Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

AKP, AB’ye hız vermeli

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, “Türkiye’deki genel seçimlerde AKP’nin AB yolunda reformlar için çok güçlü yetki aldığını” söyledi. Türkiye’nin üyeliğine en fazla destek veren yetkililer arasında gösterilen Bildt, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’ne katılırken yaptığı açıklamada, “Türk hükümetinin AB reformları için son yıllarda ciddi çalışmalar yaptığını” hatırlatarak, “seçim başarısının ardından bu çalışmaların hızlanacağı beklentisini” dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise “seçimlerin ardından Türkiye’de oluşturulacak yeni hükümetin AB açısından önemine” dikkat çekerek, ‘’Türkiye’de istikrar ve güven bütünüyle bizim çıkarımızadır’’ değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada AB Komisyonu’nun adalet ve içişlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, “seçimden galibiyetle ayrılan AKP’nin Türkiye’yi siyasi ve ekonomik açıdan AB’ye yaklaştırdığına dikkat çekerek ‘’laik azınlığın dikkate alınmasını ve aşırılıkla mücadele edilmesini’’ istedi.

AB Dışişleri Bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde yeni AB anlaşması için müzakerelerin resmen başlatılması bekleniyor.

“TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN İYİ HABER’’

Öte yandan AKPM eşbaşkanı Joost Lagendijk de Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, ‘’seçim sonuçlarının Türkiye ve Avrupa için iyi haber olduğunu, Erdoğan’a ifade ve din özgürlüğü konusundaki reformları yürürlüğe koyarak kayıp iki yılı telafi etme olanağı sağladığını’’ söyledi.

Lagendijk, ‘’2003-2004 reform politikalarına dönüşü memnuniyetle karşılayacağım ve içeriden de bunu yapmayı planladıklarını duydum’’ diye konuştu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de gazetecilere açıklamasında, ‘’Bir AB ortağı olarak modern, dinamik ve başarılı bir Türkiye istiyoruz’’ dedi ve “son yıllarda iyi deneyimi bulunan hükümetin bu yönde daha hırsla devam edeceğini ümit ettiklerini” söyledi.

/ BRÜKSEL

24.07.2007


 

Rehn: Yeni hükümet reformları kararlılıkla başlatmalı

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’de seçimlerden sonra oluşacak yeni hükümetin AB reformlarını tam kararlılıkla başlatarak sonuç almasını istedi.

Rehn, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyine girerken yaptığı açıklamada, bu yıl “birkaç faslın daha müzakerelere açılmasını umduğunu” belirterek, Ankara Protokolü konusunda da ilerleme sağlanmasını talep etti.

/ BRÜKSEL

24.07.2007


 

AKPM: Türkiye’de gerçekten çok özgür bir seçim yapıldı

Genel seçimi izlemek üzere Türkiye’de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyetinin başkanı Belçikalı Parlamenter Luc Van den Brande, Türkiye’de özgür bir seçim yapıldığını, parlamentodaki temsil oranının bir önceki seçime kıyasla daha yüksek olacağını gözlemlediklerini bildirdi.

Brande, başkanlık ettiği AKPM heyetinin çalışmalarını tamamlamasının ardından Ankara Swissotel’de düzenlediği basın toplantısında, genel seçimi izlemek üzere Türkiye’de bulunmalarının çok sıradan ve normal olduğunu, bunun bütün ülkelere uygulandığını söyledi. Van den Brande, “Oylama sürecinin çok iyi organize edilmiş bir süreç olduğunu ve profesyonelce idare edildiğini” belirterek, bunun Türkiye’deki demokrasi geleneğinin ne kadar köklü olduğunu gösterdiğini söyledi. Seçime katılım oranının da geçen seçime oranla yüksek olduğunu gördüklerini söyleyen Van den Brande, bunun da seçmenlerin demokratik sürece güvenini teyit ettiğini kaydetti.

Van den Brande, sandık başında da iyi niyetin hakim olduğunu kaydederek, “Seçimi çok olumlu gözlemlediklerini” söyledi. Seçimin özgür ve adil olmasının önemini vurgulayan Van den Brande, “Bunun bir hissiyat olmadığını ve bu konuda ispatlarının bulunduğunu” söyleyerek, “Türkiye’de gerçekten çok özgür bir seçim yapıldı” diye konuştu.

/ ANKARA

24.07.2007


 

Türkiye’de demokrasi güçlü

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Chase Beamer, Türkiye’de tamamen hür ve adil ortamda geçen genel seçimlerden dolayı Türk halkını tebrik ettiklerini söyledi.

