Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hidrojen enerjisi araçlara girdi

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde Türkiye’de kamyondan otobüse, belediye aracından ticarî taksiye kadar 250’ye yakın araçta kullanılmaya başlandı.

Verilen bilgiye göre araç üzerinde, elektroliz yöntemiyle suyun atomlarına ayrıştırılarak elde edilen hidrojen gazının içten yanmalı motorlarda ek yakıt olarak kullanılmasını sağlayan sistem, monte edildiği araçta kullanılan fosil yakıtlarda yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Motorun gücünü yüzde 4-13 oranında arttıran sistem, havayı kirletici emisyon gazlarını yüzde 60 azaltırken, motorun ömrünü yüzde 50 arttırıyor.

‘’Hidrogaz Yakıt Tasarruf Sistemi’’ ile ilgili bilgi veren Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, her türlü araca monte edilebilen bu sistem sayesinde 5-6 kalemde fayda sağlandığını kaydetti.

‘’Yani araç sahibi üç depo benzinle gittiği güzergâhı iki depoyla gidecek’’ diyen Eroğlu, sistemin araç sahibine maliyetinin 1.000-1.500 YTL arasında olduğunu söyledi. Fazlı Eroğlu, Türkiye’de bulunan 12 milyon araçtan 3 milyonuna bu sistemin monte edilmesi durumunda her aracın yılda 20 bin kilometre yol yaptığı düşünülürse sistemin araç sahiplerine 4,9 milyar YTL kâr sağlayacağını kaydetti.

Şu an araçlar için uygulamaya koydukları sistemle ilgili Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirten Eroğlu, prototip aşamasında olan sanayi için jeneratör, evler için ocak ve ısıtma-soğutma sistemlerini de hidrojene taşımayı hedeflediklerini bildirdi.

/ İSTANBUL

21.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faizin maliyeti 8.5 milyar YTL

  Hazine, 1 milyar 10 milyon YTL iç borç ödeyecek

  Şirketlere borç uyarısı

  Hidrojen enerjisi araçlara girdi

  Seçim ekonomisinin faturası 3 yıl ödenecek

  Sanayici, kendi elemanını kendi yetiştirecek

  Rusların meyvesi Antalya’dan

  Promosyonlar personele ödenecek

  Eski işletmelere teşviğe dâvâ

  Kuraklık damla sulamaya ilgiyi arttırdı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004