Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Üretim ve ihracata faiz-kur engeli

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Merkez Bankası, faiz ve kur politikalarıyla üretim ve ihracatın önünde bariyer olmaya ne kadar devam edecek?” diye sordu.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki artışın büyük bölümünün Avro Dolar paritesinden kaynaklandığını belirtti.

Süleyman Orakçıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, İTKİB tarafından hazırlanan Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatının 2007 ilk altı aylık performans raporunu değerlendirdi. Orakçıoğlu, geçen yılın ilk yarısında 6,7 milyar dolar olan sektör ihracatının, bu yılın aynı döneminde 7,7 milyar dolara çıktığını, geçen yıl yüzde 1,8 oranında düşen ihracatın bu yıl yüzde 14,5 arttığını bildirdi.

Sektör ihracatının yüzde 79,7’sinin AB ülkelerine yapıldığını ifade eden Orakçıoğlu, ‘’2007’nin ilk yarısında avro bölgesi olan AB’nin bütününe ihracatımız yüzde 16,8 artarken, ABD’ye yönelik ihracat ise yüzde 18 oranında düştü. Avrupa’da Çin’den gelen yüksek rekabete karşı koyabilen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Ancak bu ihracat artışının nelere rağmen ve ne pahasına olduğunu herkes kendine sormalı’’ dedi.

‘’Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki artışın büyük bölümü avro dolar paritesinden kaynaklanıyor’’ diyen Orakçıoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

‘’Evet, sektör olarak ihracatımızı artırıyoruz, ancak bunun nereden kaynaklandığı çok önemli. Biz ihracatımızın yüzde 80’ini avro bölgesine yapıyoruz. Geçen yıl 31 Mart 2006’da 1,21 olan avro dolar paritesi, bugün 1,37’ye çıktı. Artışın yüzde 10’luk kısmı da pariteden kaynaklanıyor. Bunun yanında, 2003’e göre iplik fiyatları yüzde 37,1, kumaş fiyatları yüzde 18,7, asgari ücret yüzde 83,8, enerji fiyatları yüzde 13,3 arttı. Buna karşılık dolar YTL karşısında yüzde 21,2 oranında geriledi. Avro ise yerinde saydı.Bu tablo içerisinde ihracatımızı artırıyorsak, bu sektörümüzün direncinden, performansından ve büyüklüğünden kaynaklanıyor.”

Orakçıoğlu, sektör olarak üzerlerine düşen her şeyi yaptıklarını savunarak, ‘’Ancak merak ettiğimiz Merkez Bankasının Türkiye’nin üretmesini ve ihracat yapmasını isteyip istemediği. Merkez Bankası, faiz ve kur politikalarıyla, üretimin ve ihracatın önünde bariyer olmaya ne kadar devam edecek?” dedi.

/ İSTANBUL

16.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2009'da karanlığa gidiyoruz

  Üretim ve ihracata faiz-kur engeli

  Türkiye, termal kaynak zengini

  Yetkin: Buğdayda yüzde 21 fiyat artışı var

  Tarımda susuzluğa çare damla sulama


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004