Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TGS: Medya güçlüden yana

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu, genel seçimlerin ardından yeni dönemde parlamentodan beklentilerinin başında, ‘’siyaset-medya-ticaret üçgenindeki başıbozukluğu ortadan kaldıracak yasal önlemlerin alınmasının geldiğini’’ bildirdi.

TGS Yönetim Kurulu tarafından ‘’Türk basınında sansüre ilk direnişin 99. yıldönümü’’ dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, ‘’Sansüre karşı ilk direnişin 99. yıl önümünde, Türk medyası ne yazık ki hâlâ sansürün ve otosansürün esiri durumundadır’’ denildi.

22 Temmuz genel seçimleri öncesinde gazete ve televizyonların genel olarak ‘’güçlüden yana’’ bir yayın politikası izlemesinin, ‘’medya sahiplerinin kendilerini hükümetlerden bağımsız hissetmelerinin önünde birçok ticari ve görünmez engeller bulunduğunun göstergesi’’ olduğu ileri sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Tek parti iktidarının yeni dönemdeki uygulamaları, acaba medya sahiplerinden yana mı, basın emekçilerinden yana mı olacaktır? AK Parti’nin seçim bildirgesinde, daha çok geçen dönemde yapılanlara değinilmesi, basın meslek örgütleri ve sendikalar tarafından eleştirilen kısıtlamaların yeni dönemde kaldırılacağına dair kuvvetli bir izlenim yaratılmasını ne yazık ki engellemektedir. Bununla birlikte, yeni dönemde parlamentodan beklentilerimizin başında siyaset-medya-ticaret kirli üçgenindeki başıbozukluğu ortadan kaldıracak yasal önlemlerin mutlaka alınması gelmektedir. Medyada sendikal örgütlenmenin bir ‘insan hakkı’ olarak tanınması, sendikalaşmayı teşvik edici önlemlerin alınması, örgütlenmeyi uygulamada engelleyici yasaların değiştirilmesi, hem basın emekçilerinin medya sahiplerine karşı iş güvencesini artıracak ve beraberinde editoryal bağımsızlığı getirecek, hem de ifade özgürlüğünün bir aracı olan basın özgürlüğünün Batı Avrupa standartlarına ulaşmasının yolunu açacaktır.’’

‘’Türk Ceza Yasası’nda basın özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerdeki hapis cezalarını adaletsiz bulduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz’’ denilen açıklamada, hapis cezalarının kaldırılması ve Basın Kanunu’ndaki, ‘’Para cezasının hapis cezasına çevrilemeyeceği’’ hükmüne işlerlik kazandırılması gerektiği belirtildi.

Aksi halde Yargıtay aşamasına gelmiş birçok dâvânın mahkumiyetle sonuçlanacağı, cezaevlerinin gazeteci ve aydınlarla dolacağı savunulan açıklamada, ‘’Terörle Mücadele Yasası ile yeniden uygulanmaya başlayan ‘gazete kapatmalarına’ da son verilmelidir. Basın ve ifade özgürlüğünün şiddet çağrısı yapmamak koşuluyla toplumu sarsıcı nitelikte bile olsa her türlü açıklamayı kapsayacak kadar geniş olduğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ölçüt olarak kabul edilmelidir’’ görüşüne yer verildi.

/ İSTANBUL

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Baykal: İstifa yok

  Bu oylar AB projesine

  Baykal hakkında suç duyurusu

  Günay: CHP halka güvenmiyor

  CHP’de muhalifler ayakta

  Gül, cumhurbaşkanlığı için hâlâ en uygun aday

  Tutuklu milletvekili mazbatasını aldı

  Müdahalesiz demokrasi

  Erdoğan net tavır koymalı

  DP durumu değerlendiriyor

  Akay: Bildirinin hata olduğu görüldü

  Hükümet resmen istifa etti

  YAŞ 1-4 Ağustos'ta toplanıyor

  Türk-İş: Halkın tercihine saygılıyız

  TGS: Medya güçlüden yana

  Bugün hava normalin çok üstünde

  İzmir ve Edirne’de sıcak tatili

  Özgür basın demokrasinin güvencesi

  Kargodaki paketten bomba çıktı

  Biri kadın 5 terörist yakalandı

  Güneydoğulu imajını yıktı

  Kuraklık, besicileri de vurdu

  1. sınıflar için okullar yine erken açılacak

  OKS’de sona doğru

  Uzun burnu pek ilgi görmedi

  Yasa dışı ava sert tedbirler

  Kaş'taki orman yangını kontrol altına alndı

  Şifalı su, ilgi bekliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004