Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Döviz durgun, borsa coştu

AKP’nin genel seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkmasıyla borsa rekor kırarken, dolar geriledi. Haftaya 52 bin 935 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, açılışta 55 bin 58 puana çıkarak, yeni seans içi rekorunu kırdı. Dolarda da düşüş yaşanıyor. Dolar bankalararası piyasada dün sabah 1,2515 YTL ile Mart 2005’ten bu yana en düşük düzeye geriledi. Bundan önceki en düşük seviye 9 Mart 2005 tarihinde kaydedilen 1,2465 YTL’ydi. Dolar Cuma akşamı gerçekleşen valörlü işlemlerde ise 1,27 YTL civarında seyretmişti.

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi de yüzde 17.18 ile 2 Haziran 2006 tarihindeki yüzde 16’lardan beri en düşük seviyesine indi.

PİYASALARDA ‘RALLİ’ BEKLENTİSİ

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye’nin daha pozitif bir sürece gireceğini belirterek, “Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir” dedi. Salar, seçim sonuçlarına ilişkin, tek parti iktidarının istikrar demek olduğunu ifade ederek, bu durumun piyasa fiyatlarına pozitif olarak yansıdığını söyledi. ‘’Bu, sürpriz değildi’’ değerlendirmesinde bulunan Salar, bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinde problem yaşanmaması ve mikro alanda reformlar yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Salar, şöyle devam etti: ‘’Hükümetin şekillenmesinde isimler önemli. Yapısal reformların ve son zamanlarda yavaşlayan AB ile ilişkilerin ivme kazanması önemli. IMF ile 2008’den sonra nasıl bir yol izleneceği önemli. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye daha pozitif bir sürece girecek. Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir.’’

Salar, “Borsa 60 bine kadar çıkabilir. Ana trend yukarıya doğru. Bundan sonra pozitif bir seyir izlenecektir” öngörüsünde bulundu. Doların da 1,20 YTL’nin altını görebileceği görüşünü savunan Murat Salar, “Bu durumda piyasa almayabilir. Merkez Bankası almak zorunda olabilir” diye konuştu.

YABANCILAR TEK PARTİ

İKTİDARINDAN MEMNUN

Toronto Dominion Bank’tan Süha Yaygın, yabancı yatırımcıların tek parti iktidarının devam etmesinden memnun olduğunu belirterek, “Piyasalar seçimden tek parti çıkmasına çok olumlu yaklaşıyor. Piyasalar üç aşağı beş yukarı bunu bekliyordu” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin piyasalarda bir sorun olarak görünmediğine dikkat çeken Yaygın, yatırımcıların tekrar seçime gidilmesini öngörmediğini kaydetti. Seçim sonrası kurda düşüş olmasının normal olduğunu ifade eden Yaygın şunları söyledi: “Kurda hareket bir süre daha böyle devam edecektir. Daha sonra belki bir kâr alma dönemi olacaktır. Doğrudan yatırımda hızlanma olabilir. Türkiye’deki yerleşik yatırımcının ne yapacağına, dövizi bozdurup bozdurmayacağına bakmak gerekiyor.”

/ İSTANBUL

24.07.2007


 

Moody’s: Kaygılar sürüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, seçim sonucunun reformların devamına işaret ettiğini ama kaygıların sürdüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimini belirsizlik olarak nitelendiren Moody’s’in Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, bununla birlikte, ulusal güvenliğe yönelik tehditlere karşı hükümetin tavrının kısa vadede belirsizlik oluşturduğunu belirtti.

Lindow, hükümetin IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmaktan kaçınacağı beklentisini de dile getirdi. Moody’s, aynı zamanda Türkiye’nin kredi notundaki durağan görünümü ve Ba3 olan kredi notunu koruduğunu bildirdi.

/ İSTANBUL

24.07.2007


 

Hazine, 102 milyar YTL alacaklı

Hazine’nin alacak stoku, Haziran sonu itibariyle toplam 101 milyar 876 milyon 284 bin YTL oldu. Toplam alacak stokunun yüzde 80,4’ünü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yüzde 12,2’sini mahalli idareler oluşturdu.

Hazine Müsteşarlığı, 30 Haziran 2007 itibariyle Hazine garantileri ile ikrazen verilen kredilerden doğan Hazine alacaklarını açıkladı.

