların farkındadır. Bu çalışmamıza göre, halkımız demokrasi özlemini net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Anket sonucunun değerlendirmesinde, “Düşünce özgürlüğüne karşı, farklı insanların bir arada yaşamalarına karşı, otoriter ve totaliter düşünce ve tavırların sergilenmesine karşı Türk halkının giderek farklılaşan tutumları Türkiye’de tek sorunun artık darbeler olmadığını da gösteriyor” denildi.

120 sorudan oluşan çalışmanın sonuçları ilk defa oy verecek gençlerin demokratik tutum ölçeklerinde daha demokrat ve özgürlükçü çıktıklarını ortaya koyuyor.

Bu da önümüzdeki dönemde demokratik gelişmeler açısından siyasete yeni girecek olan kuşakların daha zorlayıcı ve baskılı olacakları, eski partilerin mevcut söylemleriyle buna karşılık vermek zorunda kalacakları anlamına geliyor.

SİYASETE MÜDAHALE HOŞ GÖRÜLMÜYOR

Halkın en güvendiği kurumun hâlâ ordu olmasına rağmen ordunun siyasete müdahalesi kesinlikle hoş görülmüyor. Hükümetin Genelkurmay üzerinde bugünkünden daha fazla denetim kurması gerektiğini ‘tamamen katılıyorum’ ve ‘katılıyorum’ diyerek işaretleyenlerin sayısı yüzde 53’ü bulmakta iken, katılmayanların sayısı yüzde 28 olarak belirlendi. Orduya güvenler en çok CHP, MHP ve İP ile BTP gibi partilere yakın seçmenler.

BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜR BIRAKILSIN

Başörtüsü fiilen daha az insanın yaşadığı bir sorun olmasına rağmen çok daha fazla insan için çözülmesi mutlaka gerekli bir sorun olduğunu dile getirildi. Başörtüsü ile ilgili soruya verilen cevaplarda, bu sorun yüzde 61 için Türkiye’de 1. dereceden önemli bir sorun iken yüzde 18 için çok önemli olmamakla birlikte bir sorun, sadece yüzde 21 için hiçbir şekilde bir sorun değildir. Yüzde 66 başörtüsünün hem okullarda hem de çalışma hayatında serbest olması gerektiğini düşünüyor.

Toplumda düşünce ve inanç özgürlüğüne yönelik yüksek bir talep olduğu da dikkat çekiyor.

Toplumun yüzde 70’inin cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini düşünüyor. Toplumun yüzde 63’ü mevcut Anayasa’nın Türkiye’nin demokratikleşmesine engel oluşturduğunu görüşünde. Ankete katılanların yüzde 70’i ise yeni bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu şeklinde görüş bildirdi.

Mehmet KARA / ANKARA

14.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mustafa Türkmenoğlu duâlarla uğurlandı

  Problemler çözülmedi

  Başbakan kendisi için beş kere CHP’ye gitti

  Erdoğan: Beyefendi gel halka gidelim

  Baykal: Hükümetin terör konusunda kafası karışık

  AKP, çalışanlara acımasız davrandı

  DP'nin İstanbul mitingi bugün

  AKP’li Kapusuz: CHP kriz taciri

  KESK üyeleri bordro yaktı

  Halk, iradesine müdahale istemiyor

  Aksu faturayı muhalefete kesti

  Keskin, 159’dan mahkûm oldu

  Hidrojen bir barış köprüsü olabilir

  Şartlar da sonuç da adil değil

  Türkiye 4.’sü istediği yere giremiyor

  TV’ler suç işliyor

  İnekler grevde

  Su sıkıntısı yol kapattırdı

  3 bin 32 hektar orman yandı

  Teknoloji ile Kur’ân eğitimi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004