Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Amerikalı öğretmen David: Ney, ruha hitap ediyor

Türk dili çalışmaları kapsamında Ankara’da bulunan Amerikalı öğretmen David M. Gorospe, neyin çok manevî bir alet olduğunu ve insanın ruhuna hitap ettiğini söyledi. Millî Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türk Dili çalışma ziyaretleri kapsamında Ankara’da bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nin değişik üniversitelerinde görevli yirmi dört öğretmene sertifika verdi.

Millî Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu’nda yapılan törende, Amerikalı öğretmenler sertifikalarını MEB Müsteşarı Mehmet Temel’in elinden aldı. Yaklaşık 10 gün önce Türkiye’ye gelen öğretmenlerden David M. Gorospe, Türkiye’yi çok sevdiğini ve gördüklerinden çok etkilendiğini dile getirdi. ABD’nin California eyaletindeki Santa Barbara Üniversitesi’nde öğretmen olan M. Gorospe, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde semah gösterisi izlediğini ve izledikten sonra Mevlânâ’dan haberdar olduğunu belirtti. Santa Barbara Üniversitesi’nde ve bir yayın aracılığıyla da ney hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen M. Gorospe, “Neyden çok etkilendim. Çok manevî bir alet. Ruha hitap ediyor” dedi. On gün önce ney çalmaya başladığını belirten M. Gorospe ney çalınca huzur bulduğunu sözlerine ekledi.

24.07.2007


 

21. Şile Bezi Festivali 27 Temmuz’da

Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 27 Temmuzda başlayacak. Şile Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şile ve Şile bezinin tanıtımı amacıyla geleneksel olarak düzenlenen festival, 27 Temmuzda festival yürüyüşüyle başlayacak ve 27 Ağustosta sona erecek.

Şile Limanı dolgu alanındaki festivalde, folklor gösterileri, çocuk animasyonları, kurs aktiviteleri ve defilelerin yanı sıra çeşitli san'atçıların konserleri de yer alacak.

24.07.2007


 

Valilik bahçesinde arkeolojik kazı

Ankara Valiliği, tarihi Roma Caddesi’nin ortaya çıkarılması için Ulus’taki Valilik binasının bahçesinde arkeolojik sondaj kazısı başlattı. Ankara Valisi Kemal Önal, tarihî ‘’Roma Caddesi’’nin ortaya çıkarılması projesinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, ‘’Kazının, eski Valilik binası restorasyonuyla eş zamanlı gitmesi ve ikisinin birden hizmete açılmasını istiyoruz’’ dedi.

Vali Önal, çalışmayı ‘’diğer yerlerde sorun olabileceğinden’’ sadece valilik bahçesiyle sınırlı tuttuklarını, kazı sonucu ortaya çıkacak yolun üstünün camla kapatılacağını ve ziyaretçilerin izlenimine sunulacağını kaydetti.

24.07.2007


 

Gaziantep’te tarihî dokuya koruma

Tarihî Bakırcılar Çarşısı’nı onararak yeniden Gaziantep’e kazandıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehirde hayata geçirilecek yeni uygulamalar için çalışmaları hızlandırdı. Gaziantep’teki tarihî ve kültürel mirasın korunması çalışmalarının bundan sonraki aşamasında Şehitkâmil ve Şahinbey Belediyeleri’yle de güçlü bir işbirliği yapılacak.

ÇEKÜL Vakfı’nın, şehirde gerçekleştirilen koruma ve yaşatma çalışmalarına verdiği aralıksız destek somut sonuçlara yöneliyor. Bu doğrultuda, yeni “yol haritası”nı belirlemek ve şehirde incelemelerde bulunmak amacıyla Gaziantep’e giden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindekiler, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Şehitkâmil Belediye Başkanı Metin Özkarslı ve Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı, ÇEKÜL Vakfı Gaziantep Temsilcisi Zafer Okuducu ile bir araya geldiler.

Dülük ve Nizip gibi, şehir dışında tampon bölgeler meydana getirmek gerektiği önerisinde bulunan taraflar, şehir meydanlarının önemine değinerek, bu alanların bir an önce düzenlenip genişletilmesi kararı aldılar. Taraflar, çarşı içinde bulunan han, hamam gibi tarihî yapılara sahip olan kişilerin bir araya getirilerek, hem çalışmaların gidişatı hem de onarım yapmalarını kolaylaştıracak çeşitli fon ve kanunlar hakkında bilgilendirilmesi gerektiği görüşünde birleştiler. Böylece Gaziantep halkının, yapılacak çalışmalara sahip çıkması sağlanmış olacak.