Beamer, açıklamasında, seçimlerin, Türkiye’nin laik demokrasisinin güçlü işaretlerini verdiğini kaydetti.

Sözcü Beamer, Washington’un, yeni ortaya çıkacak Türk hükümetiyle birlikte çalışmayı ve güçlü ilişkilerin sürdürülmesini beklediğini de belirtti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden milletvekili seçimlerine ilişkin duyurulan tebrik mesajında ise “ABD’nin, güçlü demokrasisi ve seçimlerin özgür ve açık olması için gösterdiği özen nedeniyle Türkiye’yi tebrik ettiği” ifade edildi. Mesajda, “Türkiye’de seçmenler, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan güvenini bir kez daha göstermiştir. Ülkelerimizi ilgilendiren konularda kurulacak yeni hükümetle ve yeni meclisin tüm üyeleri ile birlikte çalışmayı bekliyoruz” denildi.

/ WASHINGTON

24.07.2007


 

İsrail, Golan’da kalıcı olabilir

İsrail’in, 40 yıl önce ele geçirdiği ve 1981’de ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde sürekli olarak kalabileceği bildirildi.

İsrail hükümetinin iki numaralı ismi Haim Ramon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “Golan Tepeleri’nde sürekli olarak kalmalarının mümkün olabileceğini, bunun Suriye ile barış görüşmelerine bağlı olduğunu” belirtti.

Ramon, “Golan’ın 1967’de boş olduğunu, burada ne Suriyelilerin ne de Filistinlilerdin bulunduğunu, bu bölgeye İsrail’in sınırlarını belirlemek için yaptıkları mücadele çerçevesinde İsrail’in demokratik karakterine zarar vermeden yerleştiklerini” kaydetti.

İsrailli liderler, daha önce Golan Tepeleri’nden çekilme konusunda uzlaşmaya varmış, ancak Suriye-İsrail arasında süren görüşmeler, çekilmenin ayrıntıları konusundaki anlaşmazlık sebebiyle 2000 yılında kesilmişti.

/ KUDÜS

24.07.2007


 

İsrail’in her tarafı menzilimiz içinde

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, ellerindeki füzelerin İsrail’deki her noktayı vurabileceğini iddia etti.

Hizbullah lideri Nasrallah, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, İsrail ile savaşın olduğu geçen yılın Temmuz-Ağustos aylarında “işgal altındaki Filistin topraklarında, direniş füzelerinin erişemeyeceği yer olmadığını” belirtti.

El Cezire’nin tamamını bugün yayınlayacağı röportajın bir kısmında Nasrallah, “Tel Aviv ya da başka bir yer, işgal altındaki Filistin’de her noktaya, her köşeye kesinlikle ulaşabilirdik, hala da ulaşabiliriz” diye konuştu. Hizbullah’ın 12 Temmuz 2006’da 2 İsrail askerini kaçırmasından sonra İsrail, Lübnan’a saldırmış, toplam 34 gün süren savaşta 1200 Lübnanlıyla 157 İsrailli hayatını kaybetmişti.

/ DUBAİ

24.07.2007


 

Blair, Olmert ve Abbas’la biraraya geliyor

Ortadoğu Dörtlüsünün yeni temsilcisi Tony Blair, Filistin lideri Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le Salı günü ayrı ayrı görüşecek.

Bir Filistinli yetkili, Blair’in ilk Ortadoğu ziyaretinde Abbas’la Ramallah’ta görüşeceğini açıkladı.

Bir İsrailli yetkili de Blair’in aynı gün akşam saatlerinde Kudüs’e geçerek Olmert’le bir araya geleceğini belirtti.

Blair, aynı gün Ürdün’e de birkaç saatlik ziyarette bulunarak Dışişleri Bakanı Abdullah Hatip ile görüşecek. Eski İngiltere başbakanı Blair, 27 Haziranda Ortadoğu Dörtlüsünün temsilcisi olarak atanmıştı.

/ RAMALLAH

24.07.2007


 

Tarık Aziz’in durumu iyi

Irak’ta idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Başbakan Yardımcısı olan Tarık Aziz’in, bir süre önce hastaneye kaldırıldığı, ancak durumunun iyi olduğu bildirildi.

Irak’taki Amerikan ordusunun açıklamasında, Perşembe günü fenalaşan 71 yaşındaki Aziz’in, Balad’daki bir askeri hastaneye kaldırıldığı, tahlillerden sonra durumunun normal olduğunun belirlendiği ve gözetim merkezine geri gönderildiği belirtildi.