Buna göre, Hazine’nin, Haziran sonu itibariyle vadesi geçmiş alacak tutarı toplam 45 milyar 866 milyon 35 bin YTL. Bunun 40 milyar 533 milyon 161 bin YTL’sini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) alacaklar oluşturdu. Hazine’nin mahalli idarelerden vadesi geçmiş alacak tutarı da 4 milyar 215 milyon 72 bin YTL oldu. Vadesi gelmemiş alacakların toplamı ise 56 milyar 10 milyon 251 bin YTL olarak hesaplandı. Bunun da 41 milyar 353 milyon 319 bin YTL’lik kısmı TMSF’den, 8 milyar 207 milyon 883 bin YTL’si de mahalli idarelerden kaynaklandı. Buna göre, 101,8 milyar YTL olan toplam alacak stokunun, yüzde 80,4’ünü TMSF, yüzde 12,2’sini mahalli idareler oluşturdu.

TMSF’nin Hazineye toplam borç tutarı, yaklaşık 81,9 milyar YTL oldu. Mahalli idarelerin toplam borç miktarı da 12,4 milyar YTL’yi buldu. İzmit Büyükşehir Belediyesi, 3,7 milyar YTL’lik toplam borç tutarı ile mahalli idareler arasında ilk sırada yer aldı.

/ ANKARA

24.07.2007


 

Mısır ve buğday stokları tükeniyor

2007/2008 sezonu sonunda, son yıllarda giderek azalan dünya mısır stoklarının son 30 yıl, buğday stoklarının ise son 12 yılın en düşük rakamına gerilemesi bekleniyor.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, hububat ve mısırın Türkiye’de kuraklıktan olumsuz etkilendiğini, üretimde ciddî düşüşler beklendiğini söyledi. Buğday ve mısırın dünyada giderek stratejik bir ürün haline gelmeye başladığını dile getiren Kara, şunları söyledi: ‘’Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) son raporunda dünya mısır üretiminin geçen yıla göre 54 milyon tonluk artışla 750 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Tüketimin ise 762 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. Dünya buğday üretiminin ise 614 milyon ton, tüketiminin 619 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dünya üretimi giderek artıyor ancak tüketim aynı hızla hatta daha fazla artıyor. Bu sezon için mısırdaki açık 12 milyon ton, buğdaydaki açık ise 5 milyon ton olarak görülüyor. Her yıl tüketim fazla olduğu için sürekli açık veriliyor ve stoklardan kullanılıyor.’’

2004/2005 sezonunda 132 milyon ton olan dünya mısır stoklarının 2007/2008 sezonunda son 30 yılın en düşük seviyesi olarak 86 milyon tona, 2004/2005 sezonunda 140 milyon ton olan dünya buğday stoklarının ise son 12 yılın en düşük rakamı olarak 111 milyon tona gerilemesinin beklendiğini ifade eden Kara, bu düşüşün önümüzdeki yıllarda da süreceğini tahmin ettiğini bildirdi.

Petrol fiyatlarının ve yemlik ihtiyacının giderek artması sebebiyle stokların yıl geçtikçe eridiğini vurgulayan Kara, şöyle devam etti: ‘’Dünya enerjide alternatif kaynaklar arıyor. Bu konuda da en iyi alternatif, bitkisel kaynaklı enerji olarak görünüyor. 2012 yılından sonra Avrupa, kullandığı yakıtın yüzde 10’unu biyoyakıttan karşılayacak. Bu yüzden buğday ve mısır dünyada giderek önem kazanıyor. Bunun sonucunda dünya yeniden toprağa dönüyor. Tarım ülkesi olan Türkiye’nin silkinmesi ve elindeki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Akdeniz ve Karadeniz’e boşa akan sularımızı değerlendirmeliyiz.’’

/ KONYA

24.07.2007


 

“Mikro reformlara ağırlık vereceğiz”

AKP Ankara Milletvekili Zafer Çağlayan, yeni dönemde mikro reformlara ağırlık verileceğini söyledi.

Yeni dönemde partisinin önceliklerini CNBC-e’de değerlendirdiren Zafer Çağlayan, mikro reformların gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara hız verileceğini belirtti. Yeni dönemde sanayi bakanı olacağı yönünde yorumlar yapılan Çağlayan, AKP’nin programında yer aldığı şekilde, istihdam üzerindeki sigorta prim yükünün 5 puandan başlayarak kademeli olarak düşürüleceğini yineledi. “Sanayi envanteri yapılacak, teşviklerin sektörel olmasına çalışacağız” diyen Çağlayan, sanayi stratejilerinin partinin en önemli gündem maddesi olacağını kaydetti. Çağlayan, sektörlerin bir araya gelip kümelendiği sistemlerin destekleneceğini ve sanayi envanterinin yanı sıra istihdam ve eğitim envanterine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

/ ANKARA

24.07.2007


 

“Tatilciler seçim molası verdi”

Jolly Tur Kurucusu ve Onursal Başkanı Sinan Vardar, geçen hafta ve bu hafta içinde iç turizm hareketinde önemli bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, “Jolly Tur misafiri de seçimler dolayısıyla yüzde 90 oranında tatillerine oy kullanmak için ara verdi.