Onarım ve düzenleme çalışmalarının en önemli bölümünü tarihi Gaziantep Kalesi’nin oluşturduğuna dikkat çeken taraflar, kalenin senaryosunun gerçekçi bir şekilde yapılması, kimin ne yapacağının net olarak belirlenmesi gerektiğini kaydettiler. Bu noktadan hareketle, tarihî kale ve çevresinde ilk olarak toprak boşaltma işlemleri bitirilecek. Daha sonra da sağlıklı bir rölöve çalışması yapılacak. Bu konularda Gaziantep Valiliği, desteğini sürekliliğe kavuşturarak tedbirleri almış bulunuyor.

24.07.2007


 

Yayıncılar dünya klasiğini tanımadı

İngiltere’de bir yazar, Jane Austen’in ünlü ‘Aşk ve Gurur’ adlı kitabını farklı bir isimle birçok yayınevine götürdü, ancak romana yayıncı bulamadı.

Yazar David Lassman, takma bir isimle, Jane Austin’in kitabı ‘Aşk ve Gurur’dan bazı bölümleri, başlıklarını ve karakterlerin isimlerini değiştirerek 18 yayınevine yolladı.

Ancak bu yayınevlerinden

17’si, ne romanın Austen’e ait olduğunu anladı, ne de kitabı yayımlamayı kabul etti.

Ancak bir tanesi, romanın

‘Aşk ve Gurur’a çok benzediğinden söz etti.

Kendi yazdığı bir romanı yayımlatmadan önce böyle bir tecrübe yaşamak isteyen Lassman, bugünlerde bir yazarın, menajeri olmadan romanını yayımlatabilmesinin çok zor olduğunu söyledi.

24.07.2007


 

Mevlânâ’nın hayatı tiyatro sahnesinde

Mevlânâ Celâleddin-i Rumi’nin hayatı, bir tiyatro oyununa konu oldu. Yenimahalle Belediye Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘’Sevginin Yolu’’ adlı oyunda, Konya Mevlevî Dergâhı’ndan semazenler ile Kocatepe Camii Başmüezzini Nurettin Okumuş da yer alacak.

‘’Dünya Hoşgörü ve Mevlânâ Yılı’’ münasebetiyle sahnelenen oyun, 14 Ağustos’ta Yenimahalle Belediyesi’nin baştan sona yenilenen salonunda seyirciyle buluşacak. Ceyhun Emre Teoman’ın yazdığı, Nuri Semacan’ın yönettiği eserde, 19 kişilik oyuncu kadrosu rol alacak. Konya Mevlevi Dergâhı’ndan semazenlerin yanında sazendelerin de yer alacağı eserin son sahnesinde Mevlânâ’nın ölümü canlandırılacak. Mevlânâ Müzesi’ndeki tabutun bir benzerinin yer alacağı bu sahnede, Kocatepe Camii Başmüezzini Nurettin Okumuş da Mevlânâ için salâ verecek.

Mevlânâ’yı Teoman Tenikeci’nin, Şems’i Ömer Faruk Nas’ın canlandırdığı oyunun san'at sezonu içinde de seyirciyle buluşması planlanıyor.

Kocatepe Camii Başmüezzini Nurettin Okumuş, oyunun yazarı Ceyhun Emre Teoman’ın teklifi üzerine projeyi inceleyerek ‘’evet’’ dediğini söyledi.

Mevlânâ gibi bir değerli büyüğün hayatının anlatıldığı oyunda rol almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Okumuş, daha önce de Kutlu Doğum Haftası ve Şeb-i Arus törenleri gibi organizasyonlarda sahneye çıktığını kaydetti. Bu tür organizasyonlarda televizyon deneyiminin de bulunduğunu aktaran Okumuş, ‘’Zaten büyük topluluklara hitap etmeye alışığım. Ama tabiî tiyatro oyunu farklı’’ dedi.

Oyunun yazarı Ceyhun Emre Teoman da, ‘’Mevlânâ Yılı’’ dolayısıyla hazırladıkları oyunun hazırlıklarının bir süredir devam ettiğini söyledi. Eserin provalarına geçtiklerini anlatan Teoman, eserin 14 Ağustos’taki prömiyeriyle seyirci karşısına çıkacağını kaydetti.

Mevlânâ’nın felsefesinin asırlardır hâlâ insanlığı aydınlattığını belirten Teoman, ‘’Mevlevilik, 7 asırlık bir felsefe... Mevlânâ’nın sesi, soluğu hâlâ dünyayı etkiliyor’’ dedi.

24.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004