Aziz’in avukatı Bedii İzzet Arif ise Bağdat havaalanı yakınında gözaltı merkezinde tutulan müvekkilinin ciddî sağlık sorunları olduğunu kaydetti.

/ AMMAN

24.07.2007


 

Tarihî randevu bugün

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Amerikalı ve İranlı temsilcilerin, Irak’ın güvenliği konusunu ele almak üzere Salı günü, Bağdat’ta bir araya geleceğini açıkladı.

Zebari, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Mayıs ayındaki toplantıyı takiben Irak’ın yeni bir görüşmeye daha evsahipliği yapacağını söyledi. Zebari, “Irak, bu ayın 24’ünde, ABD-İran görüşmelerinin 2. raunduna evsahipliği yapacak” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, ABD-İran arasındaki bu diyaloğu desteklediklerini ve sonuçlarının başarılı olmasını umut ettiklerini ifade etti. Zebari, görüşmelere iki tarafın Irak büyükelçilerinin liderlik edeceğini ve Iraklı temsilcilerin de hazır bulunacağını söyledi.

ABD ve İran büyükelçileri, 28 Mayısta Bağdat’ta bir araya gelmişler, bu görüşme iki ülke arasında yaklaşık 30 yıl aradan sonraki en üst düzey görüşme olmuştu.

/ BAĞDAT

24.07.2007


 

Zahir Şah öldü

Eski Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah’ın öldüğü bildirildi.

Afgan hükümetinden bir kaynak, 1933’den 1973’e kadar 40 yıl Afgan kralı olan Zahir Şah’ın, Kabil’de 92 yaşında öldüğünü belirtti. Darbeyle 1973’te devrilip İtalya’ya sürgüne giden ve “Afgan ulusunun babası’’ olarak kabul edilen Muhammed Zahir Şah, 2002’de Afganistan’a dönmüştü.

/ KABİL

24.07.2007


 

50 bin yıllık taş aletler bulundu

Fransa’nın kuzeyinde yaklaşık 50 bin yıllık aletler bulundu.

Arkeolojik araştırmalar enstitüsünden bir yetkilinin açıklamasına göre, Saint-Amand-les-Eaux bölgesinde bir ticaret merkezinin inşaatı için yapılan hafriyat çalışmaları sırasında kesmeye, delmeye ve düzeltmeye yarayan yaklaşık 60 adet ‘çift yüz’ adı verilen taş alet ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar, aletlerin yaklaşık 50 bin yıllık olduğunu ve üçgen, oval veya kalp şeklindeki aletlerdeki kusursuz simetrinin, o zamanlar yaşayan insanların teknik bilgi ve becerisini gözler önüne serdiğini açıkladı.

24.07.2007


 

Parmak izi cinsiyeti de söyleyecek

Bilimadamlarının geliştirdiği, jelatinden yapılan bir bant sayesinde suç mahallerinde bırakılan parmak izlerinden failin beslenme alışkanlığı, hatta cinsiyeti ve ırkı belirlenebilecek.

Olay mahallerinde parmak izi toplanması için kullanılan standart teknikler arasında bu işe özel tozlar, sıvılar ve uçucu maddeler vardır. Ancak bunlar son derece değerli adlî ipuçlarını, meselâ izlerin içindeki kimyasal kalıntılarını silebilir.

Kaynak: LiveScience.com

/ LONDRA

24.07.2007


 

“Her yer su, ama içemiyoruz”

İngiltere’de günlerdir süren sağanak yağışın sebep olduğu sellerden etkilenen bölgelerdeki halkın gıda ve içme suyu sıkıntısı çektiği bildirildi.

Times gazetesi, durumu “vahim” olarak nitelendirirken, The Daily Mail gazetesi sel bölgesinin bir fotoğrafını yayımladı ve “Her yer su, ama içmeye gelince bir damla yok” başlığını kullandı. Çevre ajansı yetkilileri, birçok nehirdeki taşma tehlikesinin devam ettiğini belirterek, Thames Nehri’nin de yükseldiğini, nehrin üst kesimlerinden, Oxford, Reading ve Windsor gibi kasabalardan geçen bölümlerine doğru saniyede 440 ton suyun aktığını bildirdi. Bu kadar çok miktarda suyun söz konusu yerleşim birimlerinde sele sebep olabileceği uyarısı yapıldı.

Savunma Bakanlığının, selden etkilenen bölgelerdeki yiyecek ve içme suyu sıkıntısının aşılabilmesi için yardım kuruluşlarına kamyon ve şoför sağlamaya hazırlandığı açıklandı.

/ LONDRA

24.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004