Bu demokrasi açısından memnun edici bir durum” dedi. Vardar yaptığı açıklamada, seçim programlarında turizme yer verilmediğinin altını çizerek, turizm sektöründen 4 milyon kişinin geçimini sağladığını ve sektörün kendi içerisinden bir tane milletvekili çıkartamadığını belirtti. Vardar, Türkiye’deki acentelerin sermaye sıkıntıları yaşadıklarını ve söz konusu acentelerin KOBİ kapsamına alınması halinde devlerin kâra geçeceğini dile getirdi.

Yüksek işsizlik oranına turizmle çare bulunacağını ifade eden Vardar, gelen her 1 milyon turistin 300 bin kişilik istihdam oluşturduğunu kaydetti. Hiçbir siyasî partinin programında turizmle ilgili ayrıntıya yer vermediğini iddia eden Vardar, “Oysa Türkiye’de dış ticaret açığının yüzde 40’ı turizm gelirlerinden sağlanıyor. Turizm, 30 sektöre destek olan bir sektör, bacasız sanayi” diye konuştu.

/ İSTANBUL

24.07.2007


 

Tofaş ve Oyak Renault’a ‘izin’ molası

Yıllık izinler sebebiyle Tofaş ve Oyak Renault’da üretime ara verilecek. Tofaş’tan borsaya yapılan açıklamada, fabrikanın yıllık izin dolayısıyla 26 Temmuz 2007 - 19 Ağustos 2007 tarihleri arasında üretim yapmayacağı, bu dönemde nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirileceği bildirildi.

Oyak Renault da izinler sebebiyle üretime ara verecek. 28 Temmuz-19 Ağustos tarihleri arasında, yıllık izinler dolayısıyla üretimin yapılmayacağı fabrikada, henüz izin hakkı kazanmamış yeni çalışanların da aralarında bulunduğu bin civarında görevli, bakım ve revizyon çalışmalarını sürdürecek.

/ İSTANBUL/BURSA

24.07.2007


 

www.ailemiseviyorum.com

Türkiye’nin önemli markalarından Aytaç, gıda güvenliği bilinci oluşturmayı amaçladığı www.ailemiseviyorum.com sitesiyle 50 bin kişiye ulaştı.

Hijyen ve gıda güvenliği konusunda titiz davranan Aytaç’ın, toplumun geniş kesimlerine ulaşmak ve gıda güvenliği konusunda referans bir site olmak amacıyla kurduğu www.ailemiseviyorum.com sitesi büyük ilgi görüyor.

Tüketicinin gıda güvenliği ve sağlıklı ürün konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı gerçeğinden hareketle oluşturulan ve kendi alanında ilk olma özelliği taşıyan site, üretimden nihaî tüketime kadar gıda güvenliğine dair her konuda bilgiye yer veriyor. 10 ay süren çalışmalar sonunda yayına alınan site, kısa süre içerisinde 50 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Sitede, gıda güvenliği, ürünlerin üretim süreci, yemek tarifleri, pratik bilgiler ve sağlıkla ilgili pek çok konuya yer veriliyor. Sağlıklı beslenmeye yönelik bütün haberlerin kategorize edilerek verildiği site her gün güncelleniyor ve yeni bilgilerle muhtevası geliştiriliyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

24.07.2007


 

Tüketicinin güveni Haziran’da azaldı

Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Haziran ayında yüzde 0,82 oranında azalarak yüzde 94,17’ye düştü.

Güven endeksindeki düşüş, tüketicilerin gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma, gelecek dönem iş bulma imkânlarına ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen ve tüketicilerin harcama, davranış ve beklentilerinin değerlendirildiği, “Tüketici Eğilim Anketi’’nin 2007 Haziran ayı sonuçları açıklandı. Endeksin alt kalemleri ve değişim oranlarına bakıldığında da mevcut dönemde satın alma gücü endeksi, Mayıs ayına göre artarak 86,85’den 86,96’ya yükseldi, gelecek dönem satın alma gücü endeksi ise 89,80’den 89,31’e düştü.

Gelecek dönem genel ekonomik durum ise 89,14’den 87,72’ye, gelecek dönem iş bulma imkânları endeksi de 90,85’den 89,65’e geriledi.

Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu endeksi 118,13’den 117,21’e düştü. Bu arada, gelecek dönem konut satın alma ya da inşa ettirme ihtimali ise 8,60’dan 9.55’e yükseldi.

/ ANKARA

24.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004