Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yetkin: Buğdayda yüzde 21 fiyat artışı var

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, TMO’nun buğday üretiminin tamamının tüccarın eline geçtiğini ve manipülasyona dönük fiyat hareketleri yaşandığını savunarak, 1 ayda yüzde 21 oranında fiyat artışı görüldüğünü söyledi.

Yetkin, Ankara’da İçkale Otel’de düzenlediği basın toplantısında hububatta hasadın yüzde 90 oranında tamamlandığını belirterek, rekoltede yüzde 20 düşüşün kesinleştiğini, kuraklık sebebiyle hububatta 1,6 milyar YTL zarar meydana geldiğini kaydetti. TMO’nun sadece piyasayı regüle etme görevi bulunmadığını, stratejik olarak yeterli stoğu elinde bulundurma görevi de bulunduğunun altını çizen Yetkin, dünyada da buğday üretiminin azaldığını ve şimdiden 51,4 kuruşa ulaşan buğday fiyatının 90 kuruşu bulmasının beklendiğini ifade etti. Yetkin, bunun da ekmek fiyatlarına yansıyacağını ifade etti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez TMO’nun piyasadan çekildiğine işaret eden Yetkin, “TMO görevini yapmamıştır, görev ihmali vardır. Dünyada buğday yok kim regüle edecek piyasayı. 10-15 kişi düğmeye basarak fiyatları indirip, yükseltiyor. 10 gün sonra kimin kazandığını göreceğiz. Ekmeğin gramajı da serbest bırakıldı ki vay tüketicinin haline. Neredesin ey TMO fındıkla uğraşacağına işini yap” diye konuştu. Yetkin, şöyle devam etti:

“Ordu’da, Samsun’da, Sinop’ta buğday ne arasın da kuraklık kapsamına alındı. Şanlıurfa’da verim düşüklüğü yüzde 38 olarak tesbit edildi, kapsamda yok. Bu nasıl iş? Tüm tarım ürünleri risk altında. Pamuk, ayçiçek, mısır... Ayçiçeği Trakya’yı vurdu. Zeytinci (bana da destek ol) diyor. Fındıkta don zararı ödenecek deniyor. Don 2004’te oldu. Sen veriyorsun yardımı 2007’de. Fındık fiyatı ise tüccarı memnun edecek düzeyde.”

/ ANKARA

16.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2009'da karanlığa gidiyoruz

  Üretim ve ihracata faiz-kur engeli

  Türkiye, termal kaynak zengini

  Yetkin: Buğdayda yüzde 21 fiyat artışı var

  Tarımda susuzluğa çare damla sulama


